• Lekcja historii Autor: MO14000 [85.89.173.*]
    Bolo, twór MO14000 poświęciłem funkcjonariuszom Milicji Obywatelskiej, którzy w latach 1946-47 oddali życie za polskość Bieszczadów i wschodnich terenów małopolski w walkach z bandami UPA. Niby było już po wojnie, a jednak nie, bo wtedy lała się tam krew, a rodziny opłakiwały swoich bliskich. Kto nie zna tych czasów, ten niech sobie przeczyta książkę „Łuny w Bieszczadach”.
    Byli to młodzi chłopcy po 18-19 lat, przeważnie w ubraniach cywilnych z biało-czerwoną opaską na rękawie, ze zdobyczną bronią. Zginęli po to, aby Bieszczady były polskie.
    Polska zapomniała o tych ludziach. Ja nie zapomniałem. Traktuję ich jako bohaterów i prawdziwych Polaków. Cześć ich pamięci!
    P.S. Rzecz dotyczy również żołnierzy MO, którzy zginęli w walkach z niedobitkami Wehrmachtu na Ziemiach Odzyskanych.
  • Re: Lekcja historii Autor: bolo7 [89.78.121.*]
    Szczytna historia.
    Interpetację jako tej "niesławnej" MO zasugerował mi ktoś na forum, pisząc o nysce z takim numerem... pasowało nieźle... bo sam mam w pamięci takie obrazki ...
    A co znaczy 14000?

Poza tym, ludzie kojarzą skróty zawsze z nowszą i powszechniejszą historią, przypadek, o którym wspominasz w tym kontekście jest na tyle niszowy i dawny (raczej nikt z forumowiczów nie jest bezpośrednim świadkiem wydarzeń, o których wspominasz), że nie sądzę, żeby "MO" komuś i tak nie kojarzyło się z właśnie z naszą "ukochaną" milicyją...

W gruncie rzeczy, nie potrzebowałem aż takiego podkładu historycznego, żeby zwracać się do Ciebie "MO"... Chcesz to masz... Ale dla mnie i tak będziesz Jethro... Wyobraź sobie, że masz kolegę Krzyśka, którego zawsze tak nazywałeś, a on Ci pewnego dnia: "Od dziś mówcie do mnie: Paweł" ...

OK, MO ;)

• Re: Lekcja historii Autor: ~bnek [88.199.56.*]
    Witam.A teraz to szacun,atak wogóle to ja jestem dalej koledze winny te 4 stówki.Pozdro
  • Re: Lekcja historii Autor: MO14000 [85.89.173.*]
    Bolo, no niestety ludzie znają historię z tego co pokaże im TV. Prawdziwe pokłady historii trzeba poznać samemu. Laikowi mogłoby się wydawać, że Gdańsk zniszczyli Niemcy po ataku na Westerplatte i Pocztę Gdańską. Prawda jest taka, że spalili go Rosjanie.
    14000 obrazuje moje zaangażowanie w główny walor mojego portfelika na GPW, czyli w Polną.
    A następny mój nick będzie dotyczył Lwowa. Cóż nie udało się go zatrzymać, ale dla mnie to miasto na zawsze pozostanie polskie.

Benek, jest fajnie - zarabiamy:)

Pozdrawiam

• Re: Lekcja historii Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Zarabiamy i oby tak dalej :)
  • Re: Lekcja historii Autor: MO14000 [85.89.173.*]
    Coolturalny, taki materiał jaki wymaścił wczoraj Gorol nadaje się do wykorzystania przez któreś z Domów Maklerskich celem wydania rekomendacji KUPUJ.
  • Re: Lekcja historii Autor: ~benek [88.199.56.*]
    A tak w sumie to trzeba koledze coolturalny PODZIĘKOWAĆ. Pozdro
  • Re: Lekcja historii Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Oj dajcie spokój ;)

No można by to gdzieś zapodać, popołudniem będę luźniejszy pogadam z moim kolegą z Bankiera i porozsyłam do innych źródeł... Ponoć Puls Biznesu się zainteresował tym tekstem.
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.