• Podsumowanie sytuacji Autor: ~gg [46.112.228.*]
    Ludzie...daliście się ponieść emocjom.

Szfindle Pająka,sprzedaż przez niego akcji, zamknięcie filii i problemy z kredytem - oto co na was podziałało. Potem doszło do tego podburzanie na forum i efekt spadkowy murowany.

Weźcie pod uwagę to, że przyczyną tego wszystkiego jest TYLKO jeden człowiek a cele firmy i całego jej nadzoru są niezmienne - zadbać o interesy firmy i strategię jej rozwoju.

Pająk musiał sprzedać akcje bo wiedział, że jak wyjdą na jaw jego machlojki to jego udziały stracą sporo na wartości - krótko mówiąc zadbal o swoją kasę bo był przygotowany na dalszy rozwój wydarzeń.

Zamknięcie fili nie ma tu jakiegoś nadzwyczajnego znaczenia bo jak tu ktoś trafnie określił może to mieć związek z "inwentaryzacją"

Co do kredytu...na razie jest tylko informacja o jego niespłaceniu w terminie ale zbyt wielu odpowiedzialnych ludzi zarządza firmą aby nie doszło do konsensualnych rozwiązań. Musielibyście wsadzić cały zarząd do jednego wora z Pająkiem i jednocześnie stwierdzić, że im wszytkim nie zależy na przyszłości firmy a to by była już niedorzeczność.

Przemyślcie to wszystko jeszcze raz.

• Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~jaguar [79.185.224.*]
    zgadzam sie z Tobą, z pewnością spekuła też tu wzięła udział w tej "sztucznej" wyprzedaży, jak się obkupia to wtedy i do 20 zł dobijemy
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~obserwator [83.4.80.*]
    Dnia 2011-06-15 o godz. 17:16 ~jaguar napisał(a):
    > zgadzam sie z Tobą, z pewnością spekuła też tu wzięła
    > udział w tej "sztucznej" wyprzedaży, jak
    > się obkupia to wtedy i do 20 zł dobijemy
    > te 20 zł to sobie tłuczkiem dobij
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~prawie umoczony [91.192.165.*]
    Ja na miejscu szefostwa zastanowiłbym się nad sensem skupowania złomu.
    Oczyszczanie miedzi i ewentualny odzysk złota to bardziej stabilny biznes, bo konkurencja w Polsce żadna, a w perspektywie dotacje unijne na wdrożenia projektów proekologicznych. Ale nie mnie o tym decydować.
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~Leszczyk [217.153.187.*]
    No tak, ale zanim się sytuacja uspokoi [ przy założeniu że się uspokoi] to cena powinna spaść co najmniej do wartości księgowej spółki. Właściwie biorąc pod uwagę ryzyko, że księgi nie pokazują prawdziwej wartości akcji to może nawet poniżej tej wartości.

