• wywiad buisness insider Autor: ~mc [5.173.166.*]
    13 zł smieszne
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~Bialoczarny [37.248.217.*]
    Bialoczerwony, wygląda na to, że Orherland na tym samym patencie co Widzmin. Wykonawczy plus efekty, a zdaje się traktowałeś jako IP z potencjałem dużych przychodów.
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~Breton [95.124.209.*]
    Bo to niestety logiczna konsekwencja, odeszła masa zdolnych ludzi, oprócz tych zwolnionych, nie ma zasobów and kompetencji na robienie IP samemu. Spółka cofnęła się w rozmowy do momentu sprzed zmiana bądź chęcią zmiany strategii do własnych IP. Kto wie więcej niż co mówią na walnym, to wie że nie jest źle ale nie jest też dobrze.
  • Re: wywiad buisness insider Autor: bialoczerwony1972 [79.191.27.*]
    @Breton
    bredzisz trochę :) Nie o ludzi tu idzie, a o finanse i ryzyko!

@Białoczarny
    Tak pakiet podobny tylko finanse dużo większe bo efektów znacznie więcej!
    Wydaje się, że w strategii i raportach jest jasno napisane IP w obszarze FILM DEVELOPMENT. No i tak się dzieje. nigdzie i nigdy spółka nie komunikowała nic nt samodzielnej produkcji jakiegoś wysoko budżetowego serialu, bo skąd miałby wziąć 80-100mln zł na sezon? No skąd?

DEVELOPMENT- polecam sprawdzić co zawiera to słowo i co się mieści w tym obszarze!!!

Zgoda panie mc kurs 13zł to śmiech na sali, ale dzięki tej zwale naprawdę solidnie sobie uśredniłem i mocno powiększyłem swój pakiet!!! Kupowałbym i po 18 i o 20zł ale znacznie wolniej i dużo mniejsze ilości. A tak po uśrednieniu 10k papiera ze średnią poniżej 17zł sobie czeka na lepszy czas!!! VAMOS PLATIGE!!! :)

No ale mi nie trzeba tego tłumaczyć, nigdy nie traktowałem tego potencjalnego projektu jako game changera. Mogę się mylić ale to właśnie chyba ty urealniłeś jego wpływ na spółkę.
    Nadal nie rozumiesz... Wiesiek 7,5 mln zł albo 8 mln zł za sezon jako podwykonawca, Otherland jako główny wykonawca VFX i ze znacznie większą ilością ujęć VFX w sezonie hmmm XXzł czyli dużo, dużo większe pieniądze moim zdaniem :)

Ale najlepsze jest to że moi forumowi "koledzy" Białoczarny i Breton nie wierząc w spółkę, nie mając jej akcji lub mając znikome jej ilości zaglądają na forum czy może coś ciekawego nie pojawiło się dotyczącego tejże spółki :)
    Pozdrawiam :)
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~Breton [79.153.97.*]
    Jeszcze raz, mam akcje, mały pakiet kolega też chyba ma, mały pakiet i raz jeszcze twierdzę że pod koniec roku będziemy rewidować twój optymizm bądź fanpli fanatyzm. Wtedy w zależności od rozwoju spółki będę sobie powoli dobierał na nie wyższej średniej niż ty teraz.
    Dlatego napisałem "lub mając znikome jej ilości" co się tyczyło Ciebie, bo Białoczarny trzymając pakiet od 20zł cały czas prognozując mocny zjazd kursu pokazałby, że sam nie wierzył w to co pisze :) Więc wniosek taki, że nie ma :)
    Luzik....
    Pamiętam twoje prognozy, nawet wątek jest. Rozliczałeś mnie i Fana ale w końcu i ty napisałeś coś konkretnego, a nie tylko krytykowanie innych. Będzie okazja sprawdzić twoje prognozy....

