W tej chwili mamy okres akumulacji akcji POLNEJ, z wsparciem na poziomie 11,25 zł. Niedługo powinien pojawić się impuls wzrostowy.
Prawdopodobnie już w tej chwili toczą się rozmowy w sprawie przejęcia nowego podmiotu z branży automatyki przemysłowej. Wcześniej, przez kilaka miesięcy trwała wstępna selekcja celu akwizycji, więc Zarząd Polnej z pewnością podjął już konkretną decyzję i teraz do załatwienia pozostają kwestie dogadania się ze sprzedającym(i), złożenia konkretnej oferty ilościowo-cenowej i podpisania umowy, którą będzie musiał zaakceptować bank udzielający Polnej (jako inwestorowi strategicznemu) kredytu inwestycyjnego.
Jeżeli to wszystko pójdzie w miarę sprawnie, to w ciągu 2 miesięcy możemy spodziewać się finalizacji. Z tym, że od razu mówię: podstawą do udzielenia kredytu będzie wniosek kredytowy z wynikami finansowymi za I półrocze i projekcją wyników co najmniej na rok do przodu. Sprawozdanie F-01 (wyniki za I półrocze) powinno być gotowe tak gdzieś po 20 lipca.
Oczekujesz ode mnie wykładu z ekonomii? Przecież to oczywiste:) Powiem ci tylko tyle, że nawet gdyby Polna przejęła słabą firmę (choć nie sądzę - przejmie mocną), to w pierwszej kolejności zostanie tam przeprowadzona restrukturyzacja operacyjna, a więc wprowadzony zostanie w niej program restrukturyzacji ukierunkowany na wzrost wartości tego przedsiębiorstwa, a w konsekwencji i całej (już powiększonej) POLNEJ. Poczytaj sobie o efektach synergii i innych tego typu zagadnieniach związanych z przejęciami i fuzjami przedsiębiorstw.
trzeba było wyjść a nie naganiać na wzrosty, akumulacja trwa zawsze, ale na polnej tylko drobni akumulują za duży pakiet ma jedna osoba i obrociki jak w kwiaciarni na wsi. Tutaj odpałów nie będzie, jeżeli będzie podbitka to pod wywalanie i tak w kółko. Poza tym ciężko przędą, produkty CPP Prema Kielce są chętniej wybierane przez przemysł,
jak się ma cena kisić..to niech się kisi....do czasu wezwania przez Dębicę (mam nadzieję, a i jest duże prawdopodobieństwo, że tak będzie - dzisiaj złoty jeszcze w okolicach 4,4 -4,5...a wszystko wskazuje, że zaczęła się gra na umocnienie złotego...najlepszy czas by Goodyear za śmieszną cenę w USD przejął Dębicę...na jesieni będzie ich to w dolarach kosztowało więcej)...wtedy za zyski z Dębicy dokupi się Polnej....drugi scenariusz...Polna idzie w górę i jeszcze zdążę dokupić Dębicę...tak, czy tak zysk będzie...na dość dobrych spółkach..:)
w sumie dobrze kombinujesz - jak Ci się uda, to zarobisz więcej, niż tylko na samej Polnej:)
jak pojawi mi się dodatkowy, wolny grosz to zastanowię się nad tą Dębicą; akcji Polnej nie sprzedam na ten cel, bo znając życie, wtedy polanka zaczęłaby mi odjeżdżać i wyszedłbym na tym jak "Zabłocki na mydle", ha-ha:)
a co do kiszenia - jak się dobrze pokisi, to wyjdą z tego smaczne ogóreczki małosolne, którymi teraz się zajadam, z wiejskim chlebkiem i dobrze przyprawionym przez żonkę smalczykiem:)
większych bredni nie czytałem; kim Ty jesteś? nie pouczaj o ekonomii jeśli jej nie rozumiesz, wiesz na czym polega udzielanie kredytów na akwizycje? każdy bank wymagał będzie biznes planu, czyli prognoz na cały okres finansowania, a sama realizacja transakcji odbywa się zupełnie inaczej. nie robiłeś to nie pisz i nie naganiaj w tak prymitywny sposób, jest to po prostu żenada
Robiłem chłopie, robiłem. Biznes plan przedsięwzięcia pt. "Zakup akcji ... itd." też nie jeden napisałem. Przy dobrej organizacji pracy całe przejęcie - podkreślam całość - to góra 2 miesiące czasu.
