Nowa emisja będzie i co dalsze mydlenie oczu? Tacy cwaniacy rzymianie nie dadzą zarobić czekają aż wszyscy pozbędziecie się akcji i wówczas będą z wami rozmawiać z innych poziomów szkoda czasu i pieniędzy to bagno
Niestety spółka z takim potencjałem po raz kolejny pokazuje gdzie ma akcjonariat. Dawno mogliby być gdzie indziej gdyby nie te dziwactwa spółki i cwaniackie rozdawanie akcji za 0.11.
Motywacja?
A co do tej pory? Widać po kursie, trzeba dać swoim bo im się pracować narazie nie chciało. Naprawdę źle wyglądająca informacja.
Można by szukać pozytywu, że nowe zakresy w działalności, ale takie zapisy dla naiwnych akcjonariuszy już były, no i też niestety dla mnie. Nikt tego nie kupuje bo nic się nie dzieje. Nikt w to już nie wierzy a "motywacja" tylko to potwierdza, że w spółce laba na całego. Po prostu drańswto. Pozdrawiam.
Pisałem już " prezes powiedział to jest moja spółka i będę robić mi się podoba , no i nacie był styczn i geszeft ,teraz to ,akcjonariusze obudźcie się.
Te chłopy w 5 lat nie odbudują zaufania, zresztą jakiego zaufania? Jak cichociemni w nocy puszczają takie infa, ehh. Pewnie ten kto wiedział o tych zamiarach to lał w rynek od dłuższego czasu bo wiedział, że nabierze grubo poniżej wartości księgowej. Nie zdziwię się jak skończą marnie. Czego ta firma już nie obiecała i ciągle to samo. Mam trochę tego papieru, ale nikomu nie polecam, kiedyś zejdę z haka. Niech sobie wstrzykują ten steryd motywacyjny, mam to gdzieś. Wszyscy już tutaj wiemy, że uczciwych akcjonariuszy naprawdę nie szanują tylko takich spod lady. Tutaj nie odrobię kasy. Pozdrawiam akcjonariuszy a zarządu nie. Po co oni piszą te wszystkie facebookowe życzenia dla nas? Nikt ich nie zna poza nami, akcjonariatem który uwierzył i podał rękę a jest potraktowany jak każdy widzi. Po prostu smutno.
Program motywacyjny to dobry pomysł. Zwiększy zaangażowanie kluczowych osób w spółce i powiąże interesy zarządu z interesem akcjinariuszy. Fachowy inwestor doceni ten program, ale tylko fachowy.
Program motywacyjny to dobry pomysł. Zwiększy zaangażowanie kluczowych osób w spółce i powiąże interesy zarządu z interesem akcjinariuszy. Fachowy inwestor doceni ten program, ale tylko fachowy.
Co za bzdury wypisujesz ? Okradają cię w biały dzień, a ty jeszcze im klaszczesz :(
Celem Programu Motywacyjnego jest wprowadzenie mechanizmów opartych na instrumentach finansowych Spółki motywujących Członków Zarządu Spółki
7. Program Motywacyjny łącznie skierowany będzie do nie więcej niż 149 zindywidualizowanych osób
Spory ten Zarząd - a raczej grupa znajomych królika.
Jadę na walne i zgłaszam sprzeciw do tego programu, a później zaskarżam decyzję do sądu To jest kpina z wielkością zysku Ebitda od którego zależy przydział akcji.
Mam grubo ponad 2 miliony i zgłoszę sprzeciw z zaprotokołowaniem a następnie wniosę do sądu o uchylenie uchwały na podstawie rarzącącego naruszenia interesów pozostałych akcjonariuszy i tyle w temacie
Zgłosić naruszenie przepisów do KNF sprzedaż akcji przez Typów którzy wiedzieli ,że taka informacja o nowej emisji zostanie ogłoszona niech zrobią kontrolę kto manipuluje kursem niech wezmą na tapet konta tych panów , jak by co do.....rdo lo im karę z 5 milionów to im się odechce , podobnie było u Karkosika jak mu do ...j ba i karę to mu się odechciało walenia w chu a
Bardzo popieram zamiar pana Pawła. To naprawdę nieprzyzwoite pod pozorem "programu motywacyjnego" robić dla siebie prezenty, kosztem mniejszościowych akcjonariuszy. Jaki program motywacyjny zakłada wielokrotny spadek osiąganych dotychczas wyników? Można mieć oczywiście założone różowe okulary i kupować argumentację, że program spowoduje lepsza pracę i mniejszą fluktuację wśród zarządu. Tak, zwłaszcza u Prezesa, który posiada 20% akcji, które go nie motywują do dobrej pracy i właśnie chce odejść w siną dal. Dopiero jak dostanie za pół darmo dodatkowe 5% akcji, to będzie lepiej pracował i łaskawie zostanie w spółce. Trochę żenada (:-).
