• POW..roty Autor: ~pijok [188.123.192.*]
    Ostatecznie powróciło :
    1. Towarzystwo WA z wakacji ...
    2. Jakubas z urlopu...
    3. "pijackie" poniedziałki...
    4. Stali "upierdliwcy...
    .............czyli prawie.. wszystko po staremu....
    -Jethro-..................wracaj............. pier..............ol......... TO..............
  • Re: POW..roty Autor: Jethro-Tull [213.192.99.*]
    Czołem Pijok i reszta starej ekipy. Ostatnio nie piszę bo po prostu nie ma do kogo. Na forum pojawiła się grupka przygłupów, którzy przyczepiają się do człowieka niczym te plugawe meduzy, a z takim badziewiem po prostu nie ma o czym dyskutować.
    Ale rzeczywiście - tak jak piszesz - są powroty i niedługo wszystko powinno się zmienić.
    Pozdrowienia znad morza
  • Re: POW..roty Autor: ~dm [78.8.241.*]
    Podziwiam merytoryczne forum polnej. Macie tytanowe jaja chłopaki.
  • Re: POW..roty Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    dm, nie jest najgorzej, po prostu Polna to nie spółka na DT; na razie nie ma szału, aczkolwiek od lutego, z określonymi wahaniami, sobie stabilnie, powoli rośnie - to jest najważniejsze; miejmy nadzieję, że nic nie stanie na przeszkodzie, żeby trend wzrostowy utrwalił się na dużo dłużej, co nie będzie oznaczało, że nie będzie słabych dni, kiszoneczki, głębszych korekt po mocniejszych wzrostach, które przetrzepią zwyczajowo akcjonariat...

Jethro, wracaj do Przemyśla i pilnuj nam, żeby nie rozebrali zakładu i nie wyprzedali "na boku" majątku :)
  • Re: POW..roty Autor: ~dm [78.8.241.*]
    Szczerze mówiąc, bez urazu w porównaniu do wigów jesteście w plecy i to niemało. Polna jest z tych spółek, które powinny wybić(np. wasko), ale nic z tego.
    masz rację, WIG poszedł w tym czasie do góry 60 kilka %, a Polna 40 kilka - krótkoterminowo to nie jest pocieszające, mogłoby być lepiej; uważasz, że Polna nie wybije, ja natomiast zakładam, że choćby tylko te 20% różnicy to jest dodatkowa rezerwa wzrostu, która drzemie w tej spółce
    Bolo, do Przemyśla wracam dopiero za 3 tygodnie. Póki co, to pławię się w Bałtyku:)
    DM, Polna na razie nie zachwyca - to prawda, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę kilka ostatnich miesięcy. Papier jest umiejętnie zbierany, czasami powoli, czasami badziej zdecydowanie - ale zbierany, no i na mocne wybicie niestety musimy jeszcze trochę zaczekać. Ale nic to, spółeczka potrafi agresywnie rosnąć, czasami po kilkadziesiąt procent dziennie! Odrobienie zaległości jest tylko kwestią czasu / podania pozytywnej informacji (np. w kwestii celu akwizycji).
    Swojej forsy mają sporo, do tego doszedł 2-milionowy kredyt obrotowy, dojdzie ok. 1 mln zł zysku netto za II-gi kwartał (wyniki podadzą 31.VIII), a z uwagi na brak zadłużenia i wyczyszczenie zobowiązania wobec ING jest realna szansa na pozyskanie długoterminowego kredytu inwestycyjnego w kwocie ok. 10-12 mln zł. Przy tych założeniach przejęcie przez Polną dobrze prosperującej firmy wartej 40 mln zł to tylko formalność.
    Mądrzy inwestorzy dyskontują przyszłość i poprawę wyników Polnej (już powiększonej Polnej) w roku 2010. Najgorsze już za nami, historia już się nie liczy, a przyszłość tej spółki rysuje się całkiem optymistycznie.
    Pozdrawiam
  • Re: POW..roty Autor: ~lolek [83.31.211.*]
    ale pierdoły piszesz gościu, idź do szkoły uczyć się rachunków,
    skoro gotówki mają 6 mln, kredytu obrotowego 2 mln, a inwestycyjnego 12, to razem będa mieli 20 mln, rozumiem, że stanie się cudowne rozmnożenie i z tego zrobi się 40 mln, ale czad!!!, też bym tak chciał
    a poza tym zysk netto to nie gotówka, firma może mieć zysk, a nie mieć kasy,
    sadzisz się na jakiegoś analityka, a pojęcia nie masz o czym piszesz
  • Re: POW..roty Autor: ~xawery [94.75.70.*]
    Pewnie chodzi mu o przejęcie 51%. Ciekawe ma fantazje, spółeczka o wartości księgowej 36 milionów przejmie dobrze prosperująca firmę o wartości 40 milionów. To 40 milionów to co to ma być? Wartość księgowa, dwu-krotność kwoty transakcji? Wiadomo, że nikt nie sprzeda dobrej firmy poniżej wartości księgowej tylko znacznie powyżej.
    Kredyt obrotowy jak sama nazwa wskazuje służy do finansowania bieżącej działalności przedsiębiorstwa.
    Nie trzeba być specem od AT by zauważyć, że spółka jest na poziomie z połowy maja i nie jest w żadnym trendzie wzrostowym tylko bocznym.
    Jethro pewnie teraz nie śpi po nocach, wystarczyło kupić jedną z ponad stu spółek które zdrożały po 200-300% i można by zamienić Bałtyk na Saint Barthelemy i dlatego w niewybrednych słowach obraża swoich oponentów.
  • słona woda Autor: ~semp [78.28.14.*]
    hahaha.. Jethro opil sie baltyckiej wody
    stwierdzilbym ze mozna od niej oszalec ale Jethrowi to juz nie grozi :)
  • Re: słona woda Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    Panowie, ani Jethro nie jest analitykiem, ani lolek, ani semp, ani tym bardziej ja, bo bysmy tu nie siedzieli...
    moim zdaniem Jethro przedstawił jedną z bardzo prawdopodobnych możliwości wykorzystania kapiatałów posiadanych i kapitałów do zdobycia przez Polną, żeby sprawdzić, czy Polna nie "porywa się" przypadkiem na przejęcie kontroli nad np. todpowiednikem KGHM-u...

