• i tak to będzie według mnie Autor: ~kernel [145.237.4.*]
    Jeśli sąd unieważni emisję 216 mln akcji dla Namsen, to cała struktura kapitałowa wraca do stanu sprzed emisji, a to oznacza zupełnie inną wartość księgową na akcję. I tak — może to być nawet trzykrotność obecnej wartości, czyli okolice 80–90 zł za akcję.

Symulacja: wartość księgowa przed emisją
    Dane:
    Kapitał własny przed emisją (na koniec czerwca 2023): ok. 8,2 mld zł

Liczba akcji przed emisją: ok. 77,4 mln szt.

Wartość księgowa na akcję: 8,2 mld zł ÷ 77,4 mln = ~106 zł na akcję

Czyli: po emisji mamy ~28 zł BVPS, przed emisją — ponad 100 zł.

Jeśli sąd uzna emisję za nieważną:

akcje Namsena zostaną anulowane,

liczba akcji wraca do 77,4 mln,

wartość księgowa na akcję skacze 3–4x,

a kurs giełdowy może eksplodować
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~ttbb [83.4.8.*]
    To wszyscy wiedzą. Problem w tym, że sprawa może potrwać kilka lat, a wynik jej jest niepewny. Równie dobrze Sąd może uznać ją za ważną. Bardziej przyziemnie martwiłbym się wojna na Ukrainie. Putin nie odpuszcza.
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~Kolber [188.146.17.*]
    Myślę że jak już będą powazne oznaki że wojna będzie się kończyła to sprawy nabiorą tempa. Na dzień dzisiejszy Putin jeszcze chce wojować a tym samym sytuacja jest niepewna
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~kernel [145.237.4.*]
     1. Naruszenie interesu spółki i akcjonariuszy mniejszościowych
    • Emisja została przeprowadzona bez prawa poboru, co oznacza, że dotychczasowi akcjonariusze nie mieli możliwości objęcia nowych akcji.
    • Cena emisyjna (1,15 zł) była rażąco zaniżona względem wartości księgowej (~28 zł) i kursu rynkowego (~14–18 zł w momencie emisji).
    • Skutkiem było rozwodnienie udziałów mniejszościowych z ~25% do ~5,6%, co może zostać uznane za działanie na ich szkodę.

2. Brak transparentności i uprzywilejowanie Namsen Ltd.
    • Emisja została skierowana wyłącznie do Namsen Ltd. i przez niego wskazanych inwestorów, bez ujawnienia ich tożsamości.
    • Może to zostać uznane za pozorną dywersyfikację, a w rzeczywistości — za przejęcie pełnej kontroli przez głównego akcjonariusza z pominięciem rynku.

3. Naruszenie zasad ładu korporacyjnego
    • Komitet ds. Ładu Korporacyjnego GPW uznał, że Kernel naruszył zasadę 4.13 Dobrych Praktyk, m.in. . przez brak uzasadnienia wyłączenia prawa poboru i brak rynkowego ustalenia ceny.
    • Choć to nie jest bezpośrednio wiążące dla sądu luksemburskiego, może zostać potraktowane jako dowód na nadużycie pozycji dominującej.

4. Zasada „abus de majorité” (nadużycie większości)
    • W prawie luksemburskim istnieje możliwość unieważnienia uchwały, jeśli większość działa sprzecznie z interesem spółki lub w sposób rażąco krzywdzący mniejszość.
    • Emisja może zostać uznana za instrument przejęcia pełnej kontroli z pominięciem mechanizmów rynkowych.

