Jeśli umowa dojdzie do skutku to na pewno zrobią emisję nowych akcji dla funduszu i to po cenie atrakcyjnej dla funduszu, więc max 15 zł za akcję. Dla drobnych inwestorów to będzie armageddon.
Jak ja mam 320 akcji to czy naleze do duzych czy malych inwestorow? Bo widze czasami po lewej 1 akcje a po prawej 25 a u mnie to trzycyfrowa liczba papieru!
Brawo o jakim naganianiu na spadki Ty piszesz? Marzycieli już ty mieliśmy, a teraz kilka faktów:
1) Analitycy prognozują, że do końca 2026 roku firma będzie miała coraz gorsze wyniki finansowe przez wygaszanie core businessów - fakt
2) Firma ma bardzo poważne problemy związane z sukcesjami rodzinnymi. Odczuł to dzisiaj Cyfrowy Polsat mimo, że tam akurat spółka ma świetne wyniki - fakt
3) Spółki nie stać na sfinansowanie projektu elektrowni gazowej z własnych środków - fakt
Do tego nawet jeśli znajdą finansowanie na elektrownię (optymistyczny scenariusz), to będą musieli się zadłużyć na więcej niż firma jest warta lub nadrukować inwestorom tanich akcji, którzy uwierzą, że od 2028 roku elektrownia będzie stała i będzie zarabiać.
Każdy kto ma trochę rozumu wie, że mam rację. Osobiście żałuję, że projektu nie kupiło PGE. Jakby faktycznie wyłożyli za niego miliard, to cena realna akcji byłaby pewnie nawet pod 40 zł, ale tak się nie stało i jest wielce prawdopodobne, że w związku z powyższymi możemy tu zobaczyć nawet 15 zł za akcję. Nikogo to nie zdziwi. Zdecydowanie lepiej teraz kupić Cyfrowy Polsat. Tam przynajmniej mają super wyniki i perspektywy, a problemy rodzinne wreszcie się skończą.
Deweloper na budowę budynku mieszkalnego w np. Warszawie potrzebuje minimum 3 lata. Przez 3 lata w sprawozdaniach krzyczą czerwone minusy. A potem, piękne zyski. Więc czas to mniejszy problem. Dźwignia finansowa do realizacji inwestycji w przypadku firm produkcyjnych też może być wysoka. Inflacja zbija część kosztu kredytu. Pytanie na które nie znam odp, to czy są skuteczni, czy dowiozą tematy?
Czy plany są celem, czy celem jest pisanie o tych planach?
Pomysł na biznes, inwestycję jest dobry, potrzebny.
Niestety ich rodzinne przepychanki zabierają cenny czas i energę potrzebną na rowiązywanie problemów firmy. Szkoda. Czekamy.
OwO,
Tylko że jak buduje developer to ma zapewniony cash flow, klienci,a właściwie banki wpłacają pieniądze według harmonogramu postępu prac, tu obecny cash flow nie pozwala na dokończenie inwestycji w terminie. Po prostu muszą teraz pożyczyć kasę.
Dokładnie i Seba ma rację, ale ubrani w papier po tak wysokich cenach nie potrafią zaakceptować, że najbliższe dwa lata yniki firmy będą bardzo złe, a zadłużanie się na budowę elektrowni lub drukowanie tanich akcji to kolejny duży problem. W tych realiach można kupić papier jak się ma 5 letnią perspektywę inwestycyjną jeśli cena będzie 17-18 zl, a nie chore 25 zł...
No proszę Cię... z tego chcesz utrzymać tak wielką firmę? Zobaczysz straty w wynikach finansowych, to zrozumiesz, że ta farma wiatrowa wiele nie zmienia
Koszty ogólnego zarządu (49 722) (29 608) jak to zredukują będzie zysk. Razem saldo środków pieniężnych i ich ekwiwalentów wykazanych w sprawozdaniu z przepływów pieniężnych 411 978.
odstąpili od sprzedaży na rzecz PGE, bo amerykanie wchodzą na lepszych warunkach dla spółki i akcjonariuszy.
Najbliższe 2-3 lata to jest warte max 18-20 zł. Max! Jak wszystko dobrze pójdzie i nie nadrukują tanich akcji dla pożyczkodawców, to wtedy może od 2028 roku będzie można liczyć na jakieś wzrosty. I tyo tylko jeśli odpalą elektrownię
Dnia 2025-07-24 o godz. 11:37 ~ja napisał(a): > Najbliższe 2-3 lata to jest warte max 18-20 zł. Max! Jak wszystko dobrze pójdzie i nie nadrukują tanich akcji dla pożyczkodawców, to wtedy może od 2028 roku będzie można liczyć na jakieś wzrosty. I tyo tylko jeśli odpalą elektrownię
Bzdury takie chłopie wypisujesz ,że się aż ciężko to czyta. O finansowanie to sie nie przejmuj bo spółka sobie świetnie poradzi. Trzeba było tanio kupować jak kurs był poniżej 14 zł .
