• Komentarz do wyników Polna SA... Autor: pijok [83.29.89.*]
    Nie mam słów , no nie mam słów!!!
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~emeryt_giełdowy [77.112.88.*]
    Pisałem, przewidywałem, POLNA potwierdziła.
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~krisb [83.21.188.*]
    ja tez nie mam slow-prawie 0.9mln zarobku przy rentownosci10 pr.-czyli po tym stan gotowki w kasie firmy-prawie 9 mln i prawie zero dlugow-nie mam slow bo mi dech zaparlo.jest ok.ale wyplyniecie na szerokie wody to przejecie chemaru-ja jestem dobrej mysli
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: bolo7 [85.89.183.*]
    Jak około roku temu Polna dostała zadyszki, wprowadzili tam te postojowe i w ogóle cały dramat sytuacji, pisałem, że to jest chwilowe i to w miarę szybko odbije - byłem wyszydzany przez grono Towrzystwa Wzajemniego Zabagniania. Od wiosny tego roku potwierdzałem, że według mnie ten dołek zimowy mamy za sobą i że zacznie się to stopniowo poprawiać, to np. taki ed przekonywał, że bzdura, że według niego w optymistycznym wariancie odbicie w sprzedaży Polnej nastąpi dopiero w 2011, o ile nie na początku 2012. Brak komentarza.

Fakty są jakie są, a kurs jest na poziomie takim, jakbyśmy jutro mieli dowiedzieć się o przestoju, a tymczasem poziom sprzedaży wraca do swoich najlepszych poziomów w tej spółce we wcześniejszych kwartałach, a to dopiero początek. Choć w tym wszystkim nie należy zapominać, że to spółka Jakubasa...
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~kris b [83.9.121.*]
    kilka naprawde dobrych polskich firm jak introl.energomontarz poludnie w tym i polna trwa przy braku zlecen z polski w niemczech.gdzie jest trwale ozywienie.za rok w polskiej energetyce ruszaja potezne przetargi/80pr.poskich eletrowni to sypiacy sie 30-letni zlom/ i wtedy w/w firmy beda mialy pelne rece roboty.ja najwicej portfela mam w spolkach budownictwa energ.i jemu pokrewnych w tym polna.pamietajmy ze kupujac akcje -kupujemy przyszlosc-poczytajcie co mowil w sopocie z-ca grada-min.bury o polskiej elektroenergetyce-normalnie chlop odkryl ameryke=link-eurobankier/pozdro
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~Hektor [91.145.179.*]
    Jakie masz akcje " budownictwa energetycznego" , jeśli nie tajemnica??
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~kris b [83.21.204.*]
    do hektora-energoinstal.energomontarz poludnie- i pokrewne energetyce-relpol.ampli.polna.introl.wszystkie je laczy mala plynnosc z wyjatkiem energomontarzu poludnie.bury podaje sume-100mld euro nsa lata 2011-2020-jesli dluzej beda czekac z nowymi blokami za pare lat nie bedzie pradu ani ciepla albo drogi import.niech wybieraja-ale wg mnie nie maja wyboru-juz sie zaczelo wczoraj-banki objely obligacje pge na 10mld-ale to pierwsza jaskolka.w/w firmy przy dlugim horyzoncie moga byc bardzo drogie-teraz sa tanie-bo po prostu nie ma duzych zlecen.ale to sie niebawem skonczy/pozdro
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~ed [85.119.21.*]
    towarzyszu, jedna jaskółka wiosny nie czyni, jeśli Ty wyciągasz długofalowe wnioski na podstawie raportu za 1 kwartał, to gratuluje po raz kolejny przenikliwości i wiedzy ekonomicznej,
    ale zobaczymy wyniki sprzedaży w 4 kwartale i wtedy się przekonamy, kto miał rację - jak na razie mój scenariusz sprawdza sie - mowilem o odbiciu w 2011 roku, wiec ta twoja pisanina nie ma zadnej wartosci,

