• wyniki analiza Autor: ~realista [109.95.114.*]
    Tak jak pisalem juz wczoraj wieczorem pierwsze co rzuca sie w oczy nizszy zysk operacyjny niz szacunek na q4 - wplyw na to mialo przesuniecie sprzedazy hurtowej na moment zaplaty strzelam ze bedzie to q1. Teraz skad te poranne spadki - rynek nie lubi takich rzeczy dotad szacunki pokrywaly sie z oficjalnymi wynikami tutaj nawet jesli to tylko przesuniecie w czasie to jednak jakas mala ryska sie pojawila. Poza tym teraz trzeba bedzie dokladnie patrzec na szacunki q1 czy nie wrzucili tych 70mln bo wtedy np zysk 370mln ebitda wcale nie bedzie taki dobry. Poza tym raport nic innego nie wniosl czego bysmy juz nie wiedzieli.
    Czekamy na szacunki q1 i czytamy je dokladnie. Ja dzisiaj troche dobralem na spadkach zakladam utrzymanie prawa serii czyli pobicie konsensusu mocne w q1 jak za ostatnie 5 kwartalow.
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Ciekawy [94.101.18.*]
    Wcześniej patrząc na wstępne np w 2024 podawali lfl teraz nie podali...
  • Re: wyniki analiza Autor: ~realista [109.95.114.*]
    Lfl sie nie zmienil wobec tego co w szacunkach - tutaj chodzi o 268 mln sprzedazy hurtowej

Z raportu :
    Indywidualnepodejściezostałozastosowanedlanależnościbruttowkwocie268,7mlnPLN,naktóreskładająsięprzedewszystkim należnościododbiorcówhurtowych.Należnościtedlapodmiotówbędącychwupadłościwłącznejwysokości80,7mlnPLNbruttozostały w100%objęteodpisem(wartośćodpisuniezmieniłasięwstosunkudo31stycznia2024roku).Pozostałaczęśćnależnościhurtowych wwysokości161,8mlnPLNniewykazałakoniecznościtworzeniaodpisówaktualizujących.Pozostałenależnościododbiorców (wkwocie161,4mlnPLN)wwynikuanalizyindywidualnejzostałyczęściowoobjęteodpisemaktualizującymwłącznejwysokości 18,5 mln PLN. Łączny odpis aktualizujący należności handlowe na dzień 31 stycznia 2025 roku wyniósł 99,2 mln PLN. 
  • Re: wyniki analiza Autor: slawomir_01 [89.64.30.*]
    Dzień dobry Panie Realista.

Z całym szacunkiem do Pana wiedzy -
    czy uważa Pan, że osoby dziś sprzedające
    w panice przeczytały chociaż 1/10 tego co Pan
    czy też miały pomysł "CCC opublikuje świetne
    wyniki to zarobię" - "oh, nie, spada" - "sprzedaje".

Pozdrawiam
    Sławomir
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Rogaś [80.238.115.*]
    Kurs poleciał co najmniej jakby ogłosili bankructwo. Bardzo dziwne. No trudno, ja wytrzymam. Wcześniej czy później trend się odwróci. Jak zawsze.
    Dzień dobry Panie Rogaś:D

To żeś Pan rozbawił mnie do cna:D

Pozdrawiam
    Sławomir
    Ależ tu nie ma z czego się śmiać. Obsuwa jak przy ogłoszeniu upadlosci. Spekulacja. Panika. Chwilę to potrwa, ale kurs wróci do 250 zł.
    Mysle ze tez wielu inwestorow dalo sie ponies magii tych wyniku netto (ktore byloy czysto ksiegowe) i byla to dobra okazja do realizacji zzyskow przez wiekszych graczy. Najblizszy termin to wyniki q1 i konferencja to nam nastawi sentyment na kolejne miesiace - rownie dobrze po wynikach a q1 bedziemy z powrotem na 250.
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Drab [31.60.54.*]
    Spokojnie, przecież nic się nie dzieje. Mogą rzucac kursem ile chcą, dla posiadaczy akcji nie ma to znaczenia. Bankier blokuje moje wpisy od samego rana swoją drogą
  • Re: wyniki analiza Autor: ~SprytnaKasia [217.96.235.*]
    Tak penkajom BALONY hihihi hahahaha buahaha hihihi:-)
    Oczywiście Kaśka przyszła i jak paw prezentuje swoje walory.
    Dzień dobry Panie Drab.

