• Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~darek [83.28.64.*]
    i długo,długo nic,DRODZY AKCJONARIUSZE,z pozdrowieniami dla tych akcjonariuszy Energi, którzy wiedzą, co w portfelu mają;-)
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~Oko [5.173.222.*]
    Za miesiąc, za dwa, za pół roku, za rok itd. itp. pokażę ci lepszą spółkę, która dała więcej w tym czasie zarobić jak Energa - i tak coś czuję, że nawet niejedną... Długo, długo nic to tutaj na na Enerdze tak może być...
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~darek [83.28.64.*]
    na Ciebie (i tego którego wpis,(pewnie wulgarny) usunięto)zawsze można liczyć,jedyne co umiecie, to szarpać za nogawkę;-)
    ~darek - jaki ty jesteś mądry. I jak uwielbiam twoją codzienną indoktrynację - taki codzienny przekaz dnia niczym pasek z tvpis - godnie przejąłeś pałeczkę. Pisz co dzień , żeby nikt nie nie miał wątpliwości, że Energa to najlepsza spółka na gpw, ba - na świecie. Może Elon Musk albo Warren Buffet to przeczytają i oczy otworzą. Tak trzymaj.
    jedyne co możesz pokazać,to własną niekompetencję lub w optymistycznej wersji całkowite niezrozumienie różnic między sytuacją na Enerdze a grą rynkową na innych spółkach
    https://stooq.pl/n/?f=1663235&c=1&p=0
    Ponawiam apel,prośbę do wszystkich akcjonariuszy Energi,pamiętajcie i poinformujcie o możliwości przekazania 1,5% darowizny z podatku za 24',rodzinę,znajomych,"kochanki i kochanków" to nic nie kosztuje a ułatwia fundacji TCN walkę o Nasze prawa i elementarną przyzwoitość
    Jak przekazać 1,5% podatku na nasz cel?
    1. W formularzu PIT znajdź rubrykę dotyczącą przekazania 1,5%.
    2. Wpisz numer KRS: 0000025801.
    3. W polu „Cel szczegółowy 1,5%” wpisz: Energa-Dywidenda (ten dopisek jest kluczowy).
    Dziękujemy za każde wsparcie! Razem możemy osiągnąć jeszcze więcej.

https://przeciwnaduzyciom.pl/wesprzyj-walke-o-uczciwe-dywidendy-przekaz-15-podatku/
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~en22 [83.31.116.*]
    sorry Darek, ja przekażę 1,5 % na ten cel , ale co obchodzi znajomych czy inne postronne osoby nasza sytuacja. Mają wiele szczytniejszych celi na przekazanie swojego 1,5 %
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~ptak1234 [89.64.102.*]
    KRS nie działa coś jest nie tak US tego nie widzi
    Dnia 2025-02-15 o godz. 10:38 ~en22 napisał(a):
    > sorry Darek, ja przekażę 1,5 % na ten cel , ale co obchodzi znajomych czy inne postronne osoby nasza sytuacja. Mają wiele szczytniejszych celi na przekazanie swojego 1,5 %

-oczywiście,że są inne ważniejsze cele,apel jest do tych którzy nigdzie nie przekazują,należy również uświadamiać innych,że chociaż nigdy w życiu nie kupili zadnej akcji,żadnej spółki z gpw,to walka o zasady,o elementarną przyzwoitość którą prowadzi fundacja TCN ich również dotyczy,bo wszyscy mamy udziały w OFE czy PPK,więc jeżeli takie OFE kupuje akcje po "x" a następnie,za kilka lat,bez słowa protestu,polemiki,sprzedaje za 1/3"x" jak było w przypadku Energi to oni też tracą,mimo,że nawet 1 akcji na GPW nie kupili-to patologia systemu, z tym walczy fundacja TCN

