• W tym tempie do zimy 50 groszy... Autor: ~Niezdziwiony [156.17.180.*]
    I mnie to wcale nie dziwi...
  • Wartość księgowa na akcję 4,76 Autor: ~ja [212.160.130.*]
    A mnie dla odmiany to dziwi ten zjazd na 2,62 zwłaszcza że wartość księgowa na akcję to 4,76.
  • Wiesz, ile jest naprawdę warta spółka ? Żadne tam WK... Autor: ~Niezdziwiony [156.17.180.*]
    Warta jest tyle, ile potrafi ZAROBIĆ, a ściślej ZARABIAĆ w DŁUŻSZYM OKRESIE, a w tym przypadku mamy symboliczne wzrosty sprzedaży / zysku lub spadki, jak ostatnio.
    Jak Eurojarmark nie będzie potrafił szybko opróżniać magazynów zawalonych towarem, to zyski będą znowu mizerne, a kredyciki trzeba z czegoś spłacać...
    Sezon dla tej spółki jest krótki, bo tak naprawdę realne szanse na zyski ma tylko za okres zimowy, a tu czerwcowe upały w pełni :P
    Zatem nie pitol o wartości księgowej, bo tony towaru, który ciężko sprzedać, to wątpliwa WARTOŚĆ księgowa.
    No chyba, że banki w ramach spłat kredytów przyjmą plecaki i kurteczki :)))
    Poczytaj sobie poprzednie raporty i zauważ, jak wrażliwy na sezonowość i pory roku jest to geszefcik...
    Aby do wiosny... (wtedy raporcik po zimie 2011/2012 pokażą) ... ;)
  • WK 4,76 Autor: ~ja [212.160.130.*]
    Jarmark jarmarkiem. Zgodnie z twoją sugestią przeglądnąłem raporciki pod kątem zarabiania przez firmę i wyszło mi że łączne zyski z ostatniego kwartału i pierwszego kwartału (wtedy kiedy spółka zarabia) wyniosły w 2009/2010 roku ok +4 600 tys. natomiast w 2010/2011 +4 800 tys. Więc z roku na rok w sezonie EMK zarobił więcej.
    Jeżeli II kw 2011 roku (historycznie najgorszy w roku) nie będzie drastycznie gorszy od II kw 2010 r (- 1 263 tys.) to nie będzie tak ŹLE jak opisujesz.
    Wyniki sprzedaży w kwietniu 2011 gorsze ok 10% od 2010. Wyniki za maj niedługo poznamy.
    Gorący czerwiec powinien trochę ruszyć kolekcję letnią.
    Spadek przychodów o 10% a zjazd kursu z prawie 6,00 zł od stycznia 2011 do teraz na 2,62 moim zdaniem nie jest aż tak uzasadniony.
  • Re: WK 4,76 Autor: ~zenon [89.72.159.*]
    Zysk o którym piszesz , to mniej więcej tyle ile domaga się bank w postepowaniu sądowym do natychmiastowej zapłaty . Czyli tak jakby go nie było . Zostają tylko straty z lata . Wot i cały bilans firmy . Pytanie tylko czy ten zysk lezy na koncie i czeka na potencjalne rozliczenie z bankiem , czy też został ulokowany w niesprzedanych kurtkach puchowych .
  • Re: WK 4,76 Autor: ~chłopekroztropek [83.24.167.*]
    Zysk NETTO jest po odjęciu kosztów kredytu, czyż nie?
  • Re: WK 4,76 Autor: ~zenoz [89.72.159.*]
    A o co jest sprawa sądowa z bankiem ? O koszt kredytu ?
  • WK 4,76 Autor: ~ja [212.160.130.*]
    Zgodnie z umową za prawo do marki Alpinus EMK już spłacał 7,5% od sprzedaży hurtowej marki. Więc spłata za markę miała już odzwierciedlenie w poprzednich wynikach.
    Zgodnie z umową, jak nie zapłacą do 31.08.2010
    18.000 tys. zł za markę to ma być ustalony harmonogram spłat pozostałej kwoty , która z pozwu wnosi 8 795 tys.
    Wariant 2 kwartalnie 382 tys. zł (127 tys. miesięcznie), więc nawet jeśli ten wariant sąd uzna za zasadne to nie będzie aż tak drastycznie więcej niż płacą obecnie (nie znam struktury przychodów ile stanowi handel w hurtowym kanale dystrybucji w przychodach ogółem).

Zysk netto jest już po przychodach i kosztach finansowych.
  • Do "ja": Twoje akcje - Twoja kasa, ale ja bym tu nie kisił, a Autor: ~Niezdziwiony [156.17.180.*]
    tym bardziej nie ryzykował topnienia nawet małego kapitału, a na takie topnienie wszystko wskazuje, bo nadzieje na jakieś zaskakujące zyski z kolekcji letniej można sobie mieć, ale poprzednie lata pokazywały, że w ciepłe kwartały cieniutko tu z zyskiem...

