• Trochę musi spaść Autor: ~Jaret [89.74.230.*]
    Myślę, że ta "oficjalna" korekta nadeszła. Oczywiście mam na myśli Polskę, bo za granicą, jak na razie, na giełdzie mini-hossa. Lekka panika i wyprzedaż, potem w okolicach lata 2012 pewnie będą wzrosty (Euro2012 itd.).
    Jak to się przełoży na BlackLiona? Dopóki nie sprzedadzą działki JW Construction i nie zakończą dobrze roku 2011 (skonsolidowane wyniki) - czeka nas marazm i dołowanie kursu.
    Jeżeli powyższe dwa infa będą kiepskie/niespełnione - spadek. Nie sądzę jednak żebyśmy zeszli niżej jak 1,00 - 1,10 zł.
    Jeżeli wcześniej załatwią dwie powyższe sprawy - szansa na odbicie i atak 2 zł.
    Zastrzegam, że nie jestem żadnym analitykiem i wypowiadam jedynie swoją opinię.
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~xyz [77.254.53.*]
    co tu gadać, ta spółka to totalny syf rujnujący ludzi. Dali by mi ze dwie premie które sami sobie wypłacają i huk z nimi.
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~Jaret [89.74.230.*]
    Z planem sprawa po części załatwiona, zobaczymy jak będzie z wynikami. Co na parkiecie w kwestii BlackLiona? Poziom 1,4 zł na akcję wydaje się obroniony i to przy obrotach ledwie 200.000 zł - nieźle. Wygląda na to, że popyt na tym poziomie jest bardzo mocny a podaż wcale nie taka słaba. Jednak zwycięża, co mnie osobiście cieszy, rozsądek nad paniką. Jeżeli w najbliższym czasie taki klimat się utrzyma, sam muszę nieco skorygować mój poprzedni wpis (dla przypomnienia - przy negatywnych nastrojach 1 - 1,10 zł / przy pozytywnych - 2 zł). Sądzę, że zmierza to raczej przy opcji negatywnej (już tak nie do końca, ale różnie może być) zmierza to wszystko w okolice 1,20 zł / przy opcji pozytywnej 2,30 - 2,50 zł.
    Pomogły oczywiście nastroje na Świecie. Giełdy na świecie we wtorek ostro w górę i wydaje się, że analitycy wietrzący tylko chwilowy atak na szczyty (do tego nieudany) - mam na myśli choćby DJ Industrial i poziom 13.000 pkt, zaczynają nieco korygować swoje opinie. Azja bardzo mocna. Wszystko to stwarza szansę dla naszego warszawskiego parkietu.
    Dziękuję za uwagę i sorki za elaborat - powtarzam, nie jestem analitykiem a jedynie obserwatorem.
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~plop [195.182.35.*]
    co rozumiesz przez "z planem po cześci sprawa załatwiona" ??? tu nie ma częściowo załatwiona bo to tak jak "trochę w ciąży"... albo jest uchwalony i wtedy JW łyka działke za 170 baniek albo nie jest uchwalony (i to ten przypadek niestety) i czekamy dalej...
    Mam na myśli to, że w sprawie MPZP wreszcie coś się zaczęło ruszać. Szczerze mówiąc, nie wierzę w to, że jeżeli do 29 marca sprawa nie zakończy się definitywną uchwałą, to JW zrezygnuje z zakupów. Działka się nie rozpłynie a zyska na wartości. Jeśli nie JW, to przy podziale zostanie odsprzedana innym (oczywiście po uchwaleniu planu).
    Obecnie bardziej bym się skupił na wynikach za IV kwartał 2011, bo to nam pokaże, czy możmy tylko liczyć na ewentualną sprzedaż wspomnianej działki, czy pozostała działalność operacyjna (zarządzanie portfelem akcji) daje wymierne korzyści. BlackLion ma tam przecież skupiony całkiem spory kapitał.