Żeby się tylko nie okazało, że na Enerdze najwięcej zarobią kancelarie prawnicze...
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Wiem już darku od kogo sam nasz wódz uczył się tego okłamywania wyborców.
    Twojego "wodza" nikt nie przebije w obłudzie i propagandzie,ale dawaj,wczorajszy"waletynkowy" prezent wprowadził mnie w bardzo dobry nastrój,razem się pośmiejemy;-)
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~emeryt [31.60.157.*]
    Co do tytułowego wpisu to dywersyfikacja portfela inwestycyjnego to podstawa ..minimum kilka ,kilkanaście rożnych wyselekcjonowanych spółek plus inne aktywa niezwiązane z GPW ... ale żeby tak dywersyfikować portfel należy mieć fundusze a gdy kasy brak niestety inwestujemy w 1 czy dwie spółki i sam tak na początku tez robiłem ale jest ryzyko że kupimy spółkę w nieodpowiednim momencie i wtedy jest problem dlatego życzę Wam samych udanych inwestycji abyście szybko mogli dojść do takiej kasy aby można było stosować dywersyfikacje portfela ...przy okazji jak macie to szczęście w nieszczęściu posiadać akcje ENERGA SA to czekajcie cierpliwie
    Cytując ....co obchodzi znajomych czy inne postronne osoby nasza sytuacja ....oczywiście nawet można byłoby się zgodzić ......prawdą jest że jest wiele szczytniejszych celów ....ale czy jeśli zapytalibyście się członków rodziny bliższej czy dalszej / rodzina ma kolegów w pracy itp/ czy znajomych czy sąsiadów czy przekazują na coś 1,5 % z Pitu a jeśli nie przekazują dla nikogo i poprosilibyście ich o przekazanie 1,5 % na wsparcie walki GG przecież Wam nie odmówią ...problem jest że Wy tego niechcenie tego robić więc zmiana musi nastąpić w Waszej psychice ....może nawet należy co wielokrotnie pisałem telefonicznie przekonać członków GG ...dysponujecie baza danych 1000 członków z umowami plus osoby które nie podpisały umowy a zostawiły kontakt przez stronę plus My niezrzeszeni jako osoby czytające forum wiec zakładając tylko aby każdy członek zapewnił wpływ 400 zł /łącznie z kilku PIT i wszyscy razem 500 tys a jak nabierzecie wprawy to milion ...Trzeba tylko chcieć...oczywiście uczciwie powinno być aby wszystkie wpłaty z zwerbowanych osób przez członka były odejmowane od ewentualnej prowizji za sukces
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~IP [83.30.236.*]
    JESTEŚMY BLISKO...
    Dochodzisz?
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~ptak1234 [89.64.102.*]
    próbowałem się dzisiej rozliczyć nie działa ten numer KRS 0000025801
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~emeryt [46.134.172.*]
    Należy to jeszcze sprawdzić ale ...

W wykazie organizacji pożytku publicznego uprawnionych do otrzymania 1,5% podatku dochodowego od osób fizycznych za dany rok podatkowy w roku następnym znajdują się organizacje pożytku publicznego, które w terminie spełniły obowiązek sprawozdawczy 

Termin zamieszczenia sprawozdań za 2023 rok minął 15 lipca 2024 roku. Dla organizacji mających rok obrotowy inny niż kalendarzowy termin ten upłynął 2 grudnia 2024 roku (z uwagi na to, że w 2024 roku 30 listopada przypada w sobotę, brany był pod uwagę kolejny dzień roboczy, czyli 2 grudnia).

