• Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~grazyna123 [83.30.58.*]
    Witam,
    zakładam działalność gospodarczą, będę prowadziła sprzedaż głównie poprzez Internet.
    Zastanawiam się jaki program księgowy wybrać?
    Zależy mi, żeby prowadził książkę przychodów i rozchodów,
    miał możliwość wystawiania faktur...
    i ogólnie sprawdzał się w tej działce.

Co polecacie?
    Dzięki za pomoc!!!

pozdrawiam
    Grażyna
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~pecha [78.8.86.*]
    To zależy czy szukasz programu do prowadzenia Księgi Przychodów i Rozchodów czy Ryczałtu Ewidencjonowanego. Ja prowadzę dwie firmy - jedną na ryczałcie, drugą na księdze. Używam do księgowania programów z serii PAKIET PRZEDSIĘBIORCY. Polecam Tobie ich programy, ponieważ jestem bardzo zadowolony. W zależności od tego do czego potrzebujesz programu pobierzesz je stąd:

Księga Przychodów i Rozchodów - http://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/ksiega
    Ryczałt Ewidencjonowany - http://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/ryczalt
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~ph [78.8.211.*]
    Polecam Ci program Pakiet Przedsiębiorcy - Mała Księgowość. Pozwala na prowadzenie wielu firm na księdze przychodów i rozchodów lub na ryczałcie. Wersję testową możesz pobrać za darmo stąd:

http://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/mala-ksiegowosc
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~Klaudia [83.7.167.*]
    Jeśli macie trochę czasu - przetestujcie nowy program na rynku. Nazywa się Intuica.
    W zamian za testy można dostać pełną dożywotnia licencję.
    strona: http://intuica.pl
  • Lepiej księgową za 100zł Autor: ~Maliniak [78.8.140.*]
    Obecnie nie ma sensu kupować oprogramowania księgowego, bo to nie wszystko. Trzeba wiedzieć jak o obsługiwać i znać ciągle zmieniające się przepisy podatkowe.
    Lepiej po prostu wykupić abonament w jakimś biurze rachunkowym i za 100 zł miesięcznie mieć święty spokój z tymi papierkami do rozliczenia.
    Z tego co widzę to na favore.pl niektóre biura inkasują nawet mnie niż 100 zł za proste usługi.
    http://www.favore.pl/cat14111911_obsluga-kadrowo-placowa.html

Gorzej jest jak ktoś ma statut płatnika VAT, wtedy niestety ceny rosną ale i tak samemu nie dałoby się rady z tymi fakturami.
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~andrzej [83.8.15.*]
    polecam wfirma.pl
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~ Jerzy [109.243.95.*]
    Mogę polecić program szybkafaktura.pl. Ceny są przystępne ,więc to duży plus .Do tego funkcjonalny i szybki w obsłudze .Ja jestem z niego zadowolona ,Ty na pewno też będziesz .
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~alex90 [87.99.23.*]
    Ja korzystam z pakietów wfirma.pl i jestem bardzo zadowolony. Prócz księgowości, e-faktury czasami wręcz ratują życie ;)
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~Irek [87.99.23.*]
    Powiem krótko, przetestowałam parę programów online i wfirma.pl wypadła najlepiej. A znam się na rzeczy bo pracuję w branży informatycznej.
    Oczywiście możecie mieć inne zdanie, dlatego zachęcam żeby każdy indywidualnie sobie sprawdził co mu odpowiada najbardziej (bezpłatnie) :)
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~Żanetka [188.33.79.*]
    Też przetestowałam kilka programów i według mnie najlepsza okazała się szybkafaktura.pl .Program jest funkcjonalny ,ceny przyzwoite .Sami sprawdźcie .W razie pytań ,piszcie .
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~www.ksiegaonline.pl [77.252.226.*]
    Polecam www.ksiegaonline.pl można prowadzić samodzielnie a jak ktoś nie czuje się na siłach to zlecić to firmie.
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~Łukasz [77.252.119.*]
    Dzień dobry,
    mogę zaproponować pewne rozwiązanie, więc jeżeli są Państwo zainteresowani, to proszę o kontakt
    l.sylwestrzuk@raks.pl
    kom. 728 332 053
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~Radosna [46.112.1.*]
    Znam dobry program księgowy szybkafaktura.pl . Dużo funkcji i łatwy w obsłudze .Nikt nie powinien mieć problemów z korzystaniem z niego .
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.22.18.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~Krzysztof [77.252.228.*]
    Od roku już korzystam z wfirma.pl i jestem zadowolony. Mogę szczerze wszystkim polecić!
    A przez miesiąc możecie wypróbować gratis.
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~Reznor [193.164.255.*]
    U mnie w firmie korzysta się z produktów Infor System. Działają bez problemu, księgowi są bardzo zadowoleni, więc polecam :)
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~INNGA [195.216.250.*]
    my korzystamy z programów KPiR http://www.varico.pl/ - jesteśmy z nich zadowoleni, w pełni spełniają nasze oczekiwania a w razie problemów są aktualizowane na bieżąco
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~STANGIFTS