    Reasumując - sprzedaż działki pokryje zapewne zobowiązania długoterminowe (jak pokazuje przykład Amici jest to bardzo dobrym rozwiązaniem) i to nie mam przekonania, czy w całości (w III Kwartale zobowiąznia - około 179 mln. zł - a ostatnio dobrane jeszcze 35 mln. zł na SOHO).
    dobrze gadasz:) wydaje mi sie, że zresztą nieprzypadkowo ustalono termin obowiązywania umowy z JWC na 29.03 czyli dokladnie na dzien sesji Rady Wa-wy...
    przy okazji - bo chyba nie było tego w komunikatach BLI:

Raport bieżący nr 3 / 2012
    Data sporządzenia: 2012-03-06
    Skrócona nazwa emitenta
    SCANMED MULTIMEDIS S.A.
    Temat
    Zwiększenie stanu posiadania akcji przez głównego akcjonariusza
    Podstawa prawna
    Inne uregulowania
    Treść raportu:
    Zarząd Spółki Scanmed Multimedis S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 6 marca 2012 roku otrzymał od Black Lion Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Spółka Akcyjna, ("Fundusz") zawiadomienie w trybie art. 69 ust. 1 pkt 1 i ust. 4 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2009 r., nr 185, poz. 1439) ("Ustawa") że wskutek składanych firmom inwestycyjnym zleceń nabycia poza zorganizowanym systemem obrotu akcji Scanmed Multimedis S.A. z siedzibą w Krakowie stan posiadania akcji tej spółki przez Fundusz w okresie od 31 sierpnia 2011 r. do 9 listopada 2011 r. zmienił się o więcej niż 1% w ogólnej liczbie głosów.
    Przed zmianą udziału Fundusz posiadał 3.880.619 akcji Emitenta, reprezentujących 57,9% kapitału zakładowego oraz uprawniających do 3.880.619 głosów stanowiących 57,9% w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta.
    Po zmianie udziału Fundusz posiada aktualnie 4.152.557 sztuk akcji Emitenta, stanowiących 61,97% kapitału zakładowego oraz uprawniających do 4.152.557 głosów stanowiących 61,97% w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta.
    Ponadto, Fundusz poinformował, że w związku z art. 60 ust. 4 pkt 5 i 6 Ustawy brak jest innych podmiotów zależnych posiadających akcje Emitenta oraz, że brak jest osób trzecich, które na podstawie umowy przekazały Funduszowi prawo do wykonywania prawa głosu na walnym zgromadzeniu Emitenta.

• Re: Trochę musi spaść Autor: ~lds [150.127.225.*]
    popyt jakoś radzi sobie z podażą
    wygląda to w miarę obiecująco...
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~plopl [195.182.35.*]
    byle do 29-tego:) moze zaczną sie trochę lepsze czasy dla kotka - mam na mysli tak przynajmiej rok-dwa wzrostu....
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~lds [77.254.61.*]
    niepoprawny optymista (???)
    hm... moze - ale wierze za rok będzie chodził po 3 zł... jest parę rzeczy, które się pięknie składają i mogą być siłą napedową dłuższego trendu wzrostowego a dołek ewidentnie mamy juz za sobą... dla mnie kluczowa jest sprzedaż działki JWC jak to się uda to.... to będzie dobrze
    po tylu latach stagnacji jesli chodzi o działalność funduszu i destrukcji kursu to 3 zł należy się jak psu buda
    wydaje sie, ze kluczowym momentem moze byc sprzedaz dzialki i niech tak bedzie
    powiem więcej - i niech tak będzie 29-tego!
  • coś drgnęło Autor: ~smok [78.8.87.*]
    jw
  • Re: coś drgnęło Autor: ~plop [195.182.35.*]
    drgać to drga juz dłuższy czas (od 1,1 zl) i nadrgało wzrost o 30% ale potrzeba dobrego infa o tej skali jak wlasnie sprzedaż działki o wartości większej od obecnej kapitalizacji żeby zaczęło sie coś pozytywnego o dłuższym niz tygodniowy czy miesięczny horyzoncie...
