"Korzystając z możliwości wypowiedzi chcę podziękować firmie Broad Gate i Wal Drew, które pomagają mi w przygotowaniach do walki na KSW15 - kończy Jurkowski"
Na razie lekko do góry, żeby móc tak z większym efektem walnąć o glebę... Kto wie może i faktycznie na dniach będziemy mieli 3 z przodu - w co ja się wpakowałem ? - no ale cóż z ciekawości poczekam.
Miej świadomość,że najprawdopodobniej po wynikach za I kwartał, czyli nieoficjalnie za 20 dni a oficjalnie za 2 miesiące, C/Z spadnie w okolice 10 z dalszą tendencją do obniżania się w kolejnych kwartałach. Baza z zeszłego roku za pierwsze kwartały jest niska i tutaj wystarczy 300tysięcy zysku kwartalnie w pierwszych 2 kwartałach,żeby C/Z spadł w okolice 8 przy cenie 4.6pln. Abstrahuję tutaj od wyników rafinerii,bo ta mimo,że staje się zyskowna już przy 300 tonach przerobu/msc (mamy 700), na razie nie będzie konsolidowana. Abstrahuję też od aktualnie negocjowanych umów na kolejne marki i od zapowiadanych 2 przejęć w tym roku.
Broaderze , masz dobre intencje, chciałbys dobrze, ale twoje argumenty przemawiają tylko za spadkiem, bowiem chodzi o ruch przeciwny powszechnym oczekiwaniom, tak czasem jest, im lepiej , tym kurs gorszy, czego tu właśnie się obawiam, juz nie będe wiecej tego mechanizmu objaśniał, cena 3.50 w zasięgu.
jeżeli uważacie że to dobra inwestycja to powinniście chcieć aby akcje były po 10gr żeby tanio nakupić i odsprzedać po 50zeta . Ja tam się cieszę że jest coraz tańsze bo jeżeli będą dobre wyniki to tylko kwestia czasu kiedy będzie dwucyfrówa
Nie przeceniałbym typowego inwestora z NewConnect ani też efektywności tego rynku. Przy typowej płynności (bardzo niskiej) i ewidentnym aktualnym zniechęceniu na NC, porządne papiery obsuwają się o pare/kilkadziesiąt procent za bardzo. Przy lepszych nastrojach sytuacja sie odwraca i wycena zazwyczaj jest o 100-200% za wysoka.
Zakładam,że aktualny kurs BG to stan przejsciowy i pojedyncza informacja może zmienić sytuację diametralnie. Czy będzie to raport kwartalny, czy raport o kontrakcie w ramach podstawowej działalności czy wywiad w prasie nie ma znaczenia.
Co do powszechnych oczekiwań, to nie mam danych :).
Wiem,że obena sytuacja(lekki defetyzm) będzie dla NC zdrowa, bo jak pisałem, uważam,że jest tu już kilkanaście spółek wartych uwagi i chodzi mi o ich wartość fundamentalną a nie spekulacyjną. Żeby NC stanowił realną konkurencję dla rynku głównego muszą skończyć się historie typu Balticon (wycena kilkaset milionów czegoś wartego góra 20). Wtedy pojawią się inwestorzy z prawdziwego zdarzenia a nie tylko pomniejsi spekulanci....
Moim zdaniem spółki poniżej są warte uwagi. Niektóre mam w swoim portfelu, z innych zrezygnowałem,żeby nie mnożyć mało płynnych bytów:
Apolonia medical- dynamicznie się rozwijają, świetna nowa linia biznesowa dla szpitali, wysoka jakość produktów, zapowiada się b.dobry 2011
BGS Energy - spółka na dłużej, bardzo realne 50% wzrostu zysku rocznie przez kolejne kilka lat, 2011 będzie prełomowy jeśli chodzi o własne portfolio- wg mnie świetna spółka dla pragnących spokojnego wzrostu, chociaż w przeszłości były spore wahania
Biomaxima-stabilny rozwój, szansa na duże przyspieszenie (np. sprzedaż glukometrów-monopolista), szacuję za prezesem,że zysk wniesie około 70 groszy na akcję-oficjalna prognoza to ok50 groszy, branża bardzo perspektywiczna
Digital- spółka rozwija się ponad rynek w dynamicznj branży i właściwy tutaj będzie C/Z powyżej 20, spodziewam się ponad 6 groszy zysku na akcję w 2011.
