• Konkurencja nie śpi...;) Autor: ~daszek [171.22.91.*]
    https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-polska-spolka-zapowiada-produkcje-amunicji-bedzie-pasowac-do,nId,7949797

• Re: Konkurencja nie śpi... Autor: ~Tymczasowy1997 [31.0.78.*]
    Konkurencja, której akcje zostały wycofane z obrotu w tym roku.
    Faktycznie, jest co porównywać.
  • Re: Konkurencja nie śpi... Autor: ~daszek [171.22.91.*]
    Dnia 2025-08-10 o godz. 11:06 ~Tymczasowy1997 napisał(a):
    > Konkurencja, której akcje zostały wycofane z obrotu w tym roku.
    > > Faktycznie, jest co porównywać.

No tak sorry, nie wziąłem pod uwagę, że amunicję altyleryjską mogą produkować tylko akcje będące w publicznym obrocie. ;)
  • Re: Konkurencja nie śpi... Autor: ~Uuu [46.174.226.*]
    No trzymamy kciuki bo potrzeba amunicji w każdej liczbie. Ale w tym artykule z kwietnia (nowszych nie znalazlem) żadnych szczegółów nie ma. Jedynie to że w 2026 ma być prototyp pocisku. A linie do produkcji? Jaka wydajność? Kiedy produkcja seryjna ?
    Dokładnie, szczegółów brak.
    Ale daszek to jeden z naczelnych naganiaczy spadkowych odkąd siedzę na tej spółce. Prześledź sobie wcześniejsze jego wpisy.
    Ostatnio sam dodałem większy post demaskujący ich wiedzę.
    Dnia 2025-08-10 o godz. 11:15 ~Tymczasowy1997 napisał(a):
    > Dokładnie, szczegółów brak.
    > > Ale daszek to jeden z naczelnych naganiaczy spadkowych odkąd siedzę na tej spółce. Prześledź sobie wcześniejsze jego wpisy.
    > > Ostatnio sam dodałem większy post demaskujący ich wiedzę.

Jasne, ile tym masz założonych wątków na tej stronie a ile ja.
    Kto tu jest naczelnym naganiaczem? ;)
    Ja mam też inne spółki, a nie tylko PMG na ten moment. Poza tym opieram swoje posty o pewne, prawdziwe informacje i dane, liczby. A nie domysły i naganianie.
    A odnosząc się do akcji - fakt że zostały wycofane o czymś świadczy. Oczywiście można produkować 155 jak PGZ, poza publicznym obrotem.
    Dnia 2025-08-10 o godz. 11:31 ~Tymczasowy1997 napisał(a):
    > Ja mam też inne spółki, a nie tylko PMG na ten moment. Poza tym opieram swoje posty o pewne, prawdziwe informacje i dane, liczby. A nie domysły i naganianie.
    > > A odnosząc się do akcji - fakt że zostały wycofane o czymś świadczy. Oczywiście można produkować 155 jak PGZ, poza publicznym obrotem.

Nie interesuje mnie twój portfel, to ty masz inklinacje do zaglądania do cudzych portfeli.
    Powtórzę pytanie, ile ty masz założonych wątków, a ile ja na tej stronie, chyba proporcje są zaburzone nazywając mnie naczelnym nagniaczem, nie sądzisz? ;)
    Co w tym linku, w którym podałem jest nieprawdziwe?
    Co w wątku, który zalożyłem 3 lipca br- jest nieprawdziwe( wątek poniżej)? ;)

Zobacz wątki dotyczące Polska Grupa MilitarnaZobacz profil Polska Grupa Militarna
    Autor: ~daszek [171.22.91.*] 2025-07-03 14:30
    Opublikowano przy kursie:  17,42 zł , zmiana od tamtej pory: -22,27%
    KOMUNIKAT DLA KUMATYCH INACZEJ- wzrosty, spadki!!!
    Cyferkowy 321, Ryszard, Dario. mm- to dla was, tuzy intelektu... ;;))
    Napiszę dużymi lietrami...

