• Przestrzegałem!!! Autor: ~Waren_Buffet [212.96.241.*]
    Dawno mnie tutaj nie było.
    Ale wielu z Was pamięta jak przestrzegałem, że Tauron jest za drogi, że mamy szczyt - pamiętny wpis "opór 10,60 PLN nie do przejścia". Wielokrotnie byłem wyśmiewany przez Eldelearosa. Że nie mam racji, że perełka jedzie na 13, czy tam 15 PLN.
    I co Eldilesos? Kto miał rację?
    Miałem pisać post: Żegnamy 11 PLN - nie zdążyłem
    Miałem pisać post: Żegnamy 10 PLN - nie zdążyłem
    Miałem pisać post: Żegnamy 9 PLN - nie zdążyłem
    No to napiszę witamy kurs 8,xx PLN na Tauronie.
    Paradoksalnie wejście do Wig20 nie musi oznaczać wzrostów- wprost przeciwnie. Ktoś powie, Tauron ma zyski - i co z tego że ma? W covidzie spółki też były na plusie a spadały równo jak leci. Przypomnę, że Tauron był notowany w 2020 roku po niecałe 90 groszy!, Tak, 0,90 PLN za akcje. Teraz są one aż 10 razy droższe! Stąd m.in realizacja zysków prze grube ryby. Dodam ,że obecna sytuacja na świecie temu niestety sprzyja (Iran). Końca wojny na bliskim wschodzie nie widać!
    Mógłbym napisać, żebyście sprzedali akcje, ale tego nie zrobię! Dlaczego? Bo inteligentni inwestorzy już dawno pożegnali się z Tauronem! W tym także ja. Kiedyś znowu kupię akcje Tauronu? Kiedy? Ano wtedy gdy będzie tani. Tutaj niezmiennie polecam książkę mentora Buffetta, Benjamina Grahama Inteligentny Inwestor. Z tą książką można odnieść sukces na giełdzie! Szczerze ją polecam mimo, że pierwsze wydanie było w roku 1949!
    Zerknijmy na koniec na wykres Tauronu - na tygodniowym mamy świecę spadająca gwiazda (odwrócony młot).
    Spadająca gwiazda (shooting star) to niedźwiedzia formacja odwrócenia trendu składająca się z jednej świecy, pojawiająca się na szczycie trendu wzrostowego. Charakteryzuje się małym korpusem u dołu i długim górnym cieniem (knotem), przypominając odwrócony młot. Sugeruje, że kupujący stracili impet, a kontrolę przejmują sprzedający, co zwiastuje spadek cen.

W dalszym ciągu zalecam ostrożność na GPW - a Eldilerosowi życzę dużo zdrowia :)
    P.S. Eldileros przy jakies cenie sprzedasz tauron? 9,8,7,6,5??? Pytam z ciekawości?

• Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Ppp [83.6.171.*]
    Winna jest wojna i brak pozytywów odnośnie ets
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: eldealeros [83.7.43.*]
    Łoren... Ty tu jesteś cały czas pod nickiem "Dealer" którego używasz z innego IP, którego mi podebrałeś i po chamsku zacząłeś używać równolegle promując narrację spadkową w przeciwieństwie do mnie. Co do poziomów, które wymieniłeś, żegnałeś je od 7 zł. Czy sprawdziły się twoje wpisy typu "ostatnie pożegnanie 7 zł" czy "10.60 nie do przejścia"? Nie sprawdziły się bo doszliśmy do 11,92. To jak chybić kulą w płot. Świeczki i formacje które wymieniasz... Spójrz na parę eur/chf na wykres tygodniowy. 2 tygodnie temu mieliśmy tam świecę dokładnie taką samą jaką mamy na wykresie kończącym obecny tydzień na Tauronie. Gdzie jesteśmy dzisiaj na eur/chf i jak to się ma do twoich bzdurnych teorii książkowych? Odpowiedz sobie sam. I powiem ci więcej... z Tauronem w przyszłym tygodniu najprawdopodobniej będzie tak samo jak w ostatnich dwóch tygodniach z eur/chf... czyli wyjazd do góry. Po ile sprzedam Tauron? Jak osiągnie cenę która mnie interesuje lub zobaczę twardy sygnał sprzedaży. Do tej pory żaden z tych czynników nie zaistniał więc trzymam ten tani papier nadal. Bardzo mi się on podoba. Tauron będzie do kilku miesięcy na nowych szczytach.
