• Szacunki zysku netto Autor: ~zen_on [212.87.228.*]
    Patrząc na procent przychodów smartfonów i serwerów vs marże brutto i netto:

kwartał    smartfony    serwery    m.brutto    m.netto
    Q1 2024    44.75%    05.43%    8.28%    1.96%
    Q2 2024    44.68%    07.42%    7.97%    0.95%
    Q3 2024    41.37%    08.89%    7.64%    1.31%
    Q4 2024    38.15%    11.20%    8.02%    2.65%
    Q1 2025    30.90%    16.64%    7.00%    1.00%
    Q2 2025    40.89%    19.81%    6.69%    1.27%
    Q3 2025    33.09%    19.78%    7.03%    1.25%
    Q4 2025    34.36%    16.38%    7.88%    2.34%

Drobne szacunki na Q1 2026:
    Q1 2026    30.00%    24.00%    7.60%    1.65%

Marża brutto daje zakres 7.2%-8.0% (więcej jeżeli wyciągną to na boomie)
    Marża netto daje zakres 1.4-2.0% (j.w.)

Jest to ogromne przybliżenie i uproszczenie, ale wygląda to tak:
    Przychód Q1 2026: 1268 mln $
    Zysk netto (negat): 17.75 mln $
    Zysk netto (średni): 21.56 mln $
    Zysk netto (boom): 25.36 mln $

• Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Bob [95.160.156.*]
    Bardzo ciekawy będzie raport za 1 kw. Coś czuję że marże też będą rekordowe, bo zazwyczaj w biznesie tak jest że jedno idzie z drugim w parze tj rekordowy popyt i ssanie winduje ceny i marże. Do tego dzisiejsze info że smartfony up ponad 50% co jest jakby core dla spółki. Raport już niedługo bo 7 maja.
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~hmm [31.0.54.*]
    Dlatego nie powinien się nikt dziwić jak do tego raportu o którym mówisz będzie kurs oscylował na poziomie 70-75 zł, już sam wolumen świadczy o poteznej zmianie postrzegania asbisu, ile to już sesji było z poziomami wolumenu 15 mln -20 mln, a dziś obstawiam rekord 36-38 mln przy prawdopodobnie ath lub najwyższym zamknięciu, nie można przejąć obok tego obojętnie, nawet najbardziej sceptyczny technik widzi tu potężny czynnik wzrostu i stabilności trendu i żaden rsi czy wybicie poza wstęgi, pionowy grot w górę nie może wywoływać zdziwienia, bo po prostu realizuje się to co od lat mówimy, że fundamenty zawsze wyprzedzają wydarzenia na kursie, a kurs tylko je próbuje dogonic, dlatego ja już to widziałem w 2014 roku kiedy kupowałem pierwsze akcję asbis i jak widać, slusznie
    Do tego Asbis jest już firma globalnie zdywersyfikowaną i nie straszne mu lokalne kryzysy, a za to powinna być premia. Ponadto po przekroczeniu pewnego poziomu kapitalizacji obrót staje się bardziej płynny co jest zachętą i wymogiem dla większych inwestorów. Jak spojrzymy nawet na średni mnożnik mwig to poziom niedoszacowania wartości nawet przy obecnym kursie jest olbrzymi.
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Elczapo [83.12.16.*]
    Osobiście widzę 3 mln usd wyżej w każdej opcji. Pamiętajmy że generują teraz tyle mamony że coś z nią muszą robić a na inwestycje tyle nie potrzebują i przy wyższych kursach spokojnie mogą odpalić 75% z zysku a nie 50%.
    22 plac w generowaniu mamony na bananie tuż za Aliorem.
    Jeśli wygenerowali tyle gotówki w 2025r a zapewne 2026r będzie jeszcze lepszy to co mają trzymać na kontach 400 mln usd na coś trzeba je wydawać.
    A chyba szybciej się rozwijać niż oni się rozwijają to raczej już nie można plus 72% r/r za q1 no bo nawet zbrojeniówka tak nie rośnie.
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~PanAndrzej [37.225.14.*]
    Zen_on daj spokój ze swoimi wypocinami... nadają się to podparcia w WC
    Niedawno czytałem jak obliczyłes że na koniec 2026 roku będzie 36-45 zł
    Prawie trafiłeś a wpis był z lutego
    Hahahaha
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Nie uwzględniłem że spółka tak szybko wyskoczy z dyskonta w C/Z, które miała przez lata, przyznaje się do błędu.

Jeżeli wyniki będą jak w prognozach analityków (np. 86 mln $ zysku netto w 2026), to masz około 5.6 zł zysku na 1 akcję, przy starym C/Z=7 wychodzi 39 zł (mniej więcej jak liczyłem). Rynek jednak teraz postrzega spółkę normalniej i np. przy C/Z=12 wychodzi 67 zł.