Epigon- ładny wskaźnik C/Z, szansa na poprawienie o ok.30% wtym roku,przyzwoita rentowność powyżej średniej dla branży, mankament- słaba komunikacja spółki z rynkiem
Mabion-tu na razie niewiele wiadomo, ale jeśli plany się spełnią, to może być ciekawie- spłoka moim zdaniem na maksimum 10% portfela, osoba cudotwórcy Wieczorka (Celon Pharma i Adamed) i mocne zaplecze finansowo-merytoryczne
MPL Verbum-przyzwoite wskaźniki C/Z 8, C/Wk 1.3, przejrzysta strategia, rozwój,mankament to krótka historia na NC
Orzeł opony-tutaj dużo zależy od marży jaką będą osiągać ze świeżo uruchomionej działalności, ale warta uwagi nawet po 4pln
Partex - szansa na C/Z w okolicach 6-7 po 2011(wg prognoz C/Z wyniesie 3.5, ale wydaje mi się,że to zbyt optymistyczne szacunki rentowności w tej branży) tu trzeba kwartalnej weryfikacji-powinno być około 150-200tysięcy zysku netto kwartalnie-kapitalizacja ok.4mln
PGS Soft- spółka w fazie dynamicznego rozwoju po stagnacji z 2008-2009, w tym roku widzę potencjał wzrostu zysku do 70-80 groszy na akcję, branża IT- coraz mocniejsze polskie firmy
Ponadto kilka solidnych spółek wycenionych na razie godziwie, ale przy szybkiej poprawie wyników mogą być znowu atrakcyjne: TPH i PPG (Wiśniewskiego-obydwie ciekawe, ale nie tak jak BG),Plasma-mocno dofinansowana spółka, fatalna płynność,ale na pewno będę śledził ich wyniki kwartalne,
SMT Software-spółka dynamit, parę świetnych produktów, bardzo odważna i udana strategia jak do tej pory (C/Z ponad 30, ale może szybko spaść do 10-15),
Jest jeszcze taka spółka jak Broad Gate - nowoczesna i bardzo efektywna fima handlowa(wysoka rentowność), dystrybuuje w Polsce między innymi produkty jednej z największych firm naftowych na świecie. Repsol się nazywa. Ma też minirafinerię,ale to już nie jest aż tak istotne ;)
Jest jeszcze parę interesujących spółek z mojej perspektywy: Aton. Euroimplant, Agroliga, Photon, wspomniany Suntech, , ale wydaje mi się,że na obecną chwilę w przypadku każdej z tych spółek jest sporo fundamentalnych kwestii do wyjaśnienia. ATON-ustawa azbestowa, jakiś realny kontrakt na inne technologie?, Euroimplant-jak rynek przyjmie produkty?, Agroliga-zawirowania cenowe na rynkach, dzierżawiona ziemia na Ukrainie; Photon-jak im pójdzie poza Czechami i Słowacją?, Suntech- czy w końcu dobre produkty przełożą się na sensowne marże?, Czy odniosą sukces w LTE?
O Onico i Tromedii wiem bardzo mało,więc nie będę się wypowiadał. Zresztą w ogóle trudno przyswoić cały rynek NC. 20-30 spółek to maksimum dla mnie.
Istotnie jest sporo spółek ciekawych. Jest ich aż za dużo:)))) Dlatego sztuka jest wyselekcjonowac te własciwe. Jedną z metod jest oczywiście C/Z ale to nie wszystko.... Moim zdaniem brakuje miejsca gdzie można merytorycznie podyskutowac o wybranych spółkach i uzupełnic swoje spostrzezenia i analizy. Tu za częśto spotyka się wpisy o "milionowych zyskach" a za rzadko uwagi krytyczne.
Jeszcze nie zakupiłem BROAD GATE ale mam nadzieję, że to nastąpi już w tej fali spadkowej całego rynku. Jest to rzeczywiście bardzo ciekawa spółka. Inną ciekawą spółką, którą analizowałem jest ONICO - też pachnie produktami ropopochadnymi a ostatnio weszła w tworzywa sztuczne. Co ciekawe ma wypłacic 75% zysku ubiegłorocznego w postaci dywidendy. Ot maleńki zastrzyk gotówki, który nie przełozy sie nawet na spadek kursu akcji. Perspektywy są dobre.