KRÓTKOTERMINOWO KURS BĘDZIE SIĘ OBSUWAŁ POD ZBLIŻAJĄCE SIĘ NOWE DOPUSZCZENIA AKCJI DO OBROTU.
    CZYTAJCIE KOMUNIKATY SĄ TAM AKCJE OBEJMOWANE PO 60, 70 GR. CZĘŚĆ Z NICH TRAFI NA RYNEK. ALE WIEM, ŻE WASZE PRZPASTNE USTAWIONE KOSZYCZKI ZGARNĄ CAŁĄ PODAŻ. ;;))
    NIE BĘDĄ TO GWAŁTOWNE SPADKI ACZKOLWIEK DOKUCZLIWE I BĘDZIE ZJAZD NA POZIOMY O WIELE NIŻEJ, OCZYWIŚCIE BĘDĄ KOREKTY WZROSTOWE JEŻELI WPADNIE CENOTWÓRCZY KOMUNIKAT, CHOĆ JAK WIADAĆ OSTATNIO KOMUNIKATY ZE SPÓŁKI TRACĄ NA SILE ODDZIAŁYWANIA A SĄ DOBRĄ OKAZJĄ DLA WIELU DO WYJŚCIA.. ;;))
    DŁUGOTERMINOWO NA SPÓŁCE BĘDZIE MOŻNA ZAROBIĆ, ALE MIĘDZY BAJKI MOŻNA WŁOŻYĆ, ŻE W TYM ROKU BĘDZIE 30, 40 ZŁ.
    KTO PLANUJE KUPIĆ DŁUGOTERMINOWO POWINIEN WSTRZYMAĆ SIĘ JESZCZE Z ZAKUPAMI, RYNEK WCHLONIE NOWE DOPUSZCZENIA, NASTĄPI STABILIZACJA NOTOWAŃ WTEDY MOŻNA KUPOWAĆ...WIĘKSZE WZROSTY TO PRZYSZLOŚĆ, DRUGA POŁOWA PRZYSZŁEGO ROKU.

MIEJCIE DYSTANS DO ZAKLINACZY RZECZYWISTOŚCI W/W .. ;;))

A teraz sobie popiszcie, jak to trolluję i chcę kupić niżej, że jestem peroniarzem itp.. ;;) Oddaje wam wątek do dyskusji, chętnie poczytam i z niektórych będę miał ubaw.. Nie mam czasu siedzieć i każdemu odpisywać, tak jak Ryszard, któremu się nudzi.
    Pozdrawiam.. ;;))
    Przede wszystkim, ja Ci nie zaglądam do portfela, to mnie próbowano na tym forum wielokrotnie poniżyć, zdyskredytować, byłem wielokrotnie wywoływany do tablicy. Nie jestem człowiekiem, który pozostawi to bez echa.
    Tak jak wspomniałem, wszystko to, co mówiłem, jest potwierdzone. Na co wysłałem kolejne dowody.
    Nie celem chwalenia się (mam różne inwestycje, nie tylko na GPW czy NC). Bo nie ma czym.
    W każdej sytuacji chcę wyjść z twarzą.
    Podobnie jak moja strategia na najbliższy tydzień.
    Dnia 2025-08-10 o godz. 13:27 ~Tymczasowy1997 napisał(a):
    > Przede wszystkim, ja Ci nie zaglądam do portfela, to mnie próbowano na tym forum wielokrotnie poniżyć, zdyskredytować, byłem wielokrotnie wywoływany do tablicy. Nie jestem człowiekiem, który pozostawi to bez echa.
    > > Tak jak wspomniałem, wszystko to, co mówiłem, jest potwierdzone. Na co wysłałem kolejne dowody.
    > > Nie celem chwalenia się (mam różne inwestycje, nie tylko na GPW czy NC). Bo nie ma czym.
    > > W każdej sytuacji chcę wyjść z twarzą.
    > > Podobnie jak moja strategia na najbliższy tydzień.

