należy do spółki .......
.
ZAKŁADY DZIEWIARSKIE MEWA SA zawarcie umowy z akcjonariuszem spółki dotyczącej
uzupełnienia niedoborów scaleniowych, związanych z planowanym podjęciem przez NWZ uchwały
o tzw. resplicie akcji spółki
22.01. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący z plikiem 6/2010
W związku z planowanym podjęciem przez NWZ Spółki w dniu 15.02.2010 r. uchwały w sprawie
scalenia dotychczasowych serii akcji w jedną wspólną serię, Zarząd Emitenta informuje co
następuje:
1/ w dniu 21.01.2010 r. wpłynął do Spółki wniosek zawierający projekt uchwały w sprawie:
Połączenia wszystkich dotychczasowych serii akcji Spółki w jedną wspólną serię, scalenia
(połączenia) akcji Spółki, zmian Statutu Spółki oraz upoważnienia Zarządu do podjęcia
czynności z tym związanych. Projekt uchwały został zgłoszony przez akcjonariusza
posiadającego ponad 5 % akcji Spółki ( treść projektu uchwały stanowi załącznik do
niniejszego raportu),
2/ w dniu 21.01.2010 r. podpisana została umowa pomiędzy Mewa S.A. (Emitent),
reprezentowaną przez Radę Nadzorczą Spółki a Wiceprezesem Zarządu Mewa S.A. i jednocześnie
akcjonariuszem Spółki - Józefem Kiszką w sprawie uzupełnienia niedoborów scaleniowych
akcjonariuszy Spółki z akcji Józefa Kiszki, powstałych w chwili realizacji
planowanej do podjęcia przez NWZ w dniu 15.02.2010 r. uchwały w sprawie tzw. resplitu
akcji Spółki. Realizacja przedmiotowej umowy - w przypadku podjęcia przez NWZ uchwały o
tzw. resplicie - nie wywołuje dla spółki skutków finansowych, jak i powstania innych
zobowiązań z tego tytułu.
Koniec sporu moze byc w zasadzie w każdej chwili, ale sądze ze w okolicach 15 lutego będzie jakas informacja na ten temat -- wtedy spotkaja sie wszyscy na walnym MEWY. Niezależnie od tego, czekają nas duże wzrosty po opublikowaniu przez GPPI raporu za 4 kwartał. Obroty sa drugi juz tydzień bardzo wysokie. Kurs mimo wahań generlnie rośnie. Spółka jest tak niedoceniona, że az to dziwi --- gppi 6 mln a ff 100mln to obecnie 17 razy wiecej...... Po wynikach za ostatni kwartał rynek zauważy tę nienaturalną dysproporcję. Warto sie przygotowac wtedy na solidny wytrzał , przy takiej kapitalizacji mozliwości sa ogromne. Po wykresie widać ze ktos systematycznie skupuje.....................
kolego a można coś bliżej? o co się szarpią z mewą? ostatnio sąd odrzucił powództwo mewy ale nie mogę się doszukać o co chodzi. na stronie gppi nic niema. w ogóle ta strona to jakaś lipa. nawet nie ma raportów
dobra dotarłęm do raport. pożarli się pewnie o zyski :). faktycznie będzie tu grubo. wyniki za IV kw mogą zaskoczyć pozytywnie. ponad 700k zysku przy 7mln akcji to niezły wynik za zeszły roko a przeglądając raport za III kw 09 nabrałem pewności że firma zwiększa wielokość swojej działalności. 2pln to pewniak. ktoś próbuje skupować ale nie da się kupić na raz wiele akcji. ja posiadam na razie 21k sztuk ze średnią 1,08 i będę dobierał jeszcze. dla tych co chcą dokupić dużą ilość to naprawdę katorga. tak jak kolega napisał- założyciel wontka - czekają nas nieprzeciętne wzrosty. ciasza na forum tu i na bankierze świadczy o tym że na razie kupują poinformowani a nie napędzona gawiedź. młodzież się rzuci na papier >2 pln. tylko trzeba zadbać o płynność
gppi wykupiło długi mewy i objęło udziały w Mewie (ostatnio to chyba było 12% głosów), a mewa drogą emisji nowych akacji objęła akcje gppi ( w tej chwili 53% głosów !!! na nwz) - dodatkowo gppi wyemitowało obligacje imienne na Mewę wykup w 2011.