Nie sprawdziłem czy Pan to Pan ale przyjmuję, że to Pan
    (informacja dodatkowa: Pod Pana Draba podszywał się pewien
    osobnik, było trzeba patrzeć na IP żeby rozpoznać prawdziwego).

Pozdrawiam
    Sławomir
  • Re: wyniki analiza Autor: ~W17 [93.159.1.*]
    Panie Sławomirze,
    wszyscy inwestorzy, którzy siedzą trochę na GPW nastawiali się na spadki. Tak jest na przykład na CD projekcie. Wyniki lepsze od oczekiwań - spadek -10%. Za dwa tygodnie powrót w te same okolice. Tak będzie i tutaj. Myślę, że ci mniej zorientowani dzisiaj się przestraszyli i sprzedali, bo nie poświęcają zbyt dużo czasu na analizę.
    Pozdrawiam serdecznie
    B.
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Móchamed [31.61.253.*]
    Rynek reaguje na odchylenie od szacunków. Przychody -190 mln. Wynik brutto -54 mln. Koszty zarządu i sprzedaży -22 mln. Wynik operacyjny -74 mln.
    Większość wariancji na wyniku operacyjnym to nierozpoznanie marży brutto na sprzedaży hurtowej.
    Reakcja wydaje się przesadzona. Swoją drogą nie najlepiej świadczy o spółce nieumiejętność rozpoznania przychodów oraz brak opatrzenia wyników szerszym komentarzem.
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Jacek [89.70.222.*]
    Bardzo dobrze świadczy o spółce. Spółka zrobiła to co planowała. Nadmuchala balona. Zaraz wyniki za Q1 i tam się pewnie skończą bajki i sztuczki i magia DMa.
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Witam wszystkich. Nie sądzę żeby przesunięcia w czasie przychodów ze sprzedazy hurtowej spowodowało dzisiejszy spadek. Po prostu kurs CCC mocno ostatnio wzrósł, a raport poza wynikiem netto, który jest duzym zaskoczeniem na plus (choć po części wynikającym ze zdarzeń jednorazowych) niczym specjalnie nie zaskoczył - w zasadzie nie mógł zaskoczyć, bo szacunki były znane. Poza przesunięciem przychodów ze sprzedaży hurtowej, wszystkie dane potwierdzają pozytywne tendencje w poprawie wyników spółki. Kolejne kwartały, pomimo wysokiej już bazy będą również świetne (optymalne różnice kursowe, tańszy dolar a więc tańszy fracht i zakupy, dalsza redukcja kosztów finansowych, choć już w mniejszej skali, i przede wszystkim cięcia stóp procentowych, co niewątpliwie przełoży się na wzrost konsumpcji). Jeśli miałbym pokusić się o wskazanie przyczyny dzisiejszego spadku, to po prostu realizacja zysków, nie ma co ukrywać, że wskaźniki trochę sie napompowały. A po realizacji zysków przez część zarobionych inwestorów, innym mogły póścić stop lossy. Ja dokupiłem. I jestem przekonany, że wrócimy na +230 zł w tygodniu po majówce. A te 300 zł, będzie szybciej niz zakładałem. Zwróćcie uwagę - przy kursie 220 zł, wynik netto pozwolił zejść wskaźnikowi C/Z do poziomu 16,64. To juz tyle samo co LPP. Zresztą pisałem już kilka razy wcześniej, że tak sie właśnie stanie. Za tydzień powinny być szacunkowe wyniki za Q1 i powrót na 230-240 zł.
    Pozdrawiam cierpliwych
    #300 zł w lipcu.
  • Re: wyniki analiza Autor: ~W17 [93.159.1.*]
    Dokładnie, bardzo mądra wypowiedź.