Pamiętajcie, że do grudnia 2025 roku Zepak ma spłacić 600 mln zł kredytu do banku w Luksemburgu. Jak niby zamierza to zrobić skoro pakuje się w kolejne długi? Tu kolejne miesiące to będzie armageddon
re-finance Biorąc pod uwagę zapowiedzi gotowości głównego akcjonariusza do wsparcia finansowego projektu, a także fakt, że wszystkie elementy elektrowni gazowej zostały już dostarczone na plac budowy, Biorąc pod uwagę powyższe założenia, nasz model implikuje wartość akcji ZE PAK na poziomie 32,0 zł na akcję (38% potencjał wzrostu).
Tego jeszcze nie było, żeby wierzyć analitykom, z których 50% się myli, a rekomendacje powstają pod to, aby sami mogli wyrzucić akcje. Ten sam analityk dawał rekomendację kupuj na 38 zł, a co się stało z kursem? Spadł na nieco ponad 24 zł. Teraz obniżył na 32 zł, a po publikacji fatalnych raportów finansowych i nrabraniu kolejnych długów pewnie wróci na 17-18 zł.
Poza tym zadałem pytanie, jak spółka chce spłacić do końca grudnia 600 mln zł długu bankowi z Luksemburga? Biorąc kolejne kredyty i pożyczki? Tu są wg mnie dwie opcje. Albo spółka zbankrutuje wreszcie przez te kosmiczne zadłużenia, albo będzie musiała nadrukować potencjalnym inwestorom mnóstwo nowych akcji o niskiej cenie nominalnej, aby chcieli je objąć.
Ja rozumiem, że drobni akcjonariusze zawsze żyją chciwością i widzą tu oczami wyobraźni 50 zł za akcję. To jak amok, z którego czasami warto się obudzić.
Dnia 2025-07-24 o godz. 18:13 ~ja napisał(a): > Tego jeszcze nie było, żeby wierzyć analitykom, z których 50% się myli, a rekomendacje powstają pod to, aby sami mogli wyrzucić akcje. Ten sam analityk dawał rekomendację kupuj na 38 zł, a co się stało z kursem? Spadł na nieco ponad 24 zł. Teraz obniżył na 32 zł, a po publikacji fatalnych raportów finansowych i nrabraniu kolejnych długów pewnie wróci na 17-18 zł. > > Poza tym zadałem pytanie, jak spółka chce spłacić do końca grudnia 600 mln zł długu bankowi z Luksemburga? Biorąc kolejne kredyty i pożyczki? Tu są wg mnie dwie opcje. Albo spółka zbankrutuje wreszcie przez te kosmiczne zadłużenia, albo będzie musiała nadrukować potencjalnym inwestorom mnóstwo nowych akcji o niskiej cenie nominalnej, aby chcieli je objąć. > > Ja rozumiem, że drobni akcjonariusze zawsze żyją chciwością i widzą tu oczami wyobraźni 50 zł za akcję. To jak amok, z którego czasami warto się obudzić.
Napisz do zarządu to może Ci odpowiedzą :). Poza tym skoro tak Ci się nie podoba spółka to nie siedz tu i nie siej sztucznego fermentu .Sprzedaj akcje jak je masz i nie męcz się szkoda twojego czasu jest tyle ciekawych spółek na GPW.
Sztuczny ferment to sieją chciwi i naiwni pisząc, że "jedziemy na 50 zł"...
Ja się pytam, jak spółka do grudnia chce oddać 600 mln zł kredytu? Biorąc kolejne pożyczki i zadłużając się na niebotyczną skalę? Druk akcji po cenie powiedzmy 15 zł dla potencjalnych inwestorów, to wg mnie jedyne rozwiązanie na najbliższe 1-2 lata. To nie sianie fermentu, ale fakty. Jak wiesz coś więcej lub masz pomysł, jakby spółka z tego miała wyjść na pisz coś konstruktywnego. Może ja jestem niedoinformowany i wcale 600 mln zł do końca roku do Luksemburga nie trzeba oddać :)
oj trzeba oj trzeba,nie sprzedali adamowa /potencjalna kasa na dlugi/ ateraz trzeba konczyc nie ma za co jakis dupny fundusz niezobowiazujaco cos jem chce dac/kto kogochce wyslizgac/ oj szczerbaty sie nakulkowal-zepak totwor wysokiego ryzyka pod napieciem
Nie będzie żadnej emisji, tylko pożyczki podporządkowane lub nie podporządkowane, zapominasz o jednym: że w firmie jest zadyma pomiędzy dziećmi i ojcem, i skoro fundacja zablokowała sprzedaż bloku gazowego (tak wynika z wywiadu z prawnikiem dzieci w parkiecie) to raczej wątpliwe że zgodzi się na emisję.
