• do prof. Wiatra Autor: ~wydymany [77.254.129.*]
    Poradź profesorze co czynić, bo jestem na megaminueie, kupowałem jeszcze po 9, potem 8,50, zapłaciłem dużo za dużo, co teraz? Jeśli wiedziałbym, że się odbije nawet za rok czy 2 lata to poczekam, ale jeśli nie ma szans to będę ciął, pytanie czy to nie najgorszy moment na wysiadkę z tego pociągu śmierci? Prosimy o konstruktywną poradę - uczniowie..
  • Re: do prof. Wiatra Autor: prof_wiatr [83.6.110.*]
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-scyzor,10120883.html

To wszystko co moge napisać.
    Sorry.
    PZDR
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~wydymany [83.31.82.*]
    Profesorze, dziekuję za radę, pozbyłem się dziś wszystkiego.
    Doradź proszę w co - jeśli w ogóle - być zainwestował, ale tak, żeby znowu nie stracić i spać spokojnie? Czy uważasz, że teraz jest dobry czas na wejście w PZU, PKOBP lub KGHM?
    Liczę na Twoją radę, choć wiem, że asekuracyjnie lepiej teraz nikomu nie doradzać, bo rynek b. chwiejny.

Pozdrawiam
    Wydymany i spłukany.
  • Re: ~wydymany Autor: prof_wiatr [79.185.141.*]
    Ja w praktyce operuje na WIG20, więc moja wiedza ( acz skromna), jest tutaj większa.
    1. Co do Pekaesu to widzisz co sie dzieje, ja już troszkę zgłupiałem, bo moje ostrożne analizy zostały gdzieś daleko z tyłu.
    Uważałem , że nie przebije dołem 6zł, prawda okazała się bardziej brutalna.
    Tylko wieloletniemu doświadczeniu i chłodnej głowie zawdzięczam , że się w ten papier nie ubrałem.
    Kończe wiec pisanie na tym wątku, jednocześnie zapewniam, iż wchodząc w ten papier powiadomie wszystkich, (szczególnie Glinę, i redaktora).

1. KGHM - gram na krótko (mam mnimalą prowizję), ale to jest papier dla doświadczonych- nie polecam
    2. PZU, można wejśc przy cenie bez ryzyka 365, z pewnym ryzykiem 369 zł. (dywidenda).
    Oczywiście sprzedaż przed dywidendą. WAŻNE-bez wzgledu na wyniki.
    3. PKO BP, wejście poniżej 38zł aby można było spać spokojnie. Zacznie się (już zreszta trwa), zwalanie kursu przed wtórna emisją.
    3. Pge poniżej 22,50, na krótko (ew dywidenda 0,65, oraz dywidenda zaliczkowa z 2011r)-warto ale z otwarta głową. Tutaj zarabiam najwiecej. Ale dla koneserów.
    Perspektywicznie po wywaleniu przez Grada akcji, papier z dobra perspektywą.
    5. Ciekawie wygląda PKO sa- dla wytrawnych graczy- Tutaj zarabiam dobrze, ale trzeba mysleć.

Generalnie masz kasę, popatrz pomyśl, bo łatwo jest kupić, ale trudniej sprzedać.
    Udanych przyszłych zakupów.
    PZDR - tym razem wszystkich
  • Re: ~wydymany Autor: ~różowy [91.212.84.*]
    mi intucja podpowiada, ze warto jednak obserwowac ten papier.
    branza transportowa nie byla jeszcze grana a Transpolonia pokazuje rewelacyjne wyniki.