Patrząc na kurs teraz nie ma nawet sensu się zastanawiać nawet nad kupnem spółki. Jednak jak spadnie nisko dodatkowo przyjdą pozytywne informacje, chociażby o nowym KREDYCIE [nowym nie spłacie starego bo to jest DUŻA różnica] to spółka ma potencjał do odbicia.
    Tak, tylko zawsze przy uśrednianiu w dół trzeba podejmować decyzję po jakiej cenie dokupić. Czy czekać na niżej, czy robić to stopniowo. Przy tak dynamicznych zmianach bardzo trudno to przewidzieć, a nikt nie zagwarantuje, że np. po lekkim wzroście spółka nie zakiśnie na bardzo długo. Czy spadnie do WK, tu każdy scenariusz jest możliwy. Mają ok. 700 tyś za Zastal, czy będą w stanie zatrzymać spadki skupując akcje, pewnie tak ale to ma sens dopiero poniżej 2 zł.
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~Nowy [83.4.222.*]
    Od 2 tygodni czytam komentarze, im wiecej piszecie o podstawach, analizach , obrotach to ta spółka dołuje jeszcze głebiej, co powiecie tym co kupili z przedzaiłu 4zł do 4,5zł sa ubranii ze hej.
    dzisiaj po rzucanych pakietach wynika że leszczom puszczaja nerwy lub pająk upychał resztę.
    na forum IZNS ktoś podał informację że Promet zbankrutował.
    Zasada na giełdzie :KUPUJ PLOTKI SPRZEDAWAJ FAKTY.
    Nie że zbankrutował, tylko że zaprzestał działalności. To miało wzbudzić panikę ze względu na 405k pakiet Prometu w posiadaniu IZNS (kontynuacja wątku z ponie - działkowego artykułu). Z uporem maniaka powtórzę Ci, gdy ja wchodziłem w spółkę było już po "4 i wyżej", kupowałem w okolicach 3zł. Najbardziej na Tobie zarobił Pająk
    na podbitce i to do niego powinieneś mieć pretensje.
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~Nowy [83.4.222.*]
    Ale gdy by spółka podała informacje że w nie określonym czasie skupi część akcji to spowodowało by uspokojenie.
    Teraz możemy tylko gdybać, czy i jakie działanie przyniosłoby skutek. To co z naszej perspektywy wydaje się korzystne nie koniecznie musi być dobre w długim okresie dla firmy. Ucieczka jednego akcjonariusza obnażyła całą fasadowość spółki w jej dotychczasowym kształcie. Jestem przekonany, że zarząd po pewnym czasie uporządkuje całą sytuację i pokieruje nas na wzrosty (bo potencjał jest). Nastawiałem się jak większość na szybki zysk, trudno będę musiał poczekać.
    PS
    To tylko moje zdanie, a ze zdaniem jak z du..., każdy ma swoją.
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~Leszczyk [89.74.180.*]
    Dnia 2011-06-15 o godz. 18:17 ~prawie umoczony napisał(a):

>Mają ok.
    > 700 tyś za Zastal, czy będą w stanie zatrzymać spadki
    > skupując akcje, pewnie tak ale to ma sens dopiero poniżej 2
    > zł.

Skąd przypuszczenie, że mają???

Mieli... to tak, ale nie mają. Dlaczego? Bo z tego co widziałem [to jeśli się nie mylę] to kredyt jest w Rachunku Bieżącym. To oznacza, że cała kasa od poniedziałku jaka na nim jest idzie na spłatę Kredytu.

Jak nie mieli nie spłatę kredytu w poniedziałek to nie mają i dzisiaj. Co więcej dzisiaj mają płatności za VAT, a zaraz za ZUS... tylko kwestia z czego zapłacą jak bank siedzi im na RB?

Co bardziej jest martwiące to to, że Bank nie przedłużył tego kredytu, raczej taki kredyt jest rolowany, czyżby Bank miał wątpliwości na temat wypłacalności Spółki?

Dziś są to oczywiście dywagacje, ale... moim zdaniem "TITANIC" tonie.
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~wroclove [77.253.18.*]
    kupilem srednio po 4,15 nie bylo mnie kilka dni i nie wierzylem co dzisiaj zobaczylem na rachunku... ale miala to byc inwestycja na rok zamiast lokaty wiec nie sprzedaje!
    pozdro dla ludzi ze stalowymi jajami ;]
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~Jeśli [83.23.51.*]
    "Titanic" tonie, to po prostu zapakowani , co rozumiem, ze wieksze pakiety kup[one, moze tez zbankrutują. Szkoda, ale taka to dola gracza giełdowego.
    Od 1 kwietnia, płatnikiem VAT-u jest odbiorca finalny np. huta. Co do sytuacji z bankiem nie chciałbym się wypowiadać, bo równie dobrze mogli otrzymać opóźnioną zapłatę za dostarczony złom (lub wkrótce wpłynie). Faktem jest, że nie ma zaległości płatniczych firmy, bank nie wystąpił z wnioskiem o upadłość. Dopóki trwa gra każde rozwiązanie jest możliwe, Titanic także.
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~leszku [83.4.75.*]
    Dnia 2011-06-15 o godz. 17:09 ~gg napisał(a):
    > Ludzie...daliście się ponieść emocjom.

