• Jakubas: Polna urośnie Autor: bolo7 [85.89.183.*]
    źródło Parkiet: http://www.parkiet.com/artykul/7,973236_Jakubas--Polna-urosnie-.html

"Adam Roguski 01-10-2010, ostatnia aktualizacja 01-10-2010 10:27
    Wejście do wyższej ligi, budowa grupy kapitałowej i wzrost wartości akcji - takie zadania dla nowego prezesa Polnej ma największy udziałowiec Zbigniew Jakubas
    Chociaż Miroslav Kozlovski decyzją rady nadzorczej kieruje Polną od środy, na razie nie pokazał się rynkowi. Jak dowiedzieliśmy się w spółce, w swoim gabinecie w Przemyślu zasiądzie dopiero pod koniec przyszłego tygodnia.

Drobni akcjonariusze narzekający na - ich zdaniem - zbyt oszczędną politykę informacyjną producenta automatyki od dawna czekają na przełom. W czerwcu prezesem przestał być Jan Zakonek - rada nadzorcza nie powołała go na kolejną kadencję. Wiceprezesem został wówczas związany z General Electric Andrzej Piszcz.

Z CV o Kozlovskim wiadomo tylko, że w latach 1998-2010 był menedżerem zarządzania produkcją w grupach Bitron (komponenty dla motoryzacji i przemysłu AGD) oraz Manuli (komponenty dla motoryzacji i hydraulika).

Nie zna, ale liczy
    - Sam nie rozmawiałem jeszcze z nowym prezesem, nie znam go. Wiem, że to bardzo sprawny menedżer i pokładam w nim duże nadzieje - mówi Zbigniew Jakubas, największy akcjonariusz Zakładów Automatyki Polna (ma 46,8 proc. akcji). Giełdowy inwestor obecny m.in. w Mennicy przyznaje, że w sprawach przemyskiej spółki polega na rekomendowanych przez siebie członkach rady nadzorczej. - Zadania dla Polnej to rozpoczęcie gry w wyższej lidze, wykorzystanie posiadanych funduszy na rozwój, najchętniej przez przejęcia. Oczywiście oczekuję wzrostu wartości spółki i poprawy wyników finansowych - podsumowuje Jakubas.

Po przejściach, ale z gotówką
    Polna długo przechodziła restrukturyzację, dopiero od 2006 roku wypracowuje zysk operacyjny i netto. Niedługo po poprawie rentowności w firmę uderzył jednak kryzys, był również epizod z opcjami walutowymi. Przedsiębiorstwo ma wciąż na koncie ponad 7 mln zł, większość pieniędzy pochodzi z emisji akcji przeprowadzonej jeszcze w 2008 roku. Na razie przejęcia pozostały w sferze zapowiedzi.

W czerwcu tego roku jeden z mniejszościowych udziałowców zaproponował, by te niewykorzystane fundusze zwrócić akcjonariuszom. Jakubas, choć podkreślał, że liczy na akwizycje, poparł skup akcji własnych. Do połowy 2012 roku Polna może wydać na ten cel maksymalnie 8 mln zł.

PARKIET"
  • Re: Jakubas: Polna urośnie Autor: bolo7 [85.89.183.*]
    w ciągu dnia tylko na chwilę wpadłem, nie widziałem artykułu, dziwię się, że nikt go tu nie zapodał :) czyli wiemy, że na razie nie dotyczy to rozpoczętej akwizycji, tylko nareszcie Z. Jakubas określił się jasno, co zamierza dalej z Polną, jaką ma choćby ogólną koncpecję; to jest ważne, bo skoro pozwolił sobie na taki artykuł, to znaczy, że jest dość mocno przekonany, że tak się stanie ("Wejście do wyższej ligi, budowa grupy kapitałowej i wzrost wartości akcji"), bo tu już mówimy nie tylko o tym, że na tym sam ładnie zarobi, ale chodzi też o jego reputację - no może będzie miał w końcu jakiś znaczący sukces na koncie :)

