• Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~ms_3 [195.20.110.*]
    W skrócie:
    - zapowiedział walne jeszcze w sierpniu,
    - wznowienie starań o dopuszczenie ostatniej emiscji do obrotu,
    - sklepy w ręce franszyzobiorców,
    - kolejna emisja bez prawa poboru (na ok 50 mln),
    - docelowo pozostanie ok 40 sklepów...
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~Mar [94.42.198.*]
    skoro ma być emisja bez pp to chętny na tę emisję chyba jest? Inaczej szkoda byłoby zwoływać walne, jak dla mnie dobre info
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~frendzel [83.26.29.*]
    emisja warrantów a nie akcji!!!!
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~Ciekawy [95.108.95.*]
    Za 50 milionów będzie miał spółeczkę jak się patrzy - emisja pewnie w po tyle co ostatnio i tam kurs bedzie zmierzał.
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~Zorientowany [81.190.126.*]
    Bomi już nie będzie pracownicy pakują manatki, jeśli te sklepy (40) ma zostać to tylko pod nowym szyldem, marka BOMI się zdewaluowała na rynku by utrzymać prestiż delikatesów.
  • Bomi ujemna marka Autor: ~Zenek [89.69.177.*]
    Zgadzam się!

BOMI pozycjonował się na delikatesy - czyli wyższą półkę.

Czy snoby wrócą do BOMI - bankruta? Oczywiście, ze nie.

- Zrobiłam zakupy w BOMi.
    - No coś ty! U tego bankruta?! Kupiłaś, bo mieli wyprzedaż STARYCH zapasów?
    - Nie, mieli świeżą dostawę.
    - Świeżą dostawę, czy terminujące się nektarynki z Biedronki?

Marka "BOMI" (i też sieć sklepów "Rast") w jakimkolwiek segmencie sklepów spożywczych legła w gruzach.

Biedronka może sobie bankrutować wielokrotnie. Dla jej klientów liczy się cena. Dla klientów BOMI liczy się prestiż, snobizm. Bankrut nie błyszczy ani prestiżem, ani snobizmem.

Bomi ma też inne możliwości rozwoju - sieć hurtową. Sieć detaliczna jest dla mnie skompromitowana.

Układ z najemcami? Ha ciekawe jaki? I na jakich warunkach - z jakimi możliwościami wypowiedzenia. Jeśli umowa najmu została zawarta na czas OKREŚLONY, to trzeba będzie bulić mnóstwo kasy!

Z tego, co się zorientowałem, to do układu weszły tylko zaległe czynsze. A wypowiedzenia najmu przez BOMI to już nie. Zgodnie z Kodeksem prawa cywilnego, BOMI może zabulić czynsz za cały okres zawartego najmu (na przykład 10 lat) mimo, że nie będzie korzystać z lokalu. Dla najemcy sytuacja komfortowa. Oddłużona firma musi płacić czynsz. Lokalu nie zużywa, bo nie prowadzi działalności.

Nie jestem ekonomistą, więc proszę, aby moją opinią się nie sugerować.
  • Re: Bomi ujemna marka Autor: ~spar [213.158.216.*]
    UPADLOSC TO JEDNA Z NIEWIELU MOZLIWOSCI ABY BEZ ZADNYCH KAR OPUSZCZAC. NIERENTOWNE LOKALE.
    POWTARZAM BEZ KOSZTOW WYJDA SKAD CHCA

• Re: Bomi ujemna marka Autor: ~arek_krakow [89.187.243.*]
    DO ZENEK

Dnia 2012-08-02 o godz. 18:53 ~Zenek napisał(a):
    Czy snoby wrócą do BOMI - bankruta?
    > Oczywiście, ze nie.

- Zrobiłam zakupy w BOMi.
    - No coś ty!
    > U tego bankruta?! Kupiłaś, bo mieli wyprzedaż STARYCH
    > zapasów?
    - Nie, mieli świeżą dostawę.
    - Świeżą dostawę, czy
    > terminujące się nektarynki z Biedronki?

