Ja to widzę tak że w minionym roku było zysku netto 52 mln zł - wypłata dywidendy 3,03 zł bruuto Wypłacili około 50 % z zysku , zostawili sobie na badania w USA/Europie 26 mln zł zysku Jeśli teraz też potrzebują podobną kwotę to zostaje na dywidendę około 6,8 zł do 7 zł BRUTTO na akcję - to jest plan minimum Dużo będzie zależeć od obecnego kwartału bo przyspieszony raport roczny i być może zyski za 1 kw wystarczą na badania kardio. Takie luźne wyliczenia.
Tak było
.
W tym roku Synektik przeznaczył 25,84 mln zł, stanowiących 99,7% jednostkowego zysku netto spółki za rok obrotowy 2022/2023, na wypłatę dywidendy, co oznaczało dywidendę w wysokości 3,03 zł na akcję.
.
A tak jest.
.
W ujęciu jednostkowym zysk netto w całym roku obrotowym wyniósł 79,18 mln zł wobec 25,93 mln zł zysku rok wcześniej.
Masz rację, różnica w obu niewielka bo 5 mln zł.
Chcę pokazać że idąc Twoim tokiem nie zostawią sobie nic na badania kardio a to jednak około 25 mln zł.
Chyba że z bieżącej czyli z 1kw.
Oczywiście wolę 8 czy 9 zł niż 7 zł.
To nie jest mój tok myślenia,tylko spolka a konkretnie viceprezes zapowiadał na konferencji,ze mogą sobie pozwolić na wypłatę prweie 100% zysku jednostkowego...jezeli się nic nie zmieniło to wychodzi ok 9 zł./akcja
Wiceprezes potwierdził,że będzie "znacząco wyższa" czy podobnie jak w b.r będzie to prawie 100% zysku jednostkowego? Za miesiąc się wyjaśni. Ja liczę,że tak a wtedy wyniesie 8-9 zł.
Zwykłyleszczu, co tam jeszcze ciekawego wicek powiedział? Mówił coś o potencjale wynikowym na produktach Hologic, albo w związku z KPO, albo w związku z wejściem na Litwę, Łotwę i Estonię?
Tak poruszał każdy z tych tematów... co do Hologic jest to numer 3 - 4 na polskim rynku jeżeli chodzi o udział w rynku, i podobnie jak w przypadku Da Vinci będą mieli z tego przychody powtarzalne (Serwis) samo urządzenie występuje w dwóch wariantach jedno jest tańsze drugie droższe te droższe kosztuje ponad milion, co do potencjału wynikowego za kilka miesięcy będziemy coś więcej wiedzieć. Jeżeli chodzi o KPO mieli bardzo dużo zapytań, z ośrodków onkologicznych i są gotowi na propozycję, tak samo jeżeli chodzi o robotykę DaVinci czy ZAP-X, obecnie trwa nabór wniosków, na przełomie roku wnioski powinny zostać rozpatrzone i pierwszy kwartał powinny się pojawić pierwsze przychody z tego tytułu,cały proces powinien potrwać do połowy 2026 roku więc spodziewają się do tego czasu dużego wzrostu przychodów z tego tytułu. W krajach bałtyckich zawiązują spółkę która będzie obsługiwać wdrożenie robotów w tych krajach, docelowo spodziewaja się tam kilkanaście instalacji obecnie nie ma żadnego, obecnie trwają rozmowy z potencjalnymi zainteresowanymi nabyciem robotów a z przetargami startują od 1 stycznia 2025.
W Polsce jest sporo mammografów Hologic w kilkunastu różnych specyfikacjach, może być ich nawet ponad 50. Czy Synektik przejął od firmy Timko tylko dystrybucję z obsługą tego co wdroży, czy również obsługę serwisową tych mammografów, które już funkcjonują? Mówił cóż na ten temat? To jest dość ważna kwestia, bo jak wiadomo na przeglądach technicznych są dużo wyższe marże ...
Spodziewane przychody około 700 mln zł ale bez extra ,,strzałów,, sprzedażowych niespodziewanych oraz bez środków z KPO. Zrozumiałem że nawet jakby KPO by brakło to i tak sprzedaż zrobią na 20 parę szt. Do tego 1 ZAP. Generalnie wypłaszczenie przychodów przewidywalnych.
