• Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~realista [109.173.152.*]
    Witajcie. Jestem na tej spółce od 2020 roku. Wtedy kurs wynosił 20 zł. Obecnie 23 zł. Gdybym wrzucił pieniądze na obligacje czy lokatę zyskałbym przez ten okres co najmniej 30%. Trzymanie akcjii Bloober team to zatem kiepski interes. Pytanie dlaczego? Wszystko jest kwestią : 1. Zaufania do zarządu. 2. Zarabiania na wydawanych grach. Komunikacja Spółki z akcjonariatem jest zła w mojej ocenie. Nie wiemy co produkują, kiedy, jak, gdzie. Wiemy że Cronos nie spłacił się jeszcze, a duże obniżki ceny nie powodują zwiększenia popytu. Steam db pokazuje 160 k sprzedaży PC, przyrost ocen na PS 5 też niewielki. I hate this place to wtopa- nikt w to nie gra. Pytanie do dalej? Nad czym pracuje główny zespół oprócz SH1? Jakie jest wynagrodzenie za tą grę od Konami? Czy spółka spłaciła już kredyt na promocję Cronos? Uważam osobiście że gra nie jest zła - ba na pewno lepsza niż Medium i wcześniejsze pierwszoosobówki. Tylko np. z uwagi na pewne dziwne decyzje była za trudna dla dużej ilości casualowych graczy. Napiszcie w tym wątku dlaczego wierzycie w firmę, co może być booosterem jej rozwozu i wzrostu kursu. Natomiast Fakty napisz jaką widzisz czarną przyszłość firmy. Wszystkie oceny mile widziane. Ja akcji nie sprzedałem i będę je trzymał nawet jak spadną dalej. Widzę progres w grach, liczę że w końcu bloober dorobi się własnego SH, z taką jak SH2 sprzedażą a wtedy marcet kap x 3 się zdąży. Mój TP dla Bloober to 100 zł. Pozdrawiam
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~mr_dolomite [37.31.130.*]
    Na przesłanie trendu to już tylko przejęcie albo szybsza niż spodziewana data premiery SH1.
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~Joe [185.44.217.*]
    Na naszej bananowej giełdzie o kursie decydują grube ryby.
    Przesłanki fundamentalne mają drugorzędne znaczenie i służą głównie do rozgrywania scenariuszy napisanych przez grubasy.

Wystarczy popatrzeć na kursy i wykresy JSW, Orlenu,  11 bit, CreepyJar, CI Games, 3R Games i prawie każdej innej sporej spółki na GPW.
    Jak duzi zechcą jutro akcje Bloobera będą po 1zł albo 10zł albo po 50zł czy 500zł.
    Przesłanki fundamentalne mają znaczenie jedynie w bardzo długim terminie (5-10 lat i więcej).

• Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~sUw [83.24.204.*]
    To jesteś na tym samym poziomie co Tencent, oni też wchodzili po 20 PLN i zostają i nie marudzą to chyba nie jest tak źle. Ja jestem od 4 PLN i jestem spokojny.
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~Jack [83.175.180.*]
    Akcje Bloobera trzymam pod scenariusz jaki sam nakreślił Piotr Babieno:
    "Naszym celem jest zbudowanie czołowego światowego horror house"
    Sprzedaż akcji nastąpi u mnie tylko wtedy, gdy wyczuję że scenariusz się nie realizuje, a narazie wszystko wydaje się iść we właściwym kierunku więc nie stresuję się tym spadkiem o 30% od szczytu.

Dla porównania:
    Capcom - spadek o ok 38% od szczytu, potencjał wzrostu wg analityków 43,92%

Konami - spadek o ok 27% od szczytu, potencjał wzrostu wg analityków 35%

no i nasz Bloober: spadek o ok 30% od szczytu, potencjał wzrostu wg Trigon ok 49%

Jak widać Bloober nie jest jednostkowym przypadkiem mocnego spadku, ale wydaje się że powrót gamingu do wzrostów może nastąpić w każdej chwili, a wielu ekspertów radzi wykorzystywać obecne spadki do zakupów.

• Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: vissegard [89.47.171.*]
    no to wyjaśnij nam, pod jakim względem można Bloobera nawet zacząć traktować jako czołowego horror-house, czy jakie oni w ogóle zaczęli podwaliny pod ten scenariusz? ich marki własne nie istnieją na światowym rynku (w porównaniu do RE, SH), ich największy suckes to bycie podwykonawcą, a na przyszłość 0 perspektyw jeżeli mówimy o potencjale jakiegokolwiek światowego sukcesu własnego IP.
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~realista [109.173.223.*]
    Tutaj przyznam trochę racji. Mamy Cronosa- największy własny projekt. Gra jest niezłą, ma ciekawą fabułe, gameplay staroświecki. Wyobraźmy sobie zatem Cronos 2 mający np 2 bohaterów i dziejący się w Nowym Jorku a kilka rozdziałów Pekinie? Jest potencjał ale na razie niewykorzystany. Na subtacku jest ciekawa analiza planów wydawniczych https://fundpubliczny.substack.com/p/analiza-spoki-bloober-team-sa?r=6bzr9x&utm_campaign=post&utm_medium=web&triedRedirect=true ale nie została zaktualizowana co po Cronosie. Jak dla mnie to jest szansa dla spółki. Broken Mirror i pomoc innym spółkom niestety ale na razie nie daje żadnych rezultatów. Szansa własnej marki horrorowej która mogłaby mieć kilka cześci to szansa dla spółki. Zastanawiające zatem jest że : Według Prezesa sprzedaż Cronos jest zadowalająca , ale drugiej części, dlc nie ma. Dobrze, że chociaż dodali tryb easy dla casualowych graczy.
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~mr_dolomite [37.31.130.*]
    To jest świetna analiza człowieka, który po 4 latach na giełdzie ma portfel o wartości niższej niż jego skumulowana kwota wpłat :p
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~Inwestor [31.61.254.*]
    @realista i tu dotarłeś do sedna. "Gameplay staroświecki". I to jak!!! W SH2 to przeszlo bo to remake gierki sprzed ponad 20lat, ale robienie czegos tak ubogiego gameplayowo i wypuszczanie w 2025 swiadczy albo o zerowych umiejętnościach zespołu albo o kompletnym niezrozumieniu ostatnich 10 lat w gamingu. To , że nie jest to walking sim to jest bardzo łagodna ocena. Dla mnie to wciaż jest WS z elementsmi walki i dzięki korytarzowej formie, swietnym audio i niezlych wizualiach ta gra znalazła fanów i sie obroniła. Fanów jest jednak bardzo malo i wiecej nie będzie, bo ludzie lubią GRAĆ w gry a nie oglądać ładne obrazki ..Gry z gameplayem maja 10 -20 x wiekszą liczbę fanów
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~Jack [83.175.184.*]
    Takie studia jak Capcom czy Konami też miały okresy w których uważano ich za mało znaczących graczy ale to co powoduje zmianę wykresów spółek na trend rosnący to tzw momenty przełomowe i jasna wizja tego gdzie studio chce być za dwa, trzy, pięć, dziesięć lat.
    Dla Capcomu przełomem był RE 7 Biohazard, dla Bloobera - poczytaj, dowiedz się, zaangażuj w research i może się dowiesz, bo nie będę tu robił długich wykładów czy analiz.
    Dodatkowo studio musi mieć jasną wizję jakim studiem chce być - tutaj też proponuję zrobić research i może się dowiesz czy Bloober to studio z jasną wizją czy może bez wizji.
    Jak będziesz szukał to pomóż sobie wpisując frazę "Bloober, plany, 2027".
    Tyle.

• Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~niedoświadczony [81.190.194.*]
    z tą spółką jest coś ewidentnie nie tak...... w 2020 akcje kosztowały ok 20 zł, po 6 latach ok 24, nędzne 20% więcej...... tymczasem pozostałe duże spółki gamingowe są tańsze w porównaniu z 2020: akce CDR były w 2020 po 430 zł, dzisiaj 240, niemal o połowę mniej, 11BIT był po 600 dzisiaj 140, CRJ po 1100 dzisiaj 600, PLW 500, dzisiaj 250, TEN 450, dzisiaj 100.............. jaki stąd wniosek? dlaczego jako jedyna duża polska spółka gamingowa jest dzisiaj droższa niż w 2020? czyżby prawdzie spadki dopiero przed nami?
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~Joo [188.146.165.*]
    Bo Blobber nie miał tak kosmicznych wycen jak pozostałe. Ta spółka rozwija się organiczne i nie jest rozgrywana przez spekulantów.
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~Jack [83.175.180.*]
    W sedno.
  • Re: Quo Vadis kurs Bloober Team Autor: ~Inwestor [31.61.250.*]
    Dnia 2026-02-18 o godz. 14:28 ~realista napisał(a):
    > Witajcie. Jestem na tej spółce od 2020 roku. Wtedy kurs wynosił 20 zł. Obecnie 23 zł. Gdybym wrzucił pieniądze na obligacje czy lokatę zyskałbym przez ten okres co najmniej 30%.

Wrzucając pieniądze w obligacje można było w tym okresie wyciągnąć ok.55%. Procent składany się kłania.
    Tu masz rację. Soecjalnie zaniżyłem zysk alternatywny żeby się nie denerwować. Natomiast z trzymaniem akcji Bloober to trochę mechanizm syndromu Sztokhomskiego. Skoro 5 lat temu po przejęciu przez Tencent stwierdziłem że firma ma perspektywy to strach być bez akcji . Tym niemniej czy ktoś w forumowiczów może napisać która z gier w produkcji może być game changerem? Z prezentacji bloober 3.0 te nowe horrory miały sprzedawać się w kilku mln kopii.
    ciekawe czy fundusz, który sprzedawał akcje dla Tencentu też czuł strach że zostanie bez akcji
    Dobre. Ale on nie był leszczem jak ja :)
    w świetle transakcji z 2021 kurs akcji zachowuje się bardzo logicznie, nie po to fundusz sprzedał akcje żeby miały zaraz znacząco wzrosnąć, ale Tencent nie kupił żeby na tym tracić, pytanie co dalej
[x]
BLOOBER 1,34% 26,50 2026-05-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.