    BTW ładnie ktoś się dziś obkupił a sprzedajacy może sobie rychło mooooocno pluc w d... tj. brodę... czego mu zresztą z calego serca zyczę
  • Re: coś drgnęło Autor: ~M. [89.174.107.*]
    Kiedyś czarny kotek (IV) i krezusik (II) w jednej stajni byli. Obecnie krezusik nie ma nic oprócz kilku "warzywniaków" i jest w drodze na cenowe szczyty, zaś kotek majac wysoka wartość aktywów, dywersyfikację szoruje ceną dno. Cena 3 zł (o której piszecie to kpina z akcjonariuszy). Wyceniając majątek kotka i jego zdolnosc do przynoszenia zysku minimalną godziwą ceną jest cena pow. 15 zł. Nie wiem kto sprzedaje takie pakiety za grosze. Może liczy, że taniej odkupi? Ja dobieram i jak tylko mam wolna gotówke kupuje po 100, 500, 1000 akcji bo są za darmo....
  • Re: coś drgnęło Autor: ~wąż [195.182.35.*]
    ...zgadzam sie i dlatego jak skonczy sie ta podaż to myśle ze wreszcie czeka nas strzał w górę - ale warunek to kasa z działki! Zreszta jak będzie ten deal to i podaż nie zatrzyma wzrostu...
    No i mamy wyniki. Z inforomacji naprawdę ważnych. Zobowiązania krótko- i długoterminowe na poziomie około 242 mln. zł (To oczywiście wynik na koniec 2011 roku). Czy to dużo? Raczej w normie i mówiąc szczerze, myślałem że będzie tego więcej a więc i gorzej. Zobowiązania powinny zacząć spadać (tereny pod REBEL są, budowa idzie pełną parą, finansowanie jest). Zyski z działalności operacyjnej mogłyby być wyższe, ale nie jest źle. Pierwszy kwartał na tym polu wypadnie bardzo dobrze, gdyż giełda sporo odreagowała. Rok zakończył się minimalnym zyskiem a więc i podatkiem :) (2.755.000 zł). Aktywa obrotowe spółki zeszły o jakieś 65 mln. zł, natomiast trwałe wzrosły o 90 mln. zł.
    Czy coś powinno niepokoić? Czekamy na sprzedaż działki przy Kasprzaka i to będzi momentem kulminacyjnym. Spółka, jak chce to potrafi wyciągnąć całkiem fajne pieniążki ze sprzedaży portfela (ostatnie info o 16 mln.). Tak więc, o działalność operacyjną nie trzeba się martwić.
    za długo trwa marazm na tej spólce - na spółce (funduszu) z naprawde dużym potencjałem a bardzo niską wyceną akcji...
    Gdyby Petrolinvest miał chocby 5mln zysku a 150mln długu w bankach to i tak w 2 dni kurs skoczylby o min 150%
    ale niestety nie tutaj i to jest to co niepokoi
    zbyt mala płynność i brak zainteresowania wiekszej rzeszy inwestorów...
    a pseudoinvestorzy wolą pogon za niejakim don patro albo karkosikiem i krauze kombinatorem
    Gdyby BLi był spolką spekulacyjną to mielibysmy juz z... 5 zł albo przynajmniej cos by sie tu działo
    więc pytanie: czy tak naprawde fundamenty są ważne ??
    z tego co widze i odczułem to na własnej skórze to najlepiej zarabia sie na bankrutach :-)
    Co racja, to racja. Tyle, że w bankruta i spekulantów nie pakuję się z większą gotówką. Jasne, taki Resbud jest ostatnio mocno dmuchany, ale nie jestem osobą, która po nocach nie będzie spała w obawie, czy aby papiery nie zaczną nagle mega-spadać.
    Przy spółce takiej jak BL, gdzie fundamenty są w porządku a lada moment ma paść mocne info... no takiego papieru nie można wyrzucać.
    Mógłbym oczywiście napisać, że ktoś zbiera papier w rejonie 1,38 - 1,45 zł, bo to fajna cena a przy tak lichych obrotach trwa to po prostu długo. Nie jestem jednak zwolennikiem teorii spiskowych a poziom cenowy akcji określam raczej analitycznie.
    Reasumując: coś szybko rośnie, to i szybko spada. Mam nadzieję, że z BlackLion-em będzie inaczej. Pozdrawiam.
    analitycznie: jakies 2-3 lata temu mozna by pomyslec, że kurs nigdy nie zaliczy 1,02 zł bo wartość ksiegowa to ponad 3 zł a jednak zaliczył i długo bujał w rejonie 1,02-1,30;
    a to oznacza, że ładując kupe gotówki w akcje np rok temu po cenie 2,20-2,60 -jakby sie wydawało bardzo niskiej - mozna było nie spać pare ładnych nocek !
    Ja własnie zacząłem skup akcji od 2,65 -bardzo tanio ale znając klimat BLI kupowałem po 50szt !! :-) i tak na chwile obecną mam nieduży pakiet i srednia ok 1,70
    ostatni zakup zaliczyłem po 1,09 i troche po ok 1,35 i wiecej nie dokupie !! to jest jednak ryzykowny papier jak sie okazuje i trzeba mu poswiecic kupe czasu... a na bankrutach jest opcja albo na plus albo na minus i w szybkim tempie... oczywiście trzeba z rozwagą...
    więc - nie przekonałem sie do lokowania tutaj duzej ilosci kapitału
    a poza tym chyba jestes tu od niedawna wiec jesli masz akcje ze srednia ponizej 1,40 to mozesz spac spokojnie na razie - ale radze spac czujnie
    poza tym zobacz jakie tu sa transakcje -większośc ukryte kupno lub sprzedaż i większe pakiety i niewiadomo kto i poco tak sobie przerzuca te akcje. Pozdrawiam

Generalnie masz rację, jednak pisząc, że kurs zaliczył poziom 1,02 zł 2 - 3 lata temu należało by dopisać o otoczeniu i klimacie. To wówczas bowiem mieliśmy tzw. kryzys, który objawił się paniką na rynkach akcji. Wówczas to kurs KGHM-u był na poziomie zbliżonym do 30 zł i wszyscy się zastanawiali, czy jeszcze spadnie. Dlatego wybacz, nie jest to dla mnie argumentem.
    Co do rozwagi na bankrucie, to przejechałem się już na Sanwilu, Petrolu i Hydrobudowie. Nie jestem stworzony do gry (bo nie można tu mówić o inwestowaniu) na takich papierach. BlackLion nie odbił się w moim mniemaniu, powiedzmy, odpowienio po ostatnich spadkach i dodatkowo ma ciekawe perspektywy, stąd uważam że warto tu trzymać kapitał. Oczywiście nie tylko tutaj i przy okazji sytuacji na rynkach, im szerszy portfel tym lepiej.
    Chyba żle zrozumiałeś... chodziło mi o to, że 2-3 lata temu nikt by nie pomyslał, że kurs obsunie sie do poziomu 1,02 ( dno grudzien 2011). Chciałbym zauwazyć, ze wiekszośc bankrutów i społek o niewyraźnym kapitale i jakichs tam zyskach a w wiekszości stratach podczas gdy BLI był w trendzie spadkowym to owe "bankruty" odrabiały po 70-150% od dna !!! Oczywiście pisze o tym co było, żeby uświadomic Ci , że inwestorzy wierzący w BLI w tym i ja inwestując powiedzmy 1-2 lata temu podczas ogólnego odreagowania poniesli straty a wielu kierowało sie fundamentami i jakimis tam perspektywami. Poczytaj posty a zobaczysz ilu tu umoczyło.
