Ciszej na tą trumną. Ta spółka nie wygląda jak by się rozwijała, a zawijała. Oni, o ile pamiętam lepiej zarabiali w Polsce niż teraz, jak są na kilku innych rynkach. Co za pajace są tam w tym zarządzie. Tylko drukować akcja potrafią.
Gregor i inwest się napracowali, żeby ktoś mógł wyjść ostatnio z tego syfu. W poniedziałek zjazd i oczekiwanie w nadziei, że w drugim kwartale będzie lepiej. Niech to zdejmą z giełdy i nie męczą ludzi. Idę się napić póki mam za co.
Dnia 2026-05-15 o godz. 20:29 ~Hubzdech napisał(a): > W poniedziałek zjazd i oczekiwanie w nadziei, że w drugim kwartale będzie lepiej.
Nie będzie w poniedziałek jakiegoś zjazdu. Może chwilowo. Natomiast w najbliższym tygodniu albo kurs się ustabilizuje w obecnym przedziale (24 - 25 gr), albo jednak wyklaruje się bardzo spokojny trend rosnący. A zjazdu nie będzie, ponieważ chyba już mało kto tutaj kupował akcje "pod raport". I prawidłowo - dlaczego akurat ten raport miał być jakiś "inny" / "lepszy" niż poprzedni lub jeszcze poprzedni ? Gdy nowa hala zacznie działać, osadzą się bardziej stabilnie na zagranicznych rynkach, może wreszcie InventionBio zacznie przynosić konkretne zyski - wtedy można oczekiwać wyraźnie lepszych raportów. A teraz - kto gra pod raport ? Dlatego nie sądzę, aby były jakieś "zjazdy" mocno widoczne. Raczej jesteśmy nadal w fazie akumulacji akcji i odbierania ich od niezdecydowanych. I BARDZO dobrze.
Quest wypieranie prawdy nie prowadzi do zysków, ale życzę sukcesów z tą waszym zdaniem najlepszą spółką na NC. Dla mnie to najgorszy gniot i najgorsza inwestycja na przestrzeni kilkunastu lat, ale widzę, że wy wiecie lepiej. Nie przesadzam.
Szkoda, że nie zauważyłeś wzrostu zobowiązani. Pamiętaj, że zamiast coraz lepszych raportów, które były oczekiwane, bo weszli na nowe rynki, pokazują coraz gorsze. Jakie tu widzisz perspektywy, brak dywidendy, brak skupu akcji, brak informacji, czy strategi. Nie ma co słodzić tu się zapowiada zjazd i oczekiwanie , że może będzie lepiej. Powodzenia
Przychody rosną (+17% r/r), firma nadal generuje zysk, P/E wychodzi relatywnie nisko (~8–9), mają mocne marki konsumenckie (OnlyBio, OnlyEco), przepływy operacyjne są dodatnie. Ale są też istotne minusy: marże mocno spadły, koszty rosną szybciej niż zyski. Przy kursie 0,24 zł: kapitalizacja to około 160 mln zł, grupa robi rocznie ponad 200 mln zł przychodów i ok. 18–20 mln zł zysku netto. Jeśli wyniki się utrzymają (a na to wygląda)kurs może być mocno niedowartościowany. Koszty operacyjne to właśnie największy problem tego raportu. Przychody wyglądają dobrze (+17%), ale prawie cały dodatkowy przychód „zjadły” koszty. Ale trzeba też zauważyć coś ważnego: firma jest obecnie w fazie mocnego rozwoju i inwestycji: zwiększają skalę, budują dystrybucję, rozwijają marki, zwiększają zapasy, inwestują w moce produkcyjne. To oznacza, że część kosztów może być „kosztem wzrostu”, a nie trwałym problemem. Summa summarum raport uważam za neutralny. Będzie spadek to się dokupi. Ja osobiście nie zamierzam pozbywać się akcji bo dla mnie to fundamentalnie dobra spółka na przynajmniej jeszcze 3-4 lata. Mnie się nie spieszy…. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy :)
Panowie z doświadczenia wiem, że taką halę buduje się rok, a skoro widzieli, że wchodzą na nowe rynki i będą musieli zwiększyć moce produkcyjne to już powinni to otwierać. Widać planowie jest dalekie od ideału. Raport jest słaby i dobrze będzie jak będziemy się kręcić w przedziale 0,22-0,24 następne 3 miesiące. Zawsze jest nadzieja, że może coś więcej znajdzie się w raporcie rocznym lub coś się zmieni i na WZA powiedzą coś więcej niż jest super i wszystko zmierza w dobrym kierunku. Choć wątpię, żeby ktoś na forum powiedział, co tam się będzie działo. Ja się tam nie wybiorę, bo doszły by do niemiłej sytuacji po tych wszystkich bzdurach, które przez lata usłyszałem od prezesów podczas webinaru i w komunikatach. Możecie mnie opluwać, ale już najbliższy miesiąc zweryfikuje to, co napisałem. Strony mają nieaktualne, na e-mail nie odpowiadają, a o webinar można pomarzyć, bo nikt nie chce tego, co się dzieje wziąć na klatę i firmować swoim nazwiskiem. Prospekt już chyba nieaktualny, czyli z wejścia na rynek główny póki co nici. Kasa w firmie jest i nie stracą płynności i to plus, ale niepokoi mnie to, że nie ma żadnych informacji z Ib. Utrzymanie tego kosztuje sporo, a instalacja która powstała miła służyć zarabianiu, ale wygląda jakby całe to ta tak drogo wycenione Ib było na utrzymaniu innych spółkek. Co z perdue, dalej coś robią w tym kierunku, czy zarzucili projekt, bo ta cisza w tym temacie nie wygląda dobrze. Nie mniej życzę powodzenia i mam nadzieję, że choć komunikacja się zmieni.
