• Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~ka [37.109.148.*]
  • Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~realista [109.95.114.*]
    Najwiekszym wyzwaniem bedzie dowiezienie prognoz - ten 1qw o niczym jeszcze nie przesadza ale troche pokazuje skale przychodow jaka CCC bedzie musialo zrealizowac - 9,65mld w 9 miesiecy to duzo. Zwlaszcza ze jak prezes sam dzisiaj mowil nowe sklepy beda otwierane glownie w 2H. Bez dodatniego LFL nie ma szans na zrobienie tych prognoz nawet jak powierzchnie wzrosna o 20% srednio w 2H.

• Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Do _realista_ wzrost przychodów nie weźmie sie tylko ze wzrostu powierzchni handlowej. Konsumpcja musi wreszcie odbić.
    Przyjmijmy nawet pesymistyczne założenia, czyli wzrost przychodów wynikający tylko ze wzrostu powierzchni handlowej. Oczywiście nie znam przyrostu powierzchni w poszczególnych kwartałach, ale załozyłem że wiekszość nowych sklepów otworzy sie na przełomie Q3 i Q4.
    Q2 - 2,796 mld (+8%)
    Q3 - 3,159 mld (+14%)
    Q4 - 3,352 mld (+25%)
    Co dało by w sumie 11,657 mld.
    Brakuje 343 mln. Wystarczy niewielki wzrost konsumpcji, grubo poniżej oczekiwanego wzrostu, żeby osiagnąć założone 12 mld.

• Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: vendeur [85.221.149.*]
    Skąd niby wziąłeś 20% przyrostu powierzchni, skoro ma to być 350 000 m2, a obecnie jest niecałe 900 000 ...? To jest ~40%
  • Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    Do _vendeur_ Miałbyś rację gdyby te 350 tys. przybyło 1 stycznia 2024. A tak nie jest. Ta powierzchnia będzie przybywała sukcesywnie, głównie w H2, więc nawet w samym Q4 nie można założyć że przybędzie 350 tys. m2 powierzchni. Jeśli rzeczywiście przybędzie tyle powierzchni, to cała ta powierzchnie będzie dostarczona dopiero z końcem grudnia. Kapujesz?
    #300 zł w lipcu
  • Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~Darson [37.47.142.*]
    Analitycy zawsze się dostosują do sytuacji.
  • Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~Kosiarz [146.70.230.*]
    Patrząc na ten pierwszy kwartał - szału nie ma. Wiadomo, że prawdziwe wyzwania dopiero przed CCC, bo wykręcić ponad 9 miliardów w trzy kwartały to uhuhuhuhu. Same nowe sklepy tego nie zrobią, szczególnie że większość ma się otwierać dopiero w drugiej połowie roku. A bez wzrostu sprzedaży w tych już istniejących (czyli LFL), to ciężko będzie dowieźć całość.
    Do tego dochodzi kwestia konsumpcji. Jak ludzie nie zaczną chętniej wydawać, to żadne metry nie pomogą. No i jeszcze jedno - ciekawe, czy internet coś uratuje, czy to już raczej tylko dodatek do stacjonarki...

Myślicie że CCC ma jeszcze jakiegoś asa w rękawie czy jedzie już na oparach? :D
  • Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~ka [37.109.148.*]
    Dnia 2025-05-12 o godz. 21:14 ~Kosiarz napisał(a):
    > Patrząc na ten pierwszy kwartał - szału nie ma. Wiadomo, że prawdziwe wyzwania dopiero przed CCC, bo wykręcić ponad 9 miliardów w trzy kwartały to uhuhuhuhu. Same nowe sklepy tego nie zrobią, szczególnie że większość ma się otwierać dopiero w drugiej połowie roku. A bez wzrostu sprzedaży w tych już istniejących (czyli LFL), to ciężko będzie dowieźć całość.
    > Do tego dochodzi kwestia konsumpcji. Jak ludzie nie zaczną chętniej wydawać, to żadne metry nie pomogą. No i jeszcze jedno - ciekawe, czy internet coś uratuje, czy to już raczej tylko dodatek do stacjonarki...
    >
    > Myślicie że CCC ma jeszcze jakiegoś asa w rękawie czy jedzie już na oparach? :D
    —-
    Znajdą coś , ale narazie AS - 370 nowych sklepów (wzrost powierzchni o 36%), to pewnie dopiero nieźle wystraszył całe towarzystwo, które dalej liczy z czego i na jakim zadłużeniu, to wszystko ma się odbyć, szczególnie po odpowiedzi prezesa dot Capexu.