btw. masz czas aż przez 2 lata dokupować poniżej 20zł wg siebie samego ;)
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~Bialoczarny [37.248.221.*]
    Może będzie inaczej niż przy Wiedźminie. Ok, jak wypali serial, można przyjąć, że będzie więcej. Pytanie jaki przedział za sezon:
    10-15 mln
    15-20 mln
    20-25 mln
    25-30 mln
    4 sezony?, 7 sezonów? Wychodzące raz na 1,5 roku, może 2 lata. To wcale nie muszą być jakieś oszałamiające liczby. Dobrze, jak spółka złapie kontrakt, od tego jest. No ale raczej zakładam, że więcej osób traktuje ten potencjał w sposób bardziej przyziemny, bez żadnego zachłyśnięcia. Bardziej jakies cegiełki w rocznych przychodach a nie cała ściana. To nie w mniejszym stopniu szansa na budowanie jakichś kolejnych kompetencji dla pracowników i samej firmy, taki kolejny szczebel negocjacji i działaności w tej branży. Budowanie i umacnianie marki. Co może wbrew pozorom nie jest takie do zlekceważenia.
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.27.*]
    No jeśli nie widzisz skoku w przychodach z 8 mln za sezon do 20 czy nawet 30 mln za sezon i z 5-8 mln za utwór audiowizualny do 20-25 mln za utwór to ja już nic nie poradzę i nie wiem czy okulista da radę
    Pisze wyraźnie, że jest różnica. Tyle tylko że jest to mało wyraźna różnica w skali roku. Chyba że 5,10 czy nawet 15 mln więcej w skali roku traktujesz jako przełom spółki, na który tyle czekałeś. Mało rzeczy mnie tu na forum zaskakuje, więc rozumiem.
    Skoro "Otherland" jako IP w obszarze Film Development nie jest dla ciebie game chargerem to nie czekaj tu na nic więcej w najbliższej przyszłości 5-8lat!
    O wielkości zleceń już powtarzać się nie będę, oszczędności w kilku miejscach to powiedział Ci Żbikowski link masz na forum.
    Nie interesuje mnie co cię zaskakuje a co nie, jeśli oczekujesz skoku przychodów po 50% r/r to id gdzieś indziej, szukaj innej perły bo tu tego nie doczekasz...