O, jej....
    Ja Ciebie zaatakowałem, próbowałem poniżyć, zdyskredytować, wywolywalem do tablicy, wchodziłem z Tobą w interakcję?
    Skąd w takim razie atak personalny na moją osobę i chęc pokazania portfela, której teraz się wypierasz?
    Poniżej Twój wątek, z odpowiednim podkreśleniem treści.
    Następnym razem, nie strzelaj ślepakami na oślep i nie płacz na forum, że zostałeś skrzywdzony i poniżony.

Zobacz wątki dotyczące Polska Grupa MilitarnaZobacz profil Polska Grupa Militarna
    Autor: ~Tymczasowy1997 [31.0.76.*] 2025-08-08 16:42
    Opublikowano przy kursie:  13,60 zł , zmiana od tamtej pory: -0,44%
    Do Nhyta, Daszka, RTS, Zeusa i innych trolli
    Pokaż mi swój portfel - powiem Ci kim jesteś.
    Na ten moment to ja mówię otwarcie, ile i co posiadam.
    Budimex - 176 akcji. Tylko dziś jest to jeden z liderów wzrostów na WIG20. Pisałem o tym wczoraj. Dziś wleciał espik o budowie obwodnicy.
    Ofc nadal jest to mały pakiet, docelowo trzymam 15000-23500 akcji PMG. Portfel mój Zeusie drogi ładnie napuchł. Ale rozumiem, że Ty dalej kwiczysz siedząc w wykresach i interwałach 15 minutowych, wykresach Gaussa. Szkoda, że nic z tego nie skapuje.
    Możesz zawsze przerzucić się na udzielanie korepetycji z tajnik finansjery. Może na waciki starczy.
    Ja zaraz wsiadam do swojego Porsche i jadę na weekend w góry.
    Życzę wszystkim miłego weekendu i napuchniętych portfeli.
    Załączyłem w wątku nick Twojej osoby, ponieważ należysz do grona osób, które w ostatnim czasie próbowały zniechęcić akcjonariuszy, obrzydzić spółkę, nie pokazując prawdziwej swojej twarzy.
    Nigdzie Cię nie zachęcałem do pokazywania zawartości portfela inwestycyjnego.
    "Pokaż mi swój portfel - powiem Ci kim jesteś". Metafora - chcesz być wiarygodny, pokazujesz, nie chcesz być wiarygodny (czyli Twoje posty są bezwartościowe) - nie pokazujesz.
    Nie pokazałeś - więc dla mnie Twoje posty są bezwartościowe.
    Tyle w temacie.
    Dnia 2025-08-10 o godz. 14:23 ~Tymczasowy1997 napisał(a):
    > Załączyłem w wątku nick Twojej osoby, ponieważ należysz do grona osób, które w ostatnim czasie próbowały zniechęcić akcjonariuszy, obrzydzić spółkę, nie pokazując prawdziwej swojej twarzy.
    > > Nigdzie Cię nie zachęcałem do pokazywania zawartości portfela inwestycyjnego.
    > > "Pokaż mi swój portfel - powiem Ci kim jesteś". Metafora - chcesz być wiarygodny, pokazujesz, nie chcesz być wiarygodny (czyli Twoje posty są bezwartościowe) - nie pokazujesz.
    > > Nie pokazałeś - więc dla mnie Twoje posty są bezwartościowe.
    > > Tyle w temacie.