Poza tym konkurencja się rozwija, a Eurojarmark delikatnie mówiąc jest mało ekspansywny, że o braku jakichkolwiek kampanii reklamowych nie wspomnę (wiadomo - to kosztuje:)
  • Twoje akcje - Twoja kasa, ale ja bym tu nie kisił, a Autor: ~ja [212.160.130.*]
    Od niedawna to moje akcje i moja kasa, ale jakbyś nie zauważył ING ma łącznie 15% papiera i w cenie dużo wyższej niż ja, więc zaryzykuję swój kapitał.

Kto ma rację czas pokaże
  • Re: Twoje akcje - Twoja kasa, ale ja bym tu nie kisił, a Autor: ~MaxPaine [217.153.64.*]
    ING ma 10,02%
  • Twoje akcje - Twoja kasa, ale ja bym tu nie kisił, a Autor: ~ja [212.160.130.*]
    A co z udziałem ING ŚiM Spółek (subfundusz) w wysokości 5,1% rozpłynął się???
  • Re: Twoje akcje - Twoja kasa, ale ja bym tu nie kisił, a Autor: ~MaxPaine [217.153.64.*]
    Nie, ten udział jest już zawarty w 10,02%.
    Poczytaj dokładnie raporty z ING
    Oki, masz rację udział w akcjonariacie 10,02%.
    Te fundusze namieszały trochę, zmiany nazw tych parasoli i subfunduszy ING.
    ING ciągle ma taką ilość, bo nie było żadnego komunikatu, że obniżyli udział poniżej 10%.
    Są dwa możliwe źródła podaży: 1) AXA OFE stan na koniec 2010: 577.947szt (4,7%) lub 2) były prezes Kosk: do końca 3kw 2010 posiadał: 412.000 szt. (3,4%). Akcje te były zabezpieczeniem kredytu branego p.EMK w czasach gdy Kosk był jeszcze prezesem (patrz raport roczny za 2009). W raporcie za 2010 nie ma już mowy o tym by te akcje były ciągle przedmiotem zabezpieczenia (są za to podane inne zabezpieczenia).
    Tak czy inaczej podaż się powinna kończyć.
  • Re: Twoje akcje - Twoja kasa, ale ja bym tu nie kisił, a Autor: ~dix [195.117.223.*]
    ciągle jednak ktoś sypie a kiedy skończy tego nie wie nikt. od jakiegoś czasu widać jednak że i zbierający sie pojawili . dłużej tu trzeba będzie poczekać na jaieś zyski.
  • ING kwotowo ma tu grosze w skali całego funduszu, zatem... Autor: ~Niezdziwiony [156.17.180.*]
    ...zgodnie zresztą z tym, co usłyszałem od znajomego do niedawna pracującego w ING, to dla takiej megagrupy kapitałowej są śladowe kwoty, więc jak im nawet spadnie do zera, to nawet tego nie zauważą :)))

A Wy się tu podniecacie czy ma 10, czy 15 % :)))

Zresztą fundy graja nie swoimi pieniędzmi, tylko ciemnych klientów, więc jak tracą, to nie swoje :)))
    Brutalne, ale prawdziwe.

Liczą się tylko pensyjki, które są NIEZALEŻNIE OD WYNIKÓW FUNDUSZU, SPORE, co pozwala jakoś przeboleć brak ewentulanych prowizyjek od zysków :)))

Dziś już mamy 2,5 złotego - tempo niezłe, a najbardziej rzuca się w oczy DRAMATYCZNY BRAK POPYTU...

Garstka czekających na kupnie z ostrożnie małymi zleceniami liczy zapewne na łut szczęścia i wywałkę tych pakiecików może z ćwierć złotego wyżej zwiększając tym samym podaż i kółko się zamyka...

Wywalają od dłuższego już czasu głównie zniecierpliwieni i zrozpaczeni i trudno im się dziwić...

Nie trzeba wiele, by to wszystko dostrzec, ale skoro Wy wolicie opierać się tylko na nadziei, to powodzenia...

• I proszę - kolejny spadek sprzedaży - świeży raport: Autor: ~Niezdziwiony [156.17.180.*]
    Sprzedaż Euromark Polska spadła o 4,9% r/r do 5,65 mln zł w maju
    ISB - Biznes
    10 Cze 2011, 16:01

Warszawa, 10.06.2011 (ISB) - Jednostkowe wyniki sprzedaży Euromark Polska wyniosły 5,65 mln zł w maju i były niższe o 4,9% od wyników osiągniętych rok wcześniej. Narastająco sprzedaż w okresie marzec – maj 2011 roku wyniosła 17,02 mln zł, co oznacza spadek o 7,0% w skali roku, poinformowała spółka w komunikacie.
    „Majowa sprzedaż spółki dominującej we wszystkich kanałach dystrybucji osiągnęła niewielki spadek dynamiki, za wyjątkiem kanału hurtowego. W opinii zarządu, lepsze wyniki sprzedaży za maj w kanale hurtowym (na tle pozostałych kanałów dystrybucji) wskazują, iż (…) przejściowe problemy z niewystarczającą płynnością odbiorców hurtowych zostały rozwiązane"- podano w raporcie.

