• Sprawa dla prokuratury Autor: ~marc [77.113.193.*]
    Siedzę już jakiś czas na giełdzie i takich jaj jeszcze nie widziałem. Petrol się umywa przy tym Balticonie. Sprawa się nadaje do zbadania przez prokuraturę, jednak ja bym zaczął od początku wejścia tego badziewia na NC. Dziwne jest to, że spółka została dopuszczona do debiutu z ceną kilkakrotnie wyższą niż wartość aktywów. 90 groszy przy 309 mln sztuk akcji to jakaś przesada. A ten pakiet 10 mln po 90 groszy myślę, że jest w to zamieszany. Ktoś sprzedaje i sądzę, że lecą z tej emisji przeznaczonej dla rzekomego inwestora, którym pewnie jest zamieszany w tą aferę. Dlatego każdy z was sobie zadawał pytanie, kto sprzedaje! Przecież nie podobne, żeby sprzedawał po cenie 3-krotnie niższej. A prezes chyba udaje albo jest idiotą, twierdząc, że nie widzi żadnych przesłanek dlaczego kurs spada. Mało tego nic nie robi w tym kierunku, żeby bronić kursu. Dlaczego??? Bo ma to w nosie, akcje jakie posiada spółka kupione są po 13 groszy a ten żałosny pakiet jaki kupił prezio to pewnie się już tym podtarł. Myślę, że doszło do poważnych przekrętów więc należy zwrócić się do KNF o zbadanie tego wątku.
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~xxx [93.181.189.*]
    złożył już ktoś taki wniosek czy na gadaniu sie póki co konczy ?
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: pimpek102 [82.139.156.*]
    Jeżeli ktoś śledził notowania cały dzień to oczywiste jest nawet dla laika że to czysta manipulacja. 1 pytanie tylko pozostaje - zbierają czy wciskają ?
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~gta invest [195.116.199.*]
    patrząc na AD do jest dystrybucja
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~lucilla [89.76.14.*]
    Witam,
    Ponieważ słyszę tu o prokuratorze nie wiem już który raz, to proszę przeczytać przepis artykułu 303 kpk: " jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa, wydaje się z urzędu lub na skutek zawiadomienia o przestępstwie postanowienie o wszczęciu śledztwa, w którym określa się czyn będący przedmiotem postępowania oraz jego kwalifikację prawną".
    Choć jak widzimy wystarczy jedynie podejrzenie, to jednak musi to być UZASADNIONE podejrzenie, by uruchomić cała dynamikę postępowania.
    Dlatego warto byłoby może przeczytać ze zrozumieniem regulacje prawne dotyczące funkcjonowania giełdy itd, by posługiwać się takimi argumentami/faktami i dowodami na ich poparcie, które SĄ w stanie wywrzeć pożądany skutek prawny. Wydaje mi się, że argumenty w rodzaju: ktoś tu sypie; ktoś ma w tym interes, ale jaki?; ktoś przerzuca; prezes ma niedobry charakter i tłumaczy się za dużo lub za mało; maersk ma za małe statki i prawdopodobnie w złym kolorze; coś tonie lub coś się wynurza, a za tym stoją źli ludzie, może być mało przekonywający....
    Jeszcze chwila i zrobi nam się z tego " biała księga balticonu". Piękne. Prawie poetyckie:)
    Serdecznie pozdrawiam, j.d.
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~marc [77.113.193.*]
    Lucilla a ty skąd się urwałaś? Robisz w public relations balticonu??. Od takich spraw jest KNF. Zaczną węszyć lub już to robią w odpowiedzi na liczne skargi akcjonariuszy. Wtedy będziesz miała odpowiedz na być może, prezes ma niedobry charakter a maersk ma za małe statki itp. :D Ale wtedy już może być dla Ciebie za późno
    :)))))))
    O, " może być za późno".....
    Pojawił się prawie dreszczyk, czyli robi się prawie thriller...:)
    Hmm, liczne skargi?
    A czy JEST jakaś reakcja KNF?
    Bo chyba celem wnoszącego/cych skargę jest wywołanie skutku. I to, co do zasady, raczej na korzyść skarżącego.
    No chyba, że wszystko mylę.....
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~wikary12 [83.4.228.*]
    smiej sie leszczu widac jestes jednym z tych co dystrybuuja to gowno ale nie martw sie KNF cie odwiedzi za takie przekrety
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~Bogdan z... [87.96.26.*]
    Wikary.
    Jezeli widzisz podstawy, to zgłoś zawiadomienie, a nie strasz.
    Mi ta gra na kursie też wydaje się mocno podejrzana, ale za bardzo nie wiem czego się formalnie przyczepić.
    Życzę powodzenia! :)
    Witam,
    Nie sądzę, by nas sobie przedstawiono i nie rozumiem, dlaczego mówi Pan do mnie " leszczu" ( to chyba wołacz od "leszcz"; to chyba ryba, prawda?), ale wnioskuję, że jest Pan pracownikiem? ( lub pozyskał Pan informację od pracownika) KNF o toczącym się przeciwko mnie postępowaniu. ( lub przynajmniej czynnościach sprawdzających)
    Dziękuję za informację. Choć nie bardzo wiem, dlaczego KNF miałby interesować się drożnością mojej toalety, a także tym, kto jest beneficjentem, rzecz jasna w następstwie wysoko zorganizowanej dystrybucji, jej zawartości. No cóż, motywy ludzkich działań często bywają nieprzeniknione.
    hm. masz tupet JD :D no ale kazdy na Twoim miejscu by sie cieszyl gdyby sprzedawal cos wartego 10 gr po 1 zl i tak dalej. Jednak wiedz ze to co robisz jest nieetyczne i swiadczy tylko o tym ze jestes osoba ktora tak naprawde nigdy sie uczciwie niczego nie dorobi tylko bedzie posuwala sie do tego typu zagran.
    Pozdrawiam Ciebie i Twoje sumienie.wiem ze z tego typu sprawa ciezko bedzie cos zrobic ale zawsze sa media i moze rowniez knf sie tym zaciekawi. licze ze sprawiedliwosci stanie sie zadosc chociaz wtedy gdy przyjda z kamera do twojego luksusowego domu i zapytaja skad to masz. i wszyscy wokol sie dowiedza jak to sie "dorobiles" na NC...
    Witam,
    Pan wybaczy, ale uważam, że w pewnym wieku ( znawcy mówią, że już po 30tce) rozprawianie w towarzystwie o dochodach i stanie posiadania jest brakiem taktu. Zatem, nie zamierzam weryfikować zasobności Pańskiego konta, ani wartości zgromadzonych dóbr. Nie wnikam także w jakim trybie Pan je nabył. Zapewne nie zauważył Pan jeszcze ( bo wówczas Pańska wypowiedź straciłaby sens), że moje uwagi/komentarze mają charakter UNIWERSALNY . I są pewną sugestią, aby u osób podnoszących takie, czy inne kwestie/ zarzuty, ZANIM je wygłoszą, pojawiła się refleksja odnośnie wartości takich wypowiedzi/ gróźb itp, itd.
    Giełda, ryzyko, straty, zyski na pewno wywołują emocje.
    Jednak przekraczanie granic dopuszczalnej kompromitacji w tym zakresie i całkowita rezygnacja z racjonalnych zachowań/wypowiedzi chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem.
    sarkazm i ironia przemawiajaca przez Pana jest raząca. nie odpowiada Pan na moje pytania. raczej pisze o czyms zupelnie innym. Oczywiscie tutaj kazdy jest anonimowy jednak wydaje mi sie ze tutaj sa tylko 2 strony na tym forum:
    pierwsza do ktorej ja naleze to sa ubrani w ta spolke
    druga to ci ktorzy naganiaja tudziez pisza wlasnie takie bzdety zeby nic nie robic i patrzec jak ludzie zarabiaja w sposob nieetyczny - do tych zalicza sie wlasnie Pan.

