Podczas prawie 30 lat swojej obecności na GPW nauczyłem się jednego: jeśli ilość przesłanek do wzrostu kursu rośnie, a jednocześnie ilość ryzyk dla spółki pozostaje znikoma, to wcześniej czy później kurs urośnie. A jakie są przesłanki świadczące o możliwym wzroście kursu - rośnie koszt pożyczek akcji (a pożyczonych akcji jest około 9 mln), planowany na ten rok skup akcji własnych za 280 mln zł, sprzyjająca pogoda w styczniu (prawdziwie zimowa pogoda potrwa przynajmniej do połowy lutego), ekspansja sieci sprzedaży, korzystny kurs USD/PLN, wzrost gospodarczy i wzrost konsumpcji w kraju, dywersyfikacja przychodów, czyli Worldbox, co jednocześnie jest obarczone ryzykiem. Może i jest to pogląd optymistyczny, ale chętnie poznam przeciwne argumenty. Tylko nie mówcie, że shorty rządzą więc kurs będzie spadał. Shorty już nie mają możliwości pożyczenia takiej ilości akcji, która pozwoliłaby na spychanie kursu na południe. O rosnącym koszcie pożyczek już wspomniałem. Osobiście nie kieruję się analizą techniczną, to jednak można zauważyć, że chyba wszyscy analitycy techniczny twierdzą, że jest duża szansa na wzrost kursu CCC. Nie pozostaje nic innego jak iść za radą Draba i okazać cierpliwość.
Mozna sobie latwo znalezc kontrargumenty mocny pln nie pomogl w q3 a to ten sam okres zamlwienioeu byl co w q4 sprzedajemy. Pogoda w grudniu byla slaba. Styczen to okres wyprzedazowy w stacjonarnych caly miesiac jest -40% na wszystko. W HP jest 2 za 1 chociaz mialo juz nie byc. Pepco, answear pokazaly plaskie wyniki, tu zaznaczenie ze nie bylo stycznia u nich
Czekam na lincz :)
Te agresywne promocje w HP też mi się wydają podejrzane, bo albo są aktem desperacji albo w optymistycznym scenariuszu - chęcią jeszcze mocniejszego podkręcenia wynikow, który pogrążyłby szorty. Na dwoje babka wróżyła.
A widziałeś czy słuchasz trolla realisty, 2za1 pojawiają się pojedyncze wieszaki czy regały, czyszczenie niechcianego towaru. W tym kwartale albo promocji w HP nie było albo 3za dwa ze zwrotem na kartę
Pogoda w grudniu lepsza r/r( powielasz te same bzdury co chwilę) HP jest 3za2 i zwrot na kartę co przekłada się na kolejne zakupy i traci się 25% z nsjtsnszego produktu, w ccc przy nawet -50% marża pozostaje 60%. Ale realista to troll i powiela bzdury. W styczniu jak raportują sprzedawcy w dtacjonarkach sprzedaż była przynajmniej 100% większa
Korzystałeś z tych promocji? Raczej nie. 3 za 2 dotyczy tylko żółtych etykiet, a ich w porównaniu z białymi jest naprawdę mało. Zolte dają tylko na produkty zalegające.
Uważam że sam wynik Q4 może wprowadzić co najwyżej korektę techniczna w locie ,i jeśli sporty teraz się nie podadzą to zrobią to na wynikach jeśli nie dojadą to uważam za pewnik .Kierunek jest moim zdaniem nie kwestionowany chyba przez nikogo z analityków i obserwatorów . Choć shorty trzymają twarz wiedzą jaką jest sytulacja na wie.to już prawie kazdy ulicznik .Akt baton na 1,6 mln zł w k już o czym mówi co może byc np jutro . Zaburzają to shorty lekka posypką i kolkowicze dzienni nic więcej ,Kotwice były na k rzucane na 129 130 itp akt już nie są potrzebne bo rynek się sam zakotwiczył na wyższych poziomach .To tyle ...