Padła też ciekawa odp na wątpliwosci Jerrego (tak mi się wydaje)które tu kiedyś na wątku poruszał - mianowicie czy nie obawiają się,że względu na brak umowy partneringowej i przeciagajacej się 3 fazy konkurencji ze strony innych firm albo samej technologii AI? I tu padła odp,że jest wręcz odwrotnie,sama AI może tylko pomoc karfioznacznikowi bo nie służy do diagnostyki za,który będzie odp znacznik tylko do opisu samego badania,także bez kardioznacznika się nie obejdzie.Nad znacznikami tego typu do komercjalizacji pracuje się kilkanaście lat,więc na razie nie ma się co obawiać konkurencji bo jest tylko GE i Synektik.
Jeżeli chodzi o zyski dążą do tego by nie było jak do tej pory "słabszych" kwartałów...
.
"Udział powtarzalnych przychodów w strukturze sprzedaży istotnie rośnie i na koniec września 2024 r. wynosi blisko 37 proc. Naszą ambicją jest, by w perspektywie 2-3 lat, ale raczej dwóch lat osiągnąć poziom ponad 50 proc. z tego obszaru. Stabilizuje to sezonowość związaną ze sprzedażą"
Niestety nic więcej niż to co było wiadomo do dziś. Firma się rozwija, da dywidendę około 3-5%, kardioznacznik bliżej ale raczej nie w 1q tylko w2q.
To za mało kierunek południe, dystrybucji ciąg dalszy. Dzis zegnamy 170. Rynek za słaby by ciagnac kurs po takich informacjach.
Niektórzy (krytyk) liczyli na jakieś mega info ale niestety.
Ciężko mi się z Adasiem zgodzić w wielu kwestiach, ale akurat pełna zgoda jeżeli chodzi o osoby ze średnią 15zł. Mam problem ze zrozumieniem po co ludzie wchodzą i się tym szczycą.
A z drugiej strony ja nie rozumiem,że komuś(z zawiści i frustracji)to bardzo przeszkadza...bo komuś się udało dobrze zainwestować i czasem podkreśli to na wątku właśnie tej spółki...ale to typowe dla tzw "psów ogrodnika"... komuś się udało a nie mi więc będę ujadał...
Krytyku, uwierz mi, do psa ogrodnika mi daleko. To, że ktoś posiada pakiet akcji kupiony po 15 zł, to świetna sprawa – taki inwestor jest wielokrotnie zarobiony i można mu tylko pogratulować. Bardziej zastanawia mnie jednak, co myśli osoba, która z jakiegoś powodu dopiero teraz na poważnie zainteresowała się SNT, wchodzi na forum i spotyka kogoś, kto w niebogłosy wychwala spółkę, w którą sam nie inwestuje od co najmniej 4 lat. Czy to ma sens? Jeśli spółka jest faktycznie tak świetna (a ja osobiście w to wierzę), to czy nie warto co jakiś czas dokupić akcji? Tym bardziej że w naturalny sposób podwyższyłoby to średnią cenę zakupu.
Piszesz w kulturalny sposób więc odpowiem. Nie kupuje więcej bo poszedłem 4 lata temu po bandzie inwestując tutaj . Konkretnie włożyłem tutaj wszystko co mogłem na maksymalnym ryzyku . Obecnie Synektik to 95% mojego portfela ( wiem totalny brak rozsądku według większości ) . Teraz powoli odcinam kupony . Realizuje powoli 30% portfela . Realizuje marzenia jednocześnie zostawiając 70% akcji właśnie dlatego że jestem przekonany o dalszych sukcesach firmy i wzrostach . Tak sprzedałem już prawie 30% bo trzeba realizować marzenia . Tego Ci życzę i oczywiście sobie aby reszta akcji dała mi środki na kolejne realizacje moich planów . Powodzenia
Dziękuję za odpowiedź. Nakreśliłeś mi kontekst, podałeś argumenty, więc teraz rozumiem o co chodzi. Jeśli chodzi o 95% portfela, to wow rzeczywiście risky guy z Ciebie - oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Również życzę powodzenia w inwestycjach oraz dalszej realizacji marzeń.