https://sprawozdaniaopp.niw.gov.pl/

złożyli 24 lipca czyli jeśli dotyczy ich ten termin to po terminie ...pytanie czy jeśli nie dochowali terminu to celowo czy taki bajzel mają .....pytanie 2 czy mogą podjąć działania aby ich wpisali na listę i czy będzie im się chciało
    jeżeli to prawda,to niezły bajzel w tym archeo mają,Energę też mocno promowali w IPO,jak przyszło co do czego,to mocno asekuracyjnie z Orlenem,podkulili ogonek,chociaż na Kernelu chyba coś tam walczą?
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~Finansista [31.22.202.*]
    Darku czy pokłóciliście się z SII? Stąd Twój poranny orgasm?
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~emeryt [46.134.172.*]
    Poinformujcie GG o zaistniałej sytuacji niech skonsultują z SII i szykują numer innej organizacji /która im tą kasę przekaże / Ogólnie GG też ma bajzel i przerasta ich ta inicjatywa organizacyjnie i finansowo ...sam bym może jeszcze gorzej to ogarniał a moje uwagi krytyczne czy sugestie podjęcia określonych działań mają na celu ulepszenie funkcjonowania GG ..Co do KERNELA to SII wspiera duchem i słowem opowiadając się po stronie prawdy podobnie wspierała mnie jako współorganizatora takiego ruchu oporu na innej spółce ale prawdą jest w początkowym etapie sporu ENERGA bardzo asekuracyjnie opowiadali się po stronie prawdy.Wracając do KERNELa działania prawne podejmują tam akcjonariusze ....kiedyś Wam pisałem że jako sęp tez podłączyłem się pod ruch oporu na KERNELu ...wykorzystując to że Wy drobni sprzedajecie ...Problem jest w przepisach że na pewno OFE nie wiem jak inne TFI nie mogą mieć akcji spółek gdzie przegłosuje się delisting i takie przepisy powinny być zmienione tak jak te o ustaleniu ceny w wezwaniu delisting czy przymusowy wykup ...Dzięki ruchowi oporu na KERNEL czy na ENERGA czy na innych pokrzywdzonych z przeszłości jest szansa że przepisy będą zmienione .

Przy okazji ewentualne przymusowe wykupy KERNEL będą realizowane na bazie prawa luksemburskiego. Jednak nie po średnim kursie giełdowym tylko cena nabycia zostanie ustalona przez niezależnego rzeczoznawcę czy biegłego na podstawie obiektywnych i odpowiednich metod wyceny stosowanych przy zbyciu aktywów ....dlaczego nie po średnim kursie bo tak nakazuje ich prawo ,,,,więc również to jest argumentem że średnie notowania giełdowe nie zawsze oddają rzeczywista wartość spółki i mam nadzieje że wreszcie rządzący to zrozumieją i to zmienią .../..i ja tez nie jestem nieomylny bo kiedyś kupiłem sporo PGE w IPO i to nie dla ponadprzeciętnych zysków tylko żeby zarobić w perspektywie roku czy dwóch 50 % ....jeszcze żeby było sporo akcji to musiałem brać duży lewar /kredyt/ aby po redukcji kupić za swoją kasę ...ale dywersyfikacja portfela pozwala poradzić sobie z nietrafnymi inwestycjami ale co by było gdyby PGE było moim zakupem za całą kasę więc można czekać i nie zawsze się doczekamy ale uważam że na spółce ENERGA szansa na ponadprzeciętne zyski a jak będzie oceni przyszłość