Dnia 2026-01-21 o godz. 20:27 ~Tomek napisał(a): > Uważam że sam wynik Q4 może wprowadzić co najwyżej korektę techniczna w locie ,i jeśli sporty teraz się nie podadzą to zrobią to na wynikach jeśli nie dojadą to uważam za pewnik .Kierunek jest moim zdaniem nie kwestionowany chyba przez nikogo z analityków i obserwatorów . Choć shorty trzymają twarz wiedzą jaką jest sytulacja na wie.to już prawie kazdy ulicznik .Akt baton na 1,6 mln zł w k już o czym mówi co może byc np jutro . Zaburzają to shorty lekka posypką i kolkowicze dzienni nic więcej ,Kotwice były na k rzucane na 129 130 itp akt już nie są potrzebne bo rynek się sam zakotwiczył na wyższych poziomach .To tyle ...
####
Dodam, że atak na 140 zł i wyżej, powinien nastąpić jak najszybciej, ponieważ:
1) "czyszczenie magazynów" :))) (u Nas jest w styczniu), a w stanach odbywało się od X do połowy XII. Wszystko co zagraniczne fundy mogły wypożyczyć wystawiły w formie różnej maści pożyczek, zostało to przez shorty wzięte (rozdrapali nie patrząc na koszty) do 15.12.25. I co widzimy teraz, że zagraniczne fundusze zaczęły niemal masowo uzupełniać swoje "magazyny". Nie mogą tego robić gwałtownie (aby nie podbijać zbytnio kursu), więc skupują małymi partiami (dwa przykłady podałem w innym wątku odnośnie "czarnej skały" - tylko Ich dwa fundy już uzupełniły o 37.825 szt. Ktoś powie, że to mało, ok. Ale to dotyczy tylko 2-ch fundów. I tu przypomnę, że na buCCCikach siedzi co najmniej 160 zagranicznych fundów (w tym 100 ETF). Niech każdy coś dokupi i robi się znacząca ilość. To dlatego teraz mamy takie MAŁE obroty. Po prostu brakuje akcji. I dopóki Oni nie uzupełnią swoich portfeli, shorty nie mają gdzie dopożyczać dużych ilości akcji. To co widzimy teraz w Ortex to zakładam, że to akcje "mina" (do wypożyczenia), tzn. mogą być w każdej chwili odebrane shortom (wezwani do oddania). Akcje od fundów są o tyle "bezpieczne", że tam są długie terminy na oddanie.
2) Przed walnym ludzie p. Miłki w oparciu o rejestr w GPW, dokładnie sprawdziły, kto ile ma akcji (longi) oraz jakie jest rzeczywiste zadłużenie shortów (i u należy pamiętać o tym ukrytym pakiecie ok. 12 mln, który musiał wjechać choć na chwilę do Ortex). Wówczas zadłużenie było powyżej 22 mln szt. BuCCCiki dokładnie wiedzą, ile aktualnie akcji jest w posiadaniu polskich funduszy (a więc zablokowanych przed wypożyczeniem).
3) Do styczniowego T+2 zostało 6 sesji (czyli do raportowania o kosztach gry na krótko), dlatego należy maksymalnie docisnąć shorty tymi kosztami. Tutaj kolega iiQQ bardzo dokładnie wyliczyć i podał, że powyżej 140 zł mogą zapalić się "czerwone latarnie" na biurach CEO poszczególnych funduszy.
4) od 30.01. można będzie "grać" wynikami i innymi wskaźnika.
Zgoda ze wszystkim nie mogą trzymać w nieskończoność i są inne spółki na które mogą się przesiąść. Ja myślę że by to dawno zrobili ale nie mają jak nie podnosząc kursu bardzo wysoko. Stąd mamy ten impas te marne obroty i od 2 msc w sumie ten sam kurs. Po to jest ten skup uchwalony. Myślę że wyniki będą ok nie jakieś mega i do tego dołożą skup żeby podnieść kurs. Jeśli wyniki mają być bardzo dobre skupu wogole nie będzie - przynajmniej nie teraz.