A w zarzadzie GPPI siedzi były prezes i największy akcjonariusz Mewy
Problem jest taki że Mewa nie zapłaciła całości kasy za swoje akcje ( mają straty ale się restrukturyzują) - nie ma kasy od mewy- czyli nie ma kasy na wykup nowych wierzytelności, pojawiły się spóźnienia z zapłatą wierzytelności dla operatorów telekomunikacyjnych -
klincz trwa - do czasu kiedy mewa nie zaplaci (a sami nadal potrzebują kasy na restrukturyzację). ktoś może powiedzieć że 1.2mln to nic - ale jak zakład potrzebuje kasy to kazda złotówka się liczy.
gppi - to grupa trzech firm windykacyjnych i finansowych (potempa, pactor,inwest co ) to nie jest monolit tak jak FFI czy Pragma, firma nie jest zła ale nie wierzę w żadne cuda - było by dużo lepij jak by się scalili - ograniczyli by w ten sposob koszty operacyjne.
Oldboy... nie masz do końca racji. Chodziło o emisje akcji, mewa nie dotrzymała terminów emisji i nie zarejestrowała nowych akcji. Nie wykupiła także obligacji. Akcjonarousze GPPI wszytki postanowienia umowy wypełnili - przelali na MEWE sowoje akcje. Mewa chce oddac akcje i w zasadzie potema i pactor tez chca je odzyskac. Spór sie toczy ile maja dostac za to odszkodowania. Mewa nie chce płacic a oni twierdza ze skoro złamała umowe to musi i tyle. GPPI miała tylko tygodniowe opoznienie z uwagi na niewykupienie obligacji przez MEWE i potem od razu zapłaciła za zakupione wierzytelnosci telekomunikacyjne( takie same jakie skupuje PRAGMA i FF) Jeszcze raz podkreslam, że faktycznie Pragma i FF sa spółkami wiekszymi i maja wieksze zyski - ale niewiele wieksze , a kapitalizacja ich jest wielokrotnie wieksza. GPPI przy obecnym rozwoju spokojnie wyceniane powinno być na 4 zł. Tu sie nie kupuje akcji lidera rynku bo GPPI takim nie jest - ale spółki która sie prężnie rozwija i ma ogormny potencjał. Sama cena księgowa to 1,27 zł wiec o czym w ogóle my mówimy. obecna cena to żart. Prawda jest taka ze łatwiej pwiekszyc zyski z 1mln do 5m niz jak w przypadku FF z 5 mln na 25mln - zreszta widac to po odwołaniu przez FF prognozy. FF przeciez 3 lata temu tez miała niewielkie zyski i wtedy jej rozwój by najbardziej dynamiczny. Tak samo GPPI jest własnie teraz w tej fazie. GPPI to nic innego jak FF tylko 2- 3 lat do tyłu - tylko że wycena jest aż 18 razy mniejsza. Oldboy - sam widzisz ze FF w porównaniu z kredyt ink jest juz dosc drogie - wiekszych wzrostów juz tam nie bedzie. Wyraźne ruchy zaczeły sie natomiast na GPPI - tutaj wzrosty są dopiero przed nami. Po wykresie wyrźnie to widać.
Jeszcze jedna ważna rzecz....... w zarzadzie GPPI nie ma nikogo z MEWY, sa jedynie właściciele akcjonariuszy - pactora i potemy- czyli znawcy windykacji. Suma akcji wynosi 5,7mln a na NC jest około 1,1 mln. Dlatego obroty w wysokosci wol. 100 tys świadczą o poważnych jak na tą spółke ruchach.
jazzy o ile pamietam to GPP domagała się 1,2 mln odszkodowania i 1 mln kary umownej .Jak Twoim zdaniem rozwiążą ten problem ?Zakładam, że akcje E2 Mewy są dalej niezarejestrowane przez sąd gospodarczy, a mewa chce być scalona i ma wielką
chęć stać się firmę handlową i przynosić zyski.
