• Trend horyzontalny Autor: skorpionek [83.15.61.*]
    Czyżby w kwietniu zmienił sie trend ze wzrostowego na horyzontalny czy to tylko lekkie wahania spowodowane najpierw niepewnością a teraz dobrymi wynikami i niedługo wrócimy na odpowiednie tory? Wg mnie utknęliśmy w kanale między 11zł a 14zł i to się może prędko nie zmienić ale dzięki dobrym wynikom powinno się udać nie spaść poniżej minimum ze środy. Ciągle jesteśmy jeszcze na poziomie niewielkiego wsparcia ale kilka % w górę i może się to zmienić.
    Jakie są wasze opinie koledzy? Czy uważacie, że na wykresie 3 miesięcznym formuje się "głowa z ramionami"?
    Pozdrawiam i mam nadzieję na merytoryczną dyskusję.
  • Re: Trend horyzontalny Autor: ~mArCiN [89.200.162.*]
    Rzeczywiście bazując na wykresie można wywnioskować że od szczytu z kwietnia walor oscyluje w granicach 14 - 11 z trzema lokalnymi minimami 10.5 i dwoma szczytami przy 13. Od 14 kwietnia praktycznie do dziś - typowa konsolidacja i udeptywanie dna.
    Moim zdaniem nic nam to nie mówi bo było to n słabych obrotach, ...drobnica potrzebowała na wakacje. Z drugiej strony wielu czekało na informacje odnośnie fabryki w rosji i ewentualnego przejęcia (prezes zapowiadał informacje pod koniec 2H) ale nic z tego.

Ja jednak bym zwrócił uwagę na formację podwójnego dna które właśnie jest w 4 fazie wznoszącej i "powinno przebić opor przy 13.0zł.
    Najbliższy opór wspomniane 13.00zł, wsparcie na 10.50 dosyć silne.

Wskaźniki mają jeszcze trochę miejsca RSI - 53, STOCH powoli sie przegrzewa, MACD wygląda obiecująco. trochę miejsca do przecięcia lini 0.0 i tym samym nadania sygnału K.

Jutro postaram się o analizę raportu i coś skrobnę.

pozdrawiam
  • Re: Trend horyzontalny Autor: skorpionek [83.15.61.*]
    Skoro wyniki są takie dobre to czemu po 2 dniach wzrostów znowu spada? Realizacja zysków to to nie jest bo jakich zysków? Dopiero się odbiliśmy od dna...obroty ciągle śmieszne, informacji o fabryce w rosji brak...czyżby trzeba było się wycofać powoli na jakiejś podbitce?
  • Re: Trend horyzontalny Autor: ~mArCiN [89.200.162.*]
    Ciężko cokolwiek wyrokować. Obroty mizerne to fakt, ale przy free float 15% to tak sie dzieje.
    A co do kursu to ktos sie bawi ..po prostu z nudów czeka cały dzień aż coś sie zacznie dziać a tu lipa i handluje sam ze sobą...podbijając cenę.

c/z = 1,02, dla branży prawie 2 czyli jest dużo pola do wzrostów, inne wskaźniki też nie są jeszcze wyczerpane ale to nie ma znaczenia jeśli nie znajdzie się ktoś kto zacznie po prostu kupować. Niewątpliwie najbardziej na spólkę cień kładzie ogromne zadłużenie wynikające jednak z kredyty pod rosyjską inwestycję (ok 500 mln euro jeśli dobrze pamiętam)

Firma jest w coraz lepszej kondycji (tak pisze prezes) , planowo realizuje restrukturyzację na poziomie produkcji i zatrudnienia, ma coraz lepsze wyniki operacyjne jak i oszczędnościowe. Pokazuje od początku roku zysk (co ostatnimi laty było ciężkie) więc myślę, że cierpliwie należy zaczekać a zainwestowany grosz niebawem zarobi, tylko...
    w kasie zostały pieniądze z zeszłego roku (35 mln), myślę że na dobre kurs rozbuja jakaś ciekawa informacji z Rosji, wtedy zaczną się jakieś manewry a na razie papier zakopać wyjechać na Mazury i czekać na zyski :)

pozdrawiam cierpliwych
  • Re: Trend horyzontalny Autor: ~kupujszybko [83.7.151.*]
    no i doczekaliśmy sie jest przebicie teraz idziemy na 20zł !!
[x]
PFLEIDER 0,00% 26,20 2019-09-13 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.