Dodam jeszcze że dla tych którzy kręcą kółka 3% na plusie będzie cieszyć ale większość jest 30/40% w plecy więc powyżej 160 możemy dopiero mówić że wrócił trend. To ile stracił każdemu kapitał leżąc przed ponad pół roku będzie ciężkie do odrobienia w każdym scenariuszu.
Wyniki maja spore znaczenie bo albo potwierdza zle rzeczy ktore obserwujemy od 3 kwartalow albo dadza nadzieje ze gorszy czas jest ju za spolka i szybko zobaczymy 180
Ja do tych wszystkich wyprzedaży, upustów, promocji podchodzę troszkę w inny sposób, skoro to robią to raczej im to się opłaca, była mowa że pomimo promocji i tak zarabiają, ale co jest dla mnie najważniejsze to zejście z magazynu, tym samym więcej kasy w kasie i prawdopodobnie zmiana struktury bilansu, co powinno wpłynąć na rekomendacje.
Dnia 2026-01-21 o godz. 20:43 ~DariuszM napisał(a): > Antoni Ty to już lepiej się nie zakładaj;), Realista wyniki za Q4 dobre czy złe nie mają żadnego znaczenia, zaraz zacznie się gra pod wyniki w 2026r. ## Sugerujesz zakład o test któregoś z poziomów wsparcia? :))
Ja już się nie zakładam. Przynajmniej dopóki ~ka nie odbierze wygranej za poprzedni zakład :-) A wyniki są zawsze kluczowe. ~realista ma dużo racji, aczkolwiek trochę przesadza z obawą o promocje, choć przyznaję że obawiam się o marże. Druga moja obawa to Worldbox. To, że jutro na GPW będą wzrostu to pewnik (Trump nie nałoży ceł z powodu Grenlandii, a samej Grenlandii nie zajmie siłowo). Co prawda CCC czasami idzie wbrew szerokiemu rynkowi, ale myślę, że jutro jednak dobije do 140. Wyniki szacunkowe za Q4 już za dwa tygodnie. Poziom zapasów spadnie bardziej niż było przewidywane, a to bardzo istotne. Przychody 3,2-3,4 mld. To zadowoli rynek. EBITDA jest niewiadomą, ale jeśli będzie w przedziale 550-600 mln to z pewnością wywoła zwyżkę kursu. A jest na to szansa. Jeśli będzie poniżej 500 mln to pożegnam się z akcjami CCC, bo to będzie oznaczało, że coś nie trybi w tym modelu biznesowym. I tak jestem na bardzo dobrze zarobiony na CCC, a uważam że obecnie Answear ma pewniejszy potencjał wzrostu. Poniżej 23 zł to super okazja. Ale poczekam do szacunków za Q4 na CCC. Jeśli będą dobre, to może naprawdę będzie short squeeze.
Wyniki za 4 kwartał będą złe. (sa zle, dlatego nie będa podawać dokładnych , tylko szacunkowe, żeby rozmydlić sprawę)
Caly ten model operacyjny CCC jest oparty na dwóch filarach. Bajki Prezesa, bardzo fajnie wywindowały CCC z 30 zl na 240 i drugi filar, przekręty księgowe.
Obydwie metody są tyle efektywne co krótkotrwale i działają tylko raz.... a teraz już nie ma nic... 80 złotych do końca marca.
witam @antoni, razem z kilkoma jeszcze aktywnymi forumowiczami jedziemy na tym samym wózku CCC od kilku lat, ja w ubiegłym roku sporo dobrałem, podwyższając tym samym swoją średnią, ale i tak jestem tu sporo zarobiony, moim zdaniem czasy dla CCC idą bardzo dobre, w końcu stabilniejsze po latach zawieruchy, trzymam mocno, bo wierzę w tę spółkę, a na niej trzeba mieć wyjątkowo dużo cierpliwości, choć moje nowe środki angażuję teraz w DINO, tam mam jeszcze szansę na uśrednianie w dół, tutaj już niech tylko rośnie i rośnie, pozdrawiam cierpliwych
GoopiMisiu 20 stycznia pisałeś że 80 zł będzie w ciągu miesiąca. I ustaliliśmy że jeśli nie to znikasz z tego forum. Przypominam że miesiąc od 20 stycznia to 20 lutego a nie koniec marca
Widać, że upada zrozumienie modelu biznesowego CCC i nadzieje pokładane w prezesie. Jak powiedział na jednej z konferencji "model biznesowy jest taki, że to ja zarabiam".