a mnie,szanowny emerycie się wydaje,że nawet obecne przepisy dla kogoś kto jest uczciwy,pozwalają zachować się przyzwoicie,art 80 ust 2 ustawy o ofercie nikomu nie nakazuje sprzedawać w/g sredniej z notowań,wprost przeciwnie nakazuje zrobić profesjonalną,niezależną wycenę jezeli już jest wola sprzedaży a propozycja kupujacego rażaco,ale to bardzo rażąco odbiega od raportowanej przez zarząd wk spółki.Jak postąpiono w przypadku Energi wszyscy wiemy,czy tak postępują uczciwi wzgedem spółki,wżgledem innych jej współakcjonariuszy,przyzwoici profesjonalni menadżerowie???
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~Finansista [93.108.235.*]
    Emerycie przestań już z tą dywersyfikacją. Skąd wiesz może wszyscy mają zdywersyfikowane. Już nikt nie sprzeda Ci akcji możecie gnać na kolejne szczyty.
    ~IP - dochodzisz?
    czy Panstwo wiecie,że Orlen sam przyznaje,że nabył Energę po zaniżonej cenie?(str 142 raportu zintegrowanego za 20')
    Pomimo zaoferowania 20% premii w stosunku do ceny akcji z dnia Wezwania, Grupa rozpoznała na nabyciu akcji ENERGA zysk z tytułu okazyjnego nabycia wynikający z nadwyżki wartości aktywów netto Grupy ENERGA ponad zapłaconą przez Grupę ORLEN cenę. W ocenie Grupy, na wystąpienie zysku na transakcji miał wpływ szereg faktów i okoliczności, w tym przede wszystkim widoczne w okresie ostatnich 5 lat istotnie zaniżone notowania spółek energetycznych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych, w tym również zaniżone notowania akcji ENERGA. Przecena polskich spółek z sektora energetycznego wynikała w dużej mierze z posiadanych przez te spółki istotnych aktywów węglowych i wciąż znaczących inwestycji tych spółek w sektor górnictwa. W obliczu rosnących kosztów emisji CO2 oraz prowadzonej polityki klimatycznej przez UE, kładącej coraz większy nacisk na dekarbonizację i wymagającej od państw członkowskich zwiększania udziału mocy wytwórczych z OZE, krajowe spółki z sektora energetycznego od dłuższego czasu zmagają się z niskimi wycenami. Ponadto wymagane zmiany w kierunku zwiększenia udziału niskoemisyjnych źródeł oraz związane z nimi istotne planowane nakłady CAPEX przy jednoczesnym wysokim poziomie zadłużenia wpływały negatywnie na polityki dywidendowe tych spółek, co miało dodatkowy wpływ na poziomy ich wycen.  

https://raportzintegrowany2020.orlen.pl/uploads/orlen-raport-zintegrowany-2020-pl.pdf