Tych 5-15mln zł jako przełomu dla spółki nie będę komentował. Ty widzisz kurs akcji i 15 mln zł więcej w całym roku i po tym oceniasz perspektywy spółki, ja widzę zupełnie coś innego! Coś w czym przeszkodził ten kryzys!!! Ale przetrwałem to uśredniłem sobie i teraz czekam.... I tak to prawda,że jedna pomyliłem się co do zasięgu spadku i teraz wielu osób tu na forum triumfuje bo mieli rację. Tylko co z tego? Zagrali na krótko, a może sprzedali po 25zł i teraz odkupują? Tiaaaa takie bajeczki to na bankierze.... Ja mogę przez 10 lat nie mieć racji, aż przyjdzie ten jeden rok kiedy będę miał rację i ja skeszuję bo chyba o to chodzi na GPW a nie o to kto coś tam przewidział ale nie obstawił tego swoim kapitałem....
    To mam w takim razie pytanie.... Na co ty tu czekasz???
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~Bialoczarny [37.248.220.*]
    Ja już nie mam wygórowanych oczekiwań. I tak właśnie podchodziłem do projektu Otherland, na chłodno. Dla mnie spółka nie dowiozla strategii rozwoju. Pakowałem się w 2023 pod konkretną wizję, która podobno wtedy była już od jakichś co najmniej dwóch lat w realizacji. Wtedy liczyłem na projekty wysokomarżowe oparte na własnym IP, odkłąd wchodzę w polemikę na forum, widzę, że nie ma co na to liczyć. Na grach się nie znam, kokosów się nie spodziewam z tego co robią. Na innych płaszczyznach też mam poczucie, że tu tylko na serwis można liczyć. Przynajmniej nic na horyzoncie nie widać. Wynikowo się może odbudują, ale tak czy inaczej wrócą do poziomów, które były dla mnie punktem wyjścia. Więc z perspektywy czasu nie mogę powiedzieć, że jest to perełka, która jest oczkiem w głowie.
    Chyba nie do końca się rozumiemy. Skoro wiedziałeś i byłeś pewny, że cena papierów spadnie tak mocno to dlaczego zostałeś z papierem to raz? A dwa jeśli jednak sprzedałeś i teraz odkupiłeś to pod co jeśli core biznes spółki jest taki jak piszesz i nic tu się nie wydarzy? Po co tu siedzieć jeśli masz papier i liczyć na coś w co się nie wierzy że może się wydarzyć? Bardzo mnie to ciekawi z punktu widzenia psychologii inwestowania....
    Ja jeśli nie wierzę w spółkę jakąkolwiek to rozważam za i przeciw i jeśli tych przeciw jest więcej to żegnam się z nią! Piszę o core biznesie, a nie o kursie bo kurs zwłaszcza na tak mało płynnych walorach praktycznie nigdy nie odzwierciedla fair value i chodzi mi i o przewartościowanie i niedoszacowanie....
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Wyważony wpis to i tak odpowiem :) lubię kulturalną polemikę :)
    Słowo IP zostało na forum chyba za mocno podkręcone (PLI na tym etapie nie zdecyduje się na samodzielne sfinansowanie projektu powyżej - strzelam 5 mln zł- za duże ryzyko przy ich płynności finansowej). Dla spółki IP to możliwość executive producer (czyli jakieś tam drobniaki, ale zawsze coś i nie zawsze muszą brać w tym udział i grosz wpadnie - takie mikro tantiemy, ale to sprawy groszowe przy ich skali). I obok EP możliwość bycia jak najwyżej w strukturze przy realizacji projektu (kreacja, VFX, animacja). Czyli nie bycie właścicielem IP od początku do końca, a wykreowanie IP a potem wciągnięcie na pokład innych (głównie celem sfinansowania), a dla nich wykrojenie w etapie produkcji jak najwięcej tortu dla siebie z dobrą marżą (w VFX, czy animacja 3D to wysoka marża).
    Dobro zrobiło Obliterated (było tam mało setów),więc mogli to ogarnąć już w 2023 jako generalny wykonawca VFX (mówiąc krótko bardzo proste VFX) i za to dostali 12,5 mln PLN.
    Wieśka robią w konsorcjum VFX (nie grają głównych skrzypiec) - za dużo setów, skomplikowane VFX nie mają załogi, aby to samodzielnie ogarniać, ale podzielili się tortem, aby w ogóle wejść w ten obszar - dostają około 8 mln PLN za sezon.
    Na dzień dzisiejszy mają już zbudowane kompetencje, aby udźwignąć VFX na poziomie zleceń wartości około 25-30 mln PLN - kwestia złapania takiego zlecenia (niekoniecznie musi to być Otherland - ale to też może być - Otherland to bardziej koncept na jeszcze większe przeskalowanie zleceń).
    I to wszystko co pisałem wcześniej to VFX.
    Cinematiki nie wymagają chyba komentarza (są w top 5 global), ale robią coś nowego - opisując to krótko animacja in game (dzięki silnikowi unreal oraz studio mocap) - tutaj zlecenie z wakacji dla PCF jest w tym temacie (odpalanie nowej "podnogi" w cinematicaach.
    Animacja - filmy i seriale animowane - tutaj idzie o duże pieniądze (15 minut Crossfire to 12,5 mln, ale zrobiony po kosztach, aby znowu się przebić), przy produkcji 1,5 godzinnej idzie o zlecenia rzędu 15-20 mln USD (oczywiście trzeba je dostać, ale są do tego już gotowi).
    I może wydawać się, że przez ostatnie lata nie wdrożyli idealnie strategii w kwestii IP, ale po pierwsze przeszkodził im strajk (i na to nic nie poradzimy), a po drugie wysokomarżowość nie oznacza własnych produkcji, tylko produkcje na zlecenie, ale oparte na schemacie wyżej opisanym.
    Czy się uda? sukces jest podobno funkcją czasu i energii... Każdy ma własne predykcje, a przyszłość pokarze :)
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~eye_of_beholder [83.31.112.*]
    Dzięki za merytoryczną wypowiedź! Tak się powinno wypowiadać na forum - o spółce, a nie ad personam :)
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    qwerty bardzo trafnie opisał model działania platiża
    dodam, że głównym kołem zamachowym nadal jest i raczej w najbliższej przyszłości będzie serwis
    więc należy się cieszyć, że spółka dostaje zlecenia o coraz wyższej wartości
    co niewątpliwie jest wypadkową zarówno wysokich kompetencji, jak i coraz większej rozpoznawalności na świecie
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~Bialoczarny [37.248.222.*]
    Bialoczerwony, zwyczajnie nie zdążyłem wyjść ze wszystkiego. Odcięło, zostałem z częścią. Dla mnie to nie jest kwestia wiary tylko czegoś bardziej namacalnego. Dlatego w nosie miałem stratę i pozwalałem sobie na otwartą polemikę na forum, kiedy wychodziłem i kiedy już byłem pewien, że jestem zamrożony.