Już w 4 Q były niższe lajki o 3,4%, teraz też LFL niżej. Nawet bardzo mocny w poprzednich kwartałach Half Price wytracił swoją dynamikę. Wyniki e-domu Modivo zaburza dodanie do nich wyników kiedyś osobnego e-comu CCC, a i tak „szału nie ma”, do tego jest duże przetowarowanie po sezonie zimowym.
    Wspomniana wcześniej w jakimś starym wątku Pani Sylwia, jako pierwsza rzuciła dwa niewygodne pytania na konferencji - o kwotę przesunięcia hurtu z 4Q 2024 na 1 Q25 (40 mln) i o zapas w Modivo - przechowanie tego nadmiarowego zapasu kosztuje 100 mln rocznie.

„Jak ludzie nie zaczną chętniej wydawać” - kiedy? … narazie naprawdę nie mają z czego wydawać. Jeśli przykładowo rata 30 letniego kredytu na 500 tys komuś wzrosła z 1800 zł do 3600 zł, a po obniżce stóp procentowych spadła o całe 170 zł, to z czego to odbicie w handlu detalicznym ma wynikać? Ten dzisiejszy komentarz odnośnie braku dalszego cięcia stóp procentowych, entuzjazmu nie wlał, reakcja była natychmiastowa na spółkach detalicznych.

Patrząc na sytuację jaka jest na rynku, gdzie pogoda rozjechała dwa sezony, to te wyniki i tak są dobre.
    Cały problem to potem te „oczekiwania” podbijane nowymi pr pomysłami.

i przy okazji @Antoni - #zakład podtrzymany
  • Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~Mc1 [217.114.34.*]
    Szkoda że ten wątek zaginie pośród wielu innych. Jestem pewien że za rok od teraz będzie trójka z przodu lub więcej. Naprawdę wierzę w gigantyczny potencjał grupy CCC. Jestem bardzo ciekaw co wtedy będziecie pisać. Wyobraźmy to sobie. Pani Ka stwierdzi przy kursie załóżmy 350 złotych że " nie ma szans na 400 w tym roku bo konsumpcja może spaść, poza tym pogoda może nie sprzyjać wiekszej sprzedaży a Pan kosiarz dopowie że kilkaset tysięcy metrów kwadratowych nowej powierzchni handlowej otwartych w 2026 roku nie pomoże w zwiększeniu obrotów i wygenerowaniu zysków powyżej konsensusów. no i tak będą mielić to samo pisanie co przy kursie 40 czy 50 złotych. Chyba lubicie szukać dziury w całym. Podkreślę dla mnie wyniki conajmniej dobre o ile nie bardzo dobre przy tak nie sprzyjającej pogodzie. Wspomnial o tym Prezes na konfie że na tle konkurencji wypadają super i że nowy gigantyczny projekt grupy CCC świetnie się sprawdza. Jeżeli oglądaliście konferencje powinniście wiedziec o co comon. A tak nawiasem mówiąc czy macie akcje ccc?
  • Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~ka [37.109.148.*]
    Dnia 2025-05-12 o godz. 22:41 ~Mc1 napisał(a):
    > Szkoda że ten wątek zaginie pośród wielu innych. Jestem pewien że za rok od teraz będzie trójka z przodu lub więcej. Naprawdę wierzę w gigantyczny potencjał grupy CCC. Jestem bardzo ciekaw co wtedy będziecie pisać. Wyobraźmy to sobie. Pani Ka stwierdzi przy kursie załóżmy 350 złotych że " nie ma szans na 400 w tym roku bo konsumpcja może spaść, poza tym pogoda może nie sprzyjać wiekszej sprzedaży a Pan kosiarz dopowie że kilkaset tysięcy metrów kwadratowych nowej powierzchni handlowej otwartych w 2026 roku nie pomoże w zwiększeniu obrotów i wygenerowaniu zysków powyżej konsensusów. no i tak będą mielić to samo pisanie co przy kursie 40 czy 50 złotych. Chyba lubicie szukać dziury w całym. Podkreślę dla mnie wyniki conajmniej dobre o ile nie bardzo dobre przy tak nie sprzyjającej pogodzie. Wspomnial o tym Prezes na konfie że na tle konkurencji wypadają super i że nowy gigantyczny projekt grupy CCC świetnie się sprawdza. Jeżeli oglądaliście konferencje powinniście wiedziec o co comon. A tak nawiasem mówiąc czy macie akcje ccc?

