Witam
Obrót dzisiaj 54.780 akcji to jeden z najniższych/ szósty / od pażdziernika 2005 roku.W tym roku niżej mieliśmy tylko trzy razy i tak>32.000 akcji w dniu13.07.2009, 33020 akcji w dn.10.07.09
Najniższy wolumen obrotów w podanym czasie był w dniu 28.10.2005 r i wyniósł 24732 akcje.Najwięcej to obrót ponad 3.700.000 akcji
Dlaczego podaje te dane.Bo obecne obroty zaczynają coraz bardziej NIEPOKOIĆ.
Dzisiaj przy obrocie54780 było tylko 56 transakcji. Nie było też ZRÓWNOWAŻENIA.Ja już dawno tego nie pamiętam.Nie było więc dogrywki.Co się dziwić skoro do godz.14:00 wolumen wynosił 41608 akcji.Następne 2,5 godz. to 13.172 akcje.Niepokoi też to ,że aby zrownoważyć notowania na sprzedaży ,było tylko 825 akcji i to też nie poszło.Ostatnia transakcja była o godz. 16:02:46, a więc na zakończeniu prawie 30 minut bez transakcji.
Po co to opisuję ,ano proszę spokojnie pomyślcie i wyciągnijcie wnioski.Jeżeli ktoś uważa ,że takie najprostsze z najprostszych analizy są niepotrzebne to jego i tylko jego sprawa.
Pozdrawiam jato
PS. zawsze pytacie jak może być jutro - ano wesoło może nie być .Zwłaszcza na zakończeniu sesji. Chociaż wcale nie musi tak być .Tak wychodzi z rachunku prawdopodobieństwa.Tylu tu mądrali i zgryżliwców ,że łatwo do tego sami dojdą.
Ja mam zasadę,że w piątek kupuje tylko i wyłącznie przy super okazjach.Po co wchodzic z nowymi papierami w nowy tydzień.
Opluwacze do boju
A t -wygląda znakomicie- niskie obroty wroż wybicie-macd poniewielkim wzroscieponad 2.30 pokaze sygnał kupna,gdyby poszło wyzej podejdziemy pod gorną wstege bollingera i w ten sposob zrobimy roczne maksimum-MOZE TO BYC SZYBCIEJ NIZ SIE TO WAM WYDAJE
RSI juz dal sygnal, macd tak jak mowisz, srednie przetną sie z lekkim opóźnieniem, a co najwazniejesze - "młot" 5go pazdz i potwierdzenie w sesji dnia dastepnego - jutro kupuje :) zaluje ze nie w pn
Witam- 9.10.2009/ piątek/
Szanowni Państwo chcę podzielić się swoja wiedzą w sprawie notowań Mostka.
Prosze przeczytajcie końcówkę mojego wczorajszego postu dotyczącego notowań naszego papiera w dniu dzisiejszym. Wczorajszy opis dzisiejszej sesji jest idealny z dzisiejszymi notowaniami MSX. Wzrost na rozpoczęciu i bardzo kiepska końcówka ze spadkiem -dość dużym na zakończeniu sesji.Piszę tam ,że posiłkuję się RACHUNKIEM PRAWDOPODOBIEŃSTWA. Podam Wam WZÓR byście też się mogli nim posiłkować. Nie jestem samolubem. Oto ten WZÓR:
RPA / Rach. Pawdopodob. Akcji = [ A x Ja x 0.75 +12% x D x sin 90% x cos45%] x0
Nie dziękujcie .
PS SKINER te Twoje macki są cieniutkie .Do młota dołóż sierp i już jest godło przodującej siły komunizmu ZSRR. Pewnie masz rację. Będzie lepiej
KM - wierzysz w lepsze jutro / niedziela /.Pamiętaj wiara to cud mniemany.
SWIERZAK - Jeśli te 5000akcji na rozpoczęciu sesji było Twoje to
inwestujesz w Mostka PRAWIDŁOWO bo na samym wejściu już jesteś w plecy.To
prawidłowość na Mostku.Może tak uczeni zaryzykujecie i wpiszecie jak wg Was będzie wyglądał nastepny tydzień na MSX.Proszę PAMIĘTAJCIE o WZORZE RPA
Serdecznie z uśmiechem pozdrawiam jato
Witaj MARKU
Pytasz co mnie trzyma na Mostku.Kiedyś już to wyjaśniałem, ale teraz jeszcze dodam ,że tak sympatycznych i wesołych piszących posty NIGDZIE NIE SPOTKAŁEM i uważam ,ze nie spotkam.
Warto też podkreślić wspaniałe zachowanie " leśnych dziadków ".Moje serce aż rwie się do wyrażenia im uznania za pomroczność jasną.