Qwerty mówiąc o wysokomarzowym IP nie miałem na myśli, że sami wszystko zrobią, sfinansują i będą czerpali 100% przychodów. Nie mają środków dystrybucji, produkt gdzieś trzeba sprzedać, z kimś się podzielić. Bardziej widzę to jako większą sprawczośc koncepcyjną. Sami rozpoczynają, tworzą półprodukty, które się sprzedają, może stają się rozpoznawalne czy kultowe. Tylko właśnie o tym była mowa kilka lat temu. I oczywiście, w obecnej sytuacji ich nie stac na większe koszty. Musza czekać, aż ktoś da zlecenie. Jest dłubanie przy Halnym czy tej gierce, no ale to bardziej skrobanie tematu. I teraz najciekawsze, że ja nie neguję tego co widzę. Nie obrażam się na serwis. To nie ja rozpuszczałem wizje o mocarnym IP, a jak nie bardzo wyszło to nie zaczalem rozpuszac wizji o mocarnym serwisie. Normalnie uważam, że spółka nie dowiozła swoich planów i tyle. Spółka w jakimś sensie zatoczyła koło i wróciła do punktu wyjścia. Może z perspektywy czasu wyjdzie na tym lepiej, silniejsza. Z pokaźnym workflow. Nie wiem. Widzę, na razie jak polskie indeksy grzeją, a niektóre spółki od stycznia dały duże stopy zwrotów.
  • Re: wywiad buisness insider Autor: bialoczerwony1972 [79.191.86.*]
    Przecież strategia jest niezmieniona od początku! Jest tam wyraźnie napisane IP w obszarze Film Development! Nikt o zdrowych zmysłach nie powinien mieć nadziei, że sfinansują taką produkcję sami w ciągu najbliższych 3-4 latach czyli w okresie strategii... Ani spółka nigdy tak tego nie przedstawiała ani nikt na forum.... Najwyraźniej to były tylko oczekiwania jak to może wyglądać!
    Odcięło cię powiadasz i nie mogłeś wyjść z resztówką? Ok niech tak będzie :)
    https://inwestor.platige.com/wp-content/uploads/2024/04/PLATIGE-IMAGE-PREZENTACJA.pdf 
    Edit: Najwyraźniej to były tylko Twoje oczekiwania jak to może wyglądać!