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Waren_Buffet [212.96.241.*]
    Mylisz sie, nie promowalem narracji spadkowej. Mowilem tylko to, co widac na wykresie wykorzystujac swoją wiedze z zakresu analizy technicznej. Trend wzrostowy dobiegł końca - ja to powiedziałem. Trend spadkowy się rozpoczął - ja to stwierdziłem.
    Przez ostatnie 3 dni kurs spadł ponad 15% !!! Czy mówienie o tym, stwierdzanie tego faktu co tworzenie narracji spadkowej??
    Przecież mówię o tym co się wydarzyło(!) a nie co się wydarzy.
    Od szczytu 11,92 PLN kurs spadł już o ponad 25% - z definicji wynika że mamy trend spadkowy - oczywiście może on zostać zanegowany. Jak będzie zobaczymy.
    Marna to twoja wiedza. Od 7 zł przepowiadałeś spadki a doszliśmy do 11.92. Człowieku... Ty nie masz żadnej wiedzy. Co złotówkę możesz przepowiadać spadki i kiedyś trafisz. Nie poddawaj się. Przepowiadaj dalej. Widzimy się na nowych szczytach.
    Aha... I nabij mi standardowo 20 czerwonych łap jak to zwykle czynisz.
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Amator [217.119.68.*]
    „Spadająca gwiazda pojawia się na szczycie trendu wzrostowego” ja nie widzę tu szczytu… Wartość analityczna chyba maleje i dodatkowo musi być potwierdzona kolejną świecą.
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Wig [185.21.87.*]
    Diesel w następnym tygodniu po 8.5 PLN. To jest problem.
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Tauron [46.205.199.*]
    Spokojnie, Buffet nikt nie neguje, że kurs spadł, tylko warto oddzielić analizę od narracji „a nie mówiłem”. Dzisiejszy ruch nie miał nic wspólnego ani z fundamentami, ani z formacjami świecowymi, tylko z czystą mechaniką indeksową. Fundusze z mWIG40 musiały sprzedać, fundusze z WIG20 dopiero kupią i tyle. Jednorazowy zrzut, ogromny obrót, brak paniki, szybkie wyhamowanie. To nie jest sygnał zmiany trendu, tylko efekt techniczny, który występuje przy każdym rebalancingu.
    Co do „spadającej gwiazdy” formacja ma sens, jeśli stoi za nią realna podaż rynkowa. Tu podaż była wymuszona, mechaniczna, niezależna od sentymentu. To tak, jakbyś próbował analizować świecę powstałą po dywidendzie technicznie wygląda groźnie, ale nie niesie informacji o rynku.
    A argument o 90 groszach z 2020 roku jest równie sensowny, jak przypominanie, że KGHM był kiedyś po 20 zł. Rynek, sektor, regulacje, ceny energii, inwestycje, zadłużenie wszystko jest dziś w zupełnie innym miejscu.
    Nie mam problemu z tym, że ktoś uważa Tauron za drogi. Każdy ma swoją strategię. Ale jeśli już dyskutujemy, to trzymajmy się faktów: fundamenty są stabilne, trend średnioterminowy nie został złamany, a dzisiejszy ruch wynikał z rebalancingu, nie z „przejmowania kontroli przez niedźwiedzie”.
    A co do pytania „przy jakiej cenie sprzedasz?” nie sprzedaję na podstawie emocjonalnych wpisów na forum, tylko na podstawie danych. I tego się trzymam.
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Amator [217.119.66.*]
    A co z innymi spółkami energetycznymi? Czemu PGE też poleciało 8 procent, bez rebalancingu? Czemu Orange, który wypada z WIG20 nie poleciał tak ostro, a zaledwie 1,57% i w zasadzie cały transfer odbył się na fixie? Trochę mnie to jednak niepokoi, po dłuższym namyśle.
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Wynalazca [89.79.144.*]
    Zasadne pytanie, amator, w kontekscie orange. Tpe mial 2 wejscia, do stoxx600 i wig20. Orange wypadl. Roznica spora. Tauron, jestes w stanie to wyjasnic? Mnie tez to intryguje.
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: dep117 [109.202.225.*]
    Dzieki OZE jest mniejsze cisnienie na reakcje na kryzys paliwowy. Elektryki mogą dostac speeda jak ktos mądrze to rozegra. W Polsce stabilnie OZE Sroze DD Z wiatrakiem jeszcze przedszkole nie zrymowalo. Ktos moze sobie wyobrazic jakby wyglądal obecny kryzys bez OZE i oczywiscie zyskownych węglowek bez rakowych narosli zlosliwych jako zabezpieczenie systemu?
