• Miało być Autor: ~kosmita [37.248.179.*]
    Miało być WIG 20 3000 pkt (+/- 30 pkt) w sierpniu i przez cały wrzesień. Dopiero od pazdziernika do końca roku wzrost do 3300 pkt. Większe chwilowe spadki i następujące po nich wzrosty to oznaka wyczerpywania się tego etapu hossy, aż nastąpi rezygnacja z tej swawoli, a świadomi inwestorzy i spekulujący odbiorą część kapitałów harcownikom. USD w następnym ruchu powinien doskoczyć do minimum 3.80 PLN, a jest też możliwość do 3,85, a nawet do 3,90 PLN. Jeżeli chodzi o pogodę to nie mam pojęcia jaka będzie w przyszłości. Ja, jako kosmita mam też prawo na czymś się nie znać.
  • Re: Miało być Autor: ~kosmita [78.30.81.*]
    Miała być cena spółki GPW do końca tego roku jedynie 60 PLN, a teraz widać że za szybko ta cena rośnie. Nie żebym miał coś przeciwko temu szybkiemu wzrostowi, jako że to praktycznie najpewniejsza spółka całej giełdy, ale ceną tej pewności jest wolniejszy wzrost w aktualnej hossie. Jak tak dalej pójdzie to za dwa lata po wzroście WIG 20 do poziomu 6000 pkt, cena GPW osiągnie poziom powyżej zakładanych 100 PLN . Co sobie będę żałował, niech wzrośnie do 108 PLN. W temacie pogody w dalszym ciągu nie mam zdania na ten temat. Powodzenia.
  • Re: Miało być Autor: ~AniRaZu [31.0.55.*]
    Dzięki. Dobrze się czyta podczas urlopu wypoczynkowego.
  • Re: Miało być Autor: ~kosmita [37.248.178.*]
    Taniec giełdowy w pełnym rozkwicie, taniec w wersji wysysającej przy pełnym braku subtelności bo i czasu niewiele, tylko 5 tygodni. Oczekiwania bez zmian WIG20 3000 pkt ( +/- 30 pkt) ze znaczną premią dla inwestujących na dołkach optymistów i znaczną stratą dla ogarniętych strachem. Przypominam że to tylko pieniądze, czyli marność nad marnościami. Jeszcze ze dwa razy góra/dół ( góry jak poprzednio, a doły już nie takie niskie bo ubywa strachliwych). Koniec roku WIG 20 3300 pkt, USD po osiągnięciu 3,80/ 3,90 PLN, spadek do 3,35 PLN, GPW 60 PLN, a dla optymistów jeszcze dodatkowe 3 PLN. Ostatnio zainteresowałem się prognozą pogody, choć to trudniejsze od prognozowania giełdowego. Za pięć dni od teraz piękna słoneczna pogoda z temperaturami od 20 do 30 stopni (czyli lato pod koniec lata). Oczywiście wszystko powyższe to jedynie osobisty pogląd i nie ma w tym żadnej porady. Tak na wszelki wypadek jakby ktoś pomyślał, że to co napisane jest jakimś objawieniem. Powodzenia.
  • Re: Miało być Autor: ~kosmita [37.248.178.*]
    Do wydajnego rządzenia krajem potrzebne są kadry i elektryczność. Jakie są przeszłe i obecne kadry decydentów - dobrodziei to każdy koń wie, a z elektrycznością to też nie jest najlepiej. Piszę to w poszukiwaniu następnych tygrysów giełdowych rwących się do czołowych miejsc w przyszłym etapie hossy trwającej już prawie trzy lata, a wybór jest jak szybko policzyłem z pośród około czterdziestu firm w tym dwudziestu w miarę płynnych. Powyższe to takie rozważania z okazji trzy lub czterodniowego oczekiwania na słoneczną pogodę końca lata i początku jesieni.
  • Re: Miało być Autor: ~AniRaZu [31.0.26.*]
    @kosmita. Czy mógłbyś podać aktualne prognozy. Czy czeka nas złota polska jesień?
  • Re: Miało być Autor: ~kosmita [37.109.167.*]
    Potwierdzam, że pogoda we wrześniu tego roku będzie pogodowo najlepszym miesiącem na relaksujący wypoczynek, ale niestety nie jest to najlepsza wiadomość dla tych co zakończyli sezon smażonego dorsza z cuchnących nadmorskich bud, zwanych smażalniami i wielogodzinnych kolejek w celu dokonania wejścia na jakąkolwiek polską górę. Odnośnie spółki GPW, to ostanie wzrosty ceny były co nieco nadmierne, a powinny być bardziej dostojne jak wymagane jest dla tej firmy. Cena 60 PLN z dodatkiem 3 PLN dla optymistów to jak pisałem dopiero pod koniec tego roku, a teraz to WIG 20 pokazał swoje miękkie podbrzusze w postaci gromady strachliwych krajowych inwestorów wykonujących ruchy w następstwie popłochu dużych zagranicznych, w tym i zamorskich pieniędzy, które wiedzą tylko, że Polska to kraj gdzieś w Europie. Jeszcze ten wrzesień to taki trochę chybotliwy okres, ale od pazdziernika (dla odważnych tydzień wcześniej) szeroki wzrost do osiągnięcia pod koniec roku WIG 20 3300 pkt . Powodzenia.
  • Re: Miało być Autor: ~AniRaZu [37.109.163.*]
    Dziękuję:)
  • Re: Miało być Autor: ~AniRaZu [31.0.69.*]
    To tak wyliczył gpt.

Moja rekomendacja — do jakiej ceny warto kupować

Biorąc pod uwagę powyższe, jeśli inwestujesz pod dywidendę i chcesz mieć solidną stopę, moim zdaniem:

Jeżeli chcesz ⩾ 6% dywidendy, to maksymalna uczciwa cena to ~52-55 zł.

Jeśli jesteś OK z ~5–5,5%, cenę można podnieść do ~60-65 zł.

Powyżej ~65-70 zł stopa dywidendy spadałaby poniżej ~5% (przy dywidendzie 3,15 zł), co dla wielu inwestorów dywidendowych będzie mniej atrakcyjne, chyba że widzisz perspektywy wzrostu dywidendy lub cen akcji.
[x]
GPW 0,18% 56,60 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.