Wartość księgowa na akcję MFOOD 9,40 zł, notowania 0,86 zł. To są jakieś jaja spółka warta księgowo 92 mln zł, a jej kapitalizacja wynosi 8,3 mln. Potencjalny wzrost notowań do wartości księgowej wynosi zatem aż 1100%. Ciekawe kiedy pajace z głównego rynku GPW to zauważą.
Melduję się jako "pajac" który to zauważył... zajął pozycję w szeregu... i nic z tego nie wynika... zakupy na New Connect w PL to jak gra w kasynie... kupujesz cokolwiek => traktując kasę jako "straconą"... może zarobisz za rok... może za pięć lat... a może stracisz wszystko... Dużo zależy od zarządu i planowanej kiedyś tam polityki przejścia na duży rynek, dywidendy itd... kwestia że te plany już nieco wiekowe... i mogą zostać tylko w sferze planowania... loteria jak ze wszystkim... Pozdrawiam,
Z wartością księgową różnie bywa (YBS i wiele innych). Trzeba sobie zadać pytanie w czym ona jest (gotówka, grunty, maszyny (w przypadku kopalń schowane pod ziemią i w dużej części nie do zamiany na gotówkę). Z całkiem niezłą wartością księgową Petrolinvest wyszedł z GPW i nie wiem czy działa.
Jakie "dokupił"? Przecież tu nie ma dokupowania, tylko upychanie papieru. Wystarczy zobaczyć zobaczyć arkusz zleceń, gdzie na progach po obu stronach wszędzie jest po 1-2k a na sprzedaży największy baton 20k po 0,70zł. Gdyby było dokupowanie, to baton by był na kupnie. Ktoś tu chyba ze łzami w oczach zaklina rzeczywistość. Lecimy w dół, zapnijcie pasy.
Pewnie masz rację... jakaś pozycja w portfelu musi być na czerwono... na dobrą sprawę najlepiej by spółka upadła i syndyk podzielił majątek między akcjonariuszy... pójdzie w górę zarobię... upadnie też zarobię ;D nawet nie ma sensu zakładać stop-losa... obie opcje mnie urządzają...
Jeżeli myślisz, że w przypadku upadłości będzie duży majątek do podziału dla akcjonariuszy i wyjdą na tym na plus, to nie mamy o czym rozmawiać, bo bym musiał zacząć od tłumaczenia jak świat działa a nie ma na to miejsca i czasu. Odpuściłbym giełdę na twoim miejscu, taka dobra rada.
Co do bytności na giełdzie... mam inne zdanie... wręcz widzę szczegóły których inni najwidoczniej nie widzą... tworzę sobie pozycję na tych akcjach i nikt mi tego nie zabroni... stracę to stracę... nauka kosztuje... nie wiem czy znasz reguły szachów... czasami bijesz konia... czasami walisz królową... a czasami chcesz czy nie chcesz... poświęcisz wieżę by wygrać partię... na czas nie gramy... ;D