w ktoryms z sasiednich watkow pisales o wybiciu ponad 15 PLN do konca grudnia (na podstawie przeczucia i swedzenia za uchem) - wbrew pozorom nie uwazam tego za zle narzedzie analityczne, tylko, ze w twoim wypadku, niestety ono zawodzi
    dalej pisales o 17-23 PLN w pierwszym kwartale 2011, czas weryfikuje Twoje przewidywania, niestety w taki sam sposob jak poprzednio

oczywiscie na nowy rok zycze, zeby ta Polna wam wystrzelila, kazdemu potrzebne jest troche dobrego humoru
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~winnetou_gda [94.78.191.*]
    Super wyniki, będzie wzrostowo. Chciałbym widzieć minę tych wszystkich, którzy w ostatnich dniach pozbyli się akcji:)
    osoby, które śledziły od dłuższego czasu Polną, a po prostu nie wytrzymały marazmu, będą próbowały coś tam odkupować, szansa na jakieś ożywienie w handlu; w świetle zaprezentowanych wyników nie widzę racjonalnego uzasadnienia dla dalszego utrzymywania się kursu poniżej c/wk=1, czyli 15,7 zł; a jeśli ta spółka zachowała choć ksztę normalności (mam mimo wszystko spore wątpliwości...) w odzwierciedlaniu sytuacji rynkowej do ceny akcji, to po tych wynikach i realnych prognozach, oczekiwaniach ze strony władz spółki co do dalszego rozwoju sytuacji, nie powinna mieć problemu (przy choćby neutralnym rynku) na wejście na początek w c/wk 1,2 - 1,5 (17,2 - 23,5 zł) i to bez żadnej łachy; nie ma tu w ogóle tematu akwizycji, to jest odrębna śpiewka (dodatkowa pompka); teraz tylko, czy ktoś nie będzie przeszkadzał takiemu, należytemu powrotowi kursu do przyzwoitych poziomów? naprawdę nie mam pewności i cierpliwie czekam na ciąg dalszy tej przydługiej historii...
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~kris b [83.21.204.*]
    zgadzam sie w zupelnosci-ze polna po tych cenach to nie porozumienie-apolka ma wlasciwie same plusy i najwyzszy rating-ale ma jedyny i wielki minus-jakubasa.jutro za ostatnie pienidze ja dobieram moze ponizej 13 zl jeszcze bedzie-bo za oceanem nieciekawie/pozdro
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~warren bar [89.72.125.*]
    krisu zapomniałeś dodać Resbud śmiesznie mała kapitalizacja i ff
  • bolo7: ...(mam mimo wszystko spore wątpliwości...) - ja ich nie mam. Autor: ~emeryt_giełdowy [77.113.194.*]
    "...... teraz tylko, czy ktoś nie będzie przeszkadzał takiemu, należytemu powrotowi kursu do przyzwoitych poziomów? " - nikt nie będzie przeszkadzał w dojściu "na początek w c/wk 1,2 - 1,5 (17,2 - 23,5 zł)".
    Tak jak już pisałem te poziomy zostaną przywitane (nawet wiem przez kogo) z radością.

czytałem wyniki RELPOLu - ta sama branża. Zdecydowanie gorsze od Polnej, ale ...
    900 tys./20 mln przychodów - rentowność poniżej 5%.
    Kris 10% od 20 mln to jest 2 mln.
    Wartość księgowa 15,7/1A to C/WK na poziomie 0,8, ta nieciekawa sytuacja techniczna (pijok ciągle obstawia spadek na Wigometrze) indeksów GPW po 100% wzroście w ciągu 2 lat nie dają gwarancji, że po sezonie wyników nie można będzie znaleźć ciekawszej Spółki z tej branży.