lolek, żeby przejąć władzę w spółce, nie potrzeba kupować 100% jej akcji, wystarczy 50% + jedna i owe 20 mln pozwala na taki ruch przy spółce wartej 40 mln...

może przedstawcie swoje propozycje wykorzystania nadpłynnosci finansowej przez Polną
  • Re: słona woda Autor: ~lolek [83.31.211.*]
    sama Polna jest warta 30 mln, wiec co tu mowic o 40, sprzedaż im siada, więc z nadpłynności niedługo zostaną wspomnienia, niech zaczną skupować swoje akcje, z takim zarządem nie są w stanie ani zrobić ani ogarnąć jakiejkolwiek akwizycji, no chyba że wezmą genialnego Jethro na doradcę, ten im rozmnoży kase
  • Re: POW..roty Autor: ~pijok [83.21.70.*]
    Jethro Czy tak jak na forum Polnej , w ?ałtyku też pojawiają się..........
    ...........ślimoki......?
  • Re: POW..roty Autor: ~lolek [83.31.211.*]
    slimoki nie, ale butelcyna na sloncu nabiera % i cyferki sie przestawiaja, zreszta na trzezwo tez z tym nietego
    Pijok, ślimaków nie ma. Z a to są obleśne meduzy podobne do takich lolków, tomów, edów, i innych napierdzielających 24h na dobę judaszy.

