Stało się :) Tak jak pisałem w listopadzie doszliśmy do 74,95 według tego co zakładałem. Super spółka!
Mój plan się powiódł i zakończyłem przygodę z GPW SA :) W przedziale 72,50 do 74,95 sprzedałem cały pakiet kilku tysięcy akcji w ostatnich sesjach. Zostawiłem sobie na pamiątkę 100 sztuk :) Zgarnąłem po drodze 6 albo 7 dywidend i na sprzedaży pakietu średnio grubo ponad 100%. To była spółka, którą najdłużej trzymałem w całej mojej historii giełdowych inwestycji! Rewelacja, wbrew znajomych inwestorów, którzy zawsze kręcili nosem jak mówiłem, że wolę spokojne systematyczne wzrosty nawet przez kilka lat i po drodze spoko dywidendy. Sumarycznie wyśmienita decyzja inwestycyjna.
W listopadzie jak pisałem to nie zakładałem, że styczeń będzie miał tak duże obroty na giełdzie. Także jest szansa, że jeszcze może nawet pod 80zł dojdzie. Ale ja po prostu trzymam się planu. Tak zawsze robię w inwestycjach. A do tego podskórnie czuję, że szykuje się zwała na całym rynku generująca początkowo wysokie obroty, ale potem stagnacja, bo inwestorzy będą wystraszeni. Cóż tak jak to historia ileś razu już pokazywała, po solidnych wzrostach i giełdy na szczycie zwała zawsze przychodziła. A ostatnie sesje na wykresach dobitnie dla mnie to pokazują. Cóż teraz trzeba zaszaleć i pójść m.in. w shorty FW20 ;)
Dziękuję wszystkim akcjonariuszom, z którymi miałem cząstkę tej firmy :) i życzę powodzenia! Kilkoro z Was miałem okazję poznać osobiście :)
Ja średnią miałem 34-35, bo to był najdłużej trzymany przeze mnie walor w historii. Ale świetna inwestycja. Tak z krwi i kości inwestycja z dywidendami po drodze.
Na razie nie planuję być tutaj ponownie, bo tak jak pisałem podskórnie patrząc na wykresy i ogólnie sytuacje po dłuuugich wzrostach na rynkach czuję, że nadchodzi zwała i chyba wkraczamy w fazę cyklu pt. cash is king. I teraz bardziej już spekulacyjne shorty na fw20 itp.
A inwestycyjnie to przyglądam się spółkom, które nie brały udziały we wzrostach całej giełdy, a zasługują na uwagę bo perspektywy mają dobre.
Ale to mój punkt widzenia. I proszę, żeby nikt się nim nie sugerował. Każdy podejmuje swoje decyzje, ma swoje plany inwestycyjne i analizy. Być może źle czytam rynek i okaże się, że kolejne miesiące wzrostów będą. Dla mnie wątpliwe.
Oczywiście, że samodzielnie podejmuję decyzje. Ja na własnym portfelu przeżyłem pęknięcie bańki internetowej, więc swoje lata mam i jakieś doświadczenie też. Ale lubię posłuchać innych sensownych opini, szczególnie gdy ktoś pisze merytorycznie. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję udanej inwestycji.
ja uważam, że przed zwałą może być jeszcze jedna fala wzrostowa, w momencie jakiegoś rozejmu na Ukrainie co może nastąpić w ciągu 2-3 miesięcy, i tutaj na fali GPW może dojść na 80zł (poziom FIBO), i możliwe, że się pożegnam, trzymam od 34zł i też kilka dywidend wziąłem. U nas kolejne ryzyko to wybory za 1.5 roku. jak do władzy dojdzie koalicja PiS - Konfederacja - Braun to klękajcie narody xP . Z drugiej strony duże obroty, niezależnie od kierunku, to duży zysk GPW i kolejne dywidendy też mogą być tłuste.