-już pomijam te bzdury o istotnych aktywach węglowych,bo Energa wcale duzo ich nie miała,a w PGG i Ostołękę c inwestowano na życzenie tych samych osób,które zgodziły się na 8,35 zł,a dywidendy z energetyki obcieto po wygranych wyborach w 15' i wtedy energetyka zaczeła dołować
    Ale,co zrobił dalej Orlen?kontynuował,w czasie pademii wyciskanie kolejnych 20% akcji w wezwaniu delistingowym, wiedząc dokładnie,jak wynika z tekstu wyzej,że cena Energi jest zaniżona,zaproponował identyczną jak w I wezwaniu.Co było dalej?Przegonił ostatnie fundusze,bo nie moga mieć akcji spółki nienotowanej,wycisnął część drobnych akcjonariuszy"przestraszonych"persektywą braku notowań.W konsekwencji tych haniebnych działan,GPW wykresliła Energę z indeksów,czym obebrano Nam,pozostałym "drobnym' popyt na jej akcje itd,itd,tkwimy w tym "chorym"układzie zainicjowanym w 20' przez Orlen przy akceptacji ówczesnego SP już 5-ty rok.
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~Finansista [31.22.161.*]
    IP później po Darku szczytował o co chodzi? Coś się zmieniło od wczoraj?
    A co żona Cię zostawiła że taki szcześliwy? Czy kochanka coś dała na co czekałeś latami choć mówiła na początku znajomości "Szybko najszybciej jak będę potrafiła...."
    Czy to oznacza że żona Ci pierwszy raz dała po kilkunastu latach a przed ślubem mówiła" Szybko, najszybciej jak będę potrafiła"
    A co darku pierwszy raz zostałeś dopuszczony po kilku latach małżeństwa do żony bo przed ślubem powiedziała " Szybko, najszybciej jak będę potrafilła"
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~Finansista [31.22.161.*]
    Darku, dlaczego dzisiaj rano szczytowałeś, cytuję: "Energa i długo,długo nic,DRODZY AKCJONARIUSZE,z pozdrowieniami dla tych akcjonariuszy Energi, którzy wiedzą, co w portfelu mają
    Energa i długo,długo nic,DRODZY AKCJONARIUSZE,z pozdrowieniami dla tych akcjonariuszy Energi, którzy wiedzą, co w portfelu mają
    -czego nie rozumiesz?
    taka tam, ciekawostka
    Wskaźnik P/S jest jednym z najtrudniejszych do zmanipulowania wskaźników analizy fundamentalnej. Wynika to z faktu, że przychody ze sprzedaży są mniej podatne na zabiegi księgowe
    -godziwy wskażnik p/s powinien mieścić w przedziale 1,2-1,5,jak wygląda to na Enerdze każdy może sobie policzyć
    Już się bałem, że zabraknie codziennego przekazu - ale jest. Można żyć dalej. Dziękuję guru
    nie ma za co;-)po prostu sprawdzam,czy warujesz?po pierwszym wpisie pomyślałem,że zaspałeś,ale teraz widzę,że nie-czuwasz,to dobrze, czuwaj,bo nieznana jest data i godzina,kiedy bez akcji zostanie .....
    Guru - nie mam problemu z wysypianiem się a dobry, relaksujący sen to jeden z czterech filarów zdrowego i długie życia. Z czym - patrząc po twojej aktywności tutaj -podejrzewam, że możesz mieć problem. Więc szczerze ci radzę - zastanów się, bo nigdy nie jest za późno, żeby żyć zdrowiej...
    do brzegu oko,do brzegu, potrafisz policzyc wycenę Energi metodą j/w,to zaskocz wszystkich niedowiarków policz i napisz na forum chociaż raz merytorycznie ile Ci wyszło w oparciu o przychody Energi za 23'?
    Guru, to twoja metoda to licz sobie. Jak wyliczysz to napisz ile ci wyszło i złóż zlecenie sprzedaży na gpw po tyle. Zobaczymy kto uzna, że ta cena jest ok i odkupi po tej cenie akcje od ciebie :)
    ja mam to różnymi mnożnikami policzone,zawsze wychodzi kilkukrotnie więcej niż obecne notowania.Może dlatego prezes Fąfara tak długo nie może podjąć decyzji -co dalej z Energą?bo wycena Energi którą zlecił na "cito"też opiewa na podobne kwoty?
  • Re: Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~Remik [195.136.165.*]
    Witam Was serdecznie.
    Ponieważ w pt nabyłem 28778 akcji jeden z dżentelmenów postanowił ponad 24000 akcji sprzedać po 13,50 pomogłem mu. Tak jak na Kernelu w grudniu 2023r kiedy nikt nie chciał po 7,30 zł kupować tak wczoraj kupowali po 27 zł I nawet 28zl. Tak teraz widzę podobne działanie na Energa SA gdzie po ponad roku wracam do akcjonariatu.
    Słuchajcie siebie i sami anslizujcie pamiętając, że czas jest wrogiem złego przedsiębiorstwa i sprzymierzeńcem dobrego !

Jeżeli Orlen SA ksiegujr akcję po tej akcji, za którą Sasin powinnien być w kryminale myślę o wezwaniub8,35 zl po 20,7 zł rok 2020 jako okazjonalny zysk to aż prosi się aby.kupowac w obecnych cenach te akcję bo nadal mają wartość nawet poniżej ceny z nabycia i księgowania tzw okaxjobalnego zysku doliczyć zysk 4letni już o WK nie wspomnę i wzroście jej wartości na przestrzeni 4lat!

Z artykułu SII czytam

https://strefainwestorow.pl/w-zielonej-strefie/energetyka/energa-orlen-gpw

"Obserwatorzy rynku wskazują, że Orlen ma przed sobą kilka scenariuszy:

• Wykup akcji mniejszościowych i wycofanie Energi z giełdy.
    • Zmniejszenie udziału poniżej 90%, co mogłoby zwiększyć płynność akcji.
    • Określenie nowej polityki dywidendowej, aby zyskać przychylność mniejszościowych akcjonariuszy."