  • Amator i Wynalazca Autor: ~Tauron [46.205.199.*]
    Panowie, rozumiem Wasze pytania, ale wrzucacie do jednego worka spółki, które w piątek były w kompletnie różnych sytuacjach indeksowych. Tauron miał jednocześnie wejście do WIG20 i wejście do STOXX600, co oznaczało podwójny przepływ kapitału. PGE nie miało takiego zdarzenia, więc ruchy na PGE wynikały z normalnej zmienności rynkowej, a nie z rebalancingu. Orange z kolei wypadało z WIG20, więc fundusze indeksowe nie musiały niczego sprzedawać w trakcie sesji większość przepływu odbyła się na fixie, bo tak działają ETF-y przy wyjściach z indeksu. Tauron był w zupełnie innym położeniu: fundusze z mWIG40 musiały sprzedać, fundusze z WIG20 dopiero będą kupować, a do tego doszedł przepływ z europejskiego STOXX600. To tworzy ruch, który nie ma nic wspólnego ani z fundamentami, ani z sentymentem, ani z analizą techniczną. To czysta mechanika indeksowa, która zawsze wygląda chaotycznie na wykresie, ale nie niesie informacji o przyszłym trendzie. Dlatego porównywanie Tauronu do PGE czy Orange w tym konkretnym dniu nie ma sensu gdyż każda z tych spółek była w innym koszyku i podlegała innym przepływom. Jeśli chcemy oceniać rynek, to trzeba patrzeć na fakty: fundamenty Tauronu są stabilne, wyniki będą mocne, a piątkowy ruch był techniczny, nie fundamentalny. Reszta to tylko szum.
  • Re: Amator i Wynalazca Autor: ~Arek [89.229.111.*]
    Na fixie w piątek zostało kupionych akcji za 170 mln. I nie byl to Jan Kowalski. Będzie dobrze tylko trzeba być cierpliwym.
  • Poranek Autor: ~Bolo [31.60.90.*]
    Spadki wzrosty.
  • Re: Amator i Wynalazca Autor: ~Wynalazca [178.73.13.*]
    Tauron, dzisiaj wszystko leci na świecie. Ciekawe co u nas będzie dzisiaj. Nie wygląda to dobrze na ten moment tak ogólnie. My dostaliśmy mocno w pt. Zobaczymy dzisiaj. Jak i obstawiasz?
    Panie Tauron na początek + za to ze kulturalnie napisales swoja opinie mimo ze pewnie roznimy sie a paru kwestiach. Eldileros moglby sie od ciebie sporo nauczyc. Jak zaczyna mu brakowac argumentow to zaczyna po prostu obrazac czlowieka, bo nie jest w stanie sie pogodzic z tym ze ktos ma inne zdanie o jego perełce ;)
    Co do Tauronu, zgoda, wczoraj byly 3 wiedźmy - 4 razy w roku obroty sa duzo, duzo wyzsze od sredniej i taki dzien trzeba odpowiednio interpretowac i nie wyciagac pochopnych wnioskow.
    Tak, zgadzam sie ze tauron ma stabilne fundamenty, za chwile raport - bedzie dobry albo nawet bardzo dobry. Tauron sprzedaje produkt ktorzy 37 milionow Polakow kupuje codziennie - PRĄD. Przez 365 dni w roku kupuja od Tauronu prąd. Ale, no wlasnie ale.
    Mamy wojnie w Iranie, Tauron od szczytu spadł o 25%, inne spolki mniej, inne wiecej. GPW mamy - patrzac na wykresy tygodniowe - wysoko. W obecnych warunkach ryzyko korekty jest bardzo duze. Jak dlugo potrwa wojna w Iranie? Tego nikt nie wie, ale w wojnie udzial bierze USA. To USA, ktora pewnie z UK robią na GPW z 40-50% obrotow. Jak oni zaczna sie wycofywac z rynkow wschodzących (a takim rynkiem jest jeszcze GPW) to polskie fundy nie zrównowazą swoim popytem podaży jankesów.
    Dlatego uwazam, ze nasza gielde (i nie tylko naszą) czeka głębsza korekta. I teraz nie kupowałbym akcji - no chyba ze JSW, ale i tutaj uwazam ze trzeba być ostrożnym, choc potencjal wzrostow na JSW nadal uwazam za spory. Chyba w 2022 po wybuchy wojny, JSW poszedł w góre. Czy i teraz będzie podobnie?