Móchamed, dlaczego zaraz "upada"? Jeszcze nic nie upadło. Zobaczymy po wynikach szacunkowych Q4. Jeśli okaże się, że w trakcie pierwszej prawdziwej zimy od dobrych kilku lat, spółka wyprzedawała towar za pół ceny, czyli marże nie wrócą do poziomów sprzed roku, to dla mnie będzie sygnał, że coś tu nie gra.
Ps. Ciekawe czy dzisiaj znowu na zamknięciu wyjdzie na zero (a może nawet na zielono).
Raczej wątpię. Te podbitka to kontrolowana sprawa. Ten spadek rano i podbitka to ewidentnie jakąś ustawka. Wydaje mi sie, że Ci co grają na spadki dobrze wiedzą że skup to blef. Prezes zdradził sie tym że zniósł cenę minimalną co może sugerować że po wynikach kurs będzie znacznie niżej. Mam nadzieję że sie mylę ale jeśli skupu nie będzie do wstępnych wyników to oznacza że jest lipa.
Antoni zarzadzasz galeriami doskonale wiesz ze w branzy sie zarabia listopad, grudzien w tym kwartale. Zima przyszla na czas wyprzedazy takze jak liczysz na wysoka marze w wyniku to sie zdziwisz i to mocno. Do tego dojda porzadki ktore robia w WB gdzie wyprzedaja towar po -60%, -70%.
Pytanie jak sobie radzilo HP przez swieta i czy utrzymali sprzedaz r/r chociaz na obuwiu listopad-grudzien.
Ta pogoda w styczniu pozwoli im zejsc moze 100-200mln z zapasow wiecej ale z tego bedzie z 20-30mln dodatkowej ebitdy nic wiecej. Przeciez tak dziala ten rynek od lat. Poszukajcie sobie jak ccc dawalo miesieczne raporty o sprzedazy poczatek roku to walka o wyjscie na zero.
Sa raporty wielu spolek od allegro,pepco lpp i answear wszedzie widac ze ten okres listopad -grudzien byl plaski albo lekko ujemny. Do tego samo ccc nie dalo trading update juz bardziej nie mozna bylo powiedziec ze bylo srednio. Tutaj nie ma sie co nastawuac na super wyniki ale wynik w rejonie 450mln ebitdy powinien ustabilizowqc kurs przed zjazdem ponizej 130 i dac szanse na odbicie w tym roku. Juz raz wszyscy tutaj popelnilismy blad ovzekujac dobrych wynikow q3 a tam byl dobry pogodowo pazdziernik ktory wazy znacznie wiecej w q3 niz styczen w q4. Radze ochlonac zeby znowu sie nie rozczarowac.
Zgadza się za 2 tyg będzie wiadomo na kolejne wyniki już nie czekam. Narazie tym skupem więcej szkody jest niż pożytku - kapitał nie może dłużej leżeć. Przeraża mnie ta cisza znowu. Przecież powinni jakoś walczyć cały WIG prawie na ATH wszystko na zielono lepszych czasów nie będzie dla giełdy. Przyjdzie korekta większa nie będzie co zbierać.
CCC juz mówiło wcześniej że trading update nie będzie i nie będzie. W listopadzie tez byla krotka notka ze mieli najlepsze obroty w ciagu black week dni i najwieksze w historii w jeden dzień. Rozumiem że to dla ciebie bez znaczenia? Ja rozumiem że można sobie dywagować jak ty to robisz ale w zasadzie nie masz zielonego pojęcia ile sprzedali w listopadzie i jak im idzie sprzedaż w styczniu. To co mnie osobiście martwi to zniesienie ceny minimalnej i w zasadzie no niepewności czy oni ten skup faktycznie chcą robić przy tych cenach. Jesli zaczną kupować akcję to dla mnie będzie tylko potwierdzenie że wyniki sa co najmniej zadowalające jeśli nie bardzo dobre.