    Antoni - Liczenie c/z na bazie wynikow za 2024 jest kompletnym nonsensem i nieporozumieniem - te wyniki sa tylko ksiegowym zabiegiem realny zysk netto to ok 600mln (a nie licze podatku dochodowego ktory w koncu spolka bedzie musiala placic czyli mozna je spokojnie podzielic na pol ok 500mln w normalnym biznesie)
    Oczywiscie ze rozjazd z szacunkow ma wplyw na dzisiejszy kurs tylko ze jest mocno przesadzony. Spolka przy szacunkach powinna podac dokladna sprzedaz hurtowa - zreszta padlo pytanie na konferencji za 4q o to ale Milek nie chcial zdardzic liczb.
    Do tej pory jakosc szacunkow bylo niczego sobie teraz bedzie juz zawsze cien podejrzen - swoja droga jezeli przesuneli ok 200mln przychodow na ten rok to powinni tez podniesc prognoze do 12,2mld i ebitde do 2,5mld na 2025. Mam nadzieje tez ze te 200mln jest od kontrahentow ktorzy splaca te zobowiazania bo jak mozna przeczytac w raporcie maja troche przeterminowanych platnosci od tej formy sprzedazy.
    Do _realista_ czy przesunięcie miało wpływ na dzisiajeszy spade kursu, czy nie, to dywagacje - ja po prostu wierzę, że dotarło do wszystkich, że to przesunięcie przychodów w czasie. Dla mnie, dzisiajeszy spadek to po prostu realizacja zysków - raport niczym nie zaskoczył, a kurs i tak ostatnio sporo urósł, więc było z czego oddać.
    Oczywiście pisałem już wielokrotnie, że wynik netto zaburzony jest zdarzeniami jednorazowymi, zwrotem podatku dochodowego itp..... ale zysk netto to zawsze zysk netto. Oczywiście liczenie wskaźnika C/Z na tej bazie jest obarczone tym błędem. Choć mocno przeszacowujesz jego znaczenie. Może dlatego, że pisałes wcześniej, że zysk netto za 2024 wyniesie max 600 mln, a ja obstawiałem 800 mln. Choć w moim szacunku zdarzenia jednorazowe nie były wyeliminowane.
    Moim zdaniem najważniejsze jest, że w Q4 zachowany został trend poprawy wyników, zarówno pod wzglęem przychodów i poprawy rentowności, szczególnie w Modivo, czyli dokladnie tak, jak było to planowane przez Miłka. W 2025 roku grupa planuje zwiększyć powierzchnię handlową o 300 tys m kw. Powszechnie oczekiwany jest wzrost konsumpcji, co przy spadku stóp procentowych i odbudowie oszczędności społeczeństwa, wydaje sie być wysoko prawdopodobne. Więc zysk netto w 2025 może przebić ten z 2024 roku, pomimo wystapienia w dnim zdarzeń jednorazowych i zwrotu podatku dochodowego.
    Z niecierpliwością oczekuję szacunków za Q1.
    # 300 zł w lipcu
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Jacek [89.70.222.*]
    Przy wzroście poziomu konsumpcji to raczej zakładam, że ludzie zaczną kupować normalne buty, a nie plastikowy chłam z marżą 80%, trzy razy droższy niż na Temu. Bo to, że ludzie cokolwiek kupują u Dariusza to nie wynika z tego, jak wspaniałą modę on sprzedaje, tylko, że ma cokolwiek ale najtaniej. A boso nikt nie będzie chodził
  • Re: wyniki analiza Autor: vendeur [85.221.149.*]
    Nie wiesz, że grupa CCC od dawna nie sprzedaje tylko butów i tylko własnych marek i komentujesz zakłamując rzeczywistość?
    Zysk netto za 2025 to inna bajka przy 2,4mld prognozowanej ebitdy powinein byc ponad 1mld zl netto
    Pierwszy test tego bedziemy miec juz za kilka dni przy wynikach q1