Zabawne, wiarygodność wątków/postów uwarunkowana od pokazania zawartości portfela. ;)
    Tak, jak pisalem wyżej, to czas i rynek oceni, kto jest wiarygodny..
    No sorry, że zniechęcam akcjonariuszy, pokazując im, że w najbliższym czasie trafią na rynek groszowe akcje i szykuje się konkurencja do produkcji amunicji altyleryskiej...
    W tym co pieszesz okazujesz sie poprostu chłopczykiem, który kupił p/w 17 zł i teraz stajesz na glowie, aby jakoś usprawiedliwić swoją stratę, która z każdym dniem powieksza się, z krótkim przerywnikiem na odrobienie części strat..
    Nie skupiaj się na metaforach, a dyskutuj merytrorycznie z tym co napisalem..Nie masz argumentów, bo rynek zachowuje się tak, jak to nakreśliłem w moich postach.
    Tak więc jakakolwiek dyskusja z Tobą mija się z celem, trzeba mieć odwagę przyznać się do błędu..
    PSZCZOŁY NIE TRACĄ CZASU NA TŁUMACZENIE MUCHOM, ŻE MIÓD JEST LEPSZY OD GÓ....NA..

W najbliższym? 12 miesięcy to według Ciebie najbliższy czas?
    A teraz powiedz mi, czy giełda kupuje przeszłość, teraźniejszość, czy przyszłość?
    Póki co innej teorii niż o tej przyszłości nie słyszałem.
    No to teraz. Daszku. Prosta matematyka.
    180k (załóżmy nawet te 120k) 155mm po 35/40k. Szybko licząc przychody będą na poziomie +-6 miliardów złotych. Tylko z samych 155. Plus dochodzą miny.
    Kapitalizacja za 1/2 lata będzie już na tyle stabilna, że kurs w mojej ocenie może się kształtować poziomie 30-50 zł.
    Masz merytoryke i liczby.
    A wiesz dlaczego kurs się obsunął?
    Żadne rozwodnienie czy imienne akcje groszowe, bo to już jest w cenie, cyniku forumowy.
    Powód jest prosty -grubas szuka SL i okazji do tańszego skupu mchu.
    Plus pseudo rozejm. Pod to było tąpnięcie. Next week odreagowanie, jak zresztą prognozował technik-at.
    Dnia 2025-08-10 o godz. 16:05 ~Tymczasowy1997 napisał(a):
    > A wiesz dlaczego kurs się obsunął?
    > > Żadne rozwodnienie czy imienne akcje groszowe, bo to już jest w cenie, cyniku forumowy.
    > > Powód jest prosty -grubas szuka SL i okazji do tańszego skupu mchu.
    > > Plus pseudo rozejm. Pod to było tąpnięcie. Next week odreagowanie, jak zresztą prognozował technik-at.

O czym Ty do mnie mówisz, z jakimi moimi postawionymi tezami dyskutujesz?
    Preczytaj moje wątki chlopie.. Ogarnij się..;;))
    Akcje serii I, H to są akcje na okaziciela, nie masz podstawowej wiedzy. ;) Mój wątek poniżej..
    "Grubas szuka SL i okazji do tańszego skupu mchu"- tak sobie tłumacz..Ha ha haaaaaaaa
    Gdzie odpowiedź na moje pytanie wyżej, ile jest na tej stronie moich wątków a ile Twoich i kogo można zaliczyć do naczelnych naganiaczy??.
    Ubaw mam z Ciebie po pachy, ale nie zamierzam marnować czasu, dyskutując z Tobą..
    . PSZCZOŁY NIE TRACĄ CZASU NA TŁUMACZENIE MUCHOM, ŻE MIÓD JEST LEPSZY OD GÓ....NA..- mam nadzieję, że chwytasz tę metaforę.. ;;))

Autor: ~daszek [171.22.91.*] 2025-07-10 11:36
    Opublikowano przy kursie:  17,80 zł , zmiana od tamtej pory: -23,93%
    KILKA FAKTÓW- specjalnie na życzenie 321..
    Wniosek o wprowadzenie do alternatywnego systemu obrotu na rynku NewConnect akcji Emitenta, tj. 1.450.852 sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii H, 5.500.000 sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii I  4.000.000 sztuk akcji serii FA

Seria H- cena emisyjna 0.70 zł...
    Seria I - cena emisyjna 0,60 zl ..
    Seria FA- cena emisyjna (w zależności od daty objecia właścicieli warrantów subskrypcyjnych serii C)- 3,00 zł. 1,60 zł. 2,80 zł. 