Pozwolę sobie kolejny już raz wygłosić pean na ich cześć .-.LEŚNYM DZIADKOM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJGORSZEBO
Pozdrawiam jato
Jato,mnie trzyma to ze zarobilem tutaj kupe forsy i to ze mam nadzieje ze jeszcze raz sie uda ale tym razem z innym prezesem i byc moze z nowym inwestorem,o ktorym sni stary prezes - na nie go jako partnera nikt juz sie nie zgodzi.Jesli te podpisane kontrakty rzeczywiscie rusza to osiagniemy wynik dwucyfrowy,jesli nie to trzeba bedzie zarobek oddac.
kto przewiduje długowieczność 120 lat niech kupuje a napewno nie straci
Dywergencje na wielu wskażnikach, a wy...
Przejrzałem fora innych spółek i wszędzie tam gdzie spółki "dołują" pojawiają się identyczne teksty .Możliwość bankructwa zawsze istnieje , spekulacja zawsze istnieje - trzeba być cierpliwym.
Jeśli uda się wywołać panikę to nawet państwo można "wywrócić do góry nogami" - a co dopiero jakąś spółkę giełdową..........
Do BANKIERA 94
Witam
Tak myślę ,czy ty czasem nie ukończyłeś psychologii.Twoje posty zawierają śmiałe przemyślenia i dużą dozę wesołości co przy dzisiejszych smutasach jest rzeczą nad wyraz pożądaną.
Co do cierpliwości to odpowiadając w Twojej konwencji- cierpliwości ty nad poziomy wzlatuj.
Często się zastanawiam gdzie są chłoptasie co wieszczyli duże wzrosty na spółce.Prawdopodobnie sprzedali swoje kilkadziesiąt lub kilkaset akcji i "tnąc straty "
uciekli z Mostka.Takie ich prawo tylko po co wypisywali bzdety jaka to silna spółka i zarazem żyła złota ,która da zarobić krocie.
Mnie martwi zarządzanie i władze spółki, które cechuje spora nieudolność./Patrz ponoć super kontrakty ,a w bieżącym roku BEZ ZYSKU /
Jak zwykle pisząc o władzach spółki ŻYCZE LESNYM DZIADKOM WSZYSTKIEGO NAJGORSZEGO.Nawiązując do słynnego powiedzenia: LEŚNYM DZIADKOM MÓWIMY STANOWCZE NIE.
Pozdrawiam jato
Do Jato
Spróbuj postawić się na miejscu Michała Skipietowa. Prezez spólki należy do 10 najbogatszych Polaków. Przyjmijmy załozenie że inwestuje w spólkę której jest prezesem. Na krótki okres to dobre rozwiązanie.(2-4lata) W dłuższej perspektywie to spekalanci z bankami w zmowie rozszarpią spólkę i doprowadzą do bankructwa.(10-20lat)
Na Mostostalu jest inne rozwiązanie. Oto prezes spólki siedzi na spólce która to spólka przynosi straty.W takim przypadku spekulanci(banki,fundusze inwestycyjne itp.) wolą omijać taką spółkę. Prezes też inwestuje ale w innych spółkach(akcjie).Co pozwala mu utrzymać się na stanowisku. Według mnie to rozwiązanie jest bardziej korzystne. Nie występuje tak zwane wrogie przejęcie firmy. Rada nadzorcza też czuje się bezpiecznie.
Do pensyjki dorobią na akcyjkach. Nikt się ich nie czepia.
Przypuszczam że Mostostal w wynikach finansowych wychodzi na tak zwane 0
Do BANKIERA
Dyskutujemy w dwójkę.Czyżby nas tylu zostało na Mostku?
Piszesz jaki to bogaty człowiek prezes Skipietrow.Ciekawe bo ten Pan ma tylko 2.382.044 akcji to TYLKO i AŻ 5.340%.jak policzymy obecną wartość jego papierów to około 5.311.200 zł.Dla bonzy to żadne - śmieszne pieniądze.
Twój opis pobierania pieniędzy przez władze Mostka to kryminał.Dziwne to bo jeszcze po drodze jest audyt , stąd trudno w to uwieżyć .W Polsce nie ma rzeczy niemożliwych.Chociaż ile tu gnoju - przepraszam i śmieszności.
Tak się zastanawiam co my tu robimy? Wiesz tak myślę ,że to tutaj nikogo nie obchodzi oni wszyscy za wszelką cenę chcą ZYSKU i TYLKO ZYSKU i nic więcej ich nie obchodzi.
Zysk to obłęd i tylko tyle.
jato
>>Mnie martwi zarządzanie i władze spółki, które cechuje spora nieudolność./Patrz >>ponoć super kontrakty ,a w bieżącym roku BEZ ZYSKU /
przy budowlance jest spora możliwość manipulowania wynikami (bez przypisywania temu określeniu pejoratywnego znaczenia).