Akurat nie Ciebie miałem na myśli...bo jeśli koleś reguralnie od kilku lat ,od poziomu 25 zł przestrzega przed spółka,która doszła prawie do 200 i robi to nachalnie - dosłownie waruje na wątku i każdą nawet najmniejszą korektę do swoich wywodów,które nijak mają się do rzeczywistości...pies ogrodnika to i tak bardzo delikatne określenie tego typu postawy. Co do zarzutów ,że ktoś nie dokupuje akcji przez pięć lat... Jaki to ma znaczenie? chyba ważniejsze jest to ,że nie sprzedaje bo spółka mocno rosła i ma według mojej opinii bardzo mocny potencjał na dalsze wzrosty - więc wystarczy zastosować metodę - pozwól zyskom rosnąć... Dzisiaj w prasie nic się nie czepia pana Książka ,że od ostatniego zakupu nie dokupuje, tylko raczej odbiera gratulacje z bardzo dobrze trafionej inwestycji... Wręcz można by było "zaatakować" samego pana prezesa Kozackiego bo sprzedał spory pakiet po 70...tylko po co i w jakim celu?
Akurat nie Ciebie miałem na myśli...bo jeśli ktoś reguralnie od kilku lat ,od poziomu dwudziestu pięciu zł przestrzega przed spółka,która doszła prawie do 200 i robi to wyjątkowo nachalnie - dosłownie W_a_r_u_j_e na wątku i każdą nawet najmniejszą korektę do swoich wywodów,które nijak mają się do rzeczywistości...
"Pies ogrodnika"to i tak bardzo delikatne określenie tego typu postawy. Co do zarzutów ,że ktoś nie dokupuje akcji przez pięć lat... Jaki to ma znaczenie? chyba ważniejsze jest to ,że nie sprzedaje bo spółka mocno rosła i ma według mojej opinii bardzo mocny potencjał na dalsze wzrosty - więc wystarczy zastosować metodę - pozwól zyskom rosnąć... Dzisiaj w prasie nic się nie czepia pana Mariusza K. ,że od ostatniego zakupu nie dokupuje, tylko raczej odbiera gratulacje z bardzo dobrze trafionej inwestycji... Wręcz można by było "zaatakować" samego pana prezesa bo sprzedał spory pakiet po 70...tylko po co i w jakim celu?
Bo mi ucięło jeden wątek...ale widzę masz z tym problem więc nie odpowiadaj...jeżeli chodzi o odp Jamy ,ja również posiadam 100% kap w spółce...wiem ,że "specjaliści" odradzają takie inwestycje...cóż zagrałem vabank i na razie nie żałuję
1. Rozmawiamy o średniej 15zł, a Ty mieszasz ten temat z jakimiś 200zł, warowaniem na wątku i wywodach po korekcie ;) Who asked? Później się dziwisz, że ktoś nie rozumie Twojego toku myślenia. 2. Co do mojego pytania, nieświadomie wywołałem Jamę do tablicy. Uprzejmie odpowiedział i koniec tematu. Nie rozumiem po co odbierasz to osobiście i tworzysz jakieś wywody. Again who asked? 3. Co do P. Książka. Prawdziwy wizjoner, gratulować mu tego typu inwestycji to jak nie zrobić nic. Zauważ tylko, że Książek nie reklamował wprost swojej inwestycji w SNT, ale wiadomo, że zainwestował w tę firmę, co zostało szeroko opisane w mediach. Pytasz "Tylko po co i w jakim celu?" - zgoda, nie mam pojęcia w jakim celu ;) 4. Jama pisze o 95% które redukuje. Ty z kolei "również" posiadasz 100%? Znowu, później się dziwisz, że ktoś nie rozumie co piszesz. 5. "Specjaliści" odradzają takie inwestycje żeby w dniu takim jak dziś nie być -3.5% na kapitale. Każdy ma swoją strategię. Tyle. 6. Gratuluję nosa i zagrania vabank. Cieszę się, że jesteś zarobiony. Ale proszę - wyhamuj ciut i nie bądź rycerzem SNT. To świetna spółka ze świetnym zarządem. Obronią się sami ;)
Odp więc jeszcze raz bo nie zrozumiałeś - nie Ciebie się czepiałem z tym ogrodnikiem...faktycznie jesteś może nowy na watku i tak to(błędnie )odebrałeś...stali bywalcy doskonale wiedzą a kogo tu chodzi...pozdro.Koniec tamatu
Gdyby faktycznie dywidenda była na poziomie 8-9zł to dla kilku forumowiczów,którzy tu dyskutują ,stopa dywidendy (cena nabycia akcji) wyniesie 60-70%!!! A to jest nic w przypadku gdy dojdzie do komercjalizacji znacznika.Wtedy stopa wyjdzie wielu w setkach a niektórym tysiacach%
Spodziewają się w decyzji FDA do 30 dni po zakończeniu transferu technologii, która powinna się zakończyć w 1kw 2025 roku. Cała trzecia faza ma trwać około 2 lata