Gadasz jak porąbany ! !!
    Gdyby Bomi wyszło na prostą (co może jest mało prawdopodobne ale to inna sprawa) i wszystko stało się jak kiedyś tj zapełnione półki, miła obsługa, dobrej jakości towar to nawet ten Twój "snob" który sobie kupi smaczną wołowinkę za 90zł/kg akurat będzie pamiętał i zwracał uwagę ze kiedyś Bomi było na skraju bankructwa.

Akurat szary tłum nawet ten bogatszy będzie brał pod uwagę historię Bomi... Skutek może być odwrotny że z ciekawości albo z nostalgii pójdzie do odrodzonego Bomi...

To nie producent sprzętu elektronicznego, który zaczął szmelc produkować albo bank gdzie się ktoś włamał i podmienił stronę WWW !!! A i w takich przypadkach szary tłum bardzo szybko o takich incydentach zapominał (czy w BZWBK ludzie przestali konta zakładać ?)...
  • Re: Bomi ujemna marka Autor: ~Zenek [89.69.177.*]
    Cały czas tu powtarzam, że gdyby Bomi ogłosił bankructwo pół roku temu, to byłby jeszcze do uratowania właśnie ze względu na klientów, których wtedy jeszcze posiadał.

Teraz Bomi, aby odbudować reputację musiałby zatowarować swoje sklepy tą "wołowinką po 90PLN-ów", która by mu się przeterminowała. Zatrudnić ekspedientki, którym trzeba będzie płacić pensje. Wydać kasę na reklamę, że wszystko wróciło do starych dobrych czasów.

Koszty ogromne i bez gwarancji sukcesu. A tymczasem Bomi jest bez kasy, bez klientów, ze zniszczoną reputacją.

Niestety Bomi pozycjonował się na delikatesy - drogo, drogo, bardzo drogo, ale ekskluzywnie. Przy takim ustawieniu marki plajta stanowi śmierć. Nie kupiłbyś torebki Prady swojej pannie, gdyby gazety napisały, że ta firma ogłosiła upadłość. Niestety tak działa rynek dóbr z wyższej półki, a tak się pozycjonowało Bomi.

Pisałem tu, że Biedronka może sobie plajtować ile chce, bo klienci tam przychodzą po tanie żarcie. Tu zauważyłem zmianę strategii marketingowej Biedronki. Zawsze wydawała gazetkę z przepisami kulinarnymi. Do tej pory wyliczała, jak tanio można coś fajnego przygotować. Teraz zrezygnowała z podawania kosztu przygotowania potrawy. Nastąpiła zmiana wizerunku. Już nie tanio, ale smacznie, w dobrej jakości.

Do Bomi przychodzili: a) snoby: "Musiałem pójść do Biedronki - myślałem, że spalę się ze wstydu; b) marudy: "Po makaronie z Biedronki mnie kwasi"; c) koneserzy: "Wpadłem po chleb i zobaczyłem świeżego węgorza",po 149 PLN/kg - takie oferty miał Bomi, zresztą bardzo atrakcyjne dla ludzi, których stać, aby "podarować sobie odrobinę luksusu".

Klient ma sentyment jedynie do tanich cen - "Zajrzę do Biedronki, może tam poprawiło się zaopatrzenie". Klient nie ma sentymentu do marek z wyższej półki. "Zajrzę do Bomi - może się odchwyciło" - na takie myślenie nie ma co liczyć. Tymbardziej, że dawni klienci Bomi teraz aktywnie poszukują sklepów, w których znajdą makaron, który ich "nie kwasi". Jeśli znajdą, to jaki znajdą powód, aby wrócić do Bomi? Ha?!
  • Re: do pana Zenka Autor: ~edmund [95.160.186.*]
    Myślę, że Pan zawęża swoje rozumienie kupującego w sieci Rast; byłem ich codziennym klientem: bo było mi po drodze, maja parkingi a najważniejsze duży wybór.
    W Biedronce czasami kupuję, ale te sklepy mnie drażnią swoją ciasnotą i małym wyborem towaru. Gdy pozostanie w moim mieście chociaż 1 sklep tej sieci, to tam pojadę, moi znajomi też tam czynili zakupy.
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: gosc1313 [85.222.86.*]
    Tylko popytu nie ma ....olbrzymie ilości tego śmiecia wystawione są na sprzedaż...