a swoją drogą ciekawy jestem, czy coś ruszą z akwizycją tej jesieni jeszcze?
  • Re: Jakubas: Polna urośnie Autor: ~kris b [83.25.43.*]
    nasz miroslav klose pojawi sie w polnej za tydzien-a kurs juz wyskakuje.czyzby inwestorzy wyczuwali ze ida dobre czasy dla polnej-gdyby jeszcze przyszlo info o anulacji skupu i wstepnej decyzji o akwizycji to podjezdzamy pod 20 zl/pozdro
  • Re: Jakubas: Polna urośnie Autor: pijok [83.22.139.*]
    Skup akcji własnych , miał na celu utrzymanie , a nawet obniżenie kursu polnej poniżej ceny
    10,80 ... Akcja nie wypaliła i nie było sensu tak dalej ...Zgodzę się z kris-em , i jestem pewien wycofania się z powyższego...
    Inna sprawa że znamy już działania Jakubasa , info , list intencyjny , zapewnienie o zwiększenie udziału , tort dla PB , a później ...jak zwykle oświadczenie o dobrych zamiarach i głupawy uśmiech ...
    Swoją drogą jak Jakubas nie zna Mirka , to ja jestem abstynentem...
  • Re: Jakubas: Polna urośnie Autor: ~11 [195.116.183.*]
    a potem okaze sie ze ma lepszy interes na optimusie-pozd,
  • Re: Jakubas: Polna urośnie Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Napisze tylko tyle, mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej niż zwykle.
    Bolo, Reinhold nie rozpieszcza :(
  • Polna urośnie tak jak OPTIMUS???? Autor: emeryt_giełdowy [77.114.182.*]
    Mam nadzieję, że wzrost POLNEJ nie wyniki z publikacji sponsorowanego tekstu w PARKIECIE. Dlaczego sponsorowany - bo nie zawiera niczego nowego.

Żadnych nowych wiadomości, żadnych rewelacji. Jest to powtórzenie tego co już wszyscy wiedzą. Wzrost POLNEJ wynika z niskiej płynności i i decyzji (kogo?) o możliwości rozkręcenia kursu.
    Kurs POLNEJ można wyciągnąć bardzo wysoko na małym obrocie - pisałem o tym i nie będę się powtarzał.
    Każda metoda jest dobra, aby rozpocząć grę zwaną inżynierią finansową ala KARKOSIK, KRAUZE, JAKUBAS.
    Pisałem o tym, że WIELCY GPW kombinują jak zarobić. Inwestorzy Indywidualnie też MUSZĄ kombinować. Mam nadzieję, że wiedzą co robią.
    I jeszcze jedno. Nawet 100 mln zł zysku netto moze nie ruszać, gdy "NIEUDACZNIK" będzie chciał orżnąć akcjonariuszy mniejszościowych. W przypadku POLNEJ ponieważ jej zysk netto po II kwartałach 2010r. był 5-krotnie niższy niż spółek z branży to można liczyć, że w II połowie 2010r. po zmianie ZARZĄDU wystrzeli w górę.