Trzeba wziąść poprawkę że od ogłoszenia skupu do samego skupu może chwilę zająć z powodu formalności. Ten tydzień w zasadzie mogą jeszcze to ogarnąć. Ale jeśli sa zdeterminowani to w przyszłym tygodniu powinny pojawić sie pierwsze informacje o skupionych akcjach. Jesli do wstępnych wyników nie będzie nic sie działo to zakładam z 90% pewnością że skup może będzie ratując 110zł, obym sie mylił.
Tak samo jak ty nie wiem ile sprzedali. Ale juz np wiemy jaki lfl mialo lpp 1.11 -9.12 i jak sobie popatrzysz kilka kwartalow wstecz mozna znalezc korelacje.
Poza tym 450 mln EBITDA to było w Q4 2024. Teraz duży wzrost powierzchni handlowej i prawdziwa zima w styczniu (a był też krótki zimowy okres w drugiej połowie listopada, kiedy Miłek mówił o dwucyfrowych LFL i mocnej marży) miałby skończyć się takim samym wynikiem? To byłaby porażka. Dlatego przy takim wyniku, sprzedaje akcje i biorę bardzo ładny zysk po czterech latach akumulacji. Ale zobaczymy. Ja wierzę, że będzie znacznie lepiej. A jak Worldbox wypali za dwa-trzy kwartały, to znowu zaczną marzyć o kursie 300 zł.
Przecież realista to troll i matoł, po co go słuchacie. Ebitda będzie powyżej 700, stacjonarne sklepy raportowały 100% wyższą sprzedaż, a każdy miesiąc pogodowo był dużo zimniejszy r/r
~realista, masz rację - rzeczywiście listopad/grudzień nie był specjalnie dobry dla odzieżówki i wiem, że styczeń to okres wyprzedaży - ale to przecież nie jest jakieś odgórne ograniczenie. Wyprzedaże robi się, żeby pozbyć się zalegającego towaru. A przecież kiedy widać jaka jest pogoda (i prognozy mówiące o mrozach do końca stycznia) i pamiętając, że kilka poprzednich zim było słabych, to chyba oczywiste jest, że ten styczeń to okazja żeby zarobić. Nie ma odgórnego nakazu, że w styczniu wyprzedawać towar na minimalnej marży. Nie trzeba być ekspertem od handlu butami, żeby wiedzieć, że w styczniu zimowe obuwie pójdzie nawet bez wyprzedaży. Co do Worldbox - to oczywiście masz rację, to z pewnością będzie strata. Ale konsolidacja na pewno jeszcze nie została zakończona. W tej kwestii najbardziej optymistyczna wersja to wyjście Worldbox z czerwonych liczb w Q2 2026. 450 mln EBITDY może i zostanie dobrze odebrane przez rynek, ale to absolutne minimum i raczej tylko zatrzyma spadek. Ja liczę, ze jednak grupa wykorzystała styczeń, a przy tak dużej ekspansji liczę na EBITDA w przedziale 550-600 mln. Poniżej 500 mln oznacza, że tu szybko niewiele się zmieni, a poniżej 450 kurs może zaliczyć kolejne minima.
Wordbox nie należy jeszcze do CCC group, słuchajcie co mówi Milek, tłumaczył że niesprzedany towar MKRI przejmuje za 10% wartości, więc właściciel MKRI woli to opchnąć do końca miesiąca aby mieć jak najmniejszą stratę. Lepiej przecenić 60% niż oddać Miłkowi za 10%
Nie wiem na co mam umawiać sie z realistą. Jestem załadowany w CCC grubo ale nie oszukuję sie tym że szorty cos tu odkupują bo w Ortex mają pożyczki drogie. Ja np uważam że styczeń powinien relatywnie byc dobry wynikowo i zakłada ze te 500-60pmln jest realne. Stelmach kiedy podawał ten przedział sugerował że to konserwatywny przedział i niedowiezienie go bylo by kompletna wizerunkową klapą w tym momencie. Problem z CCC jest taki ze fundy grajace na spadek sa bardzo zmotywowane i bardzo aktywne grają by ten spadek uzyskać. Z drugiej strony nie widać by popyt byl konsekwenty i ten skup byl by czymś mocno wspieracacym ale jesli on sie nie zmaterializuje wkrótce będzie tylko sygnałem że zarząd widzi cenę niżej.