Nic nie rozumiesz- mój zakład z Antonim dotyczy innej drogi w czasie do tych 300 zł , a jak uważasz, że za rok, to przegrana Antoniego :D
    Powiem Ci nawet, że pamiętam nawet jakie to uczucie sprzedać CCC powyżej 300 zł więc i Tobie życzę.

• Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~Mc1 [217.114.34.*]
    Ka spoko mój post to taka luźna dywagacja na Wasze czarnowidztwo i jak pisalem próba wyobrażenia sobie co bedziecie pisać za rok przy kursie np 350 złotych za akcję. A zakład oczywiście rozumiem do kiedy jest i bardzo trzymam kciuki za Antoniego. 300 w lipcu 2025
    Dnia 2025-05-12 o godz. 23:11 ~Mc1 napisał(a):
    > Ka spoko mój post to taka luźna dywagacja na Wasze czarnowidztwo i jak pisalem próba wyobrażenia sobie co bedziecie pisać za rok przy kursie np 350 złotych za akcję. A zakład oczywiście rozumiem do kiedy jest i bardzo trzymam kciuki za Antoniego. 300 w lipcu 2025

A co masz w lipcu? Wyniki za 2 Q są w sierpniu.

W tych wpisach nie widzę ani grama ’’czarnowidztwa’’
    Słuchanie osób, które potakują monosylabami albo mają takie samo zdanie, jak dla mnie jest stratą czasu, bo uwagi na nic nie zwróci. Zabetonujesz się w cudzym zdaniu albo co gorsze- szukasz potem danych pod jedną tezę. Sto razy bardziej wolę, żeby mi np. Mócha jakiś błąd znalazł, niż ktoś po ramieniu zieloną łapką klepał.

Posłuchaj sobie np. co o CCC w kreskach już 4 tydzień z rzędu widzi P. Neidek - Perspektywy rynku na yt
    Swobodnie spogląda w okolice 160 zł od 3 tyg, dzisiaj cyt. - „w dół, żeby się porządnie odbić”

Dobra Ka bez sensu to pisanie. Ty pozostan przy swoich kreskach i 160 zlotych za akcję a ja pozostanę przy swoim zdaniu o ccc. Bez odbioru
    Dnia 2025-05-13 o godz. 00:09 ~Mc1 napisał(a):
    > Dobra Ka bez sensu to pisanie. Ty pozostan przy swoich kreskach i 160 zlotych za akcję a ja pozostanę przy swoim zdaniu o ccc. Bez odbioru

To nie moje 160 zł tylko P. Neidka- czytanie ze zrozumieniem się kłania i przepraszam, ale tak trochę przedszkolnie zabrzmiało to „bez odbioru”.
  • Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~Kosiarz [146.70.230.*]
    Dnia 2025-05-13 o godz. 00:28 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-05-13 o godz. 00:09 ~Mc1 napisał(a):
    > > Dobra Ka bez sensu to pisanie. Ty pozostan przy swoich kreskach i 160 zlotych za akcję a ja pozostanę przy swoim zdaniu o ccc. Bez odbioru
    >
    > To nie moje 160 zł tylko P. Neidka- czytanie ze zrozumieniem się kłania i przepraszam, ale tak trochę przedszkolnie zabrzmiało to „bez odbioru”.