Optymistycznie możesz założyć 100 mln $ zysku (więcej niż niektórzy analitycy) i dobicie do C/Z=15, czyli 98 zł.

To się może udać lub nie, zależy od marż. Po to moje wypociny. Jeśli nie Tobie, to może komuś się przydadzą.
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Mikesz [83.26.80.*]
    Jeśli za 1kw 2026 będzie ponad 25 mln usd
    To za cały rok może być ponad 100 mln
    Więc stąd te wzrosty?
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~hmm [31.0.54.*]
    Ja powiem tak bez obliczeń na wyobraźnię i nosa inwestycyjnego, pod kątem psychologii inwestowania, jeżeli przy cenach 40 zł, potem 50 zł czy jak dziś 65 zł, wladowalo się tu tyle kapitału, ostatnio rekord za rekordem, kilka tysięcy transakcji na sesję, wolumeny po 400-600 tys akcji, o wartościach 20-40 mln zł i patrząc na obraz asbisu, to widać jak potężnie odmieniło się postrzeganie asbisu już nie tylko jako zwykłego niskomarzowego dystrybutora, ale jako współtwórcę nowego świata technologii, bo sami mają start upy, inwestują w robotykę i realnie ja wykorzystują w swoich halach, czy ai w Breezy, wiec wchodzi tu zapewne zagraniczny potężny kapitał bo widzi tu globalnego kreatora i ogniwo bez którego rewolucja się nie odbędzie i na mojego nosa, to gra tu idzie o dużo wyższe poziomy niż 100 zł w perspektywie najbliższych kilku lat, bo wolumen i łatwość przekraczania kolejnych poziomów cenowych bez zająknięcia przynajmniej do mnie przemawia że to dopiero początek i oczywiście nie mówię tego bo mam mnóstwo akcji i chce naganiać, ale świat się zmienia, a Asbis tę zmianę umożliwia i wspiera, inwestorzy widzą tu duża wartość dodana poza już i tak potężna baza wcześniejszych dokonan
    To ma sens i jeżeli będzie tak grane to super dla inwestorów. Zmieni się jedynie charakter spółki, bo ja tu wchodziłem pod duże dywidendy + rozwój.

Przy kursie 150 zł i zysku netto 150 mln $ może być 5 zł dywidendy, to 3.3% względem tamtego kursu.
    Rynek się ocknął i nie widzi już spółki działającej na bardziej zagrożonych i mniej pewnych rynkach, spółka pokazała że się wybroni z różnych sytuacji, C/Z się urealnia. Żeby tylko tak jak kiedyś było niedoszacowanie, to nie pojawiło się przeszacowanie. A tego się dowiemy dopiero z marż.

Przy 100 mln $ spółka pewnie by to jeszcze poprawiła za rok, a potem, po spadku marż na serwerach przynajmniej podtrzymała. Tak to też widzą analitycy, ale oni też się często mylą (w obie strony).
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~foxinvestor [91.94.126.*]
    Na pewno się przydadzą, tak jak przydały się te wpisy sprzed kilku miesięcy, jak ktoś się sugerował tymi wypocinami to dziś może Ci ładnie "podziękować" XD Wpisy na zasadzie - może będzie dobrze, może neutralnie ale moim zdaniem jest opcja że będzie źle. Wyborne analizy, na pewno przydatne niesamowicie
    Jak podawałem suche liczby pokazujące niedoszacowanie w ostatnich latach, a spółka była ciśnięta w dół, to wszystko było ok. Teraz jak komuś nie pasują, bo pokazują nie tylko najlepszy scenariusz to są złe - ok.

Po to chyba tu ludzie piszą żeby zobaczyć inny punkt widzenia i myśleć = wg. mnie będzie więcej, albo według mnie będzie mniej. Albo faktycznie pomyśleć o marżach itp. Albo nawet = liczby nie mają znaczenia bo jest ciąg i trzeba na nim jechać póki jest.