Lolek, pacanie jeden. Jak się nie znasz na przepływach pieniężnych, to się barania glowo nie odzywaj. Zysk netto to dodatkowa gotówka - podobnie jak amortyzacja i wiele innych rzeczy, o których ci tutaj nie będę pisał bo i tak tego nie zrozumiesz.
  • Re: POW..roty Autor: pablo7 [91.94.93.*]
    aja kupuje a jakis malkoment posypal sie PKC 1500szt pozdr ekipe
    może komuś zależy, żeby wykres Polnej przestał wskazywać, że jej kurs jest w średnioterminowym trendzie wzrostowym...
    a pamiętasz Pablo akcje zaniżania kursu sprzed paru miesięcy i bardzo dużych blokad ustawionych, żeby Polna nie wzrosła zbyt mocno - dziś malkontenci jakoś o tym nie mówią, a trzymanie "za mordeczkę" kursu Polnej to był przecież fakt - gdyby nie to, to dawno Polna doszłaby od razu do minimum 20 zł, a po takim ruchu prawdopodobnie nic by nie zatrzymało dużo większego popytu, którego takie blokad nie byłyby w stanie zatrzymać...
  • Re: POW..roty Autor: pablo7 [91.94.93.*]
    czesc bolo7 pamietam te zanizanie kursu a ja te blokadki tez rozbieralem troche ale wczesniej czy pozniej sprzedamy po godziwej cenie pozdr
  • Re: POW..roty Autor: ~lolek [83.31.223.*]
    sam jestes pacan i to duzy - firma sprzedaje z odroczona platnoscia i ma 1 mln zysku i jeden mln naleznosci, dopoki naleznosci nie zostana zaplacone, kasy niet
    Durniu, policz sobie wskaźnik zwrotu należności dla Polnej ... a dopiero później zacznij pierdaczyć o odroczonych płatnościach:) Poza tym jeżeli ktoś wydłuża termin płatności za sprzedane towary, to jednocześnie to samo musi zrobić ze zobowiązaniami. Pacan z ciebie niesamowity:)
  • Re: POW..roty Autor: ~lolek [83.31.223.*]
    to Ty to już pacan kosmiczny jesteś, gdyby tak się działo, firmy nie miałyby problemów nigdy, tymczasem zawsze sa jakieś przyczyny, utrata rynku, trudności ze sciągnięciem nalezności, nieuk jesteś i tyle, a sadzisz się na na znawcę, tak to jest z bufonami
    Słuchaj synu szewca, jeszcze raz ci tłumaczę, że zysk netto i amortyzacja to dodatnie przepływy pieniężne (jest taki arkusz przepływy pieniężne). Ja wiem, w niektórych spółkach mogą pojawić się inne, przejściowe wydarzenia gospodarcze takie jak: spłata kredytu, wzrost należności, zmniejszenie zobowiązań handlowych, wzrost zapasów - które to wydarzenia zmniejszają ilość kasy w firmie ... Ale proszę, nie myl pacanie zysku netto z innymi wielkościami. Ja pisałem o ZYSKU NETTO. Nie pisałem o innych rzeczach, które mogą wystąpić, lecz przecież nie muszą. Na przykład firma może sprzedać część nieefektywnego majątku ... Może, ale nie musi.
  • Re: POW..roty Autor: ~ed [85.119.21.*]
    ale ty naprawde masz powierzchowna wiedzę i jestes strasznym oszołomem, jeśli ci się cos nie podoba to sam się wyrazaj precyzyjnie a nie miotaj się jak pijawka
    jeżeli mówisz o gotówce, to mów o rachunku przepływów pienieznych i nie mieszaj tu zysku netto, przeanalizuj sobie ostatnie raporty finansowe Orlenu, Lotosu, czy Polnej i zobacz, jaki jest zysk netto, a jakie sa przepływy pieniężne i zacznij myslec
    Ja swoje, a pacany swoje:)
    Jeszcze raz:
    ZYSK NETTO ZWIĘKSZA GOTÓWKĘ!!!
    ZAPISZ TO SOBIE JEDEN Z DRUGIM NA CZOLE.
    no to jest po prostu straszne, spójrz sobie na dowolny rachunek przepływów, zysk netto zawiera wiele pozycji niegotówkowych, żeby wyjść na gotówkę, trzeba więc dokonać korekt i wtedy uzyskujesz przeplywy z daiałaności operacyjnej
    jesteś niesamowity - tupet stąd do Chin i niesamowite bzdety, które piszesz
    No tam mam cię gościu:)
    "zysk netto zawiera wiele pozycji niegotówkowych" - BZDURA!!!

Moje pytanie brzmi: Jakich pozycji niegotówkowych? Piszesz wiele. Podaj choć jedną:
    chociażby niezrealizowane róznice kursowe, aktualizację wartości aktywów, itp. idź sobie na kurs rachunkowości
    Ale nie zmiana stanu należności! Bo to już jest zupełnie inna pozycja.
    Wychodzę na plażę. Do poklikania wieczorem:)
  • Re: POW..roty Autor: ~pijok [188.123.192.*]
    Wypad z mojego wątku...:))))))))))
  • Re: POW..roty Autor: ~pijok [188.123.192.*]
    Mam luz , bo nie mam już kasiorki ...
    Niniejszym bardzo proszę nowo przybyłych , aby mimo iż wam się Polna nie podoba , kupili parę sztuk do swoich wypchanych portfeli .
    Zależy mi na tym gdyż bardzo mnie suszy .

Jeszcze jedno ja chcę za jedną akcję 172,50........
  • Re: POW..roty Autor: ~Maksymilianek [62.233.204.*]
    Dnia 2009-08-18 o godz. 10:35 ~pijok napisał(a):
    > Mam luz , bo nie mam już kasiorki ...
    Niniejszym bardzo
    > proszę nowo przybyłych , aby mimo iż wam się Polna nie
    > podoba , kupili parę sztuk do swoich wypchanych portfeli .
    > Zależy mi na tym gdyż bardzo mnie suszy .

Jeszcze jedno ja
    > chcę za jedną akcję 172,50........

pijok, gol jajca i do przedszkola marzycielu........
    Panowie marzyciele, bzdety piszecie z tym uwalaniem kursu - nie ma popytu i nie było go przez ostatnie miesiace i to wszystko, trudno oczekiwać, zeby nikt nie chciał sprzedac, nawet jesli to perełka. A ten wasz czołowy madry to niech się pochwali efektem swoich donosów do KNF, jeśli jest inaczej
    Polna czekaja teraz przecietne miesiace, dopóki nie poprawi sie sytuacja w branzach, które są jej klientami.
    zdolnosci do generowania cashu zobaczymy w raporcie za drugi kwartał
    akwizycja działa w dłuższej perspektywie, więc nie liczyłby ma fajerwerki, chyba, że to polna ktoś będzie chciał kupić
    tak więc powinna tu być jeszcze długa stagnacja, chciaz technicznie to coś się powinno ruszyć wczesniej
  • Re: POW..roty Autor: ~pijok [83.22.250.*]
    Co tam Polna . Nie ma w niej ani kropli animuszu , za to nasz "czołowy " ...ten to ma siłę , choćby dlatego że udało mu się "nagonić" nawet tak doświadczonego inwestora jak ~ed~
    Ja też mam w tym udział , gdyż pisałem jak PLA była po 10,30 , że wzrost będzie o ponad 580%...
    Proponuj założyć wątek dla tych co myślą że są mądrzy...a mimo to dali się wydymać ...
    ed ...zaczynam od Ciebie ...
    Kto następny...?
  • Re: POW..roty Autor: ~Maksymilianek [62.233.204.*]
    Dnia 2009-08-18 o godz. 13:53 ~pijok napisał(a):
    > Co tam Polna . Nie ma w niej ani kropli animuszu , za to
    > nasz "czołowy " ...ten to ma siłę ,
    > choćby dlatego że udało mu się "nagonić"
    > nawet tak doświadczonego inwestora jak ~ed~
    Ja też mam w
    > tym udział , gdyż pisałem jak PLA była po 10,30 , że wzrost
    > będzie o ponad 580%...
    Proponuj założyć wątek dla tych co
    > myślą że są mądrzy...a mimo to dali się wydymać ...
    ed
    > ...zaczynam od Ciebie ...
    Kto następny...?

pijok....buahahahahahahahahahaahhahhahhahaha
  • Re: POW..roty Autor: ~Arti_zj [193.41.230.*]
    "buahahahahahahahahahaahhahhahhahaha " - co to wogóle jest za odzywka to ja tego nie czaje - gimnazjalne smiechy tak ? to gratuluje !
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.