Trudno powiedzieć czy te kary umowne sa zasadna w takiej wysokosci. Nie mam dotepu do treści umowy inwestycyjnej. Mewa na walnym 15 lutego miała zamiar nie tylko przeprowadzic resplit ale rozwiazac problem akcji serii E poprzez ich "usunięcie". Dlatego bardzo prawdopodobne że jakies postanowienia wstepne moga byc miedzy spółkami zawarte do tego okresu. Nie da sie niestety tego z cała pewnościa przewidzieć. Niezaleznie od tego sądze że po 15 lutego beda podane jakies wiążące wyjasnienia w tej kwestii. Wiadomo że ugoda nie jest rzecza pewną - gdyby była to kurs juz dawno przekroczyłby 3 zł. Uzyskanie przez GPPI iso potwierzio że księgowosc jest prowadzona rzetelnie oraz że prezesi cały czas rozijaja dynamicznie spółkę - choc sa teraz mniejszymi akcjonariuszami. Według mnie zwrot akcji przez MEWE dla prezesów pozosaje tylko kwestia czasu. Dlatego uwżam że jezeli zaangażowanie prezesów w interesy spółki pozostało cały czas na wysokim poziomie - wyniki za 4 kwartał mogą być wielkim zaskoczeniem na plus. Duża presja na zawarcie ugody pozostaje z pewnoscia ze strony 2 fundzuszy które posiadaja 20% akcji objetych po cenie 2 zł. Inwest con w sowim biuleetynie pozytywnie ocenił rozwój GPPI. Pozostaje nam wyczekiwac do 15 lutego.
wszystko pięknie fajnie ale wziąłem ze strony telefon i ani na stacjonarny ani na komórkę sienei dodzwioniłem chciałem zapytać o ugodę z mewą , gieła wierzytelnosći hm wisi to co tam wisiało pół roku temu a Szczygieł odszedł z którym rozmawiałem kilka miechów temu mówiłżę wszystk ok ugoda ściagalnosć a wyniki za III kwartął ch...we a sam odzszedł dziwne nie co sądzicie o tym
no wiem jazzy,dobrze że Cię mamy na spółce też przeglądałem ich biuletyny co ciekawe najwyższy skok w portfelu dały wierzytelnościowe oprócz .......
a większość spółek w portfelu notowana b. dużo poniżej IPO
nie będę w najbliższych dniach pisał nic na forum ,powiem tylko, że takiej aktywności w temacie GPP na innych wątkach,już dawno nie widziałem na forum.Robie tydzień wolnego nie sprawdzam notowań ,giełda temat zakazany
jazzy - dzięki za sprostowanie i szerokie wyjasnienia,
co do inwestycji to ffI nr 1(40%) pragma nr 2(30%) gppi nr 3 (20- 10%)
niestety uwazam ze gppi - jest ryzykowne - ale kto nie ryzykuje ten nie zarabia
Na ffi i na pragmie na pewno będą wzrosty - bo jeszcze nie przeszły na główny i spokojnie liczę jeszcze ze 100% -(na ffi już zarobiłem 100%- trzymałbym dalej ale musiałem spieniężyć). Teraz powoli wracam
Jak na razie stabilne wzrosty bez wiekszych wachań. Wydawałoby sie że spóka juz sporo urosła jednak jej kapitalizacja jest cały czas smiesznie niska.... około 8mln. Wystarczy spojrześ na inne spóki które teraz rekordowo rosna. Ich kapitalizacja jest znacząco wieksza, a zyski GPPI niedosc, że ma wieksze to jeszcze wykazuje je od dłuższego czasu. 2 zł to była cena emisyjna za która kupowały fundusze inwestycyjne i do 2 zł mozna bezpiecznie kupowac. Na wybicie poczekamy do 15 lutego gdy ogłosza wyniki. Mozliwe że na dniach kurs troche zachamuje , ale trend wzrostowy jest juz bardziej niz wyraźny. Pozdrawiam wytrwałych.
Straszna ostatnio negatywna napinak na tym forum. Jezeli ktos uważa że spółka jest nieatrakcyjna to niech uzyje merytorycznych argumentów. Za 7 dni wyniki. Jestem o nie spokojny. Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem , aby kurs wzrósł przed wynikami 40% a wyniki rozczarowały. Przeciez dla niektórych wynkiki sa juz od dwóch miesiecy znane. Warto zuważyć że wzrosty na gppi zaczeły sie własnie w w styczniu - czyli po zakończeniu 4 kwartału. Obroty sa rekordowo wielkie i cały czas utrzymuja się na wyskomi poziomie. Według mnie warto wytrwać jeszcze tydzień aby samemu sie przekonać. W poniedziełek powinniśmy sie ustabilizowac i kontynuować trend wzrostowy. Po wynikach wzrosty będa znacznie bardziej dynamiczne , poniewaz nikt sie juz nie bedzie obawiał o rozwój spółki. Warto tez przypomniec że 15 lutego powinno byc jakieś info po walnym mewy nawiazujace do sporu Ostatnio jest o nim bardzo cicho - nie ma wezwań do zapłaty, sporów sadowych - znaczy ze obydwie strony zrozumiały swoje błedy a prezesio GPPI wzieli się ostro za rowój spółki i maja ambitne plany - uzyskanie ISO (mozliwe że mewa naciskała by zruczynić ksiegowosc bardziej przejrzystą - dodtakowo plany załozenia zagranicznej spółki, która podobnie jak to jest na FF słuzyłaby unikaniu podatków - takiego czegos sie nie zakłada gdy sie nie planuje wielkich zysków. Obecnie wierzytelności GPPI ma ponad 80mln - których spłacanie sie własnie teraz zaczyna. Olboy ma racje, spółka jeszcze jest w fazie rozwouj i jest przez to ryzykowna - dokładnie - własnie dlatego ma ogormny potencjał wzrostów, ale ryzyko niewypału tez jest. ale jak ktoś chce mies stabilnosc to idzie na WIG20.