W inwestowaniu liczy się też jego czas. Hubtech wszedł na 60-70mln przychodu kwartalnie już 2 lata temu. W tym czasie mogłeś zarobić na XTB 400%. A zamiast progresu Hubtech spada. Jaki jest sens pisania przez 4 lata o "szansach"? Jeśli powiedzmy Hubtech włączy dopalanie (jadę dziś na budowę na Hechlińskiego, zobaczę jak i czy posunęły się sprawy) i wzrośnie 100% to uwzględniając inflację i czas nadal jesteś do tyłu w perspektywie 3-4 lat inwestowania.
Tylko Gero jak miałeś szczęście to kupiłeś kiedyś tam XTB i nie sprzedawałeś jak pojawiały się negatywne informacje (bo na każdej spółce są takie notabene). Ja nie zapomnę 2020 gdzie na 4mass wystarczył miesiąc żeby zarobić 2600%. Z 0,15 poszło na 4.30. Oczywiście nie sprzedałem na idealnej górce ale i tak zysk był przedni. Tu uważam że mamy do czynienia z gejzerem. Na razie któryś rok z kolei jest marazm ale przyjdzie czas że rynek dostrzeże tutaj fundamenty a i sama spółka zacznie w końcu przynosić konkretne zyski. Ale jak dla mnie raporty od 3-4 lat są i tak dobre bo nie ma żadnych "stratnych" na minusie. Zawsze jest zysk i przychód czego nie ma nawet w niektórych spółkach z wig40 czy swig80 itp.
Wyniki ok. Przychody ponad 70mln zł ładnie wzrosły i w stosunku do pierwszego kwaratłu 25r jak i ostatniego kwartału ub roku kiedy to wyniosły 56 mln zł.. Zysk po opodatkowaniu prawie 4mln zł znacznie niższy niż rok temu ale też ponad dwukrotnie wyższy niż w 4 kwartałe 25r kiedy grupa zarobiła 1,76mln zł.. Powtórzyć zyski z pierwszej połowy 2025 będzie bardzo trudno ale jeśli z kwartału na kwartał będą się zwi.ekszać to powinno być bardzo dobrze.
Rcicho dzieki za rzeczowy komentarz, na pewno w jakims stopniu budowa nowej halii wpływa na wyniki i mysle ze w znacznym zauważ ze kiedy inwestycja jeszcze sie nie zaczeła mam na mysli dwa pierwsze kwartały 2025 przy mniejszych przychodach zysk oscylował w przedziale 9 - 11 mln netto wiec ta inwestycja to na pewno obciązenie dla spólki poza tym zauważyłem spore kupno które pojawiła sie w zasadzie od momentu sławnej zbiórki Latwoganga wczesniej srednie obroty oscylowały w okolicach 100 tys sztuk dziennie teraz mamy około 400 - 500 tys czyli wzrost o 500 % , dobrze to wróży )
Ale co będzie bardzo dobrze? Widać, że utknęli na maks 70 mln przychodów od 1,5 roku a mają coraz większe koszty. Zlecają produkcję na zewnątrz i minimalnym zyskiem. Podjadę na budowę w Bydgoszczy i zerknę jak tam to wygląda. Pogoda od marca OK. W zimie budowa stała, nic się nie działo.