Szfindle
    > Pająka,sprzedaż przez niego akcji, zamknięcie filii i
    > problemy z kredytem - oto co na was podziałało. Potem
    > doszło do tego podburzanie na forum i efekt spadkowy
    > murowany.

Weźcie pod uwagę to, że przyczyną tego
    > wszystkiego jest TYLKO jeden człowiek a cele firmy i całego
    > jej nadzoru są niezmienne - zadbać o interesy firmy i
    > strategię jej rozwoju.

Pająk musiał sprzedać akcje bo
    > wiedział, że jak wyjdą na jaw jego machlojki to jego
    > udziały stracą sporo na wartości - krótko mówiąc zadbal o
    > swoją kasę bo był przygotowany na dalszy rozwój wydarzeń.
    > Zamknięcie fili nie ma tu jakiegoś nadzwyczajnego znaczenia
    > bo jak tu ktoś trafnie określił może to mieć związek z
    > "inwentaryzacją"

Co do kredytu...na
    > razie jest tylko informacja o jego niespłaceniu w terminie
    > ale zbyt wielu odpowiedzialnych ludzi zarządza firmą aby
    > nie doszło do konsensualnych rozwiązań. Musielibyście
    > wsadzić cały zarząd do jednego wora z Pająkiem i
    > jednocześnie stwierdzić, że im wszytkim nie zależy na
    > przyszłości firmy a to by była już niedorzeczność.
    > Przemyślcie to wszystko jeszcze raz.

< Teoretycznie masz racje .Pytanie dlaczego Zarzad jest tak "oszczedny" żeby nie powiedziec skapy w przekazywaniu informacji.Co to może oznaczac?Optymista powie o.k, pesymista zinterpretuje to jako bardzo niepokojące symptomy.

• Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~jaguar [95.49.96.*]
    a może te spadki to gra pod przejecie kontroli nad spółką
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~leszku [83.4.75.*]
    Dnia 2011-06-16 o godz. 16:51 ~jaguar napisał(a):
    > a może te spadki to gra pod przejecie kontroli nad spółką
    < sam nie wierzysz w to co piszesz!
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~28 [178.56.82.*]
    wiecie chopaki,obserwuje co tu sie dzieje dzis i tylko moge sie zgodzic z autorem,ze niepowaznych puszczaja nerwy,a wiec...jest dobrze,kurs na dnie,obrotow nie ma,jak wiejdzie Ktos mocnejszy to o kurs nie trzeba sie martwic,a moment do wejscia nie jest zly.Ja dokupuje spokojnie i bede nadal.
    Pozdrawiam cierpliwych
    :] takie smieszne to zanizanie kursu na koncu,od razu widac,jakis leszcz chce o 2gr.taniej odkupic,bo niechcaco sprzedal o2gr. wyzej.
    Wczoraj co najmniej byla porzadna zwala, kto chcial ten dokupil.Jak ktos z rana dzis wszedl na kupno z 10tys.to skakali jak pchly,kupujac po sto&pol akcji. I BEDA SKAKALI.Koniec nieporozumien z promocjia. Kierunek > 2.77
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~obserwator [83.4.75.*]
    Dnia 2011-06-16 o godz. 17:43 ~28 napisał(a):
    > :] takie smieszne to zanizanie kursu na koncu,od razu
    > widac,jakis leszcz chce o 2gr.taniej odkupic,bo niechcaco
    > sprzedal o2gr. wyzej.
    Wczoraj co najmniej byla porzadna
    > zwala, kto chcial ten dokupil.Jak ktos z rana dzis wszedl
    > na kupno z 10tys.to skakali jak pchly,kupujac po
    > sto&amp;pol akcji. I BEDA SKAKALI.Koniec nieporozumien
    > z promocjia. Kierunek &gt; 2.77
    < czy aby nie popełniłes błedu - na pewno ma by 2,77,czy tez 1 77.Potwierdz
    Czytaj 2.77,dalej bedzie zalezalo od Info i dzialan Prezesa,widzi sam co sie dzieje.
    Co najmniej mam odwage
    Poczytajmy.
    http://www.parkiet.com/artykul/1064493_IZNS-podaje-reke-Prometowi.html
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~swiadek [95.51.142.*]
    Co za gówniany artykuł! Znów ktoś próbuje wmanewrować czytelników w myślenie typu 3,2-3,5-1mln = ! I cóż za przenikliwe i bystre ustalenia dot. straty! BRAWO PARKIET :P