Przez 3 lata mogą nabywać uprawnienia a zbywać akcji motywacyjnych nie można przez 60 miesięcy czyli 5 lat co biorący udział w programie motywacyjnym podpisuje w umowie.
Ciekawe.
Sami główni akcjonariusze mając 86,8 mln akcji stracili najwięcej na ostatnim spadku bo prawie 5,5 mln zł wartości wyceny ich akcji a od tegorocznego szczytu to już prawie 15 mln . Trwa hossa na rynkach więc pogratulować tylko .
Już jakiś czas temu sprzedałem wszystkie akcje. Wam też tak radzę. Jak zejdzie kurs na 4 grosze to im włączy się myślenie co do szacunku wobec inwestorów. Wtedy będą zagrożeni wypadnięciem z giełdy to się obudzą.
Fakt że mogli to zrobić inaczej czyli skupić akcje z giełdy w takiej ilości co potrzeba do programu motywacyjnego i wtedy akcje przydzielać a tak to zawsze jakiś niesmak jest. Wiem że kasę potrzebują na inwestycje a dochody zmalały no ale można to zrobić w ciekawszy dla obecnych akcjonariuszy sposób.
A kto nie potrzebuje kasy, bądźmy szczerzy,ale trochę przyzwoitości trzeba mieć. Widać że prezes wszystkie lustra wyrzucił z domu i nie musi się w nich przeglądać. JEDNAK KIEDYS KARMA WRUCI.
Dokupiłem kolejny pakiet.
Nie widzę powodu by nagle odcinać się od spółki. System motywacyjny nic nie zmienia. Poczekam na nową halę z destylarnią i produkty alko. Nigdzie mi się nie spieszy.
Problem w tym, że nie rozmawiamy o tym, czy spółka jest dobra fundamentalnie, czy nie, czy wierzymy w jej nowe inwestycje i ogólnie w jej przyszłość, czy nie wierzymy. Sam kupiłem jej akcje, bo uważałem, że jest dość atrakcyjną inwestycją. Tu mówimy o czymś zupełnie innym. Mówimy tu o w mojej ocenie brudnych praktykach uprawiania rozdawnictwa akcji po zaniżonej cenie pod pozorem programu motywacyjnego. Pewnie nie byłoby tej dyskusji, gdyby warunkiem realizacji uprawnień do objęcia akcji było podniesienie co roku o 20% EBIDA przez 3 lata, a nie jej poziom kilkukrotnie niższy od dzisiejszego. Wcześniej ktoś pisał, że dobiera akcje, bo wierzy, to bardzo OK, może to będzie super inwestycja. Musimy mieć jednak na uwadze, że nawet jak wszystko w spółce potoczy dobrze, to akcjonariusze większościowi, którzy dopuszczają się tego typu praktyk jak omawiana, mogą wymyśleć 100 innych sposobów, by drobnych akcjonariuszy z tego wzrostu wyniku i wartości spółki "wyślizgać" (:-).
PS. Kolego DS, umiem czytać i to naprawdę niepotrzebna agresja w moją stronę. Skoro piszesz, to pewnie dokładniej przeczytałeś i Ci wierzę bez sprawdzania, że prezes nie może objąć akcji. Tylko jakie to ma znaczenie, czy w tej "inżynierii" rozwadniania kapitału moim kosztem pod pozorem programu motywacyjnego za pół darmo 20 mln akcji obejmie prezes i dwoma kolegami z zarządu, czy tylko dwóch kolegów prezesa.
Dlaczego piszesz że po zaniżonej cenie. Przecież jak dostaną warranty to dostają to za darmo a mogą sprzedać po 5 latach po cenie jaka będzie wtedy na giełdzie . Cena 10 groszy to jest cena nominalna akcji które są emitowane ale de facto obdarowany za nią nic chyba nie płaci a może nie doczytałem.
Tu się kolego mylisz bo z firmą nie mam nic wspólnego a moja opinia o spółce wynika tylko z jej fundamentów i choć to jeszcze nie jest to mega przedsiębiorstwo to wskaźniki ma dobre a i zyski ostatnio już przyzwoite.
Dlaczego mam pisać o niej źle jak jestem jej akcjonariuszem i to w wadze trochę cięższej niż większość tu piszących . Nie zawsze jestem zadowolony i jak poczytasz to i dzisiejszy komunikat nie bardzo mi leży bo wolałbym jak pisałem w innym poście by te 20 mln akcji najpierw skupili z rynku i później stworzyli sobie program motywacyjny z własnych firmowych akcji zwłaszcza że mają na to kasę ale wiadomo że biorą się niebawem za budowę drugiej hali więc wybrali taki wariant by nie uszczuplać sobie gotówki na premie i tyle. Warranty rozbite na okres 3 lat do 2027 i blokada sprzedaży akcji 60 miesięcy od objęcia czyli nadmiarowego sypania akcji nie przewiduję się w ciągu najbliższych 5 lat.
Piszesz, że jesteś "cięższym" akcjonariuszem. Mogę wiedzieć na co liczysz? Pytam poważnie, bo ja kupuje akcje taniej a sprzedaje drożej, ewentualnie trzymam jeśli spółka regularnie wypłaca dywidendy. Jak Ty tu planujesz zarobić? I jeszcze raz - pytam poważnie, bez złośliwości. Po prostu mam pakiet i widząc, co się tu dzieje mam ochotę walnąć go PKC i zapomnieć o tej inwestycyjnej porażce.
To jest jedyną spółka z NC którą posiadam a decyzję podjąłem wiedząc że spółka planuje przejście na rynek główny i na to nie ukrywam liczyłem. Faktycznie spółka złożyła dokumenty o przeniesieniu ale okazało się że jest za mała kapitalizacja i myślę że ktoś mógł trzymać kurs by tak właśnie było . Nie wiem jak to ostatecznie się skończy ale liczę że kapitalizacja osiągnie odpowiedni poziom i tak docelowo będzie .VC. A77ar77ss67eea6aa5rrr6aars5rrr5aa5ssatatraaaa766
Coś mi się wcisnęło i wysłałem nie sprawdzając . Idąc twoim tokiem myślenia po spadku akcji każdy trochę utknie jak inwestuje krótkoterminowo i chciałby wyjść ale przy założeniu długoterminowym nie mają takie ruchy znaczenia bo prędzej czy później kurs wróci na swoje tory.
Pozdro.
Wtrącę się w rozmowę,nie zawsze kurs wraca wyżej ,nie które spółki wylatują z giełdy no ale szkoda gadać ,my mniejszościowi akcjonariusze zawsze mamy pod górkę na bananowej.
Spółka jest w wyraźnym trendzie spadkowym już pół roku. Nie wiem jaką masz średnią i nie wiem jaki masz horyzont inwestycyjny. Ja spółek z NC nie traktuje długoterminowo z założenia. Pomijając to, ja zawsze, przy każdej inwestycji, dzielę zwrot przez czas. Bo jeśli zarabiam na akcjach tyle co na obligacjach to szkoda mojego czasu - jestem aktywnym nie pasywnym inwestorem.
A tutaj dodatkowo mam poczucie, że de facto właściciel i jego zarząd ma akcjonariuszy w poważaniu. Na giełdzie póki co jest hossa i szkoda mi mrozić kapitał w spółce, która sama sabotuje własne notowania. Im zwyczajnie zdaje się na kursie nie zależeć, zarabiają na realnej działalności. Nie wiem tylko po co w takim razie utrzymywać spółkę na giełdzie, nawet jeśli to tylko NC.
Gdyby wpadli na pomysł produkować napoje energetyczne dla Wojska i Policji to nie wyobrażam sobie poziomu ceny. Nie wiem na co czekają , wojsko musi dostawać energii , jazda mi tu na walnym to wprowadzić