    Milego weekendu panie Tauron życzę :)
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: eldealeros [83.7.186.*]
    O tej korekcie na polskim rynku piszesz już od roku gdy Tauron kosztował 7 zł. Sprawdź gdzie wówczas był Wig20 a gdzie jest dzisiaj. :) I przeproś tych, których wystraszyłeś i wyszli w tamtym czasie z rynku. :)
  • Spadek.. Autor: ~Bolo [31.60.90.*]
    Spółka jest bankrutem bo spada i spada..
  • Re: Spadek.. Autor: ~Wynalazca [188.146.36.*]
    Bolo, milioner z przedmiesc, bankrut umyslowy
    Bolo mylioner z zasscianka, bankrut umyslowy.
  • Re: Spadek.. Autor: ~Bolo [31.60.90.*]
    Patrze realnie na spółkę nie umyslowyale normalny.
    ..
    Bolo, realnie to ty w toalecie pomysl. Zobacz wyniki za 2025 i odp sobie czy jestes normalny czy bankrut umyslowy.
  • Bolo bankrucie Autor: ~Wynalazca [188.146.36.*]
    strefainwestorow.pl/w-zielonej-strefie/energetyka/pge-tauron-pge-rekomendacje
  • Re: Bolo bankrucie Autor: ~Bolo [31.60.90.*]
    Rekomendcja w dół.
  • Re: Bolo bankrucie Autor: ~Wynalazca [188.146.36.*]
    Jak twoja, bolo, to spie spokojnie
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Tauron [46.205.199.*]

Widzę jednak, że wciąż łączysz ze sobą rzeczy, które nie mają realnego wpływu na wycenę Tauronu. Piątkowy ruch nie był reakcją rynku na fundamenty ani na geopolitykę, tylko efektem czystej mechaniki indeksowej. Fundusze z mWIG40 musiały sprzedać, fundusze z WIG20 dopiero będą kupować. To nie jest sygnał zmiany trendu, tylko techniczny przepływ, który pojawia się przy każdym rebalancingu. Co do sytuacji na Bliskim Wschodzie jasne, jest napięta, ale przepływy kapitału na GPW nie działają w taki sposób, że „USA uciekają z Polski”, bo coś dzieje się w Iranie. Zagranica inwestuje przez ETF-y i fundusze EM, które kierują się algorytmami, stopami procentowymi i napływami, a nie nagłówkami z mediów. To nie jest czynnik, który decyduje o wycenie Tauronu.
    Piszesz o spadku o 25%, ale ten ruch nie wynikał z tego, że ktoś nagle zmienił zdanie o spółce. Wynikał z jednorazowego zrzutu indeksowego, który nie mówi nic o przyszłości. Obrót był ogromny, paniki nie było, a trend średnioterminowy pozostaje nienaruszony.
    Zgadzam się, że szeroki rynek może mieć korektę to normalne. Ale jeśli rozmawiamy o Tauronie, to trzymajmy się faktów:d wyników, miksu, długu, cen energii i przepływów indeksowych. Reszta to szum, który dobrze brzmi, ale nie ma przełożenia na realną wycenę.
    Dobrze, że da się tu jeszcze normalnie pogadać. Udanego tygodnia Panie Buffet.
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Vika [91.150.218.*]
    Bardzo mądrze i celnie napisany tekst . Sytuacja polityczna nie sprzyja wzrostom ,nawet przy świetnych wynikach . Kto mądry sprzedał akcje i obserwuje rynek .
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Bolo [31.60.90.*]
    Katastrofa na spółce spada i spada
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~swir [83.9.87.*]
    Dnia 2026-03-22 o godz. 18:23 ~Bolo napisał(a):
    > Katastrofa na spółce spada i spada

katastrofa to moze dopiero byc
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Lbn [83.6.155.*]
    I tak będzie spadnie do 6
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Bolo [31.60.90.*]
    A może wzrośnie do10zł
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Doktor [83.242.113.*]
    Ty bolo to dopiero jrstes katastrofa jak trumpek
    EWAKUACJA trwa w najlepsze
    Tauron spada obecnie ok 5%
    Końca spadków nie widać, tak jak nie widać końca wojny.

• Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~Doktor [83.242.113.*]
    Loren ewakuowales sie? To dobrze. Widzimy sie przy 12 zeta
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~swir [83.9.87.*]
    tylko dt ,szybko zmienia zdanie za chwile on lub izrael zbombarduja znowu iran
  • Re: Przestrzegałem!!! Autor: ~zielony_guzik [80.203.20.*]
    Wstrzeliłeś się z tym komentarzem że końca spadków nie widać niemal co do minuty. Brawo
[x]
TAURONPE -1,47% 9,50 2026-05-08 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.