Czy po dopuszczeniu w/w serii do obrotu na rynku NC, będzie oplaciło się posiadaczom w/w serii sprzedawać??
    Odpowiedźcie sobie sami.. Miłych przemyśleń.. ;;))

Na wszelki pytania, odpowiedzi udzieli najbardziej kumaty na tym forum cyferkowy 321.. ;;)
    Również nie mam zamiaru rozmawiać z osobnikiem pozbawionym wyczucia inwestycyjnego i wiedzy.
    Mam tylko nadzieję, że już zarobiłeś na shortach tyle, że siedzisz sobie w jacuzzi na Hawajach. Ja tylko w Zakopcu póki co
    Dnia 2025-08-10 o godz. 16:30 ~Tymczasowy1997 napisał(a):
    > Również nie mam zamiaru rozmawiać z osobnikiem pozbawionym wyczucia inwestycyjnego i wiedzy.
    > > Mam tylko nadzieję, że już zarobiłeś na shortach tyle, że siedzisz sobie w jacuzzi na Hawajach. Ja tylko w Zakopcu póki co

Co do mojego wyczucia niech przemówią fakty, poniżej mój wątek dla Ciebie.. ;)
    Pogrubiłem datę, przy jakim kursie i zmianę od tamtej pory.. ;;))

Autor: ~daszek [171.22.91.*] 2025-07-10 11:36
    Opublikowano przy kursie:  17,80 zł , zmiana od tamtej pory: -23,93%
    KILKA FAKTÓW- specjalnie na życzenie 321..
    Wniosek o wprowadzenie do alternatywnego systemu obrotu na rynku NewConnect akcji Emitenta, tj. 1.450.852 sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii H, 5.500.000 sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii I  4.000.000 sztuk akcji serii FA

Seria H- cena emisyjna 0.70 zł...
    Seria I - cena emisyjna 0,60 zl ..
    Seria FA- cena emisyjna (w zależności od daty objecia właścicieli warrantów subskrypcyjnych serii C)- 3,00 zł. 1,60 zł. 2,80 zł. 

A teraz Twój wątek, wiarygodność tego co piszesz jest porażająca... ;;))

Autor: ~Tymczasowy1997 [31.0.73.*] 2025-07-23 08:42
    Opublikowano przy kursie:  15,86 zł , zmiana od tamtej pory: -14,63%
    Warto się zapoznać
    https://businessinsider.com.pl/biznes/polska-firma-kupila-armate-i-szykuje-produkcje-pociskow-155-mm-popyt-jest-olbrzymi/pmy6y8e

Ocenę wiarygodności i wiedzy, pozostawiam uczestnikom tego forum..
    A teaz idę na Hawajki... ;)