Muszę przyznać że dość ciekawy raport. Spółka ma niezły przychód a zakładałem niższy. Niestety ponad 14mln tego przychodu pochodzi ze sprzedaży towarów (pozycja A.IV) co oznacza że spółka nie sprzedawała swoich gotowych produktów tylko zleciła komuś produkcję. Możliwe że ich linie produkcyjne doszły do ściany, stąd też ciągłe inwestycje w nowe budynki, linie produkcyjne. Pewnie większy skok zobaczymy dopiero za jakiś czas. Póki co widać że nie są w stanie wyrobić i muszę zamawiać u innych. Przez to wskoczyły też koszty działalności (pozycja B.VIII - wartość sprzedanych towarów i materiałów). Z wysoko marżowych produktów musieli się przerzucić na nisko-marżową sprzedaż towarów. Amortyzacja wzrosła o 900tys a to pieniądze które zostają w spółce. Zużycie materiałów i energii spadło o 2.3mln ale też spadła sprzedaż produktów więc ciężko się dopatrywać dużej optymalizacji. Usługi obce wzrosły skokowo i nie wiem czy traktować to jako dobry znak czy wręcz przeciwnie. Spółka generuje gotówkę i się rozwija, to jest pewne ale pewne pozycje w tabelach i w bilansie są dość niejednoznaczne i nie da się ocenić kiedy wartość przychodów zacznie rosnąć skokowo. Póki co wygląda to bardziej jak dobicie do ściany i wyczekiwanie aż zaczną działać na kolejnych liniach produkcyjnych. W przepływach widać że inwestują. Praktycznie większość przepływów z działalności operacyjnej za kwartał poszły na inwestycje a pozostałe 2.7mln zasiliły konto spółki. Po bilansie widać że wartość spółki rośnie ale zyski na które większość akcjonariuszy patrzy trochę rozczarowuje więc jeszcze sporo czasu minie aż kurs zacznie zwyżkować.
Skok sprzedaży towarów z 1,6 mln na 14,6 mln zł jest ogromny. I dokładnie to wygląda bardziej jak dokupowanie gotowych komponentów/towarów, niż organiczne zwiększenie własnej produkcji a wtedy naturalnie marża spada, rośnie wartość sprzedanych towarów i materiałów. To często jest etap przejściowy u rosnących firm konsumenckich - popyt rośnie szybciej niż moce, firma ratuje sprzedaż outsourcingiem, marże siadają, CAPEX rośnie, dopiero po uruchomieniu nowych mocy wraca dźwignia operacyjna. I właśnie dlatego raport jest trudny do jednoznacznej oceny. Bo można go czytać na dwa sposoby: „spółka chwilowo poświęca marżę, żeby utrzymać wzrost i zdobywać rynek” albo „biznes nie ma już takiej rentowności jak wcześniej” i moim zdaniem rynek obecnie wycenia raczej ten drugi scenariusz i dlatego trzeba czekać dalej na wyniki za 2Q i 3Q. Bardzo brakuje webinaru i komunikacji ze strony spółki bo tak sobie możemy tutaj gdybać na forum ale tak naprawdę nie wiemy co i jak....
Czy się to komuś podoba, czy nie lepiej było za Pawlika. Coś się działo były webinary i było pod co grać. Teraz mam wrażenie, że pseudo prezesi to figuranci, którzy boją się podjąć decyzję o choćby próbie odbudowy wizerunku i powrotu do starej polityki informacyjnej. Nie wiem, na ile są kompetentni, ale nie widzę niczego, co można by zaliczyć do jakichś sukcesów tych panów.
kiedyś wiele lat temu przy takiej ciszy informacyjnej zauważyłem że dotyczyło to innej spółki też z niezłymi wynikami i tam potem się okazało że zarząd i "inne interesariusze" grali własnym stockiem...niczego nie sugeruję ale już niejedno widziałem czy u nas czy gdzieś
Co do wyprzedaży to masz rację ale jeszcze w 2024 roku cena normalna to było około 22.99 a teraz jest 25.99 a ponadto i co ważniejsze cena na wyprzedaży wynosiła 12.99 a teraz już 16.99 - 17.99. Widać że nie robią już takich promocji i widać to nawet w sekcji komentarzy na grupach gdzie klientki zwracały na to uwagę. Mimo to nadal kupują. Możliwe że kupują mniej i używają oszczędniej bo widać że przychody nie przebijają rekordów z IIkw 2024 ale Ikw zazwyczaj był poniżej 70mln a tym razem przebili tę barierę. IIkw może być lepszy przez zbiórkę w której uczestniczyli. Prawda jest taka, że spółka jest dość dobrze zarządzana, choć koszty jeszcze nie są odpowiednio zoptymalizowane. Tutaj jest dość spora perspektywa wzrostowa chociażby przez to że mogą wejść na dużo większy rynek niemiecki ale do tego potrzebne im jest lepsze zaplecze produkcyjne. Tam marża będzie wyższa to też i zwiększą się zyski. Póki co muszą jednak skupić się na utrzymaniu pozycji lidera w Polsce a to niestety kosztuje. Usługi obce pożerają zyski i to mi się nie podoba ale trzeba też zwrócić uwagę na ważny aspekt. Usługi obce to koszty które można w razie problemów finansowych najszybciej uciąć. Po bilansie i przepływach widać że spółka tych problemów nie ma ale nawet jeśli trafiłby się gorszy okres to zawsze mogą zaoszczędzić sporo pieniędzy.