Dnia 2011-03-11 o godz. 19:55 ~zaq1 napisał(a):
> Istotnie jest sporo spółek ciekawych. Jest ich aż za
> dużo:)))) Dlatego sztuka jest wyselekcjonowac te własciwe.
> Jedną z metod jest oczywiście C/Z ale to nie wszystko....
> Moim zdaniem brakuje miejsca gdzie można merytorycznie
> podyskutowac o wybranych spółkach i uzupełnic swoje
> spostrzezenia i analizy. Tu za częśto spotyka się wpisy o
> "milionowych zyskach" a za rzadko uwagi
> krytyczne.
Jeszcze nie zakupiłem BROAD GATE ale mam
> nadzieję, że to nastąpi już w tej fali spadkowej całego
> rynku. Jest to rzeczywiście bardzo ciekawa spółka. Inną
> ciekawą spółką, którą analizowałem jest ONICO - też pachnie
> produktami ropopochadnymi a ostatnio weszła w tworzywa
> sztuczne. Co ciekawe ma wypłacic 75% zysku ubiegłorocznego
> w postaci dywidendy. Ot maleńki zastrzyk gotówki, który nie
> przełozy sie nawet na spadek kursu akcji. Perspektywy są
> dobre.
Akurat moj wpis o prognozach milionowych zyskow jest pradziwy. Radze poczytac DI. Ja inwestuje w spolki z przejrzystym modelem biznesowym albo/i innowacyjnymi technologiami.
Przypomne o nowej ustawie dot. premii innowacyjnej:
Zaletą premii jest to, że można uzyskać zwrot nie tylko 70 proc. pobranego kredytu na inwestycję, ale 70 proc. wszystkich poniesionych kosztów. Niniejsza nowelizacja ustawy o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej, która wchodzi w życie za miesiąc, wprowadzając premię zniosła konieczność uzyskania poziomu sprzedaży, który musi osiągnąć firma po uzyskaniu unijnej pomocy (tak było przy tzw. kredycie technologicznym - podobnym, aczkolwiek gorszym rozwiązaniu). Premia innowacyjna wchodzi w skład programu Innowacyjna Gospodarka. Pieniądze w ramach premii innowacyjnej przedsiębiorca będzie mógł odebrać, gdy zakończy inwestycję, a jej wysokość będzie stanowiła równowartość udokumentowanych kosztów.
SUNTECH, moze skorzystac z tej mozliwosci.
Zgadzam sie z ocena spolek z branzy odnawialnych energii . Wychodza z 'mody' bo znikaja doplaty do tych drogich technologi. Na zachodzie juz sie te firmy zwijaja.
Szkoda, ze nie mozna na tym forum podyskutowac merytorycznie o strategiach inwestycyjnych i roznych spolkach. Niestety czasami mam wrazanie, ze pisuje tu margines spoleczny.
Czy mozna cos zaproponowac administratorowi, aby zalozyl specjalny temat ? Moglibysmy sie zarejestrowac.