Dnia 2025-07-26 o godz. 09:58 ~mm napisał(a): > Nie będzie żadnej emisji, tylko pożyczki podporządkowane lub nie podporządkowane, zapominasz o jednym: że w firmie jest zadyma pomiędzy dziećmi i ojcem, i skoro fundacja zablokowała sprzedaż bloku gazowego (tak wynika z wywiadu z prawnikiem dzieci w parkiecie) to raczej wątpliwe że zgodzi się na emisję.
Przydało by się finansowanie z KPO , skoro spółka bierze udział w transformacji energetycznej i zmienia profil działalności to powinna być dofinansowana w tym zakresie . Może nowo powstałe Ministerstwo Energii w końcu się ogarnie .
Będzie się niedługo działo. Fatalne raporty, niespłacone długi, brak finansowania elektrowni i przez to jeszcze wstrzymane projekty OZE. Tu strzelam, że do pół roku nikt już nie sprzeda tego powyżej 20 zł. Obstawiam 17-18 max w pierwszym kwartale 2026. Zobaczymy, czy miałem nosa
ME ma inne trupy na glowie a nie zepaka co go szczerbaty wkulkowal w bagno a na dodatek z rodzina sie poroznil znacznie a mial byc rodzinny biznes/stary c..p/,PGE ma w odpisie miliardy,TPE to jest chodzce zombi a SP ma tam swoje udzialy to skad wzic 2 mild dla zepaka paranoja to pachnie zle 13-15 do konca tego roku
Dokładnie tak. Obawiam się, że tej spółce może nawet grozić los Elektrimu. Dlatego uważam, że ludzie powinni otworzyć oczy. Żal mi tych, którzy słuchają jakiegoś pseudo-analityka z PKO i kupują chciwie ten papier po tak chorej cenie myśląc, że tu będą wzrosty. Ja się pytam na jakiej podstawie? Niewielu widzi jaka jest faktycznie ekstremalnie trudna sytuacja w tej firmie. Tu żaden akcjonariusz w najbliższym czasie nie będzie spał spokojnie.
Jak już ktoś chce wejść w biznes Solorza to Cyfrowy Polsat jest sto razy lepszy. Super wyniki, realizowane projekty OZE itd. Jedyny problem to konflikty rodzinne, ale to jakoś tam wreszcie rozwiążą.
I gwarantuję, że nie mam akcji Polsatu, ale jakbym miał coś brać z majątku tej rodziny, to na pewno nie Zepak. Może przy 15 zł na krótko, spekulacyjnie pod infa na podbitki i wywalenie na 16-17, ale nie po 24 zł przy takich problemach! Obudźcie się i nie dajcie sobą manipulować.
Nikt nie nagabuje na spadki i oczywiście Zepak to nie Elektrim, ale dobrze znam jego historię i tam na początku kryzysu było wiele analogii. Fundusze też tam potraciły majątki. To, że masz kilka OFE w akcjonariacie nic nie znaczy. Myślisz, że fundusze nie mają nietrafionych inwestycji, gdzie tracą dziesiątki procent?
Skupiamy się na faktach, a te mogą być dla Zepaka katastrofalne w skutkach. Spółka zaczyna tonąć w długach i coraz trudniej jej będzie zaciągać kolejne pożyczki. Do tego trzeba te 600 mln zł do końca grudnia oddać do Luksemburga. Po raz kolejny zapytam z czego?
Gosciu zrozum, że prowadzimy sobie po prostu w miarę rzeczową dyskusję, a nikogo do niczego nie namawiamy. Jedynie do analizy i skupienia się na faktach, aby później nie płakać. Chciwość już wielu na giełdzie doprowadziła do bankructwa. Lata temu przerabiałem tu historię Techmexa, Fluida, IDMSA, Dudy, wspomnianego Elektrimu (skoro raz Solorz doprowadził spółkę na dno, a akcjonariuszy do bankructwa, to czemu ma tego nie zrobić ponownie) i wielu innych spółek, których już nie ma. Paradoksalnie interesuję się tylko takimi i gram na krótko, jak już do wszystkich dociera, że sytuacja jest tragiczna, a taka może tutaj być lada moment.
A żeby nie było, że w Zepaku dzieje się samo zło, to napiszę o jednym pozytywnym argumencie. Wciąż Zepak ma wysoką wartość księgową i gdyby nie to, spółka już pewnie szerzyłaby się ku upadkowi. Jednak pamiętajmy, że na horyzoncie bardzo złe raporty, o czym nawet ten paeudo-analityk pisał i te chore zadłużenia, a prze to c/wk może stopnieć w jednej chwili.