Patrząc na dzisiejszą sesję, przy wzroście WIG20 o 2,3% na tą chwilę i spadku CCC 1,6% widzę ciemność, ciemność widzę. Mamy 22.01, za około 2-3 tygodnie wyniki wstępne a kurs leci. Gdyby miały być pozytywy poszedłby cynk od insiderów do funduszy i mielibyśmy wzrostową akumulację. Natomiast to, co widać ostatnio na kursie to moim zdaniem dystrybucja i możliwy powrót spadków, a nawet pogłębienie ostatnich minimów. Dlatego skup akcji jest na razie wstrzymywany, aby bronić przed głębszym tąpnięciem po ogłoszeniu szacunków. Nawet shorty trzymają się dobrze i jeszcze nic nie skupują.
Oby tak nie było ale tak coś czuję tak samo - i nikt nie robi nic żebyśmy tak nie myśleli. Najlepsze jest to że zaczynam brzmieć powoli jak troll tzn że dla mnie już granica cierpliwości minęła.
Przestańcie pisać bzdury. Nikt z nas nie wie jakie będą wyniki. A już na pewno nie świadczy o nich brak ceny minimalnej skupu albo brak rozpoczęcia skupu już teraz w tej chwili bo Wam się tak podoba. Do wyników raptem 2 tygodnie. Tyle chyba można wytrzymać bez tego biadolenia. Po co wypisywać takie rzeczy. Chcecie się pożalic, to jakieś przedszkole czy co?
Zgadza się sam się wstydzę już ale pół roku patrzenia jak wszystko rośnie a my w dół robi swoje. Tak samo czekaliśmy. A skup i na wyniki Q3. Ale masz rację czas sobie zrobić przerwę od tego. Na wynikach podejmę decyzję co dalej jak wyniki będą słabe sprzedaje wszystko tego samego dnia nieważne z jaką stratą.
Panowie jak czytam nie które komentarze zagorzałych inwestorów CCC, którzy powątpiewają w dalszy rozwój spółki to mam wrażenie, że krótkie spodenki oprócz uwalenia kursu ładnie wam w głowach pomieszało. Zniechęcenie do spółki narasta i oto krótkim chodzi- także na dzisiaj słowo klucz „cierpliwości”.Czy w tych otwartych 300 tys m2 to na wrotkach jeżdżą czy sprzedają towar?
A co jesli okaze sie, ze w Q4 EBITDA to bedzie ledwie 350 mln? Rozumiem i akceptuje spadek marzy, ale nie zaakceptuje nominalnego spadku przychodow badz marginalny wzrost przychodow w porownaniu do Q3 i istotny spadek ebitda. Mowie to jako inwestor zapakowany w ccc po uszy, wiec wolalbym mocno sie mylic
A dlaczego ebidta ma byc 350 mln? Pi czym to wnosisz? Zeszly rok 450 ml. Ten rok listopad super, grudzien mega, styczen rewela. To mnie wychodzi 600-700 mln. Ccc cos szykuje na shorty i to cos bedzie dla nich bolesne. Fakt, slabo ccc wyglada na tle wig20, ale to sie moze zaraz odwrocic. Ci, co zarobili na kghm i pkn przyjda tu. Smentslista pisze, ze lpp mial plaski 10-11, ale juz nie pisze, ze po tych plaskich wynikach kurs wystrzelil prawie 20%. To my tez mozemy tak miec. I tak bedzie. Pyranie nie czy, a kiedy.