Bo co by tu robila jakas 3cia strona ktora weszla akurat w ta spolke... Badzmy dorosli i zachowujmy sie tak.. Prosze pisac normalnie bez tego egoicyzmu wtedy mozliwy bedzie miedzy nami dialog. Przewaga Pana polegajaca na wzbogaceniu sie na nas nijak ma sie do tego ze jest Pan zwyklym prostakiem ktory pisze tutaj slodkim wysublimowanym jezykiem tylko po to zeby schowac za tym swoje ograniczenie intelektualne
    Witam,
    1. jestem kobietą, czyli pani, ( ta informacja zawarta jest w nicku)
    2. nie staram się Pana obrażać, a Pan niezmiennie mnie tak,
    3. nie posiadam akcji spółki,
    4. obserwuję ją, ponieważ jestem mieszkanką Gdańska i od zawsze lubię volvo,
    5. pozwoliłam sobie na pewne uwagi, bo tok rozumowania czasem wydawał mi się chybiony,
    6. ma pan prawo do negatywnej oceny mojego potencjału intelektualnego,
    7. podobnie, jak ma Pan prawo inwestować lub nie na giełdzie,
    8. dziękuję za docenienie walorów języka,
    9. nawet, jeśli intencje były zgoła inne
    A teraz, ponieważ pora jest późna, a ja w związku z interesami i podróżą muszę wstać o 3 rano, pozwolę sobie życzyć Panu dobrej nocy.
    Powodzenia w inwestowaniu.
    j.d.:)
    wydaje mi sie ze jednak wstanie Pani o 9 zeby zaczac kolejny dzien od dystrybucji miedzy soba... i tak od stycznia... ciekawe zajecie. dobrze ze nie mozna tego usunac wszystkiego co Pani tu splodzila. Ewidentnie widac ze lże pani i nie ma tu zadnego slowa prawdy. chociazby z tym lotem o 3ciej... :D kto wylatujacy gdzies siedzialby na forum spolki z gdyni zamiast pakowac sie czy cokolwiek... Eh uzywa Pani naprawde pieknej poszczyzny ale tylko tutaj na forum. moge sie zalozyc ze w rzeczywistosci jest gorzej.
    pozdrawiam i mlego lotu
    P.s.
    No właśnie, NA TYM polega CAŁY problem w PRECYZYJNYM posługiwaniu się językiem....
    Czy w ostatniej mojej wypowiedzi przeczytał Pan coś o LOCIE???
    No cóż, szansa na komunikację siłą rzeczy przepadła...
    Dobranoc, j.d.
    Ma Pani racje co nie zmienia faktu ze 3cia blisko chyba ze to Pani ma prblem z komunikowaniem i 3cia to 15 u Pani. mimo wszystko powtorze podroz i siedzenie na bankierze. :D smieszne...
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~eh [46.112.70.*]