Słusznie... Tylko ostatnio do 1,5 zł podeszła w ciegu jednego dnia przy 50 tys wolumenie. Teraz jest inaczej. Rosnie w miare stabilnie i obroty z tygodnia na tydzien wzrastają... ryzyko zawsze pozostaje, ale tym razem wydaje sie byc znacznie mniejsze.Są na NC oczywiscie spółki z mniejszym ryzykiem ale to najczęsciej oznacza równiez mniejszy potencjał zarobku. Kazdy musi sam zdecydowac co woli.
próbuje na małych spółkach wywołać panikę lub euforię wśród posiadaczy akcji.
W ten sposób zdominował cały wątek GPPI.
Kiedyś udowodniłem, że jest to jeden i ten sam człowiek.
Dużo z tych nicków jest z pewnością znana uczestnikom forum bankier.pl inwestującym na NC - i to jest najbardziej przerażające, że ludzie często odpisują tu temu samemu człowiekowi występującemu pod różnymi IP.
Zresztą poziom wypowiedzi jak i sposób obrażania innych ludzi jest dla tego osobnika bardzo charakterystyczny.
Zastanawiające jest to, że po tym jak to opisałem moderator bankiera usunął wszystkie moje posty.
Może zależy im na większej odsłonie tych witryn i chcą aby forum ,,żyło". Nie wiem.
Postać ta nie obnaża się na spółkach większych ponieważ wie, że tam nie wywoła wśród ludzi żadnej z powyższych reakcji.
Dlatego gość upodobał sobie małe spółki z NC.
Niestety ja nie zamierzam poświęcać swojego cennego czasu temu człowiekowi , który pod powyższymi nickami próbuje sprzedać lub odkupić akcje od jak to określa ,,wystraszonych leszczy".
Nie tak inwestują prawdziwi inwestorzy.
Myślę, że wytrawni inwestorzy jak np. Jazzy próbują do każdej swojej wypowiedzi dodać jakąś istotną informację i w jakiś sposób się sposób się do niej ustosunkować.
Na tym polega według mnie merytoryczna dyskusja.
W tym wypadku człowiek ten nie ma nic do powiedzenia -potrafi tylko krzyczeć - 20 % w dół i tyle.
Moja propozycja jest taka aby nie karmić trolla nie odpisywać mu na forum (ignorować go).
Według mnie jest to na pewno postać w pewien sposób tragiczna - częstotliwość jego wpisów i przesiadywanie na tym forum od rana do późnych godzin wieczornych (gdzie w krótkim czasie potrafi wygenerować na różnych spółkach po kilkanaście postów polemizując sam ze sobą !!! )
Świadczy to z pewnością o jakiejś ułomności.
Z PEWNOŚCIĄ JEST TO BRAK ŻYCIA PRYWATNEGO, MOŻE INWESTYCJE PRZYSŁONIŁY MU CAŁĄ RZECZYWISTOŚĆ.
Pozdrawiam cię Mecha Spoxo Kosmoso coś tam i życzę opamiętania i szybkiego powrotu do rzeczywistości choć myślę, że Ty i tak tego nie zrozumiesz..
Nastroje na NC całkiem dobre, obroty na GPPI bardzo duże, jedna z bardziej popularnych spólek na NC(zgodnie z rankingiem bankiera), wyniki juz za tydzień, walne MEWY tez za tydzien - inaczej mówiąc - solidne podstawy do wzrostów.
Chlopaki. Nie robmy z tego forum szamba..... Jak chcecie dopiec mecha godzilli to zacznijcie naganiac na spadki na jego spolkach, zobaczymy jak na to zareaguje. vebo ff i eiu to jego ulubiency. Ale tutaj porsze nie dajcie sie prowokowac i prosze o merytoryczne komentarze - nie musza byc pozytywne, wazne ze uzasadnione. Pozdrawiam