• Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Cześć wszystkim po długim weekendzie.
    Trochę mi zajęło, żeby ochłonąć po wynikach i konferencji. Nie ma wątpliwości, że wyniki były bardzo roczarowujące. Oczywiście na konferencji Miłek nie mógł twierdzic, że jest inaczej, więc skupił sie na przyszłości. Tłumaczenia, że przychody spadły z powodu nalotu ruskich wydawały mi się absurdalne, ale kilku psychologów biznesu potwierdza taką możliwość, inni menagerowie też zauważyli tę korelację. Cóż - ja pozostaje sceptyczny, ale ja się nie znam. Poza tym marny ze mnie konsument (nowe buty kupuję ja stare mi się rozpadną - i wtedy żadne drony nie powstrzymaja mnie od zakupu :-)
    Pocieszające jest, ze jednak Miłek mówił o błędach w strategii, więc chyba wiedzą w czym był problem (oprócz dronów) więc nie udają, że wszystko było super i nie ma problemu. Oby to nie była ściema. Poszlaką pozwalającą w to uwierzyć i dającą nadzieję, jest wzrost marży brutto HP w październiku. 56% to całkiem nieźle. Jeśli to utrzyma się w najważniejszym dla HP Q4 to jest szansa na wyraźnie lepszy wynik w tym kwartale.
    Na konferencji Miłek dużo czasu poświęcił na plany związane z Worldbox. Dobra wiadomość to zgoda KNF na przejęcie MKRI i zapowiedź kosolidacji w ciągu trzech miesięcy. Nie wiem, czy to oznacza, że już w raporcie za Q4 Worldbox będzie ujęty jako kolejny szyld. Wg Miłka efekty inwestycji i zmiany modelu Worldbox mają byc widoczne na wiosnę, w praktyce prawdopodobnie dopiero w raporcie za Q2 2025. Ale tradycyjnie - podobnie jak w przypadku innych szyldów Miłek jest tu optymista i wierzy, że stworzy markę, która zawładnie rynkiem tego segmentu w miastach powiatowych. Zresztą, Miłek jest optymistą w kwestii wszystkich swoich brandów (a Modivo to już wogóle będzie najlepsze na świecie).
    W kwestii ekspansji, Miłek potwierdził, że mocno przyśpieszyła w Q3 a w Q4 przyśpieszy jeszcze bardziej. usłyszałem na konferencji, że obecnie otwieraja cztery sklepy dziennie. Trochę nieprawdopodobne... nawet jeśli założyć, że to miało sie odnosić do wszystkich szyldów.
    Co do techniki, to po większej zmienności i większym volumencie zaszło trochę zmian w interpretacjach. Ja nie znam się na technice, więc tylko podsumuję, co znalazłem w tym temacie w internetach. Co prawda, tradycyjnie wydźwięk jest taki, że jak spadnie to będzie dalej spada, a jak urośnie, to będzie dalej rosło, ale przeważają opinie, że jeśli nie spadło poniżej poprzedniego dołka, to już bardziej nie spadnie. A jeśli jednak spadnie poniżej 135, to może zejść nawet do 105 zł. Nie wiem, nie znam się, cytuje tylko najczęstsze opinie.
    Podsumowując - drugi słabszy kwartał z rzędu, choć Q2 w zasadzie nie był słabszy, były tam jednak widoczne zwiastuny problemów i ujawniły sie one w wynikach Q3.
    Co do sprawy raporty Ninji - byłem pewien, że to tak sie skończy. CCC złozył zawiadomienie do KNF (czy do prokuratury?) o możliwości manipulacji kursem. I moim zdaniem na 100% na tym sie skończy. Nikt z tym ni nie rozbi. A już na pewno nie CCC. Szkoda zasobów.
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~CCC100 [37.31.18.*]
    Antoni, to ja w przeciwieństwie do Ciebie trochę bardziej optymistycznie. 3Q to najwyższy poziom przychodów w historii grupy blisko 3mld zł. Bardzo silna ekspansja, która ma na nać +38% powierzchni r/r - to znowu rekord i wiadomo, że na ten moment obciążenie dla wyników, które da owoc w już myślę od wiosny 2026. Wiadomo, że przychody wzrosną mniej niż powierzchnia ale to jest całkowicie normalne. W dalszym ciągu dobra marża i zapowiedzi jej poprawy w 2026.