Idź, idź, trollu.
    Nie zapomnij zwiększyć pozycji na shortach.
    To jeszcze na all inclusive I masaż tajski na tych Hawajach Ci starczy.
  • Re: Konkurencja nie śpi... Autor: ~Mientki [85.2.229.*]
    Jeszcze nawet łopaty nie wbili, a Ty już im przychody ze sprzedaży liczysz. Owszem kupuje się przyszłość tylko jeszcze jeden czynnik tutaj trzeba uwzględnić, polityka. Co już politycy zapowiadali to można dużo baśni napisać. W latach dziewięćdziesiątych też myśleli, że komputer to zmieni wszystko i wyceny spółek rosły do kosmicznych. Później bańka tzw
    dot-com pękła. Nie uważasz, że na tę chwilę prawie 2 mld złotych wyceny to zbyt wiele za obietnice polityków, że będą kupować?
    Sam Niewiadów wiele nie ryzykuje jeśli dostaną tę dotację. Ale Ci co liczą na 40, 50 a może i 100 złotych za akcję już tak.
    Póki co żadnej obietnicy nie było odnośnie 155 mm, ale już posypały się konkretny odnośnie zawartej umowy z agencją Uzbrojenia (miny) czy niemieckim podmiotem (też system wyburzania min). Myślę, że budżet na zbrojenia jaki przyjęła Unia na najbliższą dekadę (5% PKB) będzie podtrzymany. Zbroić się trzeba będzie najbliższe lata. A nie porównuj OMG SA do Rafako czy Rafametu. Ani spółek covidowych. Inny kontekst.
    Ja napisałem że obiecują się zbroić, a nie wiem gdzie wyczytałeś Rafako. Nie ma takiej propozycji o 5% na zbrojenia i budżet UE jest na 6 lat.
    Propozycja KE zakłada także powołanie Funduszu Konkurencyjności, który w założeniu ma liczyć 451 mld euro i zostanie przeznaczony na inwestycje w obszarze czystych technologii, technologii cyfrowych, biotechnologii, obronności, przestrzeni kosmicznej i bezpieczeństwa żywnościowego, wspierając projekty na etapach od pomysłu do komercjalizacji.
    I to jest na 6 lat. Musisz być młody skoro twierdzisz że Unia da na uzbrojenie produkowane w Polsce.
    Kończę dyskusję bo widzę że widzisz same plusy, a zagrożeń żadnych.
  • Re: Konkurencja nie śpi... Autor: ~Mroczny [81.95.192.*]
    Poczytaj sobie o programie SAFE. 150 mld euro w formie pożyczek na obronność dla państw UE, przy czym złożone wnioski już przekroczyły tę kwotę. Projekty można składać do listopada, przy czym Polska już złożyła wniosek z projektami na 45 mld euro. W dodatku coraz więcej państw przeznacza większy % PKB na obronność. Gadanie, że zakończenie wojny ubije popyt na zbrojeniówkę uważam po prostu za śmieszne. A poza tym już wiele państw kupuje w Polsce, chociażby Rosomaki i Pioruny.

