Od publikacji bardzo dobrych wyników za IIQ (po sesji z dn. 3.08) urośliśmy raptem 2 zł. Nie pomogła nawet informacja o przekroczeniu progu 5% udziału przez p. R. Kamińskiego. To skłania do stwierdzenia, że Polna w dalszym ciągu jest mulona i akumulowana.
Poziom cenowy ciut wyższy, ale nie na tyle wysoki, aby pozbywać się akcji ... i to w "przededniu" podania ważnej informacji. Obroty od 2 sesji spadają - frajerów do pozbywania się akcji jest coraz mniej.
Rozumiem Twoją frustrację, zarówno na Polnej jak i na Hardexie.
Ale czy naprawdę sądzisz, że nawet jesli ktoś da się skutecznie nagonić tu, na tym szacownym forum, to wpłynie to w jakikolwiek mierzalny sposób na notowania?
Rezultaty akcji "Polna po 25" niczego nie dały Ci do myślenia? Popatrz na notowania Polnej w stosunku do indeksów. ;-)
Usiłowanie obrażania mnie naprawdę nie zmieni Twoich wyników z inwestycji, wiesz? :)
Frustracja, zarówno na Polnej jak i na Hardexie? A o jakiej frustracji może być mowa skoro Polną brałem głównie w PP w cenie 5,20 - 7,20 zł? Na HDX też jestem powyżej ceny zakupu, a stracić na tym papierze będzie trudno:)
Nikogo nie naganiam, chodzi mi tylko o uświadomienie dotychczasowego akcjonariatu. Lebiody z nagonki nam tutaj, jak i na Hardexie nie potrzeba.
Akcja S>=25 nie wypaliła, więc dałem sobie z nią spokój - każdy popełnia jakieś tam błędy. Zresztą ten błąd nic mnie nie kosztował.
Za la cretino przepraszam - faktycznie przesadziłem.
Nie można raczej oceniać akcji S>=25 jako błędu - pomysł był bardzo fajny. Jednak jej efekty jak sądzę w sposób nie budzący wątpliwości pokazały, że długofalowe efekty działań w internecie są żadne.
Dziwią mnie zatem te powtarzające się epizody wychwalania Polnej. Należałoby raczej wysnuć wniosek, że ich znaczenie także jest żadne, oprócz naturalnie poprawy humoru i autopodtrzymywania przekonania o swojej racji ich autora. Jest to jedynie naganianie, oczekiwanie na szansę, że a nuć ktośprzypadkowy się złapie i na takiej podstawie dokona zakupu. Jeśli bowiem ktoś wie, że takie akcje wychwalania trwaja już długo, wystarczy, że wyświetli sobie wykres Polnej na tle jakiegokolwiek adekwatnego benchmarku i będzie miał informację co takie wychwalanie jest warte
Oczywiście strategia ciągłego wychwalania, w oczekiwaniu aż wreszcie nadejdzie moment, że chwilowo da się powiedzieć "miałem rację" ma swoje zalety dla wychwalającego. Ale to jest naganianie, od którego się teoretycznie odżegnujesz.
No i jeszcze to "lebiody nam nie trzeba". A jakiż to sort inwestorów podejmuje decyzje kierując się informacjami znalezionymi na tym i podobnych szacownych forach?
Dużo racji jest w tym co piszesz. Mimo to podtrzymuję to, o czym pisałem wcześniej: Zależy mi tylko na stabilizacji dotychczasowego akcjonariatu. Nie rozpisuję się po innych forach i nie naganiam w stylu "o jaka wspaniała jest ta nasza Polna, chodźcie do nas!". Moje wypowiedzi kieruję pod adresem naszej "starej" ekipy, która jest obecna na tym forum od ładnych kilku miesięcy.
A ... i jeszcze jedna sprawa. Zastanawiam się, czy zrobienie z Polnej baneru reklamowego dla innych spółeczek dobrze służy samej POLNEJ. Moim zdaniem NIE. Raz, że zaśmieca to forum, a dwa że może zachęcać do sprzedaży walorów PLA na rzecz innych, reklamowanych tutaj akcji. Ale to tylko moja opinia - mogę się mylić.
Jethro, moja opinia z kolei jest taka, że kto miał kupić Polną to kupił, kto ma ją kupić to i tak kupi. Na forum i tak pojawiały się i będą pojawiały wrzutki o innych spółkach. Wiadome jest, że każdy gdzieś indziej tak, czy inaczej inwestuje. I czy będzie się coś mówiło na forum Polnej o tym, czy też nie, to i tak każdy będzie sobie inwestował jak chciał. Sądzisz Jethro, że jak nie było tych dwóch wątków (TOP15 i DT) to ludzi nie wycofywali się z Polnej i nie wchodzili w inne spółki? - zakładam, że przynajmniej połowa byłej ekipy S25 w czasie ostatniej paromiesięcznej konsolidacji przesiadła się w tym czasie choćby z częścią papiera na inne spółki... I każda z tych osób szukała informacji na forach innych spółek, gdzie jeśli się kogoś nie zna, to nie wiadomo, czy jego posty traktować wiarygodnie, czy jest to tylko zwykła nagonka (na wzrosty, jak i na spadki). Założyliśmy, że tu mamy do siebie określone zaufanie i ja zdanie np. germanego, coolturalnego, czy pozostałych osób "sprawdzonych" o innych spółkach biorę 10 razy bardziej pod uwagę, niż pierwszy lepszy post kogokolwiek.
Poza tym, nie nazwałbym tego zaśmiecaniem, bo są na ten cel oddelegowane specjalnie 2 wątki i teraz właśnie jest porządek (pod warunkiem, że o innych spółkach rozmawiamy na tych właśnie wątkach, a nie gdzie popadnie...). Nawet jest 1 wątek na cele "prywatne"... Uważam, że przy tej ilości wątków, którą są na temat Polnej, tylko 3 oddelegowane na inne tematy, które nas również interesują nie jest niczym złym, wprowadza większą naturalność wymiany myśli, a nie ogniskuje nas tylko na Polnej. Bo ile można tłuc to samo o jej walorach... Wystarczy, że raz na jakiś czas odświeży sie jakiś kluczowy wątek i wystarczy. Plus oczywiście komentować bieżące wydarzenia na spółce i na kursie, jak coś się dzieje. A co innego nam pozostało na Polnej przy zebranych już informacjach - SPOKOJNIE CZEKAĆ NA SYSTEMATYCZNE UMACNIANIE SIĘ KURSU z finałem w formie tzw. odpału, jak już "duży" skupujący zrealizuje swój plan. I jakieś dodatkowe zaklinanie rzeczywistości w tym nie pomoże, jak także trzymanie tutaj kogoś na siłę za wszelką cenę.
Oczywiście, jeśli wola większości będzie inna, to nie będę przecież na siłę odświeżał wątków TOP15 i DT, jak nikt inny z naszego grona nie będzie tymi wątkami zainteresowany...