Ponieważ lubię biznesy rodzinne to zakupiłem równiez Hortico - idzie wiosna, otwierają pierwszy SALON we Wrocłwiu i zobaczymy jak potoczą się dalej jej losy. Branża w Polsce kompletnie nieskonsolidowana tak więc przyszłośc może byc ciekawa.
BROADER podał kilka spółek nad którymi i ja kiedyś się pochyliłem i tak np. PHOTON. Tu niestety ale trzeba zobaczyc co robi rząd i jakie podatki obowiązują a szczególnie dopłaty. Z tego co wiem to maja zmniejszyc lub nawet zlikwidowac dopłaty do farm. Wiec dlatego ja wykreśliłem spółke z kręgu zainteresowań.
DIGITAL - też wykreśliłem ale nadal obserwują jej poczynania. Jeśli będzie gdzieś forum dla omówienia analiz poszczególnych spółek to z przyjemnościa tam wejde i o tych, które były lub sa w kręgu zainteresowań coś tam napiszę ...... i zawsze podam czy mam w portfelu czy nie - ponieważ jest to istotne czy się "nagania" czy podaje beznamiętne fakty.
Dnia 2011-03-11 o godz. 19:55 ~zaq1 napisał(a):
> Istotnie jest sporo spółek ciekawych. Jest ich aż za
> dużo:)))) Dlatego sztuka jest wyselekcjonowac te własciwe.
> Jedną z metod jest oczywiście C/Z ale to nie wszystko....
> Moim zdaniem brakuje miejsca gdzie można merytorycznie
> podyskutowac o wybranych spółkach i uzupełnic swoje
> spostrzezenia i analizy. Tu za częśto spotyka się wpisy o
> "milionowych zyskach" a za rzadko uwagi
> krytyczne.
Jeszcze nie zakupiłem BROAD GATE ale mam
> nadzieję, że to nastąpi już w tej fali spadkowej całego
> rynku. Jest to rzeczywiście bardzo ciekawa spółka. Inną
> ciekawą spółką, którą analizowałem jest ONICO - też pachnie
> produktami ropopochadnymi a ostatnio weszła w tworzywa
> sztuczne. Co ciekawe ma wypłacic 75% zysku ubiegłorocznego
> w postaci dywidendy. Ot maleńki zastrzyk gotówki, który nie
> przełozy sie nawet na spadek kursu akcji. Perspektywy są
> dobre.
Akurat moj wpis o prognozach milionowych zyskow jest pradziwy. Radze poczytac DI. Ja inwestuje w spolki z przejrzystym modelem biznesowym albo/i innowacyjnymi technologiami.
Przypomne o nowej ustawie dot. premii innowacyjnej:
Zaletą premii jest to, że można uzyskać zwrot nie tylko 70 proc. pobranego kredytu na inwestycję, ale 70 proc. wszystkich poniesionych kosztów. Niniejsza nowelizacja ustawy o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej, która wchodzi w życie za miesiąc, wprowadzając premię zniosła konieczność uzyskania poziomu sprzedaży, który musi osiągnąć firma po uzyskaniu unijnej pomocy (tak było przy tzw. kredycie technologicznym - podobnym, aczkolwiek gorszym rozwiązaniu). Premia innowacyjna wchodzi w skład programu Innowacyjna Gospodarka. Pieniądze w ramach premii innowacyjnej przedsiębiorca będzie mógł odebrać, gdy zakończy inwestycję, a jej wysokość będzie stanowiła równowartość udokumentowanych kosztów.
SUNTECH, moze skorzystac z tej mozliwosci.
Zgadzam sie z ocena spolek z branzy odnawialnych energii . Wychodza z 'mody' bo znikaja doplaty do tych drogich technologi. Na zachodzie juz sie te firmy zwijaja.
Szkoda, ze nie mozna na tym forum podyskutowac merytorycznie o strategiach inwestycyjnych i roznych spolkach. Niestety czasami mam wrazanie, ze pisuje tu margines spoleczny.
Czy mozna cos zaproponowac administratorowi, aby zalozyl specjalny temat ? Moglibysmy sie zarejestrowac.
No i proszę, zrobiło się merytorycznie. Dzięki za wpisy. Najważniejsze,że przez w ten sposób dochodzi do faktycznej wymiany myśli. Wydaje się to podstawą komunikacji, ale jednak jak pokazuje historia internetowych list dyskusyjnych, nie jest to prawda. Zazwyczaj wpisy to delikatnie rzecz ujmując: aura tajemniczości(zdawkowość) połączona z silną emocjonalnością. Wtedy dezorientacja gotowa. Nie wiem jaki efekt mają wywołać , być może chodzi o zahipnotyzowanie czytającego i spowodowanie niekontrolowanej chęci zakupu akcji X .