    Stawiam na 2Q 2026. Będzie wyprostowana sprawa MKRI i Worldboxa, uspokoi się ekspansja i zmniejszą się związane z nią koszty. Ruszy marketing (choć już teraz to zauważam). W moim przekonaniu poprawia się wówczas cyfry. Milek nie traktuje CCC jak inwestycji na rok czy dwa, tak jak podchodzą do tego analitycy czy my chociażby. Dla niego obecne perturbacje to jest normalna część w silnym rozwoju. Docelowo dobrze prowadzi spółkę w ujęciu długoterminowym. Żeby nie było mam akcje CCC ze średnią 158 zł i jestem na haku - ale nie tnę straty bo teraz byłoby to głupstwem - jeszcze na akcjach zarobię.
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~Mat [89.37.175.*]
    Też tak do tego podchodzę. To że co dwa kwartał były "teoretycznie" słabsze no ale jak słabsze sprzedaż jest a sklepy nie otwierają sie za darmo. Martwił bym sie jak tu szorty byl by znikomy. Tak to sorki ale jak 10mln przemielonych akcji ma rzucić kurs o prawie 2% i zmniejszyć kapitalizację o 200mln to ja tu widzę naciąganie. Szorty wiedzą że rynek jest płytki i oni moga stosunkowo małymi pakietami robic z kursem co chcąc. Niestety narazie nie ma konkretnego gracza który by z nimi powalczył.
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    ~CCC100, co do zasady masz rację. Grupa sie rozwija, rośnie. Przejęcie MKRI to dywersyfikacja ale w ramach branży (ostatnimi laty wiele spółek dywersyfikowało działalność wchpdząc w fotowoltaike, hehe). Problem w tym, że oczekiwania co do tempa tego rozwoju i wpływu na wyniki były wyższe. Porównaj sobie chociażby wskaźnik C/Z, ale nie za poprzednie kwartały, czy za 2024 rok. Policz, ile gruba zarobi w tym roku i porównaj to z kapitalizacją. I już nie robi sie tak różowo. Ale mówmy o przyszłości, więc policz o ile musiałyby się poprawic wyniki w 2026 roku, żeby C/Z zrobił się atracyjny. Ja jeszcze rok temu byłem przekonany, że w zysk netto w 2025 roku będzie w granicach 800 mln - 1 mld. Teraz wiemy, że to mrzonki. Żeby kurs wrócił powyżej 200 zł, to właśnie w taki poziom zysku w 2026 roku musi uwierzyć rynek. A nawet mnie (wiecznemu optymiście bardzo trudno w to uwierzyć). Inna sprawa, że w razie poprawy marży i przy zakładanej ekspansji oraz w przypadku sukcesu koncepty Worldbox, założenia Miłka dotyczące rozwoju do roku 2030 wciąż pozostają aktualne. Nie twierdzę, że z całą pewnością zostaną zrealizowane, ale w 2030 roku, nawet 2 mld zysku netto mogą zostać osiagnięte. Oczywiście przy urzeczywistnieniu się wszystkich optymistycznych założeń. Cieszę się, że jestem optymistą. Ja jeszcze nie zdecydowałem. Byłem optymista rok temu, bo widziałem poprawiające się wyniki, trend był świetny. Jak zobaczę duż olepsze wyniki za Q4 i pierwsze dwa kwartały 2026 roku, to będę mógł powiedzieć, czy wszystko idzie w dobrym kierunku. Te shorty które obsiadły CCC, będą musiały kiedys odkupić akcje, ale przy dalszym spadku kursu CCC może wyleciec w kolejnym kwartale z MKRI i wtedy może nastąpić prawdziwy wodospad, na którym shorty będa mogły znacząco ograniczyć krótkie pozycje. Oby do tego nie doszło.
    Wszystko zgoda tylko my nie mówimy o tym że CCC kosztuje teraz 240zl tylko teraz ta cena to juz nawet nie 140zl. Czy te dwa kwartały sa tak tragicznie że wartości spółki powinna spaść o prawie 50%? Chyba nie a nawet jeśli to to juz dawno powinno być w cenie. Inna sprawa jest taka ze rynek nie wiedział że stawianie nowych sklepów kosztuję? A jak sklep powstanie w q3 czy q4 to nie nadrobi całego roku w parę miesięcy. Tu naprawdę kluczowe jest wywalenie 12mln akcji w rynek przez szorty. Tak to cena CCC pewnie naturalnie kręciła by się w okolicach 170- 190 tak by uwzględnić te wyniki.