"naprawdę nie mam pewności i cierpliwie czekam na ciąg dalszy tej przydługiej historii..." - nie ty jeden czekasz.
    Takich jak Ty jest wielu tylko nikt się do tego nie przyznaje.
  • Re: bolo7: ...(mam mimo wszystko spore wątpliwości...) - ja ich nie mam. Autor: bolo7 [85.89.183.*]
    postaram się emeryt_giełdowy zaufać Tobie i wierzyć, że nikt tym razem nie przeszkodzi i Polna spokojnie się wskrobie w przedział c/wk 1,2 -1,5; dzisiejszy pozytywny odbiór raportu przez rynek oraz szans na trwałą poprawę w tej spółeczce pokazuje, że może w końcu pożegnamy te śmiszne poziomy wyceny, a może w grudniu, z okazji ewentualnego rajdu, przywitamy i "2" z przodu; bo na jakiś news w sprawie akwizycji wcześniej wolę nie liczyć

jest tylko jeden minus tego scenaroisza - pijok zacznie niedługo znów pić i to mocno ;)
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~kris b [83.21.190.*]
    czyli wyniki jednak zrobily na niektorych wrazenie-tym bardziej ze na parkietach rano bylo niewesolo=ja za statnie pienidze dobralem po 13.41 po raz ostatni i wiemze jest jeszcze tanio.a w ramachdywersyfikacji dokpilem pamapol sa-maja naprawde dobre wyroby no i siatkarzy /pozdro
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~winnetou [94.78.184.*]
    Konkurent z branży - Apator chce przejąć 2 spółki z rynku UE. A Polna? A Polna jest w portfelu pudelka biznesu. Czytać:
    http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=fc85353e-1820-496a-9e19-da79f8710530
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~kris b [83.9.122.*]
    nie ma co porownywac-apator to rekin i idzie jak burza.jego wlasciciele wiedza co chca i maja jasny plan.a polna z woli znanego wlasciciela pozostaje kopciuszkiem-jak na razie.tez licze na to ze to sie zmieni/pozdro
  • Re: 25.11.2010 (+5,3%) Autor: ~winnetou [94.78.191.*]
    Niezła sesja.Obrót ponad 20 tys.akcji. Dziękujemy ci pudelku.
    Zobaczymy czy i dzisiaj powtórzy się motyw z gaszeniem kursu na fixie. Myślę, że nie i sesję zakończymy w okolicach 14 zł. Kto wczoraj tak sypnął na koniec sesji? Moim zdaniem jakiś frustrat, który na siłę chciał pozbyć się swoich akcji.
    właśnie nie, w takiej sytuacji zdecydowanie wykorzystuje się notowania do 16:09, gdyż jest nieporównanie większe pole manewru do sprzedaży, a niestety po 16:20 kurs jest usztywniony i nie sprzedaje się tak łatwo; dla mnie to była typowa zagrywka zaniżająca kurs, jedynie dopuszczam, że mógł to być ktokowliek, który na przykład zauważył Polną dopiero po rekomendacji PB, zainteresował się papierem i zapragnął w następne dni jeszcze trochę dobrać po taniości; takie zagrywki jednak mają krótkie nóżki, bo cóż z tego, że na siłę chciał udowodnić innym, ze akcje Polnej są warte 13,56 zł, skoro na drugi dzień nikt po takiej cenie nie chce wystawiać nic na sprzedaż

będzie trochę marazmu, a jak ktos będzie miał jednak wciąż ochotę, żeby powiększyć swój portfel o te trudne akcje, to będzie musiał nieco więcej płacić, tym samym podtrzymując lekki trend wzrostowy, w jakim Polna jest od dłuższego czasu
  • Re: Komentarz do wyników Polna SA... Autor: ~kris b [79.184.58.*]
    polna b.ladnie znosi nieciekawy czas na rynkach.wg mnie spolka technicznie przygotowuje sie .na atak na 15 zl-wtedy otworzy sie pole do wzrostow.pomijam smutny fakt ze jakies portale w stylu puls biznesu czy rynki dla idiotow poprzez rekomedacje jednego kumatego goscia nagonily tabun przypadkowych ludzi i to musialo sie nieciekawie skonczyc.na polnej przyjda zdrowe wzrosty wynikajace z jej wewnetrznej wartosci i perspektywy rozszerzena grupy-tu nie moze byc przypadku ani sztucznego naganiania/pozdro
    Kurs euro przekroczył 4,0 zł. To dobra wiadomość dla eksporterów, w tym dla naszego pasikonika.
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.