Ja naprawdę chciałbym się mylić, bo to przykre, gdy drobni inwestorzy tracą majątki, ale skoro tu jestem, to znaczy, że wierzę, że będzie bardzo źle i dlatego śledzę tą spółkę. Ot taki paradoks.
no popatrz...zazwyczaj sledzimy spolke wierząc w jej sukces ty odwrotnie - wierzysz w jej upadlosc -to niesamowite wrecz po raz pierwszy taki tok rozumienia widze
Myślę, że nie jestem jedyny, który interesuje się spółkami, gdzie może być bardzo źle. Na takich „upadłych aniołach” fajnie gra się na daytradingu, ale przy odpowiednich poziomach. Poczekam sobie cierpliwie na wszystkie złe infa i może wejdę na chwilę przy rozsadnych poziomach wartych takiego ryzyka czyli max 15-18 zł. I to tylko na chwilę. Trzymanie takiego papiera przy tych perspektywach to jest samobójstwo.
Mi jeszcze jedna myśl przechodzi przez głowę. Czy Solorz nie wyprowadzi OZE i elektrowni do Grupy Polsat, a z Zepaka zostanie to, co zostało kiedyś Elektrimowi, jak majątek z niego wyprowadzono właśnie do Zapaka i Polsatu.
Jedno jest pewne, będzie się działo w najbliższych tygodniach/miesiącach. Nudzić się nie będziemy, a kto miał rację pokaże jedynie czas.
Dnia 2025-07-26 o godz. 16:09 ~Gosciu napisał(a): > no popatrz...zazwyczaj sledzimy spolke wierząc w jej sukces ty odwrotnie - wierzysz w jej upadlosc -to niesamowite wrecz po raz pierwszy taki tok rozumienia widze
Cisną chłopaki na te 20 zł aż palce puchną od stukania w klawiaturę a twórczość analityczna i fundamentalna aż jest niesamowita ,normalnie w pudelku możecie się zatrudnić :) .
Jeśli tu się skończy na 20 zł to będzie jakiś cud. Jak posypią się złe infa to 15 to będzie max, a z czasem może i być upadłość jak z Elektrimem. Pożyjemy zobaczymy, kto miał rację. Naiwni wierzą w „jazdę na 50 zł”. My wierzymy w fakty i realną sytuację spółki, która jest bardzo zła, a czy za jakiś czas będzie 10-15 zł i groźba upadku, czy duże wzrosty, to jak pisałem czas pokaże. Jeśli się myliłem przyznam tutaj oficjalnie. Nie mam z tym problemu. Zobaczymy czy Ty „xx” przyznasz mi i reszcie, która uważa podobnie jeśli to nasz scenariusz się spełni :)
Dość pesymistyczny scenariusz choć wszystko jest możliwe..
Ja jednak liczę na inny rozwój wydarzeń otóż po informacji precyzyjnie określającej zaangażowanie funduszu liczę na krótką euforię i podjazd pod 32 zł wtedy warto będzie rozważy. Co dalej czy sprzedać i czekać na zjazd czy pozostać w blokach obserwując sytuację. Jeśli podadzą kolejne dobre informacje możliwe że pójdziemy za ciosem pod 40 zł . Tak to widzę osobiście a jak potoczą się losy papiera zobaczymy....
Kiedy spółka miała szansę na sprzedaż bloku do PGE kurs był po 30 zł, a to była fantastyczna informacja i historyczna szansa dla spółki. Jakby wpadl za to miliard, to pospłacali by długi i jeszcze by zostało na inwestycje w OZE. Niestety do tego nie doszło i raczej na pewno nie dojdzie. Z kolei Ty wierzysz, że kurs pójdzie na 32 zł jeśli spółka zaciągnie kolejne długi? Come on... Zobacz co się stało po infie o funduszu zainteresowanym udzieleniem pożyczki. Krótka podbitka o 1 zł przez ludzi, którzy nie rozumieją, że to kolejne pakowanie się w chore długi i zaraz zasypanie kursu przez tych lepiej zorientowanych, że to wspaniały moment na wywalenie części papiera. Drugi raz ulica optymistycznie na takie infa nie zareaguje, a niedługo publikacja raportów finansowych, które mają być wg analityków coraz gorsze z kwartału na kwartał. Tak, że masz prawo wierzyć w 32 zł, ale argument, którym to popierasz jest dla mnie absurdalny.
Jutro zaczynamy nowy tydzień i kolejne osuwanie się papiera w dół. Zamknięcie tygodnia jeśli nic złego się nie wydarzy przewiduję na max 22 zł. I potem kolejne zjazdy aż do wyników i informacji, że nie ma z czego spłacić 600 mln zł do Luksemburga, w wtedy to już nikt papiera nie sprzeda powyżej 15-17 zł, ale jak już pisaliście pożyjemy zobaczymy.