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~BlockBuster [31.10.139.*]
    Krótkoterminowo to widać po dzisiejszym kursie nie ma podstaw do odbicia przy takie ilości S... Polska czeka na grudzień i kurs w rejonie 120-130... sentyment b.słaby na listopad... Generalnie tu nie mam żadnych wątpliwości co do całej grupy CCC. Plan, inwestycje, kierunki rozwoju, sprzyjające warunki dla handlu w 26.. Czekam na koniec listopada...
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~Kosiarz [37.19.199.*]
    Antoni, szacun. Jeszcze na początku roku byłeś niepoprawnym optymistą, teraz realista, ale w Twojej analizie i tak przebija optymizm i pod to można grać. +38% powierzchni r/r, marża HP 56%, konsolidacja Worldbox/MKRI i potencjał short squeeze. Fundamenty sugerują, że akcje CCC warto mieć w portfelu.

Jak powiedział klasyk "gdyby mogło być gorzej to już by było, hej" :-)
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: zenekzakcentu [88.156.214.*]
    Ja zgromadziłem już swój pakiet, poniżej 130zł jeszcze dobiorę, tak czy tak tutaj będzie można dobrze zarobić w przyszłym roku.
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~ka [31.0.6.*]
    Dnia 2025-11-12 o godz. 11:47 ~Kosiarz napisał(a):
    > Antoni, szacun. Jeszcze na początku roku byłeś niepoprawnym optymistą, teraz realista, ale w Twojej analizie i tak przebija optymizm i pod to można grać. +38% powierzchni r/r, marża HP 56%, konsolidacja Worldbox/MKRI i potencjał short squeeze. Fundamenty sugerują, że akcje CCC warto mieć w portfelu.
    >
    > Jak powiedział klasyk "gdyby mogło być gorzej to już by było, hej" :-)

###
    Ooooo …pod takiego posta to warto jagnięcinę w pasterskaosada.pl zamówić na ognisko :-D

• Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~Volvo [31.0.95.*]
    Wszystko fajnie tylko czemu codziennie minus 2-3 % kupa nawet odbija a tu plask i ciągle niżej
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~Kat [77.65.100.*]
    Czy to ma sens?
    Shorty pożyczają akcje od brokerów po czym sprzedają. Zakładam, że pożyczają akcje „niczyje”, gdyby były to nasze to dwukrotnie trafiłyby do obrotu. Nie znam się na tym, wiem tylko że każdy broker ma regulamin. Czy fachowcy mogą dodać więcej info?
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    ~ Kat, a może tak wygooglować sobie kilka haseł, np. "krótka sprzedaż", albo poczytać wcześniejsze posty na tym forum. Ech... nie ma akcji "niczyich". Fundusze shortujące pożyczają akcje od instytucji finansowych, które posiadają akcje. Za pożyczanie akcji płacą stosowne fee. W Polsce, takie instytucje jak OFE i TFI chyba nie mogą pożyczać akcji, więc pożyczają od zagranicznych podmiotów. Z kolei biura maklerskie nie pożyczają akcji drobnych akcjonariuszy, z kilku powodów, które można sobie wygooglować. Moim zdaniem, akcje drobnych inwestorów pożyczają jedynie brokerzy (nie bankowe biura maklerskie), np. XTB. Oczywiście powinien być zapis w regulaminie pozwalający na pożyczanie. Nie znam regulaminu XTB, ale przypuszczam, że jest tam taki zapis.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.19.199.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~ka [31.0.6.*]
    Dnia 2025-11-12 o godz. 12:40 ~Kosiarz napisał(a):
    > Dnia 2025-11-12 o godz. 12:13 ~ka napisał(a):
    > > Dnia 2025-11-12 o godz. 11:47 ~Kosiarz napisał(a):
    > > > Antoni, szacun. Jeszcze na początku roku byłeś niepoprawnym optymistą, teraz realista, ale w Twojej analizie i tak przebija optymizm i pod to można grać. +38% powierzchni r/r, marża HP 56%, konsolidacja Worldbox/MKRI i potencjał short squeeze. Fundamenty sugerują, że akcje CCC warto mieć w portfelu.