Spółka podała, że „narastająco jednostkowe wyniki sprzedaży osiągnięte w okresie od 1 marca do 31 maja 2011 obrazują niemalże równy niewielki spadek sprzedaży we wszystkich kanałach, co z kolei wskazuje na panujące obecnie na krajowym rynku outdoorowym ogólne obniżenie popytu".

Skonsolidowane wyniki sprzedaży wyniosły 5,97 mln zł w maju i były niższe o 4,9% r/r. Narastająco wyniki sprzedaży w okresie marzec – maj 2011 roku wyniosły 17, 95 mln zł, co oznacza spadek o 6,4% w skali roku.

Narastająco, jednostkowe wyniki sprzedaży osiągnięte w okresie 15 miesięcy od 1 marca 2010 r. do 31 maja 2011 r. wyniosły 119,93 mln zł. Skumulowane wyniki sprzedaży grupy w okresie 15 miesięcy od 1 marca 2010 roku do 31 maja 2011 roku wyniosły 126,92 mln zł. (ISB)

amo/maza

• Re: I proszę - kolejny spadek sprzedaży - świeży raport: Autor: ~ale79 [46.112.209.*]
    Ja widzę po obrotach, iż faktycznie nie ma chętnych na zakupy, lecz równocześnie nie ma chętnych do wywalania papiera na takich poziomach.
    Ci co mieli wywalić już się papiera pozbyli (spanikowali lub też uwzględnili dużą stratę w trategii ; nie wierzę ze były to stop losy- bo kto ustawia stop losy na tak mało płynnym papierze.)
    Po tych wynikach poziom 2,0 jest mozliwy do osiągnięcia, ale przy tak małych obrotach nierozsądne byłoby pozbywać się papiera. Wystarczy jedno dobre info i w ciągu tygodnia możliwe + 2 zł.
    Spółka wyraźnie w kłopotach, lecz zdecydowanie myślę że w przejściowych. Co kolwiek by o niej nie mówić ma mocne i rozpoznawalne marki które pozwalają osiągać zdecydowanie wyższe marże niż konkurencja. ( przydała by się ogólnopolska kampania reklamowa, choćby na banerach wielkopowierzchniowych)
    Mocnym argumentem na nie , wielokronie przywoływanym jest sezonowośc sprzedaży, no dobrze, lecz czy wszyscy którzy zainwesowali w spółkę nie wiedzieli że działa ona na rynku sezonowym, czy zarząd nie jest tego świadomy, czy nie jest to uwzglednione w stategii spółki? Argumet jest bezsensowny, gdyz spółka od początku działa na tym rynku i nic się nie zmieniło a wręcz przeciwnie wchodza na rynek odzieży sportowej letniej.
    Podsumowując- papier leci w dół po równi pochyłej, lecz spółka fundamentalnie z perspektywami, przy mądrym i dalekowzrocznym zarządzaniu - liczę na więcej informqacji ze strony zarządu co do działań podjętych w celu poprawy wyników, halo prezesie pobudka, czas udowodnić ze sie zasługuje na pesyjkę
  • Re: I proszę - kolejny spadek sprzedaży - świeży raport: Autor: ~tomek [80.48.190.*]
    Piszecie o sezonowości , tylko że narastająco zarówno wyniki jednostkowe jak i skonsolidowane wskazują mniejszy spadek niż w kwietniu.
  • w końcu ruszyło Autor: ~ja [212.160.130.*]
    maj lepszy od kwietnia i w końcu coś ruszyło na papierze,
    oby chętni do wyrzucania ustawili się powyżej 5 zł to szybciej wróci do "realnych" poziomów, które moim zdaniem w krótkim terminie to okolice 4 zł
  • ;) pocieszajcie się :) Upchnęli naiwnym dziś 25 kilo papiera... Autor: ~Niezdziwiony [156.17.180.*]
    ...co i tak nie jest żadnym wolumenem, który potwierdzałby dzisiejszy wzrost... :)

Przecież nie może bez przerwy spadać, więc trzeba czasem dać naiwnym taką sesję, jak dziś, żeby wlać w nich nadzieję i pobudzić do odbioru papiera kapkę wyżej :))

Dziś paru szczęśliwców wyskoczyło z tego pozbawionego płynności gniota, a reszta niech dalej się łudzi, że to odbicie... :)))

