......lub nie , może to plotki (tym się zajmuję na co dzień) lub nie .......Kto ją tam wie..Najbardziej tajemnicza spółka na GPW...Trochę historii ..:
Jakubas ogłosił już raz wezwanie na 10,23...
W dniu realizacji wezwania kurs wynosił ~12zł........
Dziwnym trafem Jakubasowi udało się skupić częściowo...i był zadowolony........
Cały czas Polna nie podsyła żadnych informacji , raz tylko pod naciskiem ............udało się wydobyć od Jakubasa i Zarządu trochę infa , i kurs poszedł na 14zł...
Nastąpiła znowu cisza która trwa i trwa .......
Czyżby powtórka całej operacji.........?
A jak już mowa o wezwaniu, to jest ono teraz mało prawdopodobne. Od WZA minęły już z górą 3 miechy - z pewnością jakieś tam prace nad akwizycją są prowadzone, być może nawet kończone. W tej sytuacji każda cena zaproponowana przez Jakubasa będzie przebita przez innego inwestora. To tylko podbiłoby cenę rynkową ... a Jakubasowi chyba na tym nie zależy.
Pamiętajcie jeszcze o jednym. W poprzednim wezwaniu skupił zdaje się ok. 40k akcji. Wtedy wezwanie musiał ogłosić. Jeśli Pan J. zechce kupować tą spółkę to może z większym lub porównywalnym efektem zrobić to na rynku (przynajmniej do progu 66%) bez wezwania. Jak zechce mieć jeszcze pełniejszą kontrolę to ewentualnie spólka zrobi później buyback i umorzy akcje, przez co Pan J. bez wydawania swoich pieniędzy udział w spółce jeszcze zwiększy.
A tak w ogóle to myślę, że jego stan posiadania w gruncie rzeczy mu odpowiada. Być może zastosuje kiedyś jakiś mechanizm żeby zwiekszyć swój udział o kilka/ kilkanaście procent (np. wspomniany buyback), ale jeśli miałoby dojść do jakichkolwiek przejęć lub mariaży to status spółki publicznej jest mu bardzo na rękę.
Rozumiem, że pijok chciał po prostu wzbudzić zainteresowanie tematem. Prawda moim zdaniem jest taka, że jeśli zdarzy tu się kiedykolwiek wezwanie to tylko w formie buybacku spolki, bądź co bądź mocno nadpłynnej
To jest metoda na to, aby bez użycia srodków własnych spróbować zwiekszyć swój udział w kapitale zakładowym kosztem akcjonariuszy mniejszościowych.
Jak widzę nie jest to jedyna spółka z grupy, w której ta matoda zostanie zastosowana.
Ta sama metoda, takie same projekty uchwał.
Ta metoda to jest działanie na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych. W przypadku Polnej przy obecnym kursie można skupić i umorzyć około 500 tys. szt. akcji.
Nie tracąc kontroli wyciągamy ze spółki 8 mln zł.
bzdury to tobie zdarza sie tu pisać. Ja nie stwierdziłam, że tak będzie a jedynie że może tak być. Powiedziałam po prostu, że jesli w ogóle będzie wezwanie to takie. That's it.
W ten sposób odniosłam się do tematu wątku
Może być tak i siak. Morze jest szerokie i głębokie. A zamiast pisać o buybackach, squeeze outach i innych "możach", skup raczej swoją uwagę na realiach i nie mąć ludziom w głowach - bo właśnie to robisz.
nic dziwnego, że mnie zaatakował. Na wątku zastrzeżonym dla wybrańców MO pisze, że to o czym pisał miesiąc temu jest cały czas aktualne. Zadałam sobie trud i sprawdziłam: miesiac temu nie było aktywnego uczestnika o tym nicku. Więc to stary bywalec, który z innego kompa odświerza forum........................zapewne jeden z tych którym trochę zalazłam za skórę na przełomie kwietnia i maja.................:)
i wy mi patałachy wypominacie, że niby tego to sobie nie mogłam wyobrazić czy też coś takiego.......To sobie zobaczcie kto o takim scenariuszu pisał ponad pół roku temu. I jeszcze jedno, ten nieszczęśnik który pisał że buyback to bzdura, czyli MO1400 to przecież nikt inny jak nasz poczciwy trelo-ciul.
A Wy znowu swoje. Każdy udowadnia swoje racje i mądrości . Jakiż to Kuuuuwa ma wpływ na notowania ? Ja tu się nabijam z Jakubasa że jest nieudacznik " żądamy od Polnej podania jakiejkolwiek informacji... próbujemy sami dociec czy jest sens trzymać akcje ...
A tu co.. kłótnia Panie i Panowie . i to z ubliżaniem i epitetami ...
Mam w d... czy akcje będą po 100 czy po 25 , czy będzie wezwanie , buybeck
czy jaka inna cholera . Chcę zarobić worek forsy a sentyment do tej czy do innej spółki mam jednakowy .
Wasze zdrowie...
1/ a to jeszcze nie doszedłeś do wniosku, czy jest sens trzymać akcje?
2/ mistrzem obrażnia i epitetów jestes Ty
3/ nie podoba się Jakubas - sprzedaj akcje
No chyba lepiej bez tego skupu było bo wszystkich sparaliżowała ta informacja zarówno kupujących jak i sprzedających .Każdy szuka podtekstów ,drugiego dna i innych teorii spiskowych .
...może i jestem mało inteligentny i prostacki , ale te 100 akcji na S , to jest żenująco głupie . I nie wierzę iż to wystawił jakiś "mniejszościowy"...
Jakubas nie dość że jest Nieudacznikiem to na dodatek Fujarą...
prawda ~ed...? mój miły...