    > > >
    > > > Jak powiedział klasyk "gdyby mogło być gorzej to już by było, hej" :-)
    > >
    > > ###
    > > Ooooo …pod takiego posta to warto jagnięcinę w pasterskaosada.pl zamówić na ognisko :-D
    > >
    >
    > Akademia w deche była :-)
    >
    > https://youtu.be/h4ZmHMThp0A?t=37

###
    no co Ci powiem, to ci powiem, ale Ci powiem …
    epicki potencjał :)

• Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~olo [185.151.75.*]
    w portfelu w kolumnie S czy L :)
    Ciężko byc optymista jak mogło sie sprzedać kilka tysięcy akcji powyżej 200 zł, a sprzedało się 400. Cóż teraz mam jeszcze więcej tego papieru, więc nie mogę być pesymistą. Jedyny powód dla którego trzymam te akcje to wzrost marży HP w październiku i wiara w wizje Miłka. Może jestem zbyt łatwowierny, ale łykam wszystko co Miłek mówił na konferencji.
    Zwykle kupują akcje, któe sa w trendzie wzrostowym, ale kupiłem akcje w 2022 roku, jak były w okolicy 40-50 zł i okazało się to dobrą decyzją. Może teraz dokupowanie po 140-150 też nie będzie błędem.
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ralf100 [195.160.175.*]
    Gdyby bazować tylko na wizjach Miła ( wizje bardzo ambitne i dobrze) to powinienem sprzedać nawet skarpetki i za wszystko kupić ich akcje. Jak widać nie zawsze wizje idą razem z realiami. Jestem ciekawy wyniku za Q4 ,bo wyraźnie podkreślano, że pewne koszty związane z ekspansją były już zaksięgowane i nie powtórzą się w Q4. Przydałoby się też trochę mrozu, by ludzie mogli zapełnić wolne miejsce w szafie.
    ~ralf100, największe biznesy na świecie zaczęły sie od wizji. Więc trudno tego nie doceniać. W przypadku CCC jest to poparte wieloletnim doświadczeniem zawierającym nie tylko sukcesy, ale też porażki. Ludzie uczą sie na porażkach, wyciagają wnioski jak uniknąć ich w przyszłości. Poza tym mamy tu całą masę danych, którą świadczy o tym, że wizja sie realizuje. Miłek wrócił do sterów w CCC w bardzo trudnym dla spółki momencie. Wieszczono bankructwo spółki, akcje szorowały po dnie. Niezaprzeczalnym jest fakt, że to on zmienił cały koncept biznesu, spółka zaczęła przynosić zyski. Przychody zaczęły rosnąć, a skala ekspansji jest imponująca. Od maja kurs zjechał z 240 na 140 zł, ale przecież spółka nie bankrutuje, tylko wciąż generuje zyski. Spadły marże, ale przy takiej ekspansji i inwestycji w nowy koncept (worldbox) jest to naturalne. Oczywiście, jest to niepokojące, bo opcja, że wyniki będą się pogarszały również leży na stole. A budowanie nowego koncept zawsze wiąże się z dużym ryzykiem. Jednak uważam, że szyldy CCC, HP i Modivo już udowodniły, że dają radę i wierzę, że trochę słabsze ostatnie wyniki są przejściowe, a Worldbox nawet nie przypadku niepowdzenia nie pociagnie spółki na dno. Wg mnie gra toczy sie tylko o tempo i skalę wzrostu spółki.. i tu może być różnie. Ale nie ma zagrożenia dla istnienia grupy. Oczywiście to przy założeniu braku jakichś czarnych łabędzi. Nie biorę też pod uwagę ewentualnego zakońcenia wojny na Ukrainie, bo to całkowicie zmieni zasady gry, oczywiście na duzy plus dla CCC (i nie tylko dla CCC).
    Wojną na Ukrainie zmierza w stronę końca Ja zakładam do połowy roku 2026 może na koniec 2026 jak Załenski będzie uparty. O ile dotrwa bo ten skandal korupcyjny z ostatnich dni może go zmieść wtedy to koniec wojny będzie szybciej.
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~BlockBuster [31.10.139.*]
    Od stycznia też wchodzą te limity na paczki z Chin w UE to też będzie dobrze wpływać.
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~MZ [188.33.20.*]
    To akurat bardzo dobrze bo CCC prawdopodobnie ma problem z TEMU tak jak cała branża retail. Nie wiem jaka w Polsce jest skala, ale myślę że jakieś znaczenie ma.
  • Re: Wyniki - komentarze po ochłonieciu Autor: ~Quis [192.86.14.*]
[x]
CCC 3,80% 135,10 2025-11-28 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.