5. Brak realnej potrzeby kapitałowej
    Kernel nie wykazał, że emisja była konieczna dla finansowania działalności — co może podważyć jej cel gospodarczy i wskazywać na czysto strukturalny charakter operacji
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~kernel [145.237.4.*]
     Co pokazuje raport?
    Na dzień 30 czerwca 2023 r. Kernel dysponował:
    • gotówką i ekwiwalentami: ok. 330 mln USD,
    • dodatkowymi niewykorzystanymi liniami kredytowymi: ponad 200 mln USD,
    • ujemnym zadłużeniem netto (czyli więcej gotówki niż długu) — co oznaczało bardzo silną pozycję bilansową.
    Wniosek: Spółka nie potrzebowała pilnie kapitału, a mimo to przeprowadziła emisję:
    • po rażąco niskiej cenie (1,15 zł),
    • bez prawa poboru,
    • wyłącznie dla Namsen i wskazanych przez niego inwestorów.
    To właśnie dlatego wielu inwestorów i komentatorów uważa, że emisja nie miała celu gospodarczego, a jedynie strukturalny — czyli przejęcie pełnej kontroli nad spółką z pominięciem rynku.
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~Kolber [188.146.17.*]
    Za długo to trwa :) czyli były lub są problemy w sądach. Może jakieś ugody w drodze. Moim zdaniem w tej chwili jest próba kupienia czasu i umiejętne zbieranie z rynku akcji. Ostatnio szef napisał że sprawy takie trwają bardzo długo.
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~s213 [217.97.87.*]
    wartość księgowa nie wynosiła 28zł
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~kukold [93.105.177.*]
    Słuszne spostrzeżenia, do tego należy wskazać że w przypadku wyroku niekorzystnego dla Namsena, tj. sąd uzna wyrządzenie szkody materialnej na majątku akcjonariuszy mniejszościowych (spadek kursu akcji, utrata części praw, zmiana struktury kapitału), to Namsen i Kernel będą musieli naprawić szkodę a do tego zapłacić odsetki ustawowe - intérêts moratoires. W zależnosci w jaki sposób sąd ustali charakter relacji Namsen - inni akcjonariusze, to odsetki mogą wynosić 4.5-11% rocznie, naliczane od momentu złożenia pozwu.
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~s213 [217.97.87.*]
    jakie znowu odsetki??? anulują emisje i po sprawie
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~ttbb [95.214.217.*]
    Na chwilę obecną sprawa wygląda na przegraną, Sąd nie zabezpieczył roszczeń na czas trwania postepowania. dr Rafał Rzeszotarski stwierdził, że „Dostaliśmy wyrok sądu w Luksemburgu w zakresie naszego pozwu o zabezpieczenie naszych roszczeń poprzez zakaz wykonywania przez Namsen głosów z akcji nowej emisji. Niestety, sąd w Luksemburgu nie przychylił się do naszego wniosku, więc do czasu rozstrzygnięcia głównej sprawy (tj. w zakresie unieważnienia emisji) Namsen będzie mógł wykonywać prawa z tych akcji”. Więc jest to pewien negatywny prognostyk. Myślę, że jedyne co nas ratuje, to godziwa wycena przy wyjściu z GPW. na chwilę obecną kurs jest stosunkowo nisko. Krótkoterminowo, zakończenie wojny na Ukrainie na pewno by pomogło i na tym trzeba się skupić.
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~Kolber [188.146.11.*]
    A czytał najnowszy artykuł w forbsie ua ? Fakty trochę zostały zmanipulowane. Te wyroki to trochę poboczny temat a sprawa główna dalej się toczy. Więc nie wydawaj sam tutaj wyroków bo Luxemburg to nie jest jakaś republika bananowa i liczę na sprawiedliwe wyroki. Dodam że lux jest jednym z najmniej skorumpowanych krajów na swiecie
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~kernel [46.205.199.*]
    To, co napisałeś na forum, może wprowadzać w błąd, jeśli ktoś nie śledzi sprawy dokładnie. Z wypowiedzi dra Rafała Rzeszotarskiego jasno wynika, że:
    • Wyrok sądu w Luksemburgu dotyczy jedynie zabezpieczenia roszczeń, a nie rozstrzygnięcia sprawy głównej — czyli unieważnienia emisji.
    • Wyrok jest nieprawomocny, co oznacza, że sprawa się jeszcze toczy, a Rzeszotarski zapowiedział odwołanie.
    • Namsen może korzystać z głosów z nowej emisji tymczasowo, do momentu ostatecznego rozstrzygnięcia.
    Takie przeinaczenie sytuacji, jak to ująłeś (że „sprawa wygląda na przegraną”), to spore uproszczenie — i może niepotrzebnie siać panikę wśród inwestorów. W dodatku wpis ten nie odnosi się do strategicznej możliwości odkupienia akcji po godziwej cenie przy wyjściu z GPW.
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~Kolber [188.146.11.*]
    Dokładnie o tym pisałem :) te wyroki zostały w swoim przesłaniu zmanipulowane które dotyczyły pobocznych spraw
    Ja również dokładnie to napisałem. Że nie zabezpieczył na czas trwania postępowania. Nie wiem jak w Luxemburgu, ale w Polsce, przy zabezpieczeniu należy uprawdopodobnić roszczenie i wykazać interes prawny w dokonaniu zabezpieczenia. Skoro nie zabezpieczył, to stwierdził, ze nie uprawdopodobniono roszczenia, bądź nie wykazano interesu prawnego. Moim zdaniem oczywiście nie przesądza to o wyroku, ale daje pewien ogląd, jak Sąd podchodzi do tej sprawy. Przecież pozostawienie możliwości wykonywania praw z akcji tej emisji wiele nam mówi. Gdyby istniało ryzyko podjęcia nieodwracalnych działań w wykonywaniu praw z tych akcji, to Sąd winien to zabezpieczyć. Jest wręcz przeciwnie, że częściej Sądy zabezpieczają na czas trwania postępowania, a następnie jeżeli okaże się, że roszczenie jest niesłuszne - oddalają roszczenie. Tutaj nawet nie ma zabezpieczenia.
  • Re: i tak to będzie według mnie Autor: ~Kolber [188.146.16.*]
    No to jeżeli to jest takie proste dlaczego tak długo trwa wyrok w sprawie głównej oszukańczej emisji ? Przecież to już dawno powinno być załatwione w sądach a tak nie jest. Kernel wciąż jest na giełdzie a już miało go dawno nie byc
    Nie wiem, czy z innych reguł nie wynika, że spółka wobec której toczy się postępowanie nie może wyjść z GPW. Tzn., że musi być wyczyszczony stan prawny, aby można dokonać wyjścia. GPW zna temat i może nie zezwolić na wyjście. Ale tutaj nie jestem pewny. Należałoby zapytać Pana Doktora. Teoretycznie bowiem, skoro przekroczyli próg 95% mogliby to zrobić.
[x]
KERNEL 0,53% 19,00 2025-10-06 16:49:51
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.