• 3 scenariusze na rynkach i rachunek prawdopodobieństwa Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    Zakładając 3 możliwe scenariusze na rynkach - góra, trend horyzontalny i spadek.
    1 - góra - w tym przypadku Asbis statystycznie powinien iść do góry - zakładamy że wyniki będę dobre, bo na przeciętnych i słabych kurs pewnie spadnie acz potem powinien odbić i iść zgodnie z rynkami.
    2 - trend horyzontalny- w tym przypadku nie potrwa to za długo i prędzej czy później jakiś kierunek zostanie ustalony - ja zakładam raczej korektę niż dalsze wzrosty - Asbis przy trendzie horyzontalnym 60/40 obstawiam spadek na 60 % a wzrost na 40 %
    3 - trend spadkowy - Asbis bezwarunkowo spada
    To jest taka najprostrza metoda szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia ryzyka danej inwestycji jaką stusuję w momentach w których rynki są na swoich teoretycznych ekstremach. ( wiem że to nikogo nie interesuje )
    W tym przypadku wynik jest dla mnie oczywisty - gram na spadki. Oczywiście tak jak w każdej metodzie opartej o jakieś założenia czy dane czy to fundamentalne czy te na wykresach trzeba analizować sytuację w miarę często bo rynki są zmienne i mogą iść w stronę przeciwną do naszej.
    Teoretycznie może się wydawać że kurs nie jest wysoko acz istnieje spory potencjał na spadki ( nie będę się rozpisywał dlaczego tak jest bo pisałem już o tym wiele razy )
    Oglądając wykres spółki można wywnioskować że większe prawdopodobieństwo jest spadku bo ma on większy zakres ruchu w dół niż jego wzrostu..
    Co do wyników to moim zdaniem są bardzo przyzwoite ( dobre + ) acz to dopiero początek walki spółki o rynki zbytu i o większy kawałek tortu. Im będzie wyżej tym będzie trudniej :) i takie zdanie w tej materii ma zapewne też Pan Prezes który 2 razy w roku wypłaca sobie dużą dywidendę chroniac swój osobisty majątek :) A to tylko o nim bardzo dobrze świadczy ! nie tylko dlatego że bierze jak może ( a może bo taką ma strategie ) ale też dlatego że ma świadomość że o kurę znoszącą złote jajka trzeba dbać ! :)
    Podsumowujac: jest dobrze, spółka daje sobie radę, niewiadomą są jej nowe inwestycje i przyszłość w ciągle zmieniającym się świecie - oby nie okazały się klapą. Przy tej cenie moim zdaniem spółka ma notę neutralną z minusem.
    Im taniej się kupi tym lepiej ;)

• Re: 3 scenariusze na rynkach i rachunek prawdopodobieństwa Autor: ~Mikesz [83.26.106.*]
    Jak mantra
    Wzrośnie, spadnie, lub na zero
    Itd itp
    Nikogo nie obchodzi co myślisz, bo co chwilę zmieniasz zdanie, i naganiasz to w jedną to w drugą stronę
  • Re: mikesz Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    Nikogo czyli ciebie ! bo rozumiem że nikt inni nie pozwolił się wypowiadać w swoim imieniu :)
    Po drugie to widzę że masz ogromny problem z tym co napisałem bo nie jestes w stanie tego zrozumieć :)
    Ale każdy może pisać co tylko chce z tym że ten wpis chyba był zbyteczny bo nic w nim nie napisałeś co by siędo niego odnosiło a twoje wnioski z tego co widzę są zupełnie mylne :)
  • Od śmiechu mam zajady Autor: ~PanAndrzej [37.47.246.*]
    Arkadiusz ma przepowiednię
    Jak nie spadnie to pójdzie do góry a jak nie to będzie tyle co jest
    Po prostu geniusz
    Był już tutaj taki przed Tobą tylko on mówił, że jest jasnowidzem bo jak nie spadnie to wzrośniePS
    NASDAQ miał być poniżej 23 tys a jest powyżej 24 tys

Nie bierz się za rzeczy na których się nie znasz
  • Re: Od śmiechu mam zajady Autor: ~PanAndrzej [37.225.46.*]
    Arkadiuszku i mamy rekord NASDAQ 24111$
    Teraz lecimy do dołu
  • Re: mikesz Autor: ~poi [164.127.243.*]
    Nie tylko Mikesza nie obchodzi co myślisz. Nas to nie obchodzi.