niski poziom kusi co nie zmienia faktu ze moga kurs spuscic w okolice 4zł
  • Re: do prof. Wiatra Autor: redaktor [83.14.170.*]
    Nie przejmuj się prof_wiatr, jeszcze może nadejdzie taki czas, że zarobimy nawet na Pekaesie i to dużo - pod warunkiem, że wejdziemy nie za dużym kapitałem (zawsze małe obroty) i z odpowiedniego poziomu.
    Najlepiej 1,xx.
    A dla nauki, pozwolę sobie przypomnieć wypowiedź jednego z Twoich adwersarzy:
    CYT:
    "Autor: ~glina [89.231.108.*], 2011-06-01 10:13
    to moje. psy szczekają a karawana jedzie dalej. po dywidendzie spokojnie doczłapiemy do 9 (dawne 10) ale ja sprzedam dopiero po 10 (dawne 11) i to promocja tylko do konca czerwwca. w lipcu jak nie wejdzie przekładam na 11 (dawne 12) i tak co miesiąc wyżej aż do skutku.
    szkoda cię bo dajesz się spalać negatywnym emocjom. Tak nawiasem mówiąc to giełda jest nie o wskaźnikach ale o przepływach gotówkowych dla akcjonariuszy. bez obrazy, ale jakieś kursy by ci się przydały. z korzyścią dla wszystkich i dla ciebie samego."
    Szczególnie podoba mi się fragment o przepływach gotówkowych i o polecanych kursach - no i uważaj na negatywne emocje.
    Pozdrawiam.
  • Re: redaktor Autor: prof_wiatr [79.185.141.*]
    Takiego specjalisty jak Glina nie spotkyka się często, pare zwrotów, widły, przekładanie z kieszeni do kieszeni itd. I już mamy "inwestora" pełną gębą ( powinienem napisać pełnom genobom- wtedy by zrozumiał).
    A tak poważnie to bardzo sie myliłem, i do tego się przyznaje.
    Jednak 6,1X nie było lokalnym dnem.
    Ale już dzisiaj mam pewnośc, bo wczoraj się domyślałem.
    Pewnie myślimy podobnie, i podobne mamy postrzeganie ew, dołka.
    Dzisiaj był b.dobry dzień do zarabiania _oczywiście nie tyczy to Pekaesu.
    Pzdr
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~wydymany [83.175.180.*]
    Dziękuję za pomoc. Przerzuciłem się na PZU zgodnie z sugestiami, PKO BP już trochę posiadam i na razie trzymam. Mam trochę takich spółek jak Lubawa, Boryszew, Sadovaya, Optimus ( póki co - wszystkie na minusie - mniejszym lub większym). Wiem, że wygląda to tak, jakbym bym kompletnie niedoświadczonym graczem - i... w istocie tak właśnie jest. A że zbiegło się to z globalnymi nastrojami, kiedy wielu po d...e dostaje, to insza inszość.
    Teraz żałuję, że nie powierzyłem pieniędzy komuś doświadczonemu, jak np. MoneyMakers (BTW co o nich myślisz?).
    Na koniec - piszesz że należy sprzedać PZU koniecznie przed dywidendą, czy dobrze zrozumiałem? Rozumiem, że sugerujesz, iż po dywidendzie cena na pewno spadnie co najmniej o wartość dywidendy? Ale jeżeli tak, to czy nie powróci do wcześniejszego poziomu? Mnie się wydawało, że wszyscy właśnie czekają na wypłatę dywidendy.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
    PS. Napisz proszę co myślisz o takich firmach co to zarządzają kapitałem (do 50k z.)
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~Ludwik [79.139.101.*]
    GPH na NC, za kilka miesięcy będzie dobry zysk, tylko nerwy trzeba mieć silne.
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~schwarz84 [195.46.43.*]
    Wydaje mi sie ze zle zrobilem drogi kolego sprzedajac teraz pekaesa. Analizujac arkusze kupna/sprzedazy widze dosc mocna strone popytowa - podazy praktycznie brak. Wyglada mi na to ze juz dno osiagniete ale moge si emylic bo podobnie myslalem przy 6,20 :P Czas pokaze, w kazdym razie moznabylo potrzymac jeszcze akcje jak miales je przy 4,XX i poczekac na ruch powrotny - korekte wzrostowa.