Będzie super to i będzie 100 zł, będzie gorzej z marżami to zawsze można się przejechać w pewnym momencie. O tym niektórzy nie napiszą i do błędu się nie przyznają. Emocje są złe na giełdzie, i strach i euforia.
    Niezły bełkot zen_on
    Jak kiedyś pisał Dondevilek...albo urośnie albo spadnie i że jest jasnowidzem
    Wszystko zależy od wyników, więc dokładnie tak. Z drugiej strony masz setki tysięcy zysków z Nasdaq, a sam byś tu pewnie nie kupił powyżej 65 zł. Teraz kręcisz nosem na to co piszę, a jak Ci pasowało to wcześniej nic. To mała hipokryzja, a jeżeli dla Ciebie to bełkot to nie ma sensu dalej rozmawiać.
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Jan [80.51.103.*]
    Asbis

Marcin DziałekDoradca Inwestycyjny, Analitykmarcin.dzialek@santander.pl
    https://centruminformacji.santander.pl/_fileserver/item/1511155
    Komentarz
    Kurs akcji spółki Asbis wybiwszy się górą z niebiskiej formacji trójkąta: a-b-c-d-e, która zakończyła falę 4, w długoterminowej hossie: 1-2-3-4-5, rozpoczął kształtowanie kolejnego impulsu: 1-2-3-4-5, który wypełni większą falę 5. Podfala 4 również zakończyła niebieskiego trójkąta, tyle że tym razem przyjął on postać rozszerzającej się, a nie zwężającej się formacji. Wzrosty w ramach podfali 5 przyjęły postać hiperboliczną, która doprowadziła do jej wydłużenia – 5=127.2% (1+3). Co więcej, wydłużeniu uległa również fala 5 wyższego stopnia - 5=127.2% (1+3), a wartość oscylatora technicznego RSI osiągnęła prawie poziom 90 punktów! Tym samy, z perspektywy analizy technicznej doszło do ukształtowania bańki spekulacyjnej, której pęknięcie oznaczałoby szybki powrót do dołka fali 4 (okolice 40 zł). Czy niedźwiedzie wykorzystają zastaną sytuację do przejęcia kontroli nad ceną?
    Nasza aktualna wycena fundamentalna dla Asbis: Przeważaj, cena docelowa na grudzień’26: 35 zł.
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Elczapo [109.231.2.*]
    Ja już pewnego kreślarza wyjaśniłem nad drugim nie będę się znęcać.
    Skąd takie tumany od kresek się biorą???
    Prawie jak pseudo profesorek który twierdził że nigdy nie będzie wyżej niż 14 złotych
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Stary_agłupi [109.241.228.*]
    Nie mów hop ,bo możesz się gorzko zdziwić .... ci co nie doceniali zdradliwości hiperboli już polegli -- CDR,Merkator ,że o innych balonach nie wspomnę.Wolumenik dzisiaj całkiem niezły,jednak ktoś się dzisiaj wysprzęglił i realizował ,wtedy gdy inni brali ,tylko czy to ci ostatni jutro się objawi.
    Hahahaha
    Napisz lepiej że 25 zł
    Dawno tak się dobrze nie uśmiałem.
    Oni mogą mieć 30-35 zł gotówki na jedną akcję na koniec roku2026
    Przynajmniej wiemy kto mógł sprzedać 252 400 szt. bo owszem mnie też szokuje że w pół roku wiedząc w zasadzie że już z górki przemieliło 20 mln akcji czyli 2/3 tego co w obrocie - domyśllam się że to mniej doświadczeni gracze bo i mnie niektóre inwestory z mego fan klubu odeszli przy 30 ziko teraz przecierają oczęta.
    Tu nawet miejsca nie ma żeby zrobić małą korektę bo zaraz q1 za chwilę kwiecień r/r pyknie przy tak małej bazie kolejne 70% maj może z 60% A niska marza z zeszłego roku w q2 czeka na pobicie.
    Tak to jest jak się robi AT bez pojęcia o tym czym zajmuje się spółka i jakie ma perspektywy i fundamenty. Lotos też barany wyceniły na 0 zł. A taki łysy że stołowa to wykreślił na wykresie swego czasu 5 zł dla Asbis nakładając na siebie jakiś wykres z przeszłości (z odcięta dywidenda) :D
    * ze stooqa
    Jak będzie korekta, a będzie to jest możliwy zjazd może nawet na 40 zl
    Impuls może dać jeden słabszy miesiąc lub odcięcie dywidendy
    Ale na koniec roku i tak będzie co najmniej 70, chyba że będzie bessa
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Krzysztof [83.27.224.*]
    40? Nie sądzę. Ok. 60 zł jest teraz bardzo silne wsparcie.
    Odcięcie dywidendy o 1,2 zł spowoduje spadek kursu o 25 zł???
    Grubo pojechałeś
    Według mnie odcięcie dywidendy będzie zniwelowane w pół godziny
    Impuls do korekty i realizacji zysku
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Gargamel [31.61.250.*]
    Dzisiaj wszystkie kundle wzrostowe podkulą ogonki.
    Ostra jazda na południe.
    Hahahaha
    Bo spadnie 1 zł po wzroście 30 zł?
    Gdzie kundlu byłeś jak było tutaj 22 złote i niżej???
    Gdzie byłeś kundlu gdy było 30 zł?. Gdzie byłeś rok temu??
    PS
    Pisz ze wiszą wszyscy na 65 zl
    Leki wziąłeś?
    Zenonie troszku to bardziej skomplikowane niż udział prosta zależność udziału serwerów/smartfonów ver marza bo jak sam to wykazałeś udział smartfonów w q4 2025r ver serwerów względem q2 czy q3 wcale nie był większy a marza była większa wq4 mimo że udział serwerów był znacząco wyższy.
    W q2 miałeś udział smartfonów 40/20% na korzyść smartfonów a marze były najniższe w roku.
    Fajnie co prawda wszystko poskładałeś ale to chyba nie jest tak że jest to tylko prosta zależność bo może na serwerach kręcą co kwartał lepsze zgodnie z zapowiedziami.
    No ale trzeba brać pod uwagę w minimalistyczej wersji że zarobią tyle co Newag i byndzie klops i mamamija.
    Tak, to raczej słaba korelacja, ale jest. Stąd taki rozstrzał widełków zysku netto. Zresztą na niego wpływają też zdarzenia losowe i inwestycje. Prawda jest taka że trzeba poczekać na wyniki.
    Gargamel....jak tam Twój Klakier?
    Chyba że złości nie usmazyłeś go...że złości że spadło aż jeden procent
    To ta ostra jazda miała być???
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Krzysztof [83.27.224.*]
    Gargamel wieszczy: „Będzie krwawo, czerwono,
    spółka runie — to pewne, już zyski stracono!”
    A tu dzień wcześniej wystrzał, zielono aż miło,
    a dziś tylko minus jeden… ledwo tyle uwalono.