Idź być trollem gdzie indziej.
  • Re: 3 scenariusze na rynkach i rachunek prawdopodobieństwa Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Gdybyś dłużej siedział na tej spółce wiedziałbyś że nie zawsze idzie tak jak rynek (chociaż teraz tak może być).

Zobacz sobie poniższy obrazek, jeżeli nie spadnie dużo poniżej 26 zł, to w kanale masz szansę na wzrost powyżej 30 zł (mógłby wypaść jeszcze w tym roku). Natomiast gdyby wybić kanał w dół to MA200 powinno to wybronić na 22-23 zł i potem powrót na 26 zł+.

Także moim zdaniem jest neutralnie-pozytywnie w terminie 6-12 miesięcy. Fundamenty też na plus (ale dopiero mogą pokazać siłę za rok).

https://charts.stockwatch.pl/chart/DGSAXtnZrEOX2niyaKwPg
    https://charts.stockwatch.pl/chart/DGSAXtnZrEOX2niyaKwPg
  • Re: zen_on Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    Termin 6-12 miesięcy jest terminem dość odległym i będzie się w nim sporo działo :)
    W listopadzie zaliczka, potem druga część dywidendy, sporo wyników przyjdzie ze spółki do tego czasu. Dodatkowo minimum jedna ostra korekta na globalnych rynkach plus wiele innych możliwych zdarzeń. Na przestrzeni 12 miesięcy jakaś górka powinna być i na nią liczę :) ale mnie bardziej interesują dołki w których można taniej się obkupić żeby potem na górce sprzedać. Kontrakty Nazdaq zrobiły nowe ath a z każdym nowym poziomem presja szortujących będzie rosłą. Widać słabość niemieckiego daxa co chyba dobrze odzwierciedla stan niemieckiej gospodarki. Im więcej urośnie nasdaq tym korekta będzie ostrzejsza i dłuższa ( strach zrobi swoje ) ! a ona pociągnie za sobą wszystkie rynki akcyjne w tym gpw i Asbis w dół i na to czekam z niecierpliwością :) żeby kupić jak najwięcej i jak najtaniej. Asbis obecnie nie cieszy się zainteresowaniem i jest stopniowo strącany na coraz niższe poziomy, liczę że minimum będzie jeszcze jeden zjazd na poziom w okolicach (26.00) 25,50-24,50 zł. I ten będzie jakby naturalny - czyli nie obejmujący silnej globalnej korekty a taki który będzie razem z nią może znieść notowanie jeszcze niżej. Jak będzie to zobaczymy, akcji już mam sporo ale liczę na spadki i kupno jeszcze większej ilości. Optymalnie dla mnie będzie jak spadki bedą wrzesień- pażdziernik - pierwsza ich fala, potem wzrost okolice 28,00 zł i zjazd w dół tak nisko jak tylko się da i powrót minimum w okolice 29-30 zł.
  • Re: zen_on Autor: ~Mikesz [83.26.106.*]
    Te setki słów bez znaczenia
    Zwykle chciejstwo
  • Re: zen_on Autor: ~Mikesz [83.26.106.*]
    Gadasz sam ze sobą
    Nic konkretnego
    Same chciejstwo
  • Re: 3 scenariusze na rynkach i rachunek prawdopodobieństwa Autor: ~Takaprawda [81.15.172.*]
    Zen -średnioterminowo jak widać z wykresu grany jest kanał spadkowy z liniami nawrotu po trzech szczytach i równolegle po dwóch dołkach( jako wewnętrzny kanał w dużym długoterminowym).Istotna dla nas jest górna banda ,której ewenyualne przebicie da kolejny impus wzrostowy..Pozdro dla starej gwardii.