Analitycy wskazuja rowniez ze CCC moglo specjalnie agresywniej ksiegowac tuz przed emisja, Czekamy na konferencje zrobilo sie troche gesto z ta sprzedaza hurtowa - najlepiej jakby podali dokladne dane kiedy to ma byc zafakturowane zeby oczyscic klimat.
    Zgadzam się. Ale nie wydaje mi się, żeby to miaby być problem. Zakładam, że sprzedaż hurtowa to chyba w 100% do Worldbox? Chyba nie maja jeszcze innych franczyzobiorców? A z tego co wiem, to Worldbox radzi sobie całkiem dobrze. Myślę, że te przesunięcia to raczej optymalizacja podatkowa i 'kreatywna księgowość". Słabo to rozegrali informacyjnie, ale ja naprawdę nie sądzę, żeby to spowodowało dzisiejszy spadek.
    Dlatego myślę, że kurs wróci w przyszłym tygodniu powyżej 230 zł. Oby jeszcze przed szacunkami za Q1. Również jestem bardzo ciekawy konferencji i tych szacunków. Na konferencji powinni poruszyć temat tego przesunięcia przychodów.

To nie powinno miec nic ze sprzedaza wewnetrzna, ale do podmiotow zewnetrznych spoza grupy
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Móchamed [31.61.253.*]
    Sprzedaż do sieci 153 sklepów franszyzowych Keas/Worlbox w Polsce nie jest sprzedażą wewnątrzgrupową. Sprzedażą wewnętrzną jest natomiast sprzedaż do 6 sklepów własnych Worlbox poza Polską.
  • Re: wyniki analiza Autor: ~ka [78.30.72.*]
    W raporcie jak wół stoi , że na 31 stycznia 2025 jest 6 szt sklepów WORLDBOX o łącznej powierzchni 2258m2 i 3 szt franczyzowe. Nic dziwnego, że audyt wyłapał takie księgowe myki.

2024 to już historia, ale Q1, to dopiero będzie akcja.
    Cały rynek wie, że się wysypał 1Q - raz z powodu słabej koniunktury, dwa - pogody, trzy - w ccc dodatkowo z powodów technicznych e-comu. E-com w grupie ccc odpowiada za 42% przychodu, w tym Eobuwie za 29 %, Modivo za 10 %. 

Jakie koszty mozna jeszcze ściąć, żeby to zrównoważyć? Pracowniczych się już nie da, a wręcz przeciwnie. Reklama ścięta o 3/4 - miecz obusieczny. Zdejmij zdarzenia jednorazowe z wyników za 2024 i po tym co zostanie, spójrz na dysproporcje dochodu vs zobowiązania  One rosną. Do tego w Q1 wzrosły jeszcze linie faktoringowe - łącznie z kredytem 1,2 mld.

Mowimy o prawie 200mln sprzedazy do roznych odbiorcow - w raporcie maja napisane ze standardowo ksieguja wplywy jak przekaza kontrole nad towarem, ale skoro audytor sie przyczepil to musieli czesc tego nie zaksiegowac. Problemem jest to ze ta informacja nie jest do konca jasna i przejrzysta powinni napisac dokladnie kiedy ta kasa ma zostac wplacona.
    To troche tak jak z wystawieniem faktury a zaplata za nia. Czesto to sa dosc odlegle terminy, a jednak standardowo ksieguje sie po wystaweiniu faktury.
    ka zauwaz:
    co do wynikow za q1 podobnie mialo byc w q4 tez slaba pogoda slaba koniunktura, a pokazali kosmiczne wyniki, nawet bez tych 75 mln ebitda caly czas to jest 450mln co jest swietnym wynikiem.
    Problemy z ecommercem tu nie znamy skali - poczekajmy do raportu, ale oczekiwania sa niskie dosc latwe do pobicia.

• Re: wyniki analiza Autor: ~ka [78.30.72.*]
    Dnia 2025-04-30 o godz. 16:27 ~realista napisał(a):
    > Mowimy o prawie 200mln sprzedazy do roznych odbiorcow - w raporcie maja napisane ze standardowo ksieguja wplywy jak przekaza kontrole nad towarem, ale skoro audytor sie przyczepil to musieli czesc tego nie zaksiegowac. Problemem jest to ze ta informacja nie jest do konca jasna i przejrzysta powinni napisac dokladnie kiedy ta kasa ma zostac wplacona.
    > > To troche tak jak z wystawieniem faktury a zaplata za nia. Czesto to sa dosc odlegle terminy, a jednak standardowo ksieguje sie po wystaweiniu faktury.
    > ka zauwaz:
    > co do wynikow za q1 podobnie mialo byc w q4 tez slaba pogoda slaba koniunktura, a pokazali kosmiczne wyniki, nawet bez tych 75 mln ebitda caly czas to jest 450mln co jest swietnym wynikiem.
    > > Problemy z ecommercem tu nie znamy skali - poczekajmy do raportu, ale oczekiwania sa niskie dosc latwe do pobicia.
    > >
    > >

Sposób księgowania zależy od przyjętych systemów finansowych, nie wnikam. Audytor chyba wie co robi.
    W 4Q LFL jest ujemny, -3,4% więc potwierdza to nie najmocniejszą koniunkturę.
    W Q1 nie wystarczą TYLKO wyższe wyniki (cud by był) czy takie same, bo konsensusy na 2025 r są bardzo wysokie.

