widze ze dobrze jestes obeznany z psychologia tlumu.....Co zauwazylem jestes tu niejaki guru wielu Cie tu slucha,paru gani....Co krol powie ,poddani wykonuja.Starasz sie zniechecic do kupowania,zapewne stoisz nizej lub sie tam ustawisz.Gdy niema chetnych do kupowania to bardzo prawdopodobne ze zleci.Ale to jest gra...Kazdy ma swa taktyke.Ja tu nie widze przeslanek do zjazdu,a wrecz przeciwnie,kwestia tylko czasu. pozdrawiam.
Każdy widzi to, co chce widzieć. Ale fakt (a nie teoria spiskowa) jest taki, że to rabbity wykorzystywały ostatnie dobre infa ze spółki do wyzbycia się większych ilości papieru. Jak popatrzysz, ile ich jeszcze ich mają, to zrozumiesz, że w całym 2012 roku czeka Was kiszonka między 6, a 9 groni.
I ostatnia kwestia: nie jestem ustawiony ani na 8, ani na 7, ani w ogóle nigdzie - w kolejce po zakup akcji PRO. Na razie się tylko przyglądam sytuacji. I oceniam ją, względem mojej wiedzy w tym temacie.
A wynikami moich przemyśleń dzielę się z innymi od roku. Z jakim skutkiem, sam widzisz.
Autor | ~chłop z mazur [195.205.193.*] 2011-11-02 19:45
Niniejszym chciałem podziękować Wam za możliwość zarobienia super kasy na Pronku.
Zacząłem kupować troszkę za szybko, bo po 0,21, ale średnią miałem ok. 0,18 PLN.
Nie udało mi się już więcej zbić, więc ten poziom uznałem za rozsądny.
Dzisiaj zrealizowałem zyski. Procentowo może nie duże (niecałe 100%), ale jak na ponad 8 miesięcy ciężkiej roboty, to chyba mi się należało, prawda...?? :))))
Sumka 6 cyfrowa, z czwóreczką z przodu. Oczywiście CZYSTEGO ZYSKU. :))))
Zaraz pewnie napiszecie, że za szybko wyszedłem. Może i tak, ale mnie taki pieniądz i tak zadawala. Lepszy nowy mietek w garażu, niż Maybach w Katalogu... :)))
Dziękuję Wam, moi mili, za udział w tym przedięwzięciu. I za podbitkę, którą zrobiliście. Bez Was by mi się nie udało.
Jutro zmieniam nick'a i IP - i otwieram nowy rozdział w swoim spekulanckim życiu. Jeszcze nie wiem, na której spółce, bo mam aż 4, nowe typy...
Aha. I na serio nie mam na imię Wojtek. Ale i tak Was pozdrawiam.
Życzę, aby urosło Wam do samiuteńkiego nieba, ale 0,50 PLN, moim skromnym zdaniem, nie przebije... :)
I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, każdy ma prawo chcieć zarobić. Ale sposób w jaki nas dymasz jest książkowy. Pełen szacun........piszesz prawdę, no może całą prawdę z małymi korektami, wyprzdzasz fakty o pół roku, nikt nie może mieć pretensji !............. to jest fenomen ?. Kreski kreskami, matematyka matematyką, ale odrobina psychologii jest ,,bezcenna". Odrobina, bo na tak spłoszonych nie potrzeba tytułów naukowych, wystarczy licencjat i....... pozamiatane:)
Życzę tej bryki z katalogu, należy Ci się.
Konkretnie chodzi mi o zapis :
"Nie wiem, co będzie się działo z Pronkiem. Najbardziej realny scenariusz na najbliższe miesiące, to tzw. boczniak. Kurs będzie oscylował, po ustabilizowanu się w rejonie 5-8 groszy. I tak pewnie zostanie na jakiś dłuższy czas. "
Chodzi mi o główne argumenty (żeby nie zabierać Tobie czasu)
Nie widzisz, że to jest jedna, wielka drukarnia akcji...? Tu się nic nie dzieje i dziać nie będzie. Nie ma żadnego biznesu, Zarząd nie robi nic, aby spółka zaczęła zarabiać, a wszystkie newsy, które były, są i będą - służą tylko jednemu: naciąganiu coraz to nowych leszczy na akcje tej spółki.
Podobnie jak na Centku, Król ze świtą mamią maluczkich, że będzie super. I faktycznie - będzie. Ale tylko im i jego znajomym przy korycie.
Policz, ile akcji ma być wyemitowanych, ile jeszcze z tych, co już są - będzie wpuszczonych w rynek.
Wiem, wiem... Napiszesz zaraz, ze przecież oni obejmowali po 10 groszy, więc taniej nie będą sprzedawać...
Na CZP obejmowali po 1 PLN. A akcje są obecnie po 16 groszy. Cena emisyjna PRO, podobnie jak na Centku jest równa nominalnej. Wynosi 10 groni. Więc za rok, jak pójdzie tak samo, jak na centroszmacie, przywitacie 2 gronie...
Teraz ja zadam Tobie pytanie: A jakie Ty widzisz powody, zeby rosło?
W zasadzie koronny argument jaki przemawia za wzrostami to taki, że teoretycznie nikt nie ma interesu sprzedawać poniżej ceny nominalnej. Ale jak pokazuje doświadczenie centrozapu to tylko iluzja i są tacy co im się opłaca. Jak to jest że im się to opłaca (rozumiem że zarząd zadawala się pieniędzmi z zysku z wypuszczenia akcji po 0,10 a nie z ich późniejszego kursu i są skłonni zwalić kurs sprzedając to co mają) ? Teoretycznie jeśli układ się uda to Pronox powinien być bez długów i powinien wyjść z upadłości co podniesie jego wartość jako taką ? czy się mylę ? Inna sprawa że pomysł na biznes pozostaje nie sprawdzony i jest wielką niewiadomą , a to podstawowa sprawa.
Co sądzisz ?
Dzięki za odpowiedź
Aby sprzedaż poniżej ceny emisyjnej nie była opłacalna, całkowita cena, za którą płaci się za akcje (ta rzeczywista), nie może być niższa od wartości, po której się akcje sprzedaje.
Aby rozjaśnić Ci w głowie, podam przykład:
Nazywasz się Kowalski. Jan Kowalski. Kupujesz na rynku dług Pronoxu, który powstał przed złożeniem wniosku o upadłość. W związku z tym, że postępowanie naprawcze trwa długo, a Ty chcesz zarobić - znajdujesz Pana Wacława Nowaka, majacego np. firmę spedycyjną, która świadczyła usługi na rzecz Pronoxu w czasach świetności tej spółki, i której Upadły jest winny 100.000 złotych + odsetki. Kupujesz to zadłużenie, płacą gotóweczką kładzioną na stół (w czasach kryzysu ten widok na prawdę działa), za - powiedzmy - 20.000 złotych.
Następnie udajesz się do swojego przyjaciela Królikowskiego, który mówi Ci tak: Słuchaj spłacę Ci to zadłużenie, ale akcjami po 10 groni, za każdą złotówkę długu, który do Ciebie mamy. Ale umorzysz mi odsetki.
Ty się zgadzasz, dostajesz 100.000 w 1 mln akcji Pronka, które następnie... wywalasz ulicy, która łyka je, jako świętną okazje. No przecież sprzedajesz po, dajmy na to, 6 groszy, więc są i tak 40% lepsi od Grubasów, którzy brali po nominale!!
I w ten oto sposób wszyscy są zarobieni:
- Spółka, bo nie zapłaciła odsetek,
- Królikowski, bo nie ma długu,
- Leszcze, bo tanio kupiły,
- no i Ty - bo jesteś zarobiony 300%.
Opisany przez Ciebie przykład jest marginalny (dotyczy ew. jednostkowych przypadków zamiany długu na akcje po 0.10 gr) i to wywalanie w małych ilościach widzimy w ostatnich dniach. Duzi wierzyciele dostali po 4zł (układ) i po 0.10 gr uśredniając do 0.30 więc nie wywalą po 0.06. Pozdro
Nie mogę Was cały czas prowadzić za rączkę, jak dziecko w przedszkolu. Ludzie, to jest Wasza kasa !! Inwestujecie tu pokaźne sumy, a żadnemu z Was, powtarzam: ŻADNEMU - nie przyszło sprawdzić tak podstawowej informacji, jak lista Wierzycieli...
i co ? Uwziołeś się akurat na reala i na mnie :)))
Pojechałbym do Katowic sprawdzać te akta, ale doszedłem do wniosku że nie opłaca się jechać skoro firma ma za chwilę zbankrutować. ;)
Nie chcesz to nie mów. bardziej istotne jest po ile objęli dług niż kto to zrobił (A tego pewnie tam nie ma)
Faktycznie patrząc na historię Centrozapu można dojść do wniosku że w Pronox będzie tylko gorzej.
Trudno też uwierzyć Królowi w dobre intencje. Skala dodruku też zwala na kolana.
Nie jestem jednak pewien czy można porównywać obie firmy i czy faktycznie było tam tak samo. Przyznaję że historia Centrozapu to ciekawy materiał do analizy. Ale chyba łatwiej dotrzeć do kogoś kto to przeżył i posłuchać co mówi niż analizować wpisy.
Ciekawi mnie co sądzić o tych operacjach pozagiełdowych obejmowania akcji po 0,85 przez Canuela. Czy to jest czysta manipulacja czy ma to jakieś biznesowe uzasadnienie.
Wytłumacz mi tak po chłopsku;
ktoś kupił po 0,85....
ktoś tam obejmował po 4zł, mówisz że uśrednili do jakiś 0,30
- ile trzeba władować kasy żeby do tylu uśrednić !!!???
kurs mamy 0,09
- co....może będą nadal uśredniać i dalej ładować kasę ???
a niech by nawet uśrednili na te 0,10 , to przecież w końcu muszą zarobić, nikt nie ładuje cały czas kasy i to grubej żeby po roku wyjść na WIELKIE ZERO !!!
W którymś z wcześniejszych postów pisałeś, że żaden z wierzycieli nie będzie ładował dodatkowej kasy w spółkę nic nie wartą , zadłużoną , bez perspektyw aby odzyskać swoje pieniądze !!!
A tu nagle niby ładują, uśredniają, żeby wyjść na ZERO ???!!!
Jedno drugiemu przeczy.
TO NIE CARITASS !!!
Wiem że nie do mnie kierujesz pytanie. Ale jeśli by się okazało że kupowanie po 4 i po 0,85 to tylko kreatywna księgowość ? Przykładowo może się okazać że za chwilę po 0,85 te same akcje z powrotem wrócą do właściciela po tej samej cenie. Znowu kurs podniesie się o 2 gr :)) a praktycznie nic się nie zmieni. Ten ostatni komunika o przeciąganiu uprawomocnieniu był starsznie stronniczy . Dużo tam sugestii a praktycznie PKO zwróciło się tylko o uzasadnienie a reszta to sugestie.
Sam nie wiem co o tym wszystkim sądzić.
MUPPET SHOW !!:):):) sami od miesięcy kreujecie " naganiaczy " na tym forum, by później mieć na kim wywalić żale, takim przykładem jest własnie Ch.z.m. Sami go żywiliście swoją naiwnością wiec gośc - pewnie nie głupi - bawi sie waszym kosztem. A widac że bardzo mu sie podoba jak robicie z niego "człowieka" Króla. Tak naprawde to czym więcej dajecie mu okazji tym bardziej on próbuje zaklinac rzeczywistośc w Waszych główkach. A ja stawiam że to ZWYCZAJNY MANIPULANT , zaden gośc pronoxu, powiem więcej żaden zarobiony na giełdzie investor - zwyczajny symulant który nie robi nic ciekawego w życiu choć pewnie ma sporo czasu i dużo czyta. Palnął na tym forum kilka wypowiedzi w przeszłości których teraz żałuje bo ciezko je wytłumaczyc i psuje mu to zabawę / nigdy tego nie robi jak ktoś zapyta / . Przykłądem ten wpis:
~~ Zacząłem kupować troszkę za szybko, bo po 0,21, ale średnią miałem ok. 0,18 PLN.
Nie udało mi się już więcej zbić, więc ten poziom uznałem za rozsądny.
Dzisiaj zrealizowałem zyski. Procentowo może nie duże (niecałe 100%), ale jak na ponad 8 miesięcy ciężkiej roboty, to chyba mi się należało, prawda...?? :))))
Sumka 6 cyfrowa, z czwóreczką z przodu. Oczywiście CZYSTEGO ZYSKU. :))))
Zaraz pewnie napiszecie, że za szybko wyszedłem. Może i tak, ale mnie taki pieniądz i tak zadawala. Lepszy nowy mietek w garażu, niż Maybach w Katalogu. ~~
Przeczytajcie to kilka razy i pomyślcie- zobaczcie jego wczesniejsze wpisy o technikach inwestowania, zobaczcie transakcie z tego okresu na PRO - jeden gośc z forum chwali sie 6-cyfrowym ZYSKiem w granicach 100% / z czwórką z przodu / - przy obrocie w tym dniu 6 018 459 , pomyslcie teraz ilu ludzi z potężną kasą w tym dniu sprzedało i za jakie pieniądze ???? Stawiam że przy nich Chłop to "cieć" jak wiekszośc z nas na tych forach :):):) A chłop w tym dniu zarobił / tylko z jednej inwestycji ???? / potężna kasę, a z Wami pewnie rozmawia w chwilach kiedy kierowca wozi go nowym MIETKIEM po opolskich lasach. :):):):):):): Powiem wam jedno : ŁYKACIE CAŁA JEGO WYBUJAŁA FANTAZJE dając mu poweru do dalszych dyskusji. Ja stawiam , ze ten gość nie ma żadnej wielkiej kasy, mieszka pewnie w jakimś blokowcu , wieku średniego, " społecznik" może nawet dokarmia koty:):), a o nowym mesiu to może poczytać jedynie w MOTO TRENDY. Ale zbiera na lepszy wózek co widac i słychać:):):):)
To że obraca niewielkimi pieniędzmi wcale go nie przekreśla.
Właściwie najważniejsze jest czy jego typowania się sprawdzają - tego niestety nie mogę ocenić i czy przedstawia sensowne argumenty.
To że czasem pisze prowokacyjnie że dzięki nam coś zarobił i niektórych to bulwersuje to nie można się tym przejmować bo giełda teoretycznie na tym właśnie polega że ktoś zarabia kosztem że ktoś traci. A ostateczną decyzje każdy podejmuje sam czy kupić czy sprzedać.
Krótko podsumowując
Jeśli to co on typuje się sprawdza to niesprawiedliwie jest powiedzieć przeciwko niemu coś złego (zresztą czasem każdy może się pomylić)
Jeśli przy tym dzieli się argumentami to są to tylko dodatkowe korzyści.
Osobiście gorsze psy bym wieszał na osobach które zamieszczają cytaty z przed 2 lat wprowadzając innych w błąd lub desperacko wymyślają teorie spiskowe. Choć nawet ich nie należy obrażać bo robią to najpewniej w desperacji z powodu strat.
Magma, co Ty robisz?
Chcesz popsuć, tak misternie skonstruowany plan:(
Tu wszystko zostało już powiedziane, teraz trzeba tylko dopilnować, żeby jakiś kumaty tego nie spier.. ..ł.!!!! Taki dociekliwy .........nie mącił.!!!!. ROZUMIESZ:))))
ChzM, już o to zadba. HAHAHAHAHAHA
Zbycho, a co oni mają zbierać po 0,10, jak tu zaraz i 0,07 będzie... Po co mają przepłacać, co...??? :))))
Proponuję, aby strona naganiaczy na wzrosty wystawiła kogoś innego do dyskusji, bo nie mogę się przy Zbyniu rozkręcić. Zbyszek, wybacz, ale nie potrafię z Tobą dyskutować.
Najwyraźniej nie nadajemy na tych samych falach... :)))
hehehe, z pewnoscia masz racje z tym lubieniem,jak to mowia; "kto sie czubi ten sie lubi" hehe, a co do Investrem z NC to o plynnosc bym sie nie martwil, chodzi głównie oto zeby kurs poszedl na poziomy powyzej 50 gr a wtedy to i plynnosc sie znajdzie od razu, gdyz grupa spekulantów sie zleci widzac co sie z kursem dzieje i plynnosc mamy jak talala:))) mysle ,ze jeszcze to przemyslisz:)pozdrawiam ch z m.