Najtaniej powinno być że sprzedaży 20 proc cena z IPO 17 zł A środki ponad 1,2 mld Zł niech w części 828mln-900mln będą na dywidendę jednocześnie przeznaczone czyli te min 2 zl. Niski koszt podwójny deal dla władz Orlenu i nas, oraz funduszy które z chęcią za ta cenę kupią wiedząc o tym, że zaraz zwrot z dywidendy częściowo będzie . Mamy Enetge na GPW wartość automatycznie wzrośnie coroczna dywidenda cena zakupu nadal atrakcyjna, powrót do indeksów i bardzo niski koszt dla Orlenu.

Oczywiście dla nas najkorzystniejszy byłby wykup po 29 zl zgodnie z oczekiwaniami GG bądź po cenie WK tyle, że Orlen wówczas koszty miałby wyższe niż w wariancie że sprzedaży np 20 proc udziałów.

Gdybym miał podjąć decyzję wybrałbym jako prezes Orlenu za zgodą właściciela opcje nr 1 oczywiście będąc akcjonariuszem tylko opcja z wykopem po min 29 zł jest bardziej atrakcyjna na ta chwile.

Ps do kiedy mają być ustalone konkrety (wycena i decyzje)??
    • Wykup akcji mniejszościowych i wycofanie Energi z giełdy.
    • Zmniejszenie udziału poniżej 90%, co mogłoby zwiększyć płynność akcji.
    Określenie nowej polityki dywidendowej, aby zyskać przychylność mniejszościowych akcjonariuszy."

-2 w 1,dywidenda z Orlenu,wymiana w parytecie Energa (w/g wyceny bo notowania są niemiarodajne),Orlen (srednia z 6-ciu miesięcy) zamyka sprawę pokrzywdzenia akcjonariuszy Energi,koszt dla Orlenu "symboliczny",zysk pod każdym względem,dlaczego tak długo nad tym myslą?-nie rozumiem
    Parytet owszem też dobre rozwiazanie .

W 2026 mogą ogłosić sprzedaż na rynku pakietu np 48proc po cenie niech będzie te 17zl jak w IPO zeby było atrakcyjnie dla kupujących na rynku w tym funduszy i indywidualnych - to mają wówczas ponad 3 mld do wypłaty na dywidendę dla akcjonariuszy Orlenu będąc wiekszosciowym w Enerdze, która też wróci do wypłaty zysku!

Wszyscy zadowoleni z takiego obrotu sprawy .
    Dobry deal bez wątpienia Dla obecnych akcjonariuszy i jeszcze lepszy dla Orlenu!!
    Dnia 2025-02-16 o godz. 14:26 ~Remik napisał(a):
    > Parytet owszem też dobre rozwiazanie .
    > > W 2026 mogą ogłosić sprzedaż na rynku pakietu np 48proc po cenie niech będzie te 17zl jak w IPO zeby było atrakcyjnie dla kupujących na rynku w tym funduszy i indywidualnych - to mają wówczas ponad 3 mld do wypłaty na dywidendę dla akcjonariuszy Orlenu będąc wiekszosciowym w Enerdze, która też wróci do wypłaty zysku!

Takie manewry Orlen może robić jak poprzesuwa aktywa w grupie,tylko po wielokrotnie więcej,gdyby wobec Nas zastosowano wariant z parytetem,to 37 mln akcji wymienionych na Orlen należy umorzyć,więc w Enerdze zostanie 377 mln akcji,tym samym ich wk wzrośnie.
  • Tylko Energa,zawsze Energa ...... Autor: ~emeryt [31.60.157.*]
    Osobiście bardzo się cieszę jak drobni akcjonariusze zarabiają bo to powoduje że jeszcze nie grozi wymarcie temu gatunkowi ,dodatkowo może to powodować wzrost zainteresowania tematem samodzielnego inwestowania nowych osób a przy okazji przypominam i zaletach inwestowania przez IKE czy IKZE

wracając do tematu cytując z artykułu

https://www.parkiet.com/firmy/art41778801-gieldowe-batalie-inwestorow

Temat delistingu wybrzmiewa też w Enerdze. Na razie górą są inwestorzy mniejszościowi, którzy wygrali w tej sprawie w sądzie. Ale piłka jest w grze. Zapytaliśmy dominującego akcjonariusza (Orlen), czy rozważa wykup pozostałych akcji i wycofanie Energi z giełdy.
      – Zgodnie z deklaracjami będziemy dążyć do uporządkowania sytuacji w grupie Energa. Obecnie trwa analiza prawno-finansowa różnych scenariuszy – odpowiedział na nasze pytania Orlen. 