Realizacja kontraktów trwa latami, można zaliczać wykonane prace na bieżąco jako procent kontraktu albo na podstawie faktur - ale wystawianie faktur zależy od kontraktu.
Przy zaliczaniu na podstawie wykonu - no to zależy czy przyjmujesz "optymistyczny" czy "ostrożnościowy" szacunek itd.
Ostatecznie i tak się wszystko rozliczy, ale w trakcie różnie można prezentować wyniki.
Bez dostępu do szczegółowych, wewnętrznych informacji nie bardzo można ocenić taką spółkę - a jeszcze zaangażowaną na rynkach zagranicznych.
Swoją drogą firmy ze stabilnym zarządem i załogą mają też tendencję do przedkładania bezpieczeństwa i "dobra pracowników" nad maksymalizację korzyści jakichś, w końcu obcych i nie mających realnej władzy, akcjonariuszy.
Poniżej masz liste przedstawiającą 10 najbogatszych Polaków. Poszukaj na niej prezesa o którym piszesz:))))
10 Najbogatszych Polaków
edycja 2009
Top 10
Poz. Osoba Majątek
1. Jan Kulczyk 5900 mln PLN
2. Zygmunt Solorz-Żak 5800 mln PLN
3. Sławomir Smołokowski 4300 mln PLN
4. Marek Mikuśkiewicz 3500 mln PLN
5. Leszek Czarnecki 3150 mln PLN
6. Grzegorz Jankilewicz 2900 mln PLN
7. Michał Sołowow 2160 mln PLN
8. Tadeusz Chmiel 2000 mln PLN
9. Roman Karkosik 1600 mln PLN
10. Jerzy Starak 1540 mln PLN
Jesli nie znalazłeś to moze znajdziesz go na liscie 100 najbogatszych polaków;))))
Lat 64. Jest prezesem i posiadaczem 6,9 proc. udziałów w holdingu budowlanym Mostostal Export.
Kategoria: Biznes
84 miejsce w roku 2001
na „Liście Najbogatszych tygodnika Wprost”
Biografia
Skipietrow związany jest z Mostostalem od ponad 30 lat, a od 1981 r. jest szefem Mostostalu Export. Od 1992 r. spółka notowana jest na giełdzie. W 2000 r. 68 pozycja na liście 100 najbogatszych Polaków tygodnika "Wprost".
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Można się pomylić że jest w pierwszej 10
Ale udało się ustalić to co powyżej. Nie podawali majątku
Do JOS-A
Witam
Myślę ,że nie pracujesz w spółce.
Widzisz ja znam się na kosztorysowaniu i fakturowaniu robót i to nie tylko robót budowlanych.Super rzadko można spotkać kontrakty gdzie roboty budowlane zwłaszcza przy dużych i czasochłonnych zadaniach są fakturowane po wykonaniu kontraktu,
Dla wykonawcy to może być samozagłada ,bo przed tym musisz zainwestować w materiały ,robociznę ,sprzęt ,projekty itp ,a często to ogromne pieniądze.
Wszyscy biorą tzw upłatówki.
Piszesz o bezpieczeństwie i zabezpieczeniu pracowników.Chłopie tak ,ale w dzisiejszych czasach dotyczy to tylko władz /tu LEŚNYCH DZIADKÓW /
Na zakończenie - akcjonariusze -władze wszystkich spółek mają nas w głęboko w nosie.
Pozdrawiam jato
Do Jato.Jesli chodzi o fakturowanie to masz absolutna racje.Zadna spolka nie wlozy wlasnego kapitalu w materialy i.t.d.Sprobuj tylko zrobic maly remont mieszkania.Jesli
chodzi o stwierdzenie ze spolka akcyjna musi w pierwszej linii dbac o swoich pracowni-
kow a nie akcjonariuszy to podstawowy blad w rozumienie konstrukcji prawnej SA.
Spolka sciagajac z rynku pieniadze inwestorow jest przede wszystkim przed nimi od-
powiedzialna,zaloga bez tych pieniedzy i tak nic do roboty by nie miala bo i spolka by nie istniala.Jak juz pisalem w zadnym normalnym cywilizowanym ekonomicznie kraju taki prezes nie utrzymalby sie na stolku nawet dwa lata,juz sam wiek S.jak i staz na stolku
prezesa z takimi wynikami przemawiaja przeciw niemu.Jedyne co pozostaje to jego zna-
jomosci i kontakty na rosyjskim rynku,ale to zdecydowanie za malo.Najgorsze ze przynajmniej na dzisiaj nie ma nikogo kto moglby przejac stery tej spolki i to tez sie p.S
postaral.Zadnego kontrkandydata na ostatnim walnym.Ale mimo wszystko licze ze tych
swoich 2,4 mln.akcji do kibla nie wyrzuci,a za 50 groszy tez ich nie odda.