W każdym razie ja z ostatnich postów dowiedziałem się nowych rzeczy .Chętnie poczytam więcej o ,Hortico, Onico, Suntechu i Tromedii, bo jakość wypowiedzi mnie do tego zachęca. I o to wg mnie chodzi w tym całym bajzlu informacyjnym. :) Pozdrawiam
Czasami jest jeszcze gorzej, bo pod 'oslona' anonimowosci, niektorzy po prostu obrzucaja innych blotem i wyzwiskami tylko dlatego, ze ktos ma inna (czyli spadkowa) opinie. Pare razy musialem interweniowac u moderatora.
Bardzo czesto widac tu psychologiczna plapke zaangazowania i brak racjonalnej oceny sytuacji. Niektorzy domorosli inwestorzy mysla, ze ceny akcji moga tylko rosnac, bo oni je kupili !!!
Ale i zdarzaja sie bardzo dobre , profesjonalne oceny i rekomendacje, np. ostatnia taka widzialem na SADOVAYA. Teraz wiem, ze jak inwestowac w spolki weglowe.
Ktos madry powiedzial, ze opuszczamy wiek informacji i wkraczamy w wiek rekomendacji. I to sie zgadza. Dzeki za merytoryczne wpisy. Wraca wiara w normalnych inwestorow.
To jeszcze ojciec wejdzie i będzie rodzinka :).Na pewo się zainteresuję obydwiema spółkami.
A ja, tak gwoli ścisłości, chciałem sprostować: PGS Software oczywście wg mnie osiągnie 7-8 groszy zysku na akcję, a nie, jak napisałem, 70-80gr. Zakładam średni roczny kurs Euro na poziomie ponad 3.8pln. PGS Software zabezpiecza się przed spadkiem kursu Eur, ale tylko na około 50% obrotów.
Pozdrawiam
Tromedia urochama tez nowy portal boisko.pl. W sama pore na Mistrzostwa Europy !!!
Skupuje tez za przyslowiowa zlotowke portale spolecznosciowe, a dlaczego:
'Kanadyjczycy coraz chętniej korzystają z serwisów społecznościowych zamiast portali oferujących dostęp do skrzynki pocztowej. Mniej czasu spędzają przeglądając pocztę - liczba wizyt na tego typu stronach www spadła o 28 proc. Do serwisów społecznościowych przekonują się coraz bardziej osoby powyżej 55. roku życia. W grupach wiekowych 55 - 64 lata i powyżej 65. roku życia liczba osób korzystających z takich usług wzrosła po 35 proc. - podsumowała CBC. '
Witam ponownie
No więc mamy już falę spadkową i można powoli przystąpic do zkupów. Tak jak pisałem powyżej z biznesów stabilnych w których się lekko orientuję polecam ONICO, HORTICO i oczywiście BROAD GATE. Jeeśli chodzi o poziomy kupna to trudno coś konkretnie powiedziec ponieważ spółki sa bez historii.
Generalnie fala korekty (oby korekta to była) powinna wychamowac w okolicy 2630-2645 tak więc moim zdaniem można będzie spółki te zakupic stosunkowo tanio.
Co do poziomów sprzedaży też raczej opieram się na wig20 i okolice 2830-50 to taki spokojny limit. Oczywiście nie wiem czy Japonia nie wpłynie destrukcyjnie na rynki ale przeciez to będzie widoczne po ich zachowaniu.
Nie ma się co upierac, że sprzedam dopiero po cenach dwucyfrowych ale fakt jest też taki, że spółki są raczej niezagrozone w sensie finansowym oraz pod względem wyników więc nie ma co panikowac jeśli ktoś zakupił wcześniej - i tak ceny te zostaną spokojnie przebite więc nie ma co się zbytnio wiercic ale spokonie delektowac sie zakupami po zdecydowanie niższych cenach.
Czego i wam życzę!
Gratulacje, Fraktal!!!
Dziś jakby bliżej jesteśmy osiągnięcia podobnej ceny na BG.Co prawda to dopiero list intencyjny, ale znając firmę, nie sądzę,żeby nie doszedł do skutku....