Rozkładając na czynniki pierwsze zdanie jesteśmy na etapie ile kasy potrzeba wydać na dany scenariusz lub ile tej kasy można zyskać jeśli jakiś scenariusz dopuszcza sprzedaż akcji przez Orlen ....Skoro liczą ile dany wariant będzie kosztował to wycenę już raczej mają ...Pytanie na które nie znam odpowiedzi ...Czy wycena /jeśli opiewałaby na więcej niż Orlen ma wykazane w księgach / nie powinna skutkować przeszacowaniem w górę tych wartości w bilansie.

– Zgodnie z deklaracjami będziemy dążyć do uporządkowania sytuacji w grupie Energa. Obecnie trwa analiza prawno-finansowa różnych scenariuszy – odpowiedział na nasze pytania Orlen. 
    -jedyna analiza prawno-finansowa jest taka,w transakcji spółka z udziałem SP vs spółka z udziałem SP nie ma prawa wystąpić okazjonalny zysk tak wielkich rozmiarów,jeżeli wystąpił to współakcjonariusze tej przejmowanej spółki zostali oszukani/okradzeni/wprowadzeni w błąd,jak zwał,tak zwał.
    ~Remik - a dlaczego ponad rok nie było Cię w akcjonariacie Energii? Sprzedałeś ponad rok temu te akcje? Nie wierzyłeś w nie? Dlaczego nie wierzyłeś? Przecież poza tym, że sąd uchylił uchwałę o delistingu to tu się nic nie zmieniło. Ponad rok temu wielu tu pisało, że akcje księgowo są warte dużo więcej. Że Orlen zaksięgował zysk po nabyciu akcji Energii. To chyba teraz drożej odkupiłeś jak wcześniej sprzedałeś?
    P.S. to ja (my) się pytam kiedy będą jakieś konkrety (o ile będą).
    Oj, zmieniło się... JESTEŚMY BLISKO CORAZ BLIŻEJ...
    ~IP - trzepanko było :)
    Wynikało to z analizy Kernel be Energa , na którą wpływ miał jeszcze PiS banda nieudaczników!
    Stwierdziłem że do Energi wrócę spodziewałem się że cena 6,4zl już nie będzie jednak każda poniżej tzw okazjonalnego zysku tzn 20.7zl co sami w raporcie z 2020 stwierdzili jest dobra do zakupu!
    Na Kernelu zrealizowałem zysk i stwierdziłem że na ta chwile powrót do Energi będzie właściwy zważywszy na wyceny rynkowe innych przedsiębiorstw notowanych na GPW oraz bieżącej sytuacji, która w gospodarce uważam za bardzo zła. Jedyną spółka co do której nie mam wątpliwości, że warto ja kupić w obecnej cenie zważywszy na fakt tzw okazjonalnego zysku ksiegowanego w 20' oraz rozstrzygnięcia, które nomen omen są przed nami I jakby nie patrzeć mogą być tylko dobre bądź bardzo dobre.