Trochę za szybko spadało, bo w takim tempie byłoby 50 groszy już po wakacjach :))
    Zatem podaż się na chwilę cofnęła i małym wysiłkiem podpuszczeni amatorzy "tanich" papierów zapędzili się "aż" w pobliże 3-ki :)))

Teraz ta sama podaż może sypać z wyższej półki, a dodatkowo tylko patrzeć, jak wspomoże ją jakiś niecierpliwy i zrozpaczony i dowali większą ilość aż do dolnych wideł, jak to ma miejsce co parę(naście) tygodni :)))
  • Re: ;) pocieszajcie się :) Upchnęli naiwnym dziś 25 kilo papiera... Autor: ~dix [195.117.223.*]
    taki wywód to możesz sobie w d..ę włożyć. każdy kto ma choć troche rozumu widzi że to zabawa na całego. wg. twojej teori mogli tak samo zrobić powyżej 5 zł bo była lepsza płynność niż teraz.
  • A co w takim razie powiesz na dzisiejszą sesję, Dixiu ? :D Autor: ~Niezdziwiony [156.17.180.*]
    Realizacja krótkich zysków po wczorajszym, powiesz, ale w takim razie, gdzie ten popyt ? ;-)
    Coś nie może ;-) wywęszyć "taniego" papiera, bo zniknął gdzieś już dawno ten tzw. prawdziwy popyt :P
    Teraz pewnie na koniec jakiś bohater podbije 1 akcją na 0% i będzie się nazywało, że "niezła" sesja :))))))
    O widzę, że jednak resztki instynktu samozachowawczego ktoś ma bo chce ewakuować swoje 430 papierów słusznie podejrzewając, że tu trwałe spadki dużo bardziej pewne niż wzrosty :P :)))
  • Re: A co w takim razie powiesz na dzisiejszą sesję, Dixiu ? :D Autor: ~miecz Demoklesa [77.236.26.*]
    I po kopać się z koniem, po co kupować drożej, jak można taniej. Jesli ktoś chce sprzedać niech sprzedaje niżej, jeśli gotóweczka potrzebna. Może raty kredyciku we franeczkach uwierają przy obecnym kursie. Poczekamy odkupimy taniej i rozwiążemy jego problemy.
    A Niezdziwiony otworzy usta ze zdziwienia.
  • Uważaj mieczyk, bo ci od tego pałowania na EMK miecz gardłem wyjdzie :P Autor: ~Niezdziwony [89.75.36.*]
    Dnia 2011-06-14 o godz. 20:44 ~miecz Demoklesa napisał(a):
    A Niezdziwiony
    > otworzy usta ze zdziwienia.

:)))
  • Re: Uważaj mieczyk, bo ci od tego pałowania na EMK miecz gardłem wyjdzie Autor: ~miecz Damoklesa [67.159.36.*]
    Muszę odkupić to , czego nierozważnie pozbyłem się po 5. Ale jesienią 2009 było taniej. Da Bóg, to i będzie po tyle, nie da, cóż widocznie taka jego wola.
  • Re: Uważaj mieczyk, bo ci od tego pałowania na EMK miecz gardłem wyjdzie Autor: ~Niezdziwiony [156.17.180.*]
    Ta grobowa cisza tutaj trwająca od ładnych paru dni jest niezwykle wymowna ;-)
    Cóż mogę więcej napisać... "A nie mowiłem ?" :P
    Ratujcie resztki kapitału...
  • Re: Uważaj mieczyk, bo ci od tego pałowania na EMK miecz gardłem wyjdzie Autor: ~Zenon [89.72.159.*]
    Trudno jest uciekać z pełnymi gaciami ...
  • Ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości po dzisiejszej sesji ? :))) Autor: ~Niezdziwony [156.17.180.*]
    A może ktoś jeszcze wierzy w ten szmatex ? ;-)
  • Re: Ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości po dzisiejszej sesji ? :))) Autor: ~żul z baru [95.154.230.*]
    Dnia 2011-08-08 o godz. 17:47 ~Niezdziwony napisał(a):
    > A może ktoś jeszcze wierzy w ten szmatex ? ;-)

A ja właśnie lubię się ubierać w szmateksie. :-P
  • Tempo mają niezłe :) Zimą 50 groszy pewne, jak mróz za oknem :) Autor: ~ale szmatex :P [156.17.180.*]
    jw
  • Re: W tym tempie do zimy 50 groszy... Autor: ~Niezdziwiony [156.17.180.*]
    Pisałem, krakałem, a za chwilę będę mógł napisać "a nie mówiłem ?"
  • Re: W tym tempie do zimy 2 zł Autor: ~euro [89.71.4.*]
    można powspominać co?:))
    teraz trzeba brać do wora kiedy prawie za darmo jest i po 3,60 wywalać
[x]
EUROMARK 0,00% 0,01 2013-07-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać