Juz we wtorek obstawiałem 1zł.I taki zjazd był.Wczorajsze szarpniecie określam wypadkem przy pracy i wczoraj napisałem że jest pod wywalenie papieru.Nadal tak uważam..Sesja trwa.
Trzeba wiedzieć, kiedy ze sceny zejść. Oszukiwanie ludzi, że ktoś udziela przez telefon poufnych informacji, wykorzystywanie tego, rozpowszechniając już sam fakt dzwonienia do "kogoś" i zapewniając o perspektywach spółki z prawomocną upadłością likwidacyjną, jest karalne. Już nie wspomnę, że ktoś miałby udzielić poufnych informacji telefonicznie, nie wiedząc komu ich udziela, to byłby deb...ilizm. A jeszcze większy debi...lizm to wiara w te brednie
Dnia 2025-05-16 o godz. 11:10 ~jawa_sen napisał(a): > Po wyborach dopiero bedzie wiadomo czy strategia ogłoszona przez rzad bedzie realizowana.
To chyba marna pociecha dla akcjonariusza... ...a co jak po wyborach, gdy już okaże się że rząd osiągnął to co chciał, czyli umieścił swojego długopisa w pałacu prezydenckim, rząd zaprzestanie realizować strategię? Jak ich wtedy rozliczysz z obietnic? pójdziesz do PKW i zarządzasz że chcesz wycofać swoje poparcie które udzieliłeś bo rząd Cię oszukał?
z resztą, to czy rząd po wyborach będzie realizował swoją strategię, czy też nie, jest w gruncie rzeczy dla akcjonariuszy Rafako bez znaczenia.
Strategia zaklada jasno że Rafako S.A. nie będzie ratowane, a ten "ratunek" ma się odbywać poprzez odkupienie interesujących składników masy upadłościowej od Syndyka przez zupełnie inny podmiot gospodarczy jakim jest RFK Sp. z o.o.
Co oznacza dla akcjonariuszy Rafako S.A. że spółka której akcje posiadają zostanie wypatroszona z majątku i zostaną im tylko długi na prawie 2 mld zł do zapłaty. Marna więc pociecha...
Nie badzmy naiwni.Gramy pod spekulacje.I założenia jakieś.Zakładamy iż słowo rządu to autorytet i info bedzie sie finalizowało.Jednak przy zmianie prezydenta nie wiemy jakie przetasowania mogą być i zmiany politycznych i biznesowych decyzjj.Możliwe że zjazd kursu jest tego powodem.A odkupią dużo taniej,gdy tzw układ sie domknie
Najwazniejsze że jest taka możliwość jesli strategia bedzie realizowana i plynnosc fnansowa zachowana.Co pobudzi kolejne decyzje zmiany.Zmiany o jakich pojecia nie mamy.Nikt nie mówi że rafako napewno bedzie istniało ale że jest to bardzo prawdopodobne przy finalizacji strategii
Dobrze wiem.Dlatego odpisałem jak odpisałem.Znam twoje wczesniejsze wpisy.Ale ty myślisz ze z jakiejs wysokosci patrzysz na wszystkich.Zejdz na ziemie.
Dnia 2025-05-16 o godz. 11:45 ~jawa_sen napisał(a): > Nie badzmy naiwni.Gramy pod spekulacje.I założenia jakieś.Zakładamy iż słowo rządu to autorytet i info bedzie sie finalizowało.
No właśnie, zakładasz że "słowo rządu to autorytet", a ten "autorytet mówi jasno: że Rafako S.A. nie będzie ratowane, a ten "ratunek" ma się odbywać poprzez odkupienie interesujących składników masy upadłościowej od Syndyka przez zupełnie inny podmiot gospodarczy jakim jest RFK Sp. z o.o. W związku z tym gdzie tu jest niby miejsce na jakąś spekulacje?
Jednak przy zmianie prezydenta nie wiemy jakie przetasowania mogą być i zmiany politycznych i biznesowych decyzjj. Możliwe że zjazd kursu jest tego powodem. A odkupią dużo taniej,gdy tzw układ sie domknie.
Jest 13 kandydatów na urząd prezydenta, który z nich w trakcie kampanii chociaż wspomniał o ratowaniu Rafako, nie mówiąc o przedstawieniu jakiegoś zarysu planu jakby ten ratunek miał wyglądać? Tak jak to napisałeś: "Nie badzmy naiwni" temat ratowania Rafako w ogóle nie istniał w tej kampanii prezydenckiej i pomijając już fakt że Prezydent de facto wuja może, bo jego jedyną władzą jest to, że może sobie jakiejś ustawy nie podpisać, ktokolwiek by nie wygrał tych wyborów żaden Prezydent nie będzie odgrywał "Rejtana" bo jakiś prywaciarz z Raciborza sobie upadł.