Siedzi biedak nad wykresem, przeciera okulary,
    „Gdzie te spadki? Gdzie dramat? Gdzie moje koszmary?”
    Rynek mrugnął okiem, zrobił psikusa małego —
    zamiast krachu… korekta rozmiaru malutkiego.

Morał z tego prosty, choć brzmi trochę banalnie:
    kto krzyczy „będzie armagedon!”, niech patrzy uważnie
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~drago [94.172.172.*]
    zobaczycie tu 35zł jak świnia niebo nigdy
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Aleks [185.141.139.*]
    Teraz mnóstwo wiary kupuje ASBIS na szczycie, jak było po 10 PLN nikt nie chciał tknąć. Spółka jest przewartościowana i tyle. Korzysta na chwilowym boomie na centra danych. Centra zbudują i wsio.
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Invest [31.175.24.*]
    No i co ? Trzeba korzystać yak sie zarabia. Ja jestem od 1 zł tutaj. Nie było mowy wtedy o centrach danych. A kundle spadkowe itp. Sobie mozecie co jedyne pogadać i pozazdrościć tyle wasze
    Ja kupowałem przed covidem po 3,4pln -4pln ale teraz trzeba uczciwie powiedzieć że przychody fakt mocno rosną a zyski stoją w miejscu. Ja za 65 na pewno bym już nie kupił.
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~PanAndrzej [37.225.51.*]
    Hahahaha
    Zyski stoją w miejscu?
    Napisz jeszcze że co roku są niższe hahahaha
    A skąd mają miliard złotych gotówki w kasie spółki?
    W tym roku zysk ok.100-115 mln$ ...pół zysku znów dołożą do kasy czyli będą mieć 1,2-1,25 mld złotych
    4q 2024 100,5mnl zysku netto 4q 2025 105mln zysku. Panie to nawet 5% nie jest. A kurs w tym czasie skoczył 300%. Na centrach danych nie ma marży. Teraz jeszcze musieli nakupić pamięci po mega wysokich cenach, jak ceny spadną będą sprzedawać po stracie. Nie naganiam na spadki, przedstawiam tylko swój punkt widzenia. Uważam że spółka jest super ale w cenie max 40 PLN. Ja swoje sprzedałem i podziękował.
  • Re: Szacunki zysku netto Autor: ~Ja [188.33.209.*]
    Wspòłczuje Panu. Zawiść to ,,brzydka,, cecha, a stwierdzenie ,,nie naganiam na spadki,, to kłamstwo. Nagania Pan...
    Zobaczysz po 1 kwartale jak stoi w miejscu jak będzie ok x3. Pamięci będzie niedobór przez parę lat bo tyle się buduje fabrykę. Poza tym pamięci to niewielki udział w przychodach. :D
    Chwilowy boom? Taa min 5 lat.
[x]
ASBIS -1,36% 68,80 2026-05-15 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.