...tylko, że w piątek wieczorem, gdyż nie będzie miało to aż tak dużego wpływu na notowania, bo emocje opadną przez weekend.
Cytat: "Szanowni Państwo, wykorzystując moje wieloletnie doświadczenie w pracy w branży motoryzacyjnej, postanowiłem skierować najwięcej wysiłków w kierunku dostarczania siłowników pneumatycznych do Turbo-Masziny Jakuba. Ponieważ bardzo perspektywiczny wydaje się również rynek energii wytwarzanej przez spalanie coraz popularniejszego gazu, zamierzamy więc znaleźć tam swoje zaszczytne miejce, jako dostawcy naszych produktów. A więc nie pozostaje mi nic innego, jak powiedzieć na ten trudny 2011: gaz, gaz, gaz !!! "
dobra, a teraz na poważnie:
http://www.polna.com.pl/gielda/pytania_odpowiedzi.html
cytat:
"Zapowiedziałem przekazanie pod koniec tygodnia informacji na temat działań akwizycyjnych:
pod koniec pierwszego kwartału, zostały wybrane dwa podmioty, które zdaniem Zarządu dobrze wpisują się w strategię rozwoju Spółki i zwiększenia jej wartości. Są one obecnie dokładnie analizowane.
Przypominam, że celem nadrzędnym jest osiągnięcie długookresowego, stabilnego wzrostu wartości Spółki, opartego na solidnych fundamentach organizacyjnych, planie rozwoju i przejrzystej strategii. Przejęcie innego podmiotu nie jest celem samym w sobie, lecz działaniem wzmacniającym naszą wartość.
Z pewnością Spółka, którą kieruję od 6 miesięcy nie będzie działała w zakresie akwizycji w oparciu o ryzykowny pośpiech.
Na koniec chciałbym się odnieść do ostatnich wypowiedzi, znajdujących się na forum, z którego zawartością starałem się raz na kwartał zapoznać (do dzisiaj). Na Walnym Zgromadzeniu będzie możliwość odniesienia się, w bezpośredniej rozmowie, do tych wypowiedzi.
Z poważaniem,
Miroslav Kozlovski
Prezes Zarządu, Dyrektor Naczelny"
Kurczaki, może jednak coś w końcu ruszą z tą akwizycją? Nie wierzę, akurat dzisiaj musi być Prima a prilis ... Lecz chyba by sobie nie robił jaj z akcjonariuszy na stronie spółki? Mi to wygląda na poważne podejście do tematu... Czyżby jednak przyszło nowe do Polnej?
Było już późno, szybko przeczytałem odpowiedź, a brakuje mi więcej konkretów: fajnie, że idziemy jednak w kierunku akwizycji, na to najbardziej liczę !!! tylko JAK DŁUGO PLANOWANE JEST W ZWIĄZKU Z TYM ANALIZOWANIE TYCH DWÓCH PODMIOTÓW - rozumiem, że bardzo dużo informacji na ich temat już posiadamy, tylko kwestia decyzji, który z nich, a może obydwa? Ale najważniejsze - jakiś przybliżony termin finalizacji rozmów, przecież takie rzeczy się planuje. A my już czekamy na rozwiązania w tym zakresie wystarczająco długo, że denerwować się oddalającymi się w czasie zapowiedziami.
Po drugie, brakuje mi też jakiejś prognozy zysku na 2011 rok. Takie rzeczy również się planuje i chętnie, wraz z akcjonariuszami, poznam te założenia.
no tak pospiech jest b.ryzykowny.szukaja perelki od 3 lat i marnuja swoj czas na budowe grupy kapitalowej.byl czas krachu i polna tego nie wykorzystala aby tanio kupic inny podmiot-a sytuacja wciaz sie poprawia a ten kryzys to tylko oni maja w glowach.takie firmy jak archimedes.perma czy lumel o ktorym pisalem spokojnie byly w zasiegu polnej.no coz znowu pozostaje czekac-moze w koncu cos z tego wyjdzie/pozdro
wiesz, ja się cieszę, że Miro mówi jednak o akwizycji, wygląda na to, że nie wyssiewa sobie tego z palca; po prostu dostałbym alergii, gdybym usłyszał, że Polna wycofuje się jednak z planów przejęć, gdyż ... choćby za drogo ... a rozpocznie skup ... wtedy od razu narysuję Ci, jak mógłby wyglądać wykres do czasu zakończenia skupu, bynajmniej, nie byłaby to ani hiperbola, ani parabola, ani inna ola, tylko conajwyżej płaskie EKG, nie wykluczone, że lekko spadkowe przez długi czas;
jeśli obserwują i badają te firmy od jakiegoś czasu, to rozumiem, że kwestia finalizacji rozmów to conajwyżej miesiąc, dwa? chciałbym jeszcze to usłyszeć od prezesa, żeby uwierzyć, że mówimy o konkretach, a nie o fatamorganach;
mówcie co chcecie, ale zachowuje się inaczej niż Zakonek, bowiem jednak komunikuje się z akcjonariuszami; jak będą konkrety, to według mnie pójdzie oficjalne info w Espi, może artykuł i pompa; a wyniki za I Q już temu w żaden sposób nie powinny przeszkodzić chyba, prawda?
