Witam Was serdecznie.
Ponieważ w pt nabyłem 28778 akcji jeden z dżentelmenów postanowił ponad 24000 akcji sprzedać po 13,50 pomogłem mu. Tak jak na Kernelu w grudniu 2023r kiedy nikt nie chciał po 7,30 zł kupować tak wczoraj kupowali po 27 zł I nawet 28zl. Tak teraz widzę podobne działanie na Energa SA gdzie po ponad roku wracam do akcjonariatu.
Słuchajcie siebie i sami anslizujcie pamiętając, że czas jest wrogiem złego przedsiębiorstwa i sprzymierzeńcem dobrego !
Jeżeli Orlen SA ksiegujr akcję po tej akcji, za którą Sasin powinnien być w kryminale myślę o wezwaniub8,35 zl po 20,7 zł rok 2020 jako okazjonalny zysk to aż prosi się aby.kupowac w obecnych cenach te akcję bo nadal mają wartość nawet poniżej ceny z nabycia i księgowania tzw okaxjobalnego zysku doliczyć zysk 4letni już o WK nie wspomnę i wzroście jej wartości na przestrzeni 4lat!
Z artykułu SII czytam
https://strefainwestorow.pl/w-zielonej-strefie/energetyka/energa-orlen-gpw
"Obserwatorzy rynku wskazują, że Orlen ma przed sobą kilka scenariuszy:
• Wykup akcji mniejszościowych i wycofanie Energi z giełdy.
• Zmniejszenie udziału poniżej 90%, co mogłoby zwiększyć płynność akcji.
• Określenie nowej polityki dywidendowej, aby zyskać przychylność mniejszościowych akcjonariuszy."
Najtaniej powinno być że sprzedaży 20 proc cena z IPO 17 zł A środki ponad 1,2 mld Zł niech w części 828mln-900mln będą na dywidendę jednocześnie przeznaczone czyli te min 2 zl. Niski koszt podwójny deal dla władz Orlenu i nas, oraz funduszy które z chęcią za ta cenę kupią wiedząc o tym, że zaraz zwrot z dywidendy częściowo będzie . Mamy Enetge na GPW wartość automatycznie wzrośnie coroczna dywidenda cena zakupu nadal atrakcyjna, powrót do indeksów i bardzo niski koszt dla Orlenu.
Oczywiście dla nas najkorzystniejszy byłby wykup po 29 zl zgodnie z oczekiwaniami GG bądź po cenie WK tyle, że Orlen wówczas koszty miałby wyższe niż w wariancie że sprzedaży np 20 proc udziałów.
Gdybym miał podjąć decyzję wybrałbym jako prezes Orlenu za zgodą właściciela opcje nr 1 oczywiście będąc akcjonariuszem tylko opcja z wykopem po min 29 zł jest bardziej atrakcyjna na ta chwile.
Ps do kiedy mają być ustalone konkrety (wycena i decyzje)??