Z newsów PAP:
    "Dzisiejsza sesja przebiega pod znakiem korekty, przybierającej na sile wraz z upływem czasu. Spadamy mocniej niż rynki bazowe. Wydaje się, że część inwestorów zamyka pozycje przez majówką, także w myśl zasady 'sell in May and go away'. Spadkom przewodzą banki. W WIG20 obciążeniem jest też CCC" - powiedział PAP Biznes Mateusz Chrzanowski, analityk Noble Securities.

Jego zdaniem, jedną z przyczyn mocnego spadku ceny CCC jest kwestia podważenia przez audytora rozliczenia niektórych wysokomarżowych kontraktów.

"Spółka zamówiła towary i całość chciała rozliczyć w jednym kwartale, tymczasem powinni to rozłożyć na dłuższy okres. Audytor podkreślił, że te przychody będą generowane przez dłuższy czas" - powiedział Mateusz Chrzanowski.
    Jeszcze jeden ciekawy aspekt. Nic rewolucyjnego, ale jak wiadomo rynki lubią dywidendę. Zakładając 1,2 mld zysku netto w 2025 roku i przeznaczenie na dywidendę 30% zysku netto za 2025 rok, czyli 360 mln zł, wychodzi dywidendy na jedną akcję 4,67 zł. Zakładając wzrost zysku netto do 1,6 mld w 2027 roku i przeznaczenie docelowo 50% zysku netto na dywidendę, to za 2027 rok można oczekiwać juz 10,39 zł dywidendy na jedna akcję. To ostrożne założenia, bo równie dobrze można przyjąć w 2027 roku zysk netto w wysokości 2mld zł. A o już dawałoby dywidendę w wyskości prawie 13 zł. Może się tez okazać, że za 2027 roku spółka przeznaczy na dywodendę 75% zysku netto, a to juz przy zysku 2 mld daje na jedną akcję dywidendę w wysokości około 19,5 zł.
    To tylko tytułem ciekawostki.
    # 300 zł w lipcu
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Alex [82.18.75.*]
    Hehe mozna rowniez zaliczyc ,ze zysku nie bedzie.
    Wtedy nie bedzie dywidendy
    W tym samym wątku, gdy kurs 30 kwietnia leciał na łeb, pisałem, że w tygodniu po majówce wróci powyżej 230 zł. Już niewiele zostało. Oczywiście obroty nie sa duże, a kluczowe dla kursu w najbliższych kilku tygodniach będą szacunki za Q1. Raczej nie będą rewelacyjne, ale jeśli w przychodach będą ujęte przesunięte płatności z Q4, to powinniśmy wejść dosyć szybko powyżej 240 zł.
  • Re: wyniki analiza Autor: ~Tomy [178.183.141.*]
    też pisałem że może płatność się odbyła 30 kwietnia więc zaliczą w 1 q i będzie git.
  • Re: wyniki analiza Autor: ~LL [78.11.106.*]
    Co do szacunków za 1 kw. to wcale nie byłbym taki pewien, że będą słabe. Takie Zalando i dalej cytat "poinformował we wtorek o wyższych niż oczekiwano przychodach w pierwszym kwartale, wspieranych przez wzrost bazy klientów i solidny początek sezonu wiosenno-letniego.
    Firma potwierdziła również swoje prognozy na rok 2025, pomimo globalnej niepewności gospodarczej wpływającej na nastroje w sektorze detalicznym.
    Niemiecka platforma mody online poinformowała, że przychody wzrosły o 7,9% rok do roku do 2,42 mld euro (2,74 mld $) w trzech miesiącach zakończonych 31 marca, przekraczając średnią prognozę analityków wynoszącą 2,367 mld euro. Wartość sprzedaży brutto, która śledzi całkowitą wartość towarów sprzedanych na platformie, wzrosła o 6,5% do 3,5 mld euro.
[x]
MODIVO -2,84% 80,78 2026-05-20 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.