A tytuł niczym z telenoweli
    Nie ma co wymagać rzetelności od Parkietu, zawsze tak piszą. Wracając do meritum ta wersja jest nieco inna. Duży (bo 3,5 mln) odbiorca złomu nie płacił za dostarczony surowiec, a mimo to dalej był zaopatrywany. Oddział w Bydgoszczy
    nie zrobił nic aby przerwać ten proceder przez co naraził na stratę Promet (gdyby to był jednorazowy myk, nie byłoby zwolnień i zamknięcia punktu). Jeżeli jest to jakaś fizycznie istniejąca firma (huta?) to są podstawy sądzić, że uda się odzyskać część tych pieniędzy, a jeżeli mają coś na kontach to zapewne dość szybko. Ponadto grupa jest zainteresowana dalszym funkcjonowaniem spółki.
    no i prosze! Przeciez to powazne Info.
    W gre wchodza IZNS Iława i PTI :]
    Bedzie sie dzialo, szacun i powodzenia dla trzymajacych sie powaznych gracze,to sie oplaca!!
    Na koniec dzisiejszego dnia chciałbym się podzielić z Wami pewnym spostrzeżeniem. W ramach zmiany przepisów od 1 kwietnia zmieniły się zasady naliczania VAT-u nakładając go na ostatecznego przetwórcę odpadów w procesie recyclingu. Miało to uniemożliwić proceder nieodprowadzania tego podatku przez pośredników. Przeglądając ostatni raport Prometu, jako główną przyczynę zmniejszenia zysków z obrotu złomem podano mniejszą jego podaż właśnie ze względu na zmianę przepisów. Wprowadzenie przepisów ograniczających złodziejstwo zmniejszyło dochody w branży! W jakim kraju żyjemy?
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~Leszczyk [89.74.180.*]
    Dnia 2011-06-16 o godz. 18:47 ~prawie umoczony napisał(a):
    > Nie ma co wymagać rzetelności od Parkietu, zawsze tak
    > piszą. Wracając do meritum ta wersja jest nieco inna. Duży
    > (bo 3,5 mln) odbiorca złomu nie płacił za dostarczony
    > surowiec, a mimo to dalej był zaopatrywany. Oddział w
    > Bydgoszczy
    nie zrobił nic aby przerwać ten proceder przez
    > co naraził na stratę Promet (gdyby to był jednorazowy myk,
    > nie byłoby zwolnień i zamknięcia punktu). Jeżeli jest to
    > jakaś fizycznie istniejąca firma (huta?) to są podstawy
    > sądzić, że uda się odzyskać część tych pieniędzy, a jeżeli
    > mają coś na kontach to zapewne dość szybko. Ponadto grupa
    > jest zainteresowana dalszym funkcjonowaniem spółki.
    ?

Czyli podsumowując spółce brakuje 3,5 mln kasy, bo ma w należnościach które są ciężkie do odzyskania. Dodatkowo Bank zabiera 1 mln... to żeby spółka wróciła do wypłacalności potrzebuje min 3,8 mln [przyjmuję że mają kasę za ZASTAL].