  • Re: at przemyślenia i cała reszta Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    z AT bywa różnie i sprawdza się tylko wtedy jak dana spółka czy instrument jest pod nią grane. Najlepiej jak sprzyja temu odpowiedni trend lub duże pieniądze. Czy AT działa na Asbis ? Technik AT jest tak dużo że zawsze jakaś ma szansę się ''podpiąć'' pod jej notowania. AT ma dać nam jakieś usprawiedliwienie pod nasze działania na rynku akcji, czyli sygnał na wejście lub wyjście z papieru. Zdecydowanie lepiej spisuje się na indeksach i wielkich spółkach gdzie przypadkowość jest zdecydowanie mniejsza. AT czy AF najlepiej chyba się sprawdzają razem ale trzeba je rozpatrywać w bardzo szerokiej perspektywie. Czyli obecny trend, nastawienie inwestorów do spółki i rynku, informacje, nastroje, trendy, kanały trendowe, linie wsparcia i oporu, fibo i cała reszta. Im więcej danych tym wiecej możliwosci i pomyłek ale też większa szansa na granie razem z trendem. Są tacy co nie stosują żadnej analizy a tylko się nimi posiłkują w kilku ważnych momentach. Można inwestować pod nastroje rynkowe - wzrosty(pozytywny)-spadki(negatywny). Moim zdaniem to informacje kreują rynki ale trzeba je odpowiednio wyważyć i przypisać im wielkość w czasie. Trzeba je też prawidłowo wycenić - dwie ostatnie czyli współpraca z Orange i salony Samsunga moim zdaniem są bardzo przewrtościowane na obecną chwilę i ja oceniam je zupełnie neutralnie z obawą o ich dalszy los, moim zdaniem może to się okazać wtopą a potencjalne zyski mogą być niezauważalne albo przekształcić się w stratę. Za rok czy dwa lata jak będą znane już wyniki tej działalności to wtedy będzie można ten wynik dodać albo odjąć od wartości akcji ale dziś moim zdaniem nie można dodać ani grosza (niewiadoma ma wiekszą wartość niż potencjalny zysk) i ja jestem w tym momencie nastawiony troszkę negatywnie zwłaszcza do salonów Samsunga które mogą przynieść sporą stratę a co za tym idzie wpłynać negatywnie na analizę techniczną ;) Optymizm na rynkach ma zalety ale raczej nie jest wskazany. Tu się liczy zimna kalkulacja, doświadczenie i dobre zarządzanie ryzykiem. Trzeba też wyczuć kiedy to nastroje tworzą AT a kiedy AT rządzi nastrojami.
  • Re: at przemyślenia i cała reszta Autor: ~Mikesz [83.26.106.*]
    Ani współpraca z Orange i Samsung nie jest w ogóle brana pod uwagę w cenie akcji
    Ale będzie pewnie już w przyszłym roku, i wtedy się zdziwisz
  • Re: at przemyślenia i cała reszta Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    AT to AT, sporo formacji ma 55-60% szans na realizację, czyli albo będzie albo nie.

Patrz, mogę sobie narysować fale Elliotta (główne) na kursie Asbis np. tak:
    https://charts.stockwatch.pl/chart/gxhzia8KkSjhqzI76seQ
    https://charts.stockwatch.pl/chart/gxhzia8KkSjhqzI76seQ
  • Re: 3 scenariusze na rynkach i rachunek prawdopodobieństwa Autor: ~Inwestor [89.64.5.*]
    Ark marnujesz tu życie i czas. Masz poważny problem. KNF
[x]
ASBIS 0,15% 27,30 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.