@mozza
To ja, chociaż piszę z mobilnego. Gdybym wiedział na co czekam to jednym strzałem bym przebił 1,44. Zapewniam, że nie mam żadnych informacji tylko przypuszczenia.
Jeśli chodzi o naganiaczy to byli są i będą. Ja też siedzę, w 2 spółkach pod progiem 5%, a w zasadzie 10% bo z kumplem i co z tego ruchu nie ma i trza czekać na lepsze czasy, bo fundamenty dobre. Mnie tam zastanawia kto Was wysterował.
Moja przygoda tutaj zaczęła się jak papier wybił się z konsolidacji, zaatakowałem opór na chyba 0,94 nie chce mi się nol`a odpalać i tłukłem szystko jak leci do 1,02. Nazbierałem 30k ze średnią 0,97. W kolejny dzień wiedziałem, że jestem w domu bo coś się musiało wydarzyć gdyż "osoba wtajemniczona" kolejnego dnia kupiła wszystko do wideł i to właśnie on/ona miał dostęp do informacji. Wszystko dobrze szło do 2,05 aż ktoś nie ja sprzedał ok 6k po tej cenie, wskaźniki były rozgrzane więc zacząłem ładować towar w rynek. Odkupiłem połowę, że średnia 1,25 i czekam na dalsze ruchy.
Znawca ciekawy poruszył temat zwiazany z przychodami firmy dla mnie to istny wałek, na miejscu prezesa nie dbałbym tak o PR w tej chwili bo dla mnie jest on do odstrzału.
Z resztą efekt miotły jest widoczny. 2 z Rady poleciało i słusznie po co komu taka Rada.
Dzisiaj to wieczorem niech lepiej zmówi 3 zdrowaśki, żeby tylko tak to się skończyło.
Skoro dobra cena to niech kupuje a nie sprzedaje. Moim zdaniem cena obecna to promocja chociaz przeraża 0,75 mogą walić do kości jak mawiają klasycy.
Ty mnie tylko @mozza zastanawiasz, kim jesteś. Mam nadzieję, że nikim z tamtej kadry.
Tak czy inaczej pozdrawiam.
Cóż pożyjemy zobaczymy. Jedziemy na tym samym wózku jak mozza wspomniał. Bardziej mnie zastanawia czy szukacie tylko okazji żeby się wysypać z akcji czy może jednak chcecie poczekać te dwa kwartały i zobaczyć co szefowie IQ Medica chcą zdziałać. Jeśli chodzi o Mozze to on przynajmniej oficjalnie się określił. Ja też się nigdzie nie wybieram. Co najwyżej dobiorę jeśli bardziej spadnie. Jeść nie woła. Bardziej wolałbym się skupić na tym co spółka zamierza i tam skierować naszą dyskusję. Moim zdaniem w spółkę wkroczył bardziej konkretny partner i na pewno na brak rentowności nie pozwoli. Co najwyżej pozamyka nie rentowne kliniki. Bardziej ciekawi mnie rozwój. W tej chwili lokali jest 6. Oni mówią o 40 w ciągu dwóch lat. Co oznacza skok o prawie 700%. Chyba zdajecie sobie sprawę jakie to może wygenerować przychody. Ciekawi mnie też czy ekspansja dotyczy tylko Polski czy może wybierają się za granicę. Tutaj naprawdę w ciągu roku wiele może się zmienić. Ja jestem po wypowiedziach prezesa dużo bardziej spokojny. Poczekam na strategię firmy.