Dnia 2025-05-16 o godz. 11:50 ~jawa_sen napisał(a): > Najwazniejsze że jest taka możliwość jesli strategia bedzie realizowana i plynnosc fnansowa zachowana
To że jest prawna możliwość cofnięcia upadłości nie oznacza automatycznie że Rafako ma prawo z niej skorzystać. Zapytałem się Ciebie wczoraj: "To ile według Ciebie, ARP, Polimex i Silesia musiały by przepłacać za dzierżawę, tylko po to aby w ten sposób spłacać Twoje długi?", jednak odpowiedzi nie udzieliłeś. Czyżby pytanie okazało się za trudne? Przecież wystarczy obliczyć matematycznie jaka kwota musiałaby widnieć na umowie dzierżawy aby tak jak piszesz Rafako odzyskało płynność finansową.
Kolego policz sobie i mi egzaminów nie rób.Bo na cymbała wyjdziesz.Ułatwie Tobie że te 700baniek to mało.Ale Ty do dziś nie kumasz ze gdy jest interwencja rządu,to nie musi mieć to znaczenia.Tylko siła planowanej produkcji i zawarte teraz albo w trakcie dzierżawy kolejne decyzje.Bo nie jesteś w stanie na dziś policzyć jak wielka moze być produkcja
na widłach to powinni was wynieść za te spekulacje tutaj!!! Sredniogarnięta osoba jest w stanie sobie doczytać, że ta spółka to trup, jej los to piach, a akcje będa się nadawać do skupu makulatury! Nikt nie będzie spłącał tych długów, bo nie ma z czego. Tu już nic się nie wydarzy poza spekulacyjnymi podbitkami i zjazdami.
Dnia 2025-05-16 o godz. 14:26 ~jawa_sen napisał(a): > Kolego policz sobie i mi egzaminów nie rób.Bo na cymbała wyjdziesz.Ułatwie Tobie że te 700baniek to mało.Ale Ty do dziś nie kumasz ze gdy jest interwencja rządu,to nie musi mieć to znaczenia.Tylko siła planowanej produkcji i zawarte teraz albo w trakcie dzierżawy kolejne decyzje.Bo nie jesteś w stanie na dziś policzyć jak wielka moze być produkcja
A Ty kolego jesteś poważny? Wypisujesz tutaj o swojej spekulacji nt. odzyskania przez Rafako płynności finansowej i jeszcze nie policzyłeś jaka minimalna kwota by musiała być na umowie dzierżawy aby Rafako S.A. miało szanse tą płynność finansową odzyskać? To na jakiej podstawie spekulujesz? "Siła planowanej produkcji" ? a jakie to ma mieć znaczenie dla Rafako S.A.? Przecież produkować będzie RFK Sp z o.o. na dzierżawionym majątku Rafako S.A., a więc kwota na umowie dzierżawy będzie stała, nie zależnie od tego czy w danym miesiącu RFK Sp. z o.o. kompletnie nic nie wyprodukuje, czy będzie miało przerób na 100 mln zł, dla Rafako S.A. nic się nie zmienia. Ułatwić to mogę Tobie ja. Rafako S.A. pozwalniało wszystkich pracowników, oraz pozrywało wszystkie kontrakty jakie w ogóle jeszcze miało. Oznacza to że na chwilę obecną firma nie przynosi żadnych dochodów bo niczego nie produkuje i niczego nie wytwarza, ale koszty stałe ma... Jedynym więc źródłem dochodu Rafako S.A. mają być te zyski z dzierżawy, które według Ciebie będą tak ogromne, że Rafako S.A odzyska płynność finansową. Pytanie więc jakie założyłeś zyski z tej dzierżawy które według Ciebie wyprowadzą Rafako S.A. na prostą? Nie kompromituj się więc jakąś pisaniną o sile planowanej produkcji, bo to jest sprawa innej już zupełnie firmy. To RFK Sp. z o.o. interesuje produkcja i potencjalne zyski z tej produkcji lub straty. Rafako S.A. dzierżawi tylko i wyłącznie majątek i Syndyka ani tym bardziej akcjonariuszy nie interesuje czy RFK Sp. z o.o. będzie na tym zarabiać i ile zarabiać, albo tracić.