    Nawet wejscie TFI Pioneer po 2,65 i Bauera po 2,55 nic nie pomogło. Osobiście myslalem , ze po tych zakupach to juz koniec spadków a było inaczej...
    Oczywiście można zainwestować i czekać latami ale trzeba mieć cierpliwośc i czas.
    Ale pomyślmy o przyszłości - miejmy nadzieje, że wreszcie ruszy ten gniot.
    i jeszcze jedno: z roku na rok jest coraz więcej spółek na GPW - do tego jest jeszcze złodziejski new connect z pseudo spółkami wyciągająych kapitał od drobnych -nigdy tam nawet nie zajrze...
    Reasumując: dużo spólek a mało kapitału więc kto to wszystko ma pompować do góry (??)
    Powoli. Wchodząc w spółkę w ciągu ostatnich 3 miesięcy nie mogę z przyczyn technicznych oceniać sytuacji z lat ubiegłych. Ludziom tzw. "umoczonym" współczuję. Po drugie wskazałem na tzw. "kryzys", aby zwrócić Ci uwagę, że nie było to tak, że spadał BlackLion (mimo dobrych fundamentów) i wszyscy zastanawiali się dlaczego. Nikt się bowiem nie zastanawiał. Cała giełda leciała na łeb na szyję i panowała ogólna panika. Nie było racjonalnych zachowań i wszyscy chcieliśmy odzyskać kapitał (lub tyle, ile z niego zostało). Wielu "wspaniałych" analityków wypowiada się dziś, że gdyby wiedzieli o nadchodzącym kryzysie, to dziś byliby bogaczami.
    Co do bankrutów, raz jeszcze powtórzę, nie jestem stworzony do tak daleko idącej spekulacji. Jeżeli ktoś na tego typu firmach zarobił, to gratulacje.
    P.S. Dzisiaj ponownie obrona wsparcia i może być ciekawie.
    Pozdrawiam i obyśmy rozmawiając tu za miesiąc mieli kurs BL w okolicach 2 zł :).
    trzeba było od razu, że jestes od 3 miesięcy..
    wszystko jasne
    ale wciąz nie wiesz o co mi chodzi a chodzi o to, że BLI praktycznie wogóle nie odbił od kryzysu a dno zaliczył dopiero w grudniu 2011 gdzie wiekszosc spółek byla na + po ok 100% ale ok niewazne

życze sukcesów bo byc moze sytuacja zmieni sie na korzyść zwłaszcza gdy masz średnią zakupu ponizej dzisiejszego kursu
    Fakt, że mnie wymęczył ten papier co nie oznacza, że wymęczy Ciebie :-)
    Czekamy na 2 zł
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~qaz [195.182.35.*]
    meczący papier? wiem coś o tym, bo zakupy zacząłem na podobnym poziomie...
    fakt, że sporo dokupilem kolo1,2-1,3 ale ilez można wkładać w kota, mi też na razie wystarczy... no chyba że klarowałaby sie sprzedaż działki - ale cos sie nie zanosi bo nie ma TEGO MPZP na sesji 29-tego
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~Jaret [82.177.194.*]
    Rzadko używam takich tekstów, ale dzisiaj to ktoś trzyma kurs "ostro za pysk".
    No zobaczymy. Tak na marginesie (dużym marginesie) powiem, że obecny wykres BL przypomina mi Octavę z grudnia - stycznia 2011. Pozdrawiam.
    No, ale projekt sprzedaży działki chwilowo upadł, więc większość mniejszych akcjonariuszy już myśli o ucieczce. Dzisiejsza sesja będzie sesją prawdy na temat BlackLiona. Stawiam na minus i ponowną obronę 1,4 zł a potem... no cóż zobaczymy. Z ciekawostek - akurat na miesiąc, dwa przed uchwaleniem planu miało by nie dojść do transakcji? Coś wisi w powietrzu... oby nie kosa :). Pozdrawiam.
    a pisałem, że tu trzeba być bardzo ostrożnym
    Jesli JWC nie zrezygnuje to sądze, że prędzej czy później dojdzie to transakcji
    Ale naprawde dziwi ten cały proceder urzędniczy... skoro jest inwestor i miasto tez by na tym skorzystało to powinni sprawe poprowadzic priorytetowo...
    Znając temperament JW - róznie moze byc
    temperament temperamentem a biznes biznesem, że tak filozoficznie się wypowiem... ja czekam i przy spadkach nie wykluczam dokupienia kolejnego pakieciku... fakt, że jak tak dalej pójdzie to zostanę akcjonariuszem większościowym Kota
    racja biznes biznesem a tym bardziej , że ta inwestycja dla JWC ma byc najwieksza w historii
    a tak na marginesie warto pamiętac o opcji kupna JWC, która daje im prawo realizacji transakcji nawet jeśli plan nie został uchwalony w założonym okresie... skorzystanie z niej wydaje się bardzo prawdopodobne jeśli w kwietniu będzie uchwalony MSZP dla rejonu Prądzyńskiego ale ten scenariusz jest też możliwy nawet gdyby do uchwalenia nie doszło, bo działka VISu jest ważna dla warszawskiej strategii JWC
    tu sie trochę zagalopowałem bo wg stanu na dziś nie ma żadnej umowy z JWC i JWC nie ma juz prawa pierowkupu działki - niezaleznie od tego czy rozmawiają o kolejnym aneksie warto wziąć pod uwagę, że moze pojawić się trzeci gracz, który moze nie czekać na plan bo wycena działki uznawana jest za bardzo atrakcyjną
    trzeci gracz???
    to chyba znowu sie zagalopowałeś :-)
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~brzozak [82.145.217.*]
    He he znająć troche kotka to wcale nie ździwiłoby mnie, że to że nie uchwalili jeszcze tego planu to właśnie może być zagrywka pod trzeciego gracza.Ale zobaczymy wszystko wyjaśni się niebawem.Ale widzę że wielu dziś nie czeka i wywala,ja poczekam jeszcze.Pozdrawiam.
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~M. [89.174.107.*]
    He, he, to samo wpadło mi do głowy. 3 strony biznesu: miasto, sprzedający i kupujacy. Miasto tak czy tak zarobi... JWC również... więc może cena okazała się tak niska że kotek dostał kontrofertę... i teraz chce w białych rekawiczkach wyslizgac się z dealu z JWC by sprzedać za kilka tygodni duzo drożej?
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~moja@ [84.205.25.*]
    U nas władza daje zazwyczaj /hehe, oczywiście zgodnie z prawem/ zarobić swoim, a interes gminy to im lata i powiewa jak mawiał klasyk. Teraz nie zdziwię się jak ten plan w końcu uchwalą w ciągu miesiaca lub dwóch. Alibi zawsze lepiej mieć na wypadek gdyby jakiś pismak podchwycił temat, a i szwagry co nieco mogą na kotku zarobić, no nie.
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~brzozak [188.47.161.*]
    No to ładnie sobie kotek poleciał, ale to okazja będzie żeby sobie dokupić .Leszczyna wyprzedaje, ciekawe na ilu to się zatrzyma? jak obstawiacie?
    z tego co widać ktoś to od dawna skupuje tak jak i z drugiej strony wypycha... te dzisiejsze 60, 20, 20, 20, 20 tysi wlasnie ładnie to obrazują - może nie są to jakieś wielkie ilości ale to trwa już kilka miesięcy więc niewątpliwie ktoś się powinien niedługo ujawnić - też w obie strony... dziwię się tylko, że nie dogadają się na jakis pakiet. Poniżej 1,3 nie spadnie...