tu się akurat mylisz, przy większej firmie (ale tez i mniejszej), robi się due dilligence, a żeby dostac kredyt to trzeba naprawde zrobic porzadne projekcje na przyszlość, plus proces kredytowy (obecnie czasochłonny), czynnosci typowo prawne - 2 miesiace to niemozliwe
Do Eda:
Kilka lat temu przejmowaliśmy firmę "Izo ... coś tam". Przyjechał facio z banku, wspólnie ustaliliśmy kluczowe punkty i treści dot. Biznes Planu Przedsięwzięcia, i trwało to nie więcej niż 2-3 miesiące - dokładnie już nie pamiętam.
no niby tak...
przepraszam...
juz nie będę...
a brzuszek rośnie...
miałem iść sobie pobiegać wieczorkiem, wybrałem przekąskę przed snem - bardzo dietetycznie :)
znawcy mówią, że powinno się ostatni posiłek jeść 3-4 godziny przed snem....kładziemy się późno..jemy późno...bolo...to ja proponuję inną gimnastykę przed snem...zamiast biegania:)....
to ja w związku z tym zaleceniem 3-4 godzin ostatniego posiłku przed snem, poczekam do godz. 1, albo nawet 2.00 z pójściem spać :)
aaa, inna gimnastyka, też wyjście, a ile kalorii podobno się spala, ha-ha:)
akunulacja haha
to dobre
tyle dobrych inf sie naczytalem od towarzystwa wzajemnej adoracji a kurs..
stoi albo spada..
przez pol dnia brak obrotow
gdzie ta akumulacja?
odpisałem wyżej, te brednie, które pisze gość o nicku Jethro-Tull są dowodem braku wiedzy ekonomicznej - to jest zwykłe prymitywne naganianie bez żadnych podstaw, które ktoś powinien wreszcie zakończyć
"to jest zwykłe prymitywne naganianie bez żadnych podstaw, które ktoś powinien wreszcie zakończyć "
A kogo proponujesz do tego zakończenia? Nie egzaltuj się tak, bo ci żyłka pęknie ... no i przede wszystkim nie ośmieszaj się, misiaczku kolorowy.
DON'T BE FUNNY, BE HAPPY:)
Jethro, dla Ciebie też mam jeszcze chlebek ze smalcem, a z Tobą to się podzielę ostatnim ogórkiem :)
przecież facet oczekuje rzeczy, które się wylicza, jak już spełniają się określone pozytywne warunki, kiedy to wówczas cena akcji jest już kilkukrotnie wyższa; to prawdopodobnie jeden z tych, którzy PO FAKCIE "przewidują" jak to jakaś spółka miała nie wzrosnąć...
Dokładnie Bolo. Biznes plan robi się dopiero po porozumieniu się kupującego i sprzedającego co do ceny.
Dziwne, że w tej Stolicy, "gdzie wszystko spaliną oddycha" macie tam takie specjały. U mnie schodzę na dół do sklepiku i jest wszystko. A chleb z tzw. "piątki: smakuje wybornie.
nie obrażaj się, po prostu niepotrzebne nerwy :) - my już swoje wiemy co do tej inwestycji
a ten mój chlebek to chyba tylko wiejski z nazwy, robiony w piekarni w niezbyt czystym powietrzu... ale na bezrybiu i rak ryba
Jetro..
przyjdzie Ci znow do niemcow jezdzic tam bedzie odpal..
na krasnalach ceramicznych :)
heh a te gadki puste o smalcu to po co na forum? moze lepie listy pisac
bedziecie mieli bardziej romantycznie:)
a w ten sposob chyba polnej popularnosci nie zwiekszycie
"wkrotce odpal" slowa slowa slowa...
a czas plynie
pozdro
Oczekujesz ode mnie wykładu z ekonomii? Przecież to oczywiste:) Powiem ci tylko tyle, że nawet gdyby Polna przejęła słabą firmę (choć nie sądzę - przejmie mocną), to w pierwszej kolejności zostanie tam przeprowadzona restrukturyzacja operacyjna, a więc wprowadzony zostanie w niej program restrukturyzacji ukierunkowany na wzrost wartości tego przedsiębiorstwa, a w konsekwencji i całej (już powiększonej) POLNEJ. Poczytaj sobie o efektach synergii i innych tego typu zagadnieniach związanych z przejęciami i fuzjami przedsiębiorstw.
hehe a to dobre bylo
Panowie, dzis od samego rana znow mamy akumulacje :)))
ktos juz zdazyl zakumulowac 50 akcji.. pewnie Jethro bolo lub ten od karpat
wszystko za olbrzymie kredyty ktore gdzies sie w watkach przewijaly na tym forum :)
A co ci ma wrzucać? Jak chcesz, to bierz z prawej z limitem 11,60 i będziesz miał ten 1000. Cena 11,60 jest tylko o 10gr wyższa od tej, po której kupował Prezes Zarządu.