Po rozstrzygnięciu sprawy będę już pojedynkiem obserwował sytuację. Jest zbyt wiele czynników pozwalających mi stwierdzić że rynkowe przesilenie tuż tuż. I lepiej mieć gotówkę być gotowym do zakupów obserwując bieg zdarzeń niz angażować się na rynku.
    Natomiast to moje subiektywne zdanie. Narazie działamy w tym samym celu i jestem przekonany, że ten cel osiągniemy. Im szybciej tym lepiej bo sprawa od drugiej połowy 2015 kiedy " szaleńca bez wiedzy" zaczęli swoje nierzady i działanie niegosposarne tak do dziś ich działania mają swoje odzwierciedlenie w wycenie rynkowej spółki. To tragedia, że nie ma kompleksowej prywatyzacji jak najmniej polityków tudzież SP w spółkach i ten rynek całkowicie się zmieni in plus. Energa jest przykładem, Kernel i wiele innych spółek jak i co zmienić ! Tak samo zlikwidować podwójne opodatkowanie tzn belki podatek który służy propagandzie socjalnej podwójnie opodatkowujac dochod@!! Chyba banructwa kraju potrzeba aby takie tematy rozwiazsc@
    Inwestuje od 20 lat i tylko słyszę zmiany takie i takie A nikt nawet nie przyglądał się z Knf spekulacji na Enerdze kto co i kiedy co gorsza nawet sami nie wnoszą o zmiany min wycena niezależna przy wezwaniu metodami ogólnie dostępnymi, itd mimo że mówi się co i jak zmienić tak samo z tym komunistycznym podatkiem belki!@ nikt nie zmienia w chorej demokracji gdzie większość jest głupia tak właśnie się dzieje. Przecież nikt lepiej od nas nie wie jak mamy wydawać nasze pieniądze, mimo to cały czas narzucają nam to jak mamy wydawać itd mówiąc że chcą z drugiej strony " naprawić rynek" fałszywe i obludne aparatczyki okraglostolowe!
    ~Remik - o ho, ho, coś czuje, że konfederata się tu trafił :) Osobiście uważam, że jeśli dojdzie do zapowiadanego ograniczenia podatku Belki to mocno pozytywnie wpłynie to na giełdę - więcej ludzi się zainteresuje tą formą inwestowania pieniędzy i zarabiania co znaczy, że więcej oszczędności popłynie na giełdę. Ale, że podatek Belki to podwójne opodatkowanie to bzdura, która była modna jak ten podatek był wprowadzany. Że ktoś dalej tak uważa po już chyba ponad 20 latach to raczej o znajomości ekonomi dobrze to nie świadczy. Podatek Belki jest naliczany od np odsetek czy zysku z inwestycji w akcje a nie od całości kapitału. W zasadzie to już dzieci wiedzą. I w zasadzie podatek od zysków kapitałowych jest lepszym czy sprawiedliwszym od podatku od pracy - bo pracować musi niemal każdy (a zwłaszcza ci dla których dochód z pracy jest podstawą utrzymania) a dochody kapitałowe dotyczą kapitału czyli przede wszystkim czy w większym stopniu ludzi zamożnych i bogatych (oczywiście można próbować ich uniknąć np poprzez inwestycje w nieruchomości). I sądzę, że jeśli nic nieprzewidywalnego się nie wydarzy w sensie negatywnym to wprowadzenie ograniczenia podatku Belki będzie skutkować kolejnymi wzrostami i rekordami na gpw (zwłaszcza w połączeniu z zakończeniem wojny i napływem środków z KPO).
    Mylisz sie.
    Odpowiedz na pytanie:

Czy środki pieniężne, które przeznaczasz na inwestowanie są już opodatkowane zanim będą stanowić dodatkowy dochod??
    Odpowiedz brzmi tak zwyczajnie są to pieniądze z dochodu stałego min pracy, działalności gospodarczej ,które już raz są opodatkowane.
    Także tylko.likwidacja tego szkodliwego podatku, który służy min żeby poprzedsocjale w tej "demokracji przekupowac ludzi!

Każdy z nas lepiej wydalony te pieniądze i dzięki nim mógł nie tylko wesprzeć gospodarkę lecz również zwiększyć swoje dochody, majątek. Miał być tymczasowy bo tak geniusze okraglostolowe zasłużyły kraj, jest już ponad 20 lat!@ i jeszcze bardziej zasłużony kraj!!
    Wygranymi będą Ci,, którzy teraz weszli, (po "trzepanku"? przez Kolegę ~Oko).
    Wszyscy wiedzą - "Tylko Energa,zawsze Energa.....
[x]
ENERGA 0,70% 14,38 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.