Dobry wieczór Pani lucillo ( lub dzień dobry jeśli treść będzie przeczytana rano ) ! :)
    Tak czytam sobie Pani wypowiedzi i mam nieodparte wrażenie, że jest Pani Kimś nieprzeciętnym na tym forum.
    Proszę zatem pozwolić abym podzielił się swoimi spostrzeżeniami.
    Na początku zacznę od inicjałów którymi się Pani podpisuje: a zatem tajemnicze" j.d."
    Czy zatem można domniemywać, że jest Pani mężczyzną, wiceprezesem zarządu firmy "Nova Consult" Panem Jakubem ( Maria ) Drozdowskim ?
    Jeśli tak to serdecznie witam Pana na forum !

Prosze mi wierzyć lub nie ale wszyscy Ci, którzy z żalem piszą o notowaniach spółki Balticon mają pełne prawo aby mówić tu o swoich lękach i obawach. Nikt nie wie dlaczego kurs leci na łeb na szyje, pomimo pozytywnych informacji napływających ze spółki. Mam wrażenie, że Pan chyba jako jeden z nielicznych jest w stanie to wszystko wyjaśnić. Podnoszone przez ludzi zarzuty wcale nie są pozbawione merytorycznej wartości jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że każdy już chyba dostrzegł "podejrzane" ruchy na walorze. Widzimy zatem, że dzieje się coś "niedobrego" z kursem i mamy podejrzenie, że jest to wynikiem celowych działań osób wtajemniczonych w ten proceder.
    Oczywiście zgadzam się z twierdzeniem, że potrzebny jest do tego jeszcze przymiotnik "uzasadnione". Wypadałoby więc nawiązać do tego jakie są w tej sytuacji możliwie rozwiązania. Chyba najłatwiej byłoby złożyć oficjalny wniosek do KNF aby nadać sprawie dalszy bieg. No tak...tylko co dalej. No cóż... KNF stosując sobie znane instrumenty do weryfikacji zajęłoby się problemem już bardziej wnikliwie. Wtedy właśnie to uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa mogłoby nabrać wymiernej "wartości".

Mam wrażenie, że raczej nie jest wielkim problemem prześledzenie transakcji bankowych na rachunku maklerskim Nowa Consult ( o ile dobrze pamiętam w Alior Banku ? ) oraz wszystkich innych, których wartość w odniesieniu do operacji na akcjach Balticonu była znaczna ( co nie znaczy, że te o mniejszej wartości są mniej istotne dowodowo ).
    Oczywiście kluczowe momenty tych transakcji są powszechnie znane więc to też nie powinno stanowić problemu.
    W kwestii prawnej chyba nie będę specjalnie odkrywczy jeśli wspomnę o treści art. 39 ust. 2 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. Warto zatem powołać się, choćby na pkt 2 ust. 2 tj.:
    "składanie zleceń lub zawieranie transakcji powodujących nienaturalne lub sztuczne ustalenie się ceny jednego lub kilku instrumentów finansowych, chyba że powody tych działań były uprawnione, a złożone zlecenia lub zawarte transakcje nie naruszyły przyjętych praktyk rynkowych na danym rynku regulowanym;
    bądź pkt 6 ust. 2 tj.: "zapewnianie kontroli nad popytem lub podażą instrumentu finansowego z naruszeniem zasad uczciwego obrotu lub w sposób powodujący bezpośrednie lub pośrednie ustalanie cen nabycia lub zbycia instrumentów finansowych".