To "bez odbioru" wprost pokazuje jak skrajnie rozjechana jest dojrzałość inwestorów jednych i drugich. "bez odbioru" to już chyba mowa o obrażeniu się na niezaakceptowanie poglądu, w który sam "odbierający" przestaje wierzyć. A wystarczyło zaczerpnąć nieco mądrości z . Pingwinów z Madagaskaru i w odpowiednim momencie wykonać taktyczny odwrót.
    To "bez odbioru" wprost pokazuje jak skrajnie rozjechana jest dojrzałość inwestorów jednych i drugich. "bez odbioru" to już chyba mowa o obrażeniu się na niezaakceptowanie poglądu, w który sam "odbierający" przestaje wierzyć. A wystarczyło zaczerpnąć nieco mądrości z . Pingwinów z Madagaskaru i w odpowiednim momencie wykonać taktyczny odwrót.
    Dnia 2025-05-12 o godz. 23:11 ~Mc1 napisał(a):
    > Ka spoko mój post to taka luźna dywagacja na Wasze czarnowidztwo i jak pisalem próba wyobrażenia sobie co bedziecie pisać za rok przy kursie np 350 złotych za akcję. A zakład oczywiście rozumiem do kiedy jest i bardzo trzymam kciuki za Antoniego. 300 w lipcu 2025

Za dużo myślisz czym wyrządzasz sobie ogromną krzywdę. Ale zrozumienie tego
    przychodzi dopiero po latach.
    Dnia 2025-05-12 o godz. 22:56 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-05-12 o godz. 22:41 ~Mc1 napisał(a):
    >
    > Nic nie rozumiesz- mój zakład z Antonim dotyczy innej drogi w czasie do tych 300 zł , a jak uważasz, że za rok, to przegrana Antoniego :D

Tą sentencję zrozumieją jedynie prawdziwi turyści, a nie tacy którzy Morskie Oko zaliczają bryczką :-)

Dnia 2025-05-12 o godz. 22:41 ~Mc1 napisał(a):
    > Szkoda że ten wątek zaginie pośród wielu innych. Jestem pewien że za rok od teraz będzie trójka z przodu lub więcej. Naprawdę wierzę w gigantyczny potencjał grupy CCC. Jestem bardzo ciekaw co wtedy będziecie pisać. Wyobraźmy to sobie. Pani Ka stwierdzi przy kursie załóżmy 350 złotych że " nie ma szans na 400 w tym roku bo konsumpcja może spaść, poza tym pogoda może nie sprzyjać wiekszej sprzedaży a Pan kosiarz dopowie że kilkaset tysięcy metrów kwadratowych nowej powierzchni handlowej otwartych w 2026 roku nie pomoże w zwiększeniu obrotów i wygenerowaniu zysków powyżej konsensusów. no i tak będą mielić to samo pisanie co przy kursie 40 czy 50 złotych. Chyba lubicie szukać dziury w całym. Podkreślę dla mnie wyniki conajmniej dobre o ile nie bardzo dobre przy tak nie sprzyjającej pogodzie. Wspomnial o tym Prezes na konfie że na tle konkurencji wypadają super i że nowy gigantyczny projekt grupy CCC świetnie się sprawdza. Jeżeli oglądaliście konferencje powinniście wiedziec o co comon. A tak nawiasem mówiąc czy macie akcje ccc?
    >

Pan Kosiarz nie utożsamia wzrostu powierzchni handlowej z automatycznym, proporcjonalnym przyrostem klientów/przychodów. To co stanie się na pewno wraz ze wzrostem powierzchni to więcej pracy dla personelu sprzątającego by ten zalegający kurz zmyć z podłogi i wieszaków. Reszta to estymacje, ekstrapolacje, spekulacje, marzenia, ambicje czy też myślenie życzeniowe, a więc szereg czynników ryzyka, które trzeba ogarnąć, obsłużyć, zaakceptować i tyle. I nie mówię tego jako coś negatywnego tylko coś niezbędnego. To chyba oczywiste. Kwestia tylko kto, jak i co szacuje. Ja chętnie rozwinę materac tam na dole dla nałogowych ryzykantów :-) Jak nie odpadną od ściany to najwyżej spuszczę z niego powietrze i tyle. Dziękuję, można się rozejść :D
  • Re: Parkiet - czyli jak to widzą analitycy- podsumowanie wyników 1Q Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Do _ka_ moja Droga, przypominam tylko, że zakład mówił o 300 złotych do końca sierpnia. Poczatkowo miało być "do września" ale uznałaś, że "do września" oznacza do 1 września, więc ustaliliśmy jasno reguły: jeśli choć raz, do dnia 29 sierpnia włącznie, na zamknięciu kurs wyniesie 300 zł, wygrywam ja.
    Hasztag #300 zł w lipcu dodałem po wynikach za 2024, ale to nie zmienia naszego zakładu :-)
[x]
CCC -0,45% 187,00 2025-09-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.