    1,4 zł to granica psychologiczna. Ładnie dzisiaj broniona, choć poległa. Ktoś ładnie skupił, ktoś inny wywalił. Jeżeli to nie ta sama osoba, jutro powinniśmy mieć wyhamowanie spadków i atak na 1,4 zł. Ktoś mi powie, że to jedynie 2 grosze, ale odpowiem, że to aż 2 grosze.
    W innym wypadku, czekamy na dość znaczną korektę.
    Ja obstawiam jak zwykle dwie opcje:
    - pesymistyczna: zjazd do 1,2 zł (do momentu sprzedaży działki lub uchwalenia planu)
    - optymistyczna: atak na 1,4 zł (jeżeli udany to uderzenie na 2 zł). Ta druga opcja zakłada, że plan tak, czy siak wejdzie i do sprzedaży dojdzie. Ktoś kto o tym wie dzisiaj zaczął konkretny skup.
    Pozdrawiam.
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~brzozak [188.47.161.*]
    Ja Ciebie nawet kotek zmieścił się w tabeli największe spadki , no no nieźle 11groszy no to se poleciał , ja liczyłem , że pod koniec odbije trochę tak gdzieś -7 może -8-groszaków a tu masz -11 !!!!! Ciekawe co będzie dalej .
    Jeśli jutro skończymy nad 1,40 to chwilowo żyjemy, jeśli spadnie pod 1,37 to droga na południe zostanie otwarta.
    Wprawdzie w cenach zamknięcia pod 1,37 nie spadło ale zarówno wczoraj jak i dzisiaj prawie wszystkie transakcje miały miejsce na poziomie 1,35, co dokładnie odpowiada 50% zniesienia ostatniej fali wzrostowej /wykres tygodniowy/. Korekcie znoszącej ostatni wzrost o 0,618 przyporządkowana będzie wartość 1,28 /stąd te 10 tys akcji na tym poziomie na K/. To na jakie poziomy ostatecznie zawędrujemy, zależy od terminu uchwalenia planu, im później tym zniechęcenie powinno być większe. A po planie kierunek 2. I to by było na tyle.
    Nawiasem mówiąc obecna kapitalizacja kotka jest niższa niż cena sprzedaży, niedoszłej dzięki warszawskim urzędaskom, działki po VIS-ie. Nie jest to żaden ewenement bo pamiętam NiF-y wyceniane niżej niż zasoby gotówki w ich kasie. Oczywiście zagrożeniem jest definitywne wycofanie się JW z transakcji, ale nie ma co martwić się na zapas.
    Teraz świeczki, formacje, sygnały a jak bedzie okazja to może i powiększenie pozycji, czego sobie i pozostałym "nie/szczęśliwym"* posiadaczom kotka, życzę.
    * niepotrzebne skreślić
    No troszkę się rozruszało. Dokupiłem co nieco. Obym nie żałował :).
    Ruchy bowiem dosyć dziwne. Jeżeli na tym kończy się odreagowanie po zerwaniu umowy pomiędzy BLI i JWC, to możemy złapać większy oddech. Jeżeli to tylko miłe złego początki, to już gorzej :).
    Pozdrawiam wszystkich akcjonariuszy.
    To już jest nas dwóch, lekko dokupionych.
    z całym szacunkiem ale chyba ktos jeszcze oprócz Was tutaj ładnie dobiera:) i co więcej nie lubi jak mu spada zbyt nisko cena tego co juz kupił :)
    No, no z -4,35% na +3,62%. Rzekłbym z piekła do nieba. Wycena waloru nadal poniżej oczekiwań, ale nie będę narzekał. Ktoś zarobił, komuś nerwy puściły. Ciekawa sesja. A co nas czeka jutro? Pozdrawiam.
  • Re: Trochę musi spaść Autor: ~qaz [93.154.248.*]
    juro nic nas nie czeka bo nie ma sesji:) za to we wtorek.......................................
    Masz rację. Zagalopowałem się :). Wszystko przez wczorajsze emocje.
[x]
SOHODEV 0,00% 0,13 2026-05-29 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.