Stefano, powiem krótko - w tak dużo klinik na początek nie wierzę - to, że mają nieruchomości o niczym nie świadczy bo trzeba przejść przez pewne procedury (chociażby sanepid i zmieniające się wciąż przepisy dot ZOZ). Wiem ile to trwa z doświadczenia więc albo będą przejęcia, albo trochę to potrwa. Poza tym mało realne jest żeby otwierali kolejne sale chirurgiczne (do całego zakresu plastyki) gdyż w chwili obecnej tak sala musi spełniać niemalże wymogi szpitala, łącznie z podjazdem dla karetek!!!. Chciałoby się rzec - Polska to dziki kraj!!! Takie obwarowania "urzędnicze" są tylko u nas. Do czego zmierzam - mogą rozwinąć się w branży medycyny estetycznej - co prawda w chwili obecnej wielu lekarzy łapie się tej branży (mnie to trochę osłabia, że również dobrzy neurolodzy, kardiolodzy i lekarze innych specjalizacji, którzy nie są dermatologami bądź chirurgami). No ale takie prawo i wystarczy mieć dyplom. Mam nadzieję że "kryzys" przeczyści trochę rynek i zostaną wyłącznie Kliniki/lekarze nieprzypadkowi. Kosmetologia - tu będzie trochę ciężko, niestety Grupon powoli niszczy tą branżę ale są sposoby na walkę z tym "procederem" :))), którą z powodzeniem stosujemy w naszych placówkach. Chirurgia plastyczna - myślę że dalej jest świadomość i przekonanie że jeśli zabiegi to "tylko Warszawka" więc jak popracują nad marketingiem i kadrą to będzie ok, choć kliniki ch.pl w innych dużych miastach są coraz lepsze. IQ ma już jakąś markę wyrobioną więc - zatrudnić dobrych managerów z dobrymi pomysłami oraz specjalistów i do boju. Ja z kolei planuję rozwój swojej firmy w dziedzinach ściśle związanych z branżą, ale w kolejne gabinety się już nie bawię, no może jeszcze jeden :) Zarobić na estetyce można w inny sposób i nie koniecznie na pacjentach :)
No to jaki jest cel zapowiedzi tak dynamicznego rozwoju ilości placówek? Jak oceniasz potencjał dalszego rozwoju IQ Medica? Teraz kiedy pieniądze nie są na razie wielkim problemem.
Moim zdaniem te pozostałe placówki, które mają powstać to nie będą tak jak ta w Wawie,
ja raczej stawiam na mniejsze placówki, z małym zakresem usług do zaoferowania. To coś na wzór takich regionalnych "naganiaczy" pod salę operacyjną w Wawie. Te mniejsze placówki będa namawiały klientów przykładowo z lubuskiego do operacji piersi, klient uzgodnić może wszystko u siebie w mieście, a na zabieg musi sie wybrac do warszawy ...ma to sens @mozza?
o tym właśnie napisałem, rozwój w najbardziej rozwojowej medycynie estetycznej w ośrodkach w kraju, zabiegi chirurgiczne w "stolycy" ale po konsultacji i z ceną niewarszawską plus ewentualnie w dużych miastach podnajęcie sali (koszt podnajęcia z anestezjologiem i wyposażeniem - 400pln/h - cały dzień 4 małe operacje plus 2 duże - mamy około 40 tys minus dojazd nocleg i kasa za zabieg za lekarza). Tak 1 raz na 2 tyg i mamy więcej niż zarobili w 2011. Kosmetologia jako zabiegi pielęgnacyjne - inwestycja ze strony firmy jako dodatek do w/w plus związanie się z z jedną dobrą marką kosmetyczną. Ponadto laseroterapia z wykorzystaniem najlepszego sprzętu (niekoniecznie najdroższego). Kosmetoginekologia - hit na przyszłe lata. I nie pytajcie mnie już więcej o możliwości rozwoju IQM, gdyż po części zdradzam swoje (ale nie te najlepsze) pomysły na rozwój w tej dziedzinie. Mistrzowie z IQ niech wezmą d.. w troki, poczytają na amerykańskich jakie są hity w USA (bo w Europie jesteśmy na całkiem dobrym poziomie i na bieżąco). Siedzę na IQ do min 4-5 pln, może dłużej i mam nadzieję że miotła nowego inwestora wymiecie tych co albo wypompowywali kasę ze spółki lub tak słabo nią zarządzali. A być może w spółce nie było fachowców znających się na branży, słabi doradcy i nietrafione inwestycje w sprzęt???