Mi się wydaje ,że może jakąś zagraniczną firmę ma na oku, może litewską i dalszą ekspansję na wschód planuje. Rosja to rynek bez dna , a Litwini to dobrzy handlowcy , praktycznie z tego żyją.
Dla ciekawostki ; szrot samochodowy ściągają z Unii i jak jeszcze na tym zarabiają ,opychając rosjanom, białorusinom, ukraińcom..........i można wyliczać wiele innych nacji .
cale szczescie ze ropatrywany jest wylacznie wariant akwizycji-ale ten wariant bardzo sie przeciaga choc jest najlepszy.ewentualny skup to marnowanie pieniedzy a spolki ktore to robily wcale do gory nie szly.np.most.zabrze.najwazniejszy jest poszerzanie grupy i wzrost orgniczny ale po tak dlugim oczekiwaniu-zaufanie do polnej od wielu inwestorow wisi wylacznie na nitce.a plynnosc znamy.tym niemniej zycze jeszcze troche cierpliwosci.nawet miro zamilkl-moze to dobry znak/pozdro
słuchaj, Miro - ten z Polnej, a nie ten nasz forumowy :) przypomina mi od początku, jak się zaczął udzielać, pewnego dyrektora z banku - tamten był wtedy przed 30-ką, wszyscy się śmiali, że taki szczun g..wno będzie mógł, spali się, obije się o beton korporacyjny, a kurna chata szedł krok po kroku jak czołg, realizując konsekwentnie punt po punkcie swoją strategię i odnosząc coraz większe sukcesy dla firmy, a przy okazji dla siebie; wiele mają wspólnego, jak przyglądam się naszemu Litwinowi i dlatego wyjątkowo wierzę Miroslavowi, w przeciwieństwie do Zakonka, który kojarzył mi się wyłącznie z betonem komunistycznym;
dajmy facetowi czas, czuję, że zrobi dobrą akwizycję - bo tu przecież też można spieprzyć temat; a o marże też chyba będzie umiał zadbać, bo o nowe zlecenia już powalczył i coś tam chyba działa wciąż
Jest odpowiedź buahaha. Przez pół roku zrezygnowali z jednego podmiotu i wytypowali dwa. Za kolejny rok zostanie jeden. A za dwa lata zrezygnują i z niego.
A tu już dywagacje że przejeta bedzie firma z zagranicy. Może z litwy :D :D
czyli co machine, według Ciebie Miro to jednak niepoważny prezes i znów g...no z tego wyjdzie?
a już ujrzałem w nim wybawcę Polnej, którego udało się genialnie ściągnąć Jakubowi do Przemyśla ... alem naiwny ... kurcze, ile jeszcze...
Prezes kupuje sobie czas. Będzie się rozglądał za firmą do przejęcia latami bo przecież musi to być prawdziwa okazja - inwestycyjna perełka. :D
Tak więc kilka lat mu to zajmie. Na zwrot kasy skradzionej akcjonariuszom przy emisji też nie ma co liczyć. Musi być kaska na pokrywanie kolejnych kwartalnych strat.
I co teraz powiedzą koeldzy z Towarzystwa Wzajemnej Adoracji? Warto było tak naskakiwać na osoby które w zeszłym roku i wcześniej (sprawa przecież się już ciągnie latami) próbowały was wyciągnąć z tego amoku??
a zanim znikne na amen
czy Marshal jest juz w rekach Polnej? bardzo szybko zrobili sprosotwanie na stronie www, tak jakby juz sluchali polecen nowgo zarzadu :) jest to realne? zreszta Gazprom rekomenduje produkty Marshala jako wlasciwe do stosowania, 2 gi fakt to perspektywa budowania ogromnej sieci :)
no i na koniec, jest tu ktos techniczny, czy produkty polnej moga miec zasotsowanie w bio-gazowaniach? prezes koncem zeszlego roku rozwazal taki projekt??? jesli tak, lub mozliwie jest jakos dostosowanie produkcji w tym zakresie to by bylo roboty na kilkadziesiat lat !!!
z wywaiadu z prezesem
"...Polna rozgląda się również po sąsiednich rynkach. – Na Litwie czy w Estonii jest bardzo dużo projektów związanych z energią odnawialną, opartych na funduszach europejskich. To obiecujące rynki. Analizujemy możliwość zakupu litewskiej firmy, która zajmuje się produkcją biomasy – ujawnia Kozlovski.
"
Panowie, jesli oni mysla ze maja do czynienia z matolkami to troche sie myla :)
Powtorze
nie wierzcie prezesowi
jak mowi ze bedzie to nie bedize
jak mowi ze trzea czasu tzn ze juz cos ustalili :)
bierzcie jego slowa na opak, tu sie kroi cos grubego!
machine, proszę Cie, żebyś udzielił prostej odpowiedzi na moje pytanie - czy byłeś lub/i jesteś w posiadaniu jakichś akcji Polnej ? - nie jednej sztuki, tylko ilości, którą jeślibyś stracił, to byś to odczuł finansowo
spoko:)
zastanowcie, prezes czyta fora, po co, badaja czy mozna jeszcze troche wycisnac w dol:P??? :), widzi ciagle spadki i nic sobie nie robi z tego...czyli wnioskujac :)