Pozdrawiam
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~mamaq [94.75.121.*]
    piszesz bzdury wczoraj na fixingu było wystawione 104tys. na sprzedaży
    Zgadza sie - moze komus stopy puscily. Zobaczymy jak dzis bedzie na zamknieciu, jak na razie nie jest, wydaje mi sie ze dno juz mamy (4,50 - 4,70)
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~Ludwik [79.139.101.*]
    Ocknij się człowieku, walnij baranka o ścianę, gdzie ty dno widzisz? Dno będzie niżej, spółka leci na stracie, zyski ma tylko z jednorazowej sprzedaży majątku, który topnieje.
    No i dobrze ze wyprzedaje niech sie skupia na sobie a nie na spolkach zaleznych, przynoszacych strate. Poza tym 2Q bedzie na plus a tego rynek na pewno nie zdyskontowal bo caly czas kurs pikuje. Moze ta pseudo restrukturyzacja cos pomoze. Zobaczymy. Mam tylko nadzieje ze nie bedzie na zamknieciu batonow po 100k papiera na sprzedaz :P
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~Kam_3 [193.201.167.*]
    Tu wszelkie analizy techniczne zawiodły. Ten przypadek można poddać pod analizę socjologiczną, pewnie jak się ktoś postara to i doktorat możenapisać.
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~różowy [91.212.84.*]
    Kogos troche ponioslo a dzis sie opamietal. ktos ma wilczy apetyt na te akcje. mysle, ze to moze nie byc jeszcze koniec...
  • Re: do prof. Wiatra Autor: prof_wiatr [79.185.222.*]
    Dnia 2011-07-20 o godz. 20:47 ~różowy napisał(a):
    > Kogos troche ponioslo a dzis sie opamietal. ktos ma wilczy
    > apetyt na te akcje. mysle, ze to moze nie byc jeszcze
    > koniec...

Albo nimi WYMIOTYJE........................................
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~kargul [88.199.246.*]
    według mnie jak ktoś by chciał to juz dano bylo by 2,XX bo sypanie po 10 k i odkupywanie w tak zgrany sposób że kurs nie zalicza dramatycznych upadków ( mówię o dziś) jest ustawione. wymieniają akcje po ustalonej cenie pozniej bedzie dalszy zjazd zapewne ale to nastąpi po tej wymianie. tak po za tematem troche interesuje sie wyborem domu maklerskiego, co polecacie? mam konto na e maklerze od niedawna ale nie ma tam kontraktów terminowych ani opcji a chcialbym sie juz troche tym pobawic.
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~ka do prof i redakto [193.33.175.*]
    i jak tam wasze spadki na pekaesie, zwlaszcza fantazje redaktora o 2zł , idzcie do piaskowonicy analitycy, to ewidentnie bylo dolowanie kursu przez spekule
    oczywiscie ze tak, wytrzepali leszcza i teraz odpal. Nie bylo zadnych info od emitenta zeby cos sie dzialo zle wiec zjazd byl czysto spekulacyjny. Szybko spadalo szybko wzrosnie. A po wynikach za 2Q powinnismy wrocic myzle w rejony 7-8zl
  • Re: ~ka Autor: prof_wiatr [83.6.42.*]
    Dzieciaku, co ty wiesz o giełdzie. Zobaczysz jeszcze będziesz płakał.
    Takie gwałtowne wzrosty są dobre dla DT, ale co będzie za tydzień?
    Zapominasz jak moczyłes pampersy, ?
    Ile jeszcze musi iść do góry abyś wyszedł na zero?- INWESTORZE???
    Troszke rozwagi i spokoju nie zawadzi. A ty co?
    Już rozwinąłeś szkrzydełka, a lotki podciętę-PAMIETAJ.
  • Re: ~ka Autor: ~trans [77.252.242.*]
    Weź wyluzuj.
  • Re: ~ka Autor: ~ka do prof [193.33.175.*]
    chlopie nie bredz o spadkach, w nast tyg bedzie 7zl, to bylo celowe udupienie kursu, ciekawe kto ci dal ten tytul , znalazl sie fachowiec od gpw, pogadaj sobie z redaktorem o 2zł
  • Re: do prof. Wiatra Autor: ~reduktor [82.143.152.*]
    Kim jest wiatr? czy działał na zlecenie chcących kupić jak najniżej? To co fundy zrobiły na Amice kiedy spuściły ja na c/wk 0,25 żeby odebrać wszystkim akcje a później wyciągnęły 1500 % to jeden z większych wałków. Tutaj chyba nie ma szans na taką stopę zwrotu ale zobaczymy. Troche na pewno da zarobić.
[x]
PEKAES 0,00% 15,00 2016-11-09 15:41:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.