p.s. żeby nie było, trochę odkupiłem śmieciucha... ale popytu nie widać dzisiaj nie widać
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~Bóbr [83.30.141.*]
    Prezes może sobie chcieć, ale najpierw muszą się na to zgodzić akcjonariusze,
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~rankor2 [78.28.33.*]
    http://www.dlahandlu.pl/e-commerce/wiadomosci/konkurenci-sie-dogadali-frisco-zastapi-bomi-w-roli-dostawcy-a-pl,23566.html

i tak przed walnym - dla przypomnienia:
    http://www.sii.org.pl/interwencje/biezace,interwencje/sii,mowi,_____nie_____,dla,taniej,emisji,akcji,bomi,,proponuje,inne,rozwiazanie;5825.html#ak5825
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~sii [37.209.130.*]
    SII podczas przerwanych obrad złożyło na ręce Prezesa Spółki propozycję projektu uchwały jaką zamierza przedlożyć pod głosowanie w dniu 13 lipca. Zgodnie z nią Akcje Serii S będą mogły trafić do pracowników Spółki wyłącznie w sytuacji, kiedy Zarząd zakończy sukcesem trwający proces restrukturyzacji, a Spółka zamknie w okresie od 2012 do 2014 roku co najmniej jeden rok obrotowy zyskiem operacyjnym i zyskiem netto wypracowanym wyłącznie w wyniku prowadzonej działalności operacyjnej w obszarze FMCG z wyłączeniem wszelkich zdarzeń jednorazowych oraz gdy cena jednej akcji Bomi S.A. będzie przekraczała w notowaniach na rynku regulowanym poziom 2 zł. SII zawarło także w projekcie uchwały warunek, który daje możliwość przyznania akcji do dnia 31 maja 2015 r. SII nie kwestinowało ceny emisyjnej, pozostawiając ją na dotychczasowym poziomie. Uznało bowiem, że jeśli Zarząd zapewni sowimi dzialaniami dla akcjonariuszy sukces, to również powinien w tym skucesie partycypować. Innymi słowem chodzi o to, aby działała tu zasada win-win, a nie tylko jednostronne win...
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~rankor2 [78.28.33.*]
    Tyle że sytuacja zmieniłą się:
    pracowników zwalnia się masowo, a franczyzobiorców już by to chyba nie objęło...
    O ile w ogóle ktos na ser4io w tę franczyzę wejdzie...
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~Ciekawy [194.116.199.*]
    Wynagradzać Zarząd powinno się za rzeczy na które ma bezpośredni wpływ - na kurs akcji ma pośredni wpływ. Zgadzam się z założeniami, z zyskiem itp. ale trudno oczekiwać od prezesa ceny 2zł - chociaż gdy spełnią się warunki ekonomiczne to i cena dorówna. Giełda potrafi przeszacowywać akcje jak i mocno niedoszacowywać.
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~ms [89.76.227.*]
    racja , jak było po 2-3 zł to było jeszcze do odratowania, ale teraz ....????
    A chętnych na warranty znjdą, bo tu nominał 10 gr więc po tyle teoretycznie najnizej moga sprzedac akcje. A jesli po tyle przy tej cenie 45gr to chętni się znajdą na szybki zarobek. Niestety ale powyzej 10 gr to ryzyko kupna wg mnie
  • Re: Prezes Bomi w TVN CNBC Autor: ~ezechiel [83.3.101.*]
    Co to rankor nie wpowiedział sie na tak wazne info. No cóż nie na rekemu te informacje. Tylko złe infa przeciez miały byc ...
[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.