Sedno jest takie, że zamiast mieć 250 mln przychodów w tym roku, w kolejnym 300 mln. Spółka praktycznie stoi w miejscu od 2 lat. Tak, miałem zupełnie inne oczekiwania z perspektywy przełomu 22/23. I pomyliłem się po całości. Nie satysfakcjonuje mnie trzymanie spółki przez 10 lat, kiedy nie widzę poprawy. To zwykle przeradza się fiksację. Oczywiście baza jest już nieco inna, biorąc wycenę za wyznacznik. No ale to nie zmienia zasadniczo oceny tej inwestycji. Wręcz tym bardziej działa na niekorzyść. Perspektywy są dzisiaj jakie? Że wróci na 25 PLN? Przecież tu Fundacja Żbikowskiego, Sawki czy marzyciel Bagiński nie będą ciągnęli kursu sami dla siebie. FF przy tym akcjonariacie jest jaki jest i nikt tu nie będzie spekuly odstawiał. Czekam na więcej konkretów z firmy, żeby widzieć przyszłość w bardziej różowych barwach. Bo jak mówiłem wiara w potencjał mi nie wystarcza.
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.176.*]
    Chodziło mi o oczekiwania w kwestii IP. Co do wzrostu przychodów do 200 a potem 300 mln zł to w przeciwieństwie do ciebie czekam na to cierpliwie i dopiero wtedy gdy w normalnym otoczeniu to nie nastąpi będę wieszał na nią psy! Ty uważasz, że to wina spółki ja że nie. Normalne otoczenie, które właśnie powoli powraca pokaże na co stać spółkę.
    Dla mnie okres 4-5 lat to przeciętny okres inwestycji choć wiadomo, że bym chciał zarobi w rok. Niestety te 4-5 lat może się przeciągnąć i ja biorę to pod uwagę, bo to giełda a biznes każdej spółki ma wiele ryzyk!
    Nie rozumiem też takiej strategii z pozostawieniem resztówki akcji i ewentualnym nie odkupieniem sprzedanego pakietu kilkadziesiąt % niżej...
    białoczarny
    skąd u ciebie tak mało wiary w spółkę?
    czy nie warto zweryfikować swoje podejście biorąc po pierwsze dzisiejszą cenę akcji
    a po drugie 2025 r, który w mojej ocenie będzie rekordowy i mamy szansę pobić 170 mln przychodów
    ciekawi mnie po jakiej cenie był twój pierwszy zakup i ile wtedy pli miało przychodów
    ja np lata temu to pierwsze akcje kupiłem po ok 20 zł i raz tylko w dołku kiedyś tam dokupiłem po 15-16
    ale, biorąc pod uwagę dzisiejsze fundamenty, rozpoznawalność i ostatnie komunikaty to naprawdę o najbliższe lata można pozostać optymistą
    w tym kontekście cena wydaje się okazyjna, ostatnio prezes stał się aktywny w sieci i dużo pozytywnych rzeczy o platige opowiadał!
    zadajmy sobie pytanie - czy wycena nie spadła zbyt nisko? 40 mln dla spółki, która większość przychodów ma ze świata? za 2024 będzie ok 150 mln?
    przy tym tempie zamówień są duże szanse, że w 2025 pobijemy 170 mln przychodów i to w samym serwisie
    skąd więc taki defetyzm, że dotąd coś stało na przeszkodzie i czegoś nie dowieźli?
    eee, nie bawmy się w historyków tylko patrzmy w przyszłość, ciągłe szukanie analogii w takim biznesie opierając się na przeszłości większego sensu nie ma
    w końcu, spółce zależy na powiększeniu skali działalności i wydaje się dopiero dziś dobrze do tego przygotowana
    a więc, to co wyżej napisałem i mizerna cena 13-14 zeta? czy to zagrożenie czy okazja?
    osobiście dobieram jak mam taką możliwość bo w całej historii na NC nie było... zaznaczam moim zdaniem - większej okazji do wejścia w spółkę biorąc pod rozwagę cenę i możliwości oraz potencjał najbliższych lat
    2023 -144 mln
    2024 ? moim zdaniem co najmniej rok ubiegły
    2025 - 170 mln plus
    ... powtórzę pytanie - skąd taki defetyzm i trwanie w mentalnej bessie myśląc o pli?
    kiedyś wszedłem w pli przy sporo wyżej cenie, wtedy było ok 80 mln sprzedaży
    - mądre pytanie to czy ważniejsze po ile się kupuje?
    czy kiedy się kupuje?
    hehe, właściwa odp to kiedy? bo w końcu każdemu z nas chodzi o zarabianie
    jednak rzadko się zdarza aby był splot obu tych zjawisk i coś takiego może być w wypadku platige
    więc cena i okres wydają się idealne
    podsumowując- to moja osobista refleksja, warto pomyśleć i może samemu dojść do podobnych wniosków w decyzjach inwestycyjnych?
    w każdym razie spółce życzę takiego akcjonariatu w free flow jak w data walk, kiedy od lat spółka tylko obiecuje i obiecuje, a efekty ma mizerne...oczywiście poza samą wycena na giełdzie, tylko 10 razy wyższą niż platige image!
    dla ciekawych:
    Kurs DataWalk coraz wyżej - przełom czy kolejny rok obietnic 
    ps> białoczarny ciesz się, że nie zdążyłeś się do końca wypróżnić i skończ z postawą spekulanta a zacznij prawidłowo analizować i jak masz komfort odkupić taniej to do it!

@FanPLI
    Nie przekonasz nikogo do spółki, ba nawet Ratio P/S nie przekona! I tak ma być!!! Smart money kupują akcje, a forumowi inwestorzy kupią gdy będziemy ich potrzebowali powyżej ATH :)
    Popularny P/BV =1,76 jest najniższy od 2016r https://stooq.pl/q/?s=pli_pb&c=10y&t=l&a=ln&b=0 
    Dużo mniej popularny ale za to idealny dla spółek czasowo generujących starty P/S (cena rynkowa/przychody netto ze sprzedaży, ang. price to sales) tylko 0,38 licząc jako przychody rok 2023. Historycznie to

31.12.2017 P/S=1,6
    31.12.2018 P/S=0,71
    31.12.2019 P/S=1,00
    31.12.2020 P/S=0,84 
    31.12.2021 P/S=0,89 ( emisja 240 tyś akcji dla funduszy)
    31.12.2022 P/S=0,65*
    31.12.2023 P/S=0,61*
    31.12.2024 P/S=0,38
    31.12.2025 ( Przychody? a)150mln?b)170mln c)180mln? ) kurs 15zł a) P/S=0,35, b) P/S=0,31 c) P/S=0,29 kurs 40zł a) P/S=0,94 b) P/S=0,83 c) P/S=0,78
    *programy motywacyjne (w sumie 208 tyś akcji)
    Mogłem gdzieś się pomylić bo i umęczony po całym dniu, ale i nie o dokładność tu idzie a o pokazanie niedowartościowania każdej każdej przychodzącej do spółki złotóweczki! :)
    Dla wiedzy trolli od naczelnego naganiacza https://www.tradingforaliving.pl/encyklopedia/ps-ratio-wskaznik/ 

ATM Grupa P/S=1,44 oczywiście ATM Grupa jest spółką rentowną, a PLI w tej chwili jednak nie!. Czy w 2025 będzie rentowną czy dalej nie? Jaka kapitalizacja PLI byłaby przy Ratio P/S=1,4??? XD

Na NC bessa ale po takim komunikacie widać ile spółka jest naprawdę warta choć to zupełnie branża!
    Internet Union z ofertą przejęcia prze inwestora branżowego!
    Wyniki IU za 2024
    Przychody: 20,5mln zł Zysk netto: 2,8mln zł Ebitda: 7,6 mln zł
    Kurs z wczoraj 9zł kapitalizacja 57mln zł, proponowana cena za akcję 14,83zł co da kapitalizację 91mln zł!
    Ratio P/S= 2,78 P/BV=3 P/E=20
    Oczywiście wycena na giełdzie a wycena w trakcie przejęcia to dwa różne światy, ale to pokazuje jak PLI ma zeszmacony kurs!
    Dla przypomnienia Platige Image mamy wycenione po P/S=0,38 i P/BV=1,70 bez wyników za 4Q2024!!!!

Miłego dnia xD

edit....
    Widzę, że źle sformowałem.... Bez wyników za 4Q ale z wliczonymi przychodami na zbliżonym poziomie, ale nie licząc ewentualnego zysku ebitda lub zysku netto!
    niestety zbyt mało inwestorów cokolwiek samemu liczy, nie pojawia się na walnych i nie słucha webinarów
    nie ogląda wywiadów ani niewiele czyta
    stad często albo najczęściej wnioski dotyczące sytuacji i oceny fundamentalnej spółki przez postrzeganie kursu
    to było ok ale na pewno nie w wypadku tak mało płynnej spółki jaka jest platige, gdzie jeden czynnik stojący za strona podażową
    może spowodować kursową tzw jesień średniowiecza
    wg tego co napisał kolega białoczerwony to naprawdę możemy mieć obecnie rzadko spotykaną okazję inwestycyjną
    obarczoną relatywnie niewielkim ryzykiem....
    Jak to rozumieć? Im niżej tym lepiej? Dlaczego pół roku czy rok temu nie wieściliście, że okazja dopiero nadejdzie?
    Hmmm bo gdybym wiedział, że takie coś się wydarzy to w przeciwieństwie do ciebie sprzedałbym wtedy wszystkie papiery i teraz je odkupił!!! Ty podobno wiedziałeś, a mimo to tego nie zrobiłeś!!!
    Byłeś zwycięzcą, popełniłeś błąd i jesteś jeszcze większym zwycięzcą? To chyba tak nie działa. I chroń Boze każdego, kto zamiast ekscytować się teraz wskaźnikami, widzi w tym niezdrową niekonsekwencję. Tak, przyznaje że to mało merytoryczny wpis, zwyczajnie wasza postawa nie przestaje mnie fascynować.
    Daj spokój. Nie popełniłem żadnego błędu ale i nie byłem żadnym zwycięzcą! Błąd byłby wtedy gdy wybrałbym spółkę wydmuchę, która ma zły lub słaby core biznes, która nie potrafi zarabiać! Nie wszystko da się przewidzieć i wpływu strajku nie przewidziałem, ani na kurs ani na core biznes. Było, minęło, strajk się skończył i spółka wyszła na prostą, a ja dzięki pewnym rzeczom co nieco wiem na jej temat i dlatego obecnie mam naprawdę spory pakiet na ze średnią o jakiej 5 lat temu mogłem pomarzyć. Słabą masz pamieć, to ci przypomnę tak wiem, że istnieje ryzyko ale ja je akceptuję. Ty patrzysz na spółkę tylko poprzez pryzmat kurs, ale na giełdzie nie ma praktycznie spółek wycenionych rozsądnie. Są firmy albo niedoszacowane i są wtedy be albo przeszacowane i to perły zwłaszcza na bankierze. Jeśli nie akceptujesz ryzyka co robisz na giełdzie??? Widać, ze się boisz jej tknąć nawet łopatą i zresztą nie tylko ty i tak ma być! Strach i chciwość, chciwość i strach!

Serio nie mów mi jak to działa, bo jednak od 2008r jestem na GPW i mnie nie wyzerowali a i stopy zwrotu w moim odczuciu ma przyzwoite! To tylko na bankierze są tacy fachowcy co to zarabiają od razu na każdej inwestycji i to przez long term! Cytując klasyka
    "To chyba tak nie działa" :)
    Mnie zaś fascynuje twoja postawa i ogólnie ludzi, którzy tracą czas śledząc forum spółek, które są słabe wg nich, nie mają perspektyw wg nich i nie mają ich akcji.... Tak było i to na bardzo long term i inwestycji pod fundamenty w MCI i w XTB i w Answear na spekulacji na PKM Dudzie po aferze z opcjami walutowymi i na Lotosie po aferze z rekomendacją na 0zł w 2008 i Coal Energy po wybuchu wojny i SFD pod odbicie i na JSW pod odbicie .....
    Serio, ciągle mnie tacy ludzie fascynują :)
  • Re: wywiad buisness insider Autor: ~Dimex [146.70.232.*]
    moim zdaniem wartości nadal są przeszacowane względem rozwoju
    max 3-5 złotych byłoby adekwatne dla małych firm handlowo-usługowych.
    Większe kursy dla firm kreatywnych, ale pli do takich przecież nie należy.
  • Re: wywiad buisness insider Autor: bialoczerwony1972 [79.191.18.*]
    10-20 mln zł za firmę mająca 150 mln przychodów w kryzysowym roku, mającą know how i papiery na robotę dla największych, niezłą działkę w stolicy, jedno z najnowocześniejszych studiów mocap...
    Czekaj, życzę powodzenia! Tu coraz głupsi zaglądają na ten wątek, czas odpocząć :)

P.S A możesz ustawić zlecenie po 5zł i zobaczymy ile dziesiątek tysięcy akcji chciałbyś kupić w tej cenie?
[x]
PLATIGE 5,66% 8,96 2026-01-02 16:44:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.