Dorzucę swoje trzy grosze, wprawdzie jestem w tym wypadku drobnym bardzo akcjonariuszem mam tylko 10 k ale zainteresowała mnie lekko dyskusja.
Po pierwsze kupując w tej chwili akcje MSX trzeba się zastanowić w jakim punkcie jest spółka - mi się wydaje że nienajgorszym bo jak wskazał mój przedmówca ma zapewnione kontrakty w tym i w przyszłym roku i to są poważne kwoty.To w końcu będzie rozliczone.Cena akcji oscyluje w granicach 2,20 - 2,30 a w czasie ostatniej bessy zasadniczo nie spadała poniżej 1,70 mozna więc przyjąć że obecna cena jest dość atrakcyjna.Wskaźnikowo zresztą też - jest notowana poniżej wartości księgowej ( choć to jest akurat dla mnie słaby argument bo raczej jestem zwolennikiem AT)
Co do inwestora ja raczej odbieram pozytywnie to jak to wyglada w MSX - Skipi z pewnością rozmowy prowadził tyle że plany pokrzyżowała bessa , nikt w tej chwili nie zapłaci dużych pieniedzy za taką spółkę ( zwłaszcza że w czasie ostatniej bessy spólki budowlane były pod szczególną presją) A jak dobrze pamietam to ostatnie milion akcji sprzedał Skipi w pakiecie latem 2007 po 10 zł za akcję.
Nie wiem jak wy ale wcale nie chciałbym wpuszczenia do spólki kogos za wszelką cenę czyli za dodruk akcji po cenie o wiele niższej od rynkowej.
Witaj MARKU
Już kiedyś pisałem ,że jesteś jednym z nielicznych mających papiery Mostka , którzy interesują się działaniami spółki ,a zwłaszcza jej władz.Oboje dobrze wiemy ,że to podstawa alfabetu inwestowania w dany papier.
Dość dawno próbuje przekonywać NOWYCH do takiego właśnie podejścia do spółki lub spółek ,lecz nie za bardzo jest to przyjmowane do wiadomości.
Teraz ze spokojem czekam na WYNIKI .Nie kupiłem papierów i nie kupię ich przed ogłoszeniem./ chociaż nigdy nie mów nigdy / Może się to okazać błędem ,ale nikt i nic nie potrafi mnie przekonać do zmiany decyzji.Wejść w Mostka zawsze jest możliwe.
Pozdrawiam jato
Cóż , każdy kieruje się swoim rozumem , przeczuciem, metodą itd. W każdym bądź razie w oklicach 2,20 jest dość poważne wsparcie które póki co trzyma i według mnie jeśli na rynku nic złego się nie stanie to będzie trzymać a generalnie zejście poniżej 2zł jest bardzo mało prawdopodobne więc kupno na lokalnych dołkach 2,10-2,20 jest dość atrakcyjne a pamiętaj że MSX wyniki podaje raczej po sesji więc po wynikach może byc poważna luka na otwarciu a wtedy psychologicznie ciężko wejść w papier.....
Jato,poruszyles najwazniejsza sprawe - wyniki.W zaden sposob nie moge wydostac ze spolki zadnych konkretnych wypowiedzi,wszystko odbywa sie na najwyzszym pietrze,
rzecznikiem steruje S.,jedyne co wiem to to ze na razie te kontrakty saniezagrozone,mimo
wszystko nawet w wypadku ich zerwania MSX wpadnie spora sumka za nic.Ale spolka
potrzebuje nowych swierzych ludzi jak ryba wody.Podobno szykuje sie jakas wspolpraca z Niemcami,ale ile w tym prawdy i na jakim poziomie to tylko mozna sie domyslac.
Dzięki Marku.Wiem ,że po cichu mówi się o Niemczch, ale ja im nie wierzę.Dla mnie to specjalnie wysyłane plotki i chciejstwo.
Do GRZMOTA - masz rację z trzymaniem kursu na 2.20 ,ale niedawno jak puściło 2.20 to był ładny spad do 2.12.Chyba się mylisz z trudnością wejścia w Mostka.
. Dużo tu zależy od zachowania się tłumu.Wiesz ,że mamy tu bardzo dużo drobiazgu i to oni robią zamieszanie na papierze.
Jeżeli w okresie letnim spółka budowlana nie będzie miała zysku to otrzaskać to wszystko o d..ę.Ja w tym przypadku mimo sentymentu skończę zabawę z Mostkiem i
NIGDY WIĘCEJ.
Pozdrawiam jato