Mamy zatem podejrzenie przestępstwa, które choćby tylko wstępnie może wydać się uzasadnione a dopiero późniejsze postępowanie KNF-u wykaże czy ktoś zawinił przy ustalaniu kursu akcji.

Pozdrawiam serdecznie. W.M.
    Panie eh widze ze nie jestem sam. Dziekuje za pomoc i przylaczenie sie do dyskusji. mam nadzieje ze cos wkoncu sie ruszy w tej sprawie i sprawiedliwosc dosiegnie nova consult i innych ludzi zwiazanych z balticonem.

pozdrawiam K.N
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~xxx [83.11.96.*]
    zadałem oficjalne pytanie w akcji inwestor dlaczego zarząd BALTICONU przekazał jako rzekome wynagrodzenie uprzywilejowane akcje BALTICON-u. Tym bardziej że NOVA CONSULT jest nikomu nie znanym podmiotem z kilkumiesięczną historią
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~marc [95.41.80.*]
    Dokładnie. Nova consult to spółka widmo, powstała pod koniec 2010 roku.
    Najzabawniejsze jest to,że wiceprezesem tej "spółki" jest 21-latka.
    Córka jednego z członków rady nadzorczej balticonu.
    Co do Pani Lucilli to stwierdzam, że łże jak pies,
    oczywiście nie ubliżając zwierzakom bo to sympatyczne stworzenia.
    Siedzi na bankierze do 1 w nocy a o 3 wstaje,żeby załatwiać interesy.(pracuje chyba na giełdzie, ale warzyw i owoców) ;D
    Nie wiedziałem, że forum bankiera jest tak istotne w Pani interesach, żeby zarywać nockę.
    Proszę uważać, bo przez niewyspanie się może mieć pani problem z koncentracją (sarkazm)
    ...Pewnie, że nie ma Pani akcji tego badziewia, gdybym wiedział co się święci też bym nie brał.
    Następna sprawa dotyczy ów inwestora od akcji seri E.
    Która poważna instytucja lub inwestor kupił by tyle akcji po takiej cenie? wiedząc,
    że akcje są warte poniżej 20 groni?? A ponad 250 mln sztuk leży na swoją kolej w balticonie.
    To jest zmowa, banda cwaniaków szulernia szukająca dawców!!!
    Poza tym zarząd spółki nic nie robi w kierunku uspokojenia kursu. Mam wiec pytanie, do zarządu,
    Czy wszystkie 309 milionów jest w obiegu na rynku, że nikt nie może spadków kontrolować? Maja to centralnie w d...pie bo wiedyy ile jest warte to ich badziewie
    Tak jak pisał forumowicz eh, należy sprawdzić te trzy podmioty:
    1.Balticon
    2.Nova...
    3.inwestor
    ... bo to śmierdzi z daleka
    i pozostaje jeszcze jedna sprawa - Kto wywindował kurs na prawie 2 zł??
    Tym wątkiem również należy się zainteresować, bo możliwe, że robiły to wyżej wymienione "podmioty po to,
    żeby sztucznie windować kurs a to już jest manipulacja i podlega pod kodeks karny.
    zadzwonilem juz tam
    2.3 Departament Nadzoru Obrotu (DNO) - Dyrektor Robert Wąchała
    Sekretariat tel.: (22) 262-55-15 fax (22) 262-55-32

Pwiedzieli ze sie tym zajmia. mozecie tez wykonac telefon im wiecej osob moze tym szybciej sie tym zajmia :D
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~balticon [82.139.164.*]
    Odpisali mi z firmy na malia w którym zwróciłem uwagę na ostatnie popisy jakiegoś mutanta, który walił akcjami w ciemny tłum ( skąd ich tyle posiadał ?? bo z prostego rachunku wynika - matma nie kłamie, że manipulował papierem ). Śledzą notowania - piszą, ale nie widzą znamion manipulacji i podają, żeby samemu zgłosić, skoro coś zauważyłem. Dobre ale tanie wyjaśnienie. Zauważyli by pewnie, gdyby im rachunki zablokować i postawić oskarżenie.

Walę do KNFu z porządnie przygotowanym w szczegółach doniesieniem, to im oczki szybko wymyją - jak przypalą jednemu z drugim d....pę po 200.000 kary.
  • Re: Sprawa dla prokuratury Autor: ~pollaczek [88.153.146.*]
    tu chodzi o wieksza kase i 200 tys. kary jest wkalkulowane w caly ten szwindel. pzdr.
[x]
BALTICON 0,00% 21,00 2026-03-25 16:09:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.