POWODZENIA
  • Emerycie , też już posprzątałeś..? Autor: pijok [83.22.139.*]
    ... zrobiłeś zakupy , pranie , gotowanie itp?
    Patrz jacy My jesteśmy mądrzy ...teraz .
    Dlaczego "nieudacznik" , bo ten człowiek nie potrafi nic stworzyć . Dzięki swojej "technice" pomnaża...ale czy zarabia ?, coś mi się wydaje że goni w piętkę . Z pewnością jego ludzie i doradcy pochłaniają większą część zysku , ale w sumie chyba są w plecy . Nie będę się nad tym rozwodzić , ale mam satysfakcję że na Optimusie , jak i nawet na Polnej (a jestem tu od 9,8) zarobiłem proporcjonalnie więcej niż Jakubas -nieudacznik .
  • Emerycie , też już posprzątałeś..? - KUPIŁEM, POSPRZĄTAŁEM, będę Autor: emeryt_giełdowy [77.114.182.*]
    sadził drzewa IGLASTE.
    Teren przygotowany, technika WIELKICH (zaniżanie, rozprowadzanie wsród swoich, drażnienie, odpalanie). Jak "nieudacznik" chce stosować technikę, a la HUSZCZA (sprawdź kto zaś) to nie wolnu mu przeszkadzać.
    "Z pewnością jego ludzie i doradcy pochłaniają większą część zysku.... " - sam szczerze to powiedział, że on płaci. BIZNES kosztuje.
  • Re: Jakubas: Polna urośnie Autor: bolo7 [85.89.183.*]
    coolturalny, pisałem Ci, że nie lubię mieć wolnej gotówki zbyt długo, dlatego puściłem ją od razu i zarobiła na siebie prawie 20% od momentu, jak wyszedłem z Reinholda ze średnią 10,35... od razu nie zarobiła i miałem wątpliwości, gdy Reinhold trzymał się nieźle, ale teraz jak Reinold jest 10% niżej, mam łącznie prawie 30% do przodu na tym manewrze (aż dziwię się, że nie zawiódł mnie refleks, bo raczej nie jestem dobry w te klocki) i mam nadzieję, że utrzymam chociaż tą różnicę, a najlepiej jak ją powiększę jeszcze:) a cały czas obserwuję to co się tam dzieje i nie chciałem już Was denerwować na forum, dlatego nic nie pisałem tam, bo komentarz na razie jest jeden ;) dla mnie nie jest to jeszcze dobry moment na wracanie tam, niech się trochę uspokoi

emeryt, ja bym nie był tak surowy dla Jakubasa w tej chwili, wymowa tego artykułu zauważ jest zdecydowanie inna, niż jego dotychczasowe zdawkowe informacje - jest tak zdecydowany w tym czego oczekuje od nowego prezesa, jak by był pewien, że tak się stanie (wie więcej od nas i zna możliwości Polnej oraz swoje); ja sądzę, że tym razem pokaże, że potrafi kreować wartość dodaną, że to wszystko naprawdę wyniesie Polną w końcu na dużo wyższe poziomy; czy jednak kolejna kompromitacja będzie według Ciebie?
  • bolo7: Możlwości Polnej są znane, Prezesa i JAKUBASA też Autor: emeryt_giełdowy [77.114.182.*]
    Z przykrością muszę się zgodzić z PIJOKIEM.
    Jedyną wartością dodaną w przypadku POLNEJ jest inżynieria fiansowa a la HUSZCZA.
    W przypadku PREZESA spokojnie można oczekiwać od niego poprawy wyniku finasowego POLNEJ. Będzie to niestety tylko efekt bazy, czyli bardzo kiepskich wyników w roku ubiegłym. A ten rok też nie będzie rewelacyjny. Środki, którymi dysponuje POLNA pozwalają na ograniczone inwestycje. Przejęcia to mrzonki. Mniejszościowi akcjonariusze moga liczyć jedynie na takie strzały jak w piątek lub wyjście "NIEUDACZNIKA" po zawyżonych cenach sprzedaży.

"...... ,czy jednak kolejna kompromitacja będzie według Ciebie? " - POLNA jako spółka nigdy sie nie skompromituje. Nie ma takiej możliwości. Jej możliwości rozwoju są ograniczone. Skompromitują się media i większościowy akcjonariusz.
    Media bo ich niezależność kończy się tam, gdzie zaczynają się interesy ekonomiczne ich właścicieli.
    Akcjonariusz większościowy bo nie pierwszy i nie ostatni raz zapowiada coś czego nie dotrzyma.

PIJOK o tym czy 50% zysk z inwestycji to dobry wyniki przekonasz się dopiero za parę tygodni. W roku 2006/2007 z POLNEJ wychodził BGK, a kto teraz chce przejąć/ wyjść z POLNEJ???
  • Re: bolo7: Możlwości Polnej są znane, Prezesa i JAKUBASA też Autor: bolo7 [85.89.183.*]
    ja pytałem o to, czy właśnie Jakubas według Ciebie znów się skompromituje, już teraz znam Twoje zdanie ;)
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.