To trochę sporo... na miejscu IZNS pozwoliłbym na upadłość z możliwością układu. Wtedy łatwiej by było dokapitalizować spółkę, a jednocześnie za 3,8 mln praktycznie ją przejąć.
    Nie za 3,8 mln. Trzeba uwzględnić, że już wcześniej zapłaciły za udziały po 405k akcji (IZNS i PTI). W grupie są ścisłe powiązania i upadek jednej ze spółek może mieć poważne konsekwencje dla całości. To 3,5 mln zostało rozłożone w czasie
    i tylko pewna część nie została uwzględniona w poprzednich raportach. Tu groźniejsze są długi bankowe, jeżeli jednak jak sądziłem IZNS i PTI włączyły się w obronę spółki to uda się pokonać trudności. Jest nieciekawie, ale najgorszy scenariusz jest już mało prawdopodobny. Nie jest mi to na rękę bo jestem dużo bardziej zaangażowany w IZNS, a Promet generuje gigantyczną stratę inwestycyjną.
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~Jerzy [83.18.138.*]
    Dnia 2011-06-17 o godz. 06:03 ~prawie umoczony napisał(a):
    > Nie za 3,8 mln. Trzeba uwzględnić, że już wcześniej
    > zapłaciły za udziały po 405k akcji (IZNS i PTI). W grupie
    > są ścisłe powiązania i upadek jednej ze spółek może mieć
    > poważne konsekwencje dla całości. To 3,5 mln zostało
    > rozłożone w czasie
    i tylko pewna część nie została
    > uwzględniona w poprzednich raportach. Tu groźniejsze są
    > długi bankowe, jeżeli jednak jak sądziłem IZNS i PTI
    > włączyły się w obronę spółki to uda się pokonać trudności.
    > Jest nieciekawie, ale najgorszy scenariusz jest już mało
    > prawdopodobny. Nie jest mi to na rękę bo jestem dużo
    > bardziej zaangażowany w IZNS, a Promet generuje gigantyczną
    > stratę inwestycyjną.

Myślę, że:

1. IZNS i PTI może szybko kupić po cenie rynkowej wszystkie akcje Prometu
    i część kasy banki dostają natychmiast. RSY dzisiaj pójdzie w górę po kontrakcie z DEUTZ.

http://nanc.pl/hotlink/rsy-sa-bedzie-serwisowala-silniki-deutz.html

2. Jeżeli hala w Bydgoszczy jest kupiona na własność, to można ją sprzedać
    (jeżeli służyła do poręczenia kredytu - to zawsze można wrócić do Iławy)
    do srebra i złota nie trzeba dużej powierzchni. Potrzeba wiarygodnych odbiorców,
    np. firma jubilerska KRUK itp.

Pozdrawiam

P.S. Dzisiejsza sesja zapowiada się ciekawie.
    To jest możliwe i dużo tańsze rozwiązanie, gdyż po ustabilizowaniu i wyprowadzeniu
    na lepsze notowania będzie można próbować szukać inwestora strategicznego.
    O RSY wiem, ale nie chciałem gmatwać, podobnie PTI po kupnie krakowskich ciasteczek poszło w górę. Tak czy inaczej szykują się duże zmiany personalne w
    zarządzie i RN.
    Też gdzieś wcześniej pisałem o tym, że powinni się zastanowić nad obrotem złomem a skupić na produkcji miedzi elektrolitycznej (odpad srebro) i odzyskiem złota.
    Dla pełnej ścisłości 3,5 mln (tak szacują) zostało wyprowadzone, zaksięgowane i wpłynęło na to, że spółka miała mniejszy zysk. Jedyne bieżące zobowiązania spowodowane są zaległościami w spłacie kredytów, Każda odzyskana złotówka od tej nierzetelnej firmy to zmniejszenie zaległości, która nie istniałaby gdyby nie ten przekręt.
  • Re: Podsumowanie sytuacji Autor: ~tatar [82.177.118.*]
    Wybijcie sobie z głowy uoadłość. Upadłosci nie będzie, jezeli dzisiaj nie podadzą infa o odnowieniu kredytu to pewnie na początku tygodnia się pojawi. Nie zapłacenie przez kontrahenta tej kwoty jest tymczasowe i w niedługim czsie ją sciągną w znacznej większosci jak nie całą i tyle w temacie. Do zgormadzenia jest mało czasu i wg mnie kurs mocno ruszy do góry. nara
[x]
PROMET 0,00% 0,18 2011-09-28 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.