To poczytaj sobie ile państwa wydawały na zbrojenia po zakończeniu wojny . To może przestanie być to dla Ciebie śmieszne. To jest oczywiste, że tną by "kupować" głosy narodu w kolejnych wyborach. Kto zakończył wojnę w Wietnamie? Naród w USA, bo protestował. Przekonacie się na własnej skórze, że ta "moda" szybko przeminie.
    Czyli twoim tokiem rozumowania to obywatele Rosji zakończą wojnę protestami? A może Ukraińcy wyjdą na ulice?
    Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy, co oznacza oddanie obecnej linii frontu. To są najważniejsze umocnienia w Ukrainie. Jeśli je oddadzą, to Rosja będzie miała otwartą drogę na Kijów. Nie, nie ma żadnej gwarancji, że Rosja nie zaatakuje ponownie po podpisaniu rozejmu.
    Jak na moje szał na zbrojenia dopiero się rozpoczął i potrwa przynajmniej kolejne 5 lat.
    To był akurat przykład z w miarę cywilizowanego świata, a Rosja do takiego nie należy, poza tym Rosjanie tęsknią za ZSRR i uważają nadal, że powinni być sąsiadami z Niemcami. Więc tę wojnę zakończy Trump albo poprzez zaakceptowanie przez Ukraińców straty terytorium, albo poprzez odcięcie ich od pożyczek na zbrojenia. Bo walnie focha że tak się starał, a Ukraińcy zrobili z niego głupka, zresztą tego akurat nie da się zrobić bo już to zostało zrobione. A Ty po zakończeniu wojny później wytłumacz ludziom np w Polsce, że nie ma na służbę zdrowia czy obniżenie podatków bo trzeba się zbroić. Nadejdą inne problemy, co wcale nie oznacza, że ten zniknie. Po prostu inna narracja będzie prowadzona. Tak ja to widzę.
    Właśnie o to chodzi, żeby tak inwestować w zbrojenia, żeby kasa została w Polsce. To jest mega dochodowy biznes, a nie tylko studnia bez dna. Dla Niemców inwestycja w zbrojenia ma być sposobem na wyjście z recesji. Dlaczego polska gospodarka ma na tym nie zarobić, skoro niewiadów, lubawa czy wb electronics realizują kontrakty dla zagranicznych kontrahentów. Jeśli dobrze pójdzie to w przyszłym roku Polska przeznaczy 400mld zł na obronność.
    A Trump prowadzi swoją polityczną grę i nie wiadomo, czy rozejm z Rosją będzie mu na rękę. Jak na moje Trump chce się pokazać w roli silnego rozjemcy, natomiast Putin tylko gra na czas i omija cła.
    Wszystko się zgadza tylko do tego są potrzebne rządy które będą realizować strategię długoterminową, a nie banda ciemniaków, co kupują czołgi najpierw od Niemiec, później od USA, a na koniec od Korei, do tego jeszcze modernizują "nasze"
    W razie konfliktu to części chyba na tokarce trzeba będzie robić samemu. Nie mówiąc już o szkoleniu. Albo jedni podpisują kontrakt, a następni zrywają i Ty chcesz być wiarygodnym partnerem?
    Ile z tych pieniędzy zostanie w kraju? Ile z tego pójdzie na opracowanie nowych projektów? Zaraz wizyta w USA i znowu coś trzeba będzie kupić. Sto lat za murzynami z takim myśleniem.
    Chyba Cię trochę poniosło, że połowę budżetu na obronność przeznaczą w przyszłym roku.
    Nie, nie wydadzą za jednym zamachem. Ale będą podpisywać wieloletnie kontrakty
  • Re: Konkurencja nie śpi... Autor: ~Uuu [46.174.226.*]
    Polska zniszczyła swój przemysł zbrojeniowy. Jak widać już gołym okiem nastała polityka siły. Dobry wojek z usa już nie będzie bronić całego świata. Jeśli nie będziemy mieć swojego przemysłu zbrojeniowego nie będziemy nic znaczyć politycznie. Chyba wszyscy to czujemy. Budowa przemysłu zbrojeniowego w PL to walka o przetrwanie a nie moda. Przypominam historie. Średnio co 50 lat mamy wojnę z Rosją chyba od 16 wieku. Nizina polska to autostrada wschód zachód. Obszar między baltykiem a Karpatami to jedyna sensowna droga dla wojsk. Kto panuje nad tym obszarem decyduje o bezpieczeństwie zachodu.
    I co wtedy, gdy w niedalekiej przyszłości wojna się skończy, Putin zejdzie z urzędu w chwale i wstawią nowego prezydenta, niby prozachodniego. Cały zachód stwierdzi, że już zagrożenia nie ma, bo oczywiście interesy wezmą górę nad przeszłością. Deficyt budżetowy za chwilę przekroczy konstytucyjny próg i uważasz że przez najbliższe lata będziemy wydawać setki mld rocznie na zbrojenia?
  • Re: Konkurencja nie śpi... Autor: ~ja [91.150.207.*]
    Całkiem możliwe że nie, Polakom wszystko jedno pod czyim butem będą, do sowieckiego się przyzwyczaili, więc wolą ruski. Ostatnie wybory to pokazały.
  • Re: To samo było na Mercatorze Autor: ~nhyt [192.68.51.*]
    firmy rzuciły sie do produkcji maseczek, więc kurs MRC - po spektakularnych wzrostach - zaczął dyskontować spadek przyszłych zysków, mimo że pandemia trwała ledwie pół roku

tu bedzie to samo i to zanim zostanei uruchomiona produkcja
  • Re: To samo było na Mercatorze Autor: ~Anett [31.61.179.*]
    Nietrafne porównanie firm
[x]
NIEWIADOW -1,33% 14,80 2026-05-25 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.