Nie ma opcji, żeby ostatni wzrost i te ogromne obroty spowodowała ulica. Ulica na pewno pozbywała się beznadziejnie zakiszonych akcji, co widać w arkuszu zleceń jak na dłoni. Do 30 groszy akcje są przetrzebione. Gdyby teraz ujawnił się jakiś fund, choćby spekulacyjny, to złotówka pęknie w dwie sesje. Ale zapewne ujawni się we właściwym czasie, to nieuchronne, bo tych milionów akcji nie sposób pozbyć się bez reorganizacji i podniesienia wyceny tego gniota.
Dnia 2025-10-13 o godz. 20:19 _wiatrak_ napisał(a): > Nie ma opcji, żeby ostatni wzrost i te ogromne obroty spowodowała ulica. > Ulica na pewno pozbywała się beznadziejnie zakiszonych akcji, co widać w arkuszu zleceń jak na dłoni. > Do 30 groszy akcje są przetrzebione. > Gdyby teraz ujawnił się jakiś fund, choćby spekulacyjny, to złotówka pęknie w dwie sesje. > Ale zapewne ujawni się we właściwym czasie, to nieuchronne, bo tych milionów akcji nie sposób pozbyć się bez reorganizacji i podniesienia wyceny tego gniota. >
Myślałem, że pomyliłem fora i piszesz o innej spółce. Oczywiście, że nie ulica wygenerowała te wzrosty, zbyt duże i konsekwentne zbieranie, do tego ulica nie ma pojęcia o tej spółce. Ale widzisz różnicę między tymi wzrostami a poprzednimi, tymi do poziomów 0,32-0,33? Ile tego ktoś zebrał? Poprzednie wzrosty kończyły się powolnym wysypywaniem akcji i powrotem do biztechowej bazy.
Co do wejścia fundów na NC: https://www.analizy.pl/puls-rynku/37123/fundusze-inwestycyjne-omijaja-newconnect-gpw-chce-to-zmienic
Oczywiście że widzę różnicę w każdym aspekcie : na wykresie, w arkuszu zleceń, we wskaźnikach. Wtedy była nieporadna próba wyciągnięcia kursu w górę, dzisiaj jest konsekwentne, oszczędne zbieranie. A właściwie było - bo akcje w dużej mierze są już zaparkowane. Jednak nie wiem po co. Bo fundamenty są constans - spółka jest na granicy opłacalności.
Co do funduszy - jest ich kilka, niektóre mocno spekulacyjne. Ragnara i Centuriona znają już wszyscy. Gdy okaże się, że generują zyski z przekształcania spółek z NC ( lub chociaż z mamienia takim procesem ) - ściągną kolejne i nakręcą falę hossy. Kapitału na rynku jest ogrom - tylko omija NC szerokim łukiem. Są też fundacje rodzinne.
Tylko dodam, że pierwszy post w tym wątku napisałem 5 dni temu, mając do analizy tylko ten jeden wrześniowy wyskok.
Natomiast to - co działo się wczoraj ( piątkowa sesja 17 X ) - rozwiewa wszelkie ( moje ) wątpliwości. Już w czwartek, bez żadnego ostrzeżenia, kurs poszedł na widły - ale mimo to - nie udało się kupującemu istotnie powiększyć portfela. Zatem w piątek od samego początku dominował ostry popyt a wzrost był najwyższy na NC ( wraz z MILITARY, który podał info i rozkręcił się w końcówce ). Kupujący nie hamował się, wciągał umiejętnie, na chłodno, poziom za poziomem, bez korekt. Zresztą tych korekt nie ma kto robić - ulica jest bez akcji. 100, 200k nic już teraz nie znaczą. Brak ulicy widać było wyraźnie i w przebiegu sesji i na tym forum - ani jednego złamanego wpisu przez cały TAKI dzień !!
Ale tu żadnego infa nie było i do czasu ujawnienia się kupującego zapewne nie będzie. Może być i tak, że żegnamy stary BIZ z jego dotychczasową działalnością - ale wówczas i złotówka to będzie mało - jeśli skupuje ktoś agresywny, kto ma jakieś plany i kapitał. Ale póki co, kapitału dużo nie potrzeba do przejęcia - do głosowania grupami na WZA nie potrzeba większości - a poza tym , struktura akcjonariatu sporo umożliwia kupującemu.
Może się zagalopowałem w wizjonerstwie - czas pokaże. W tym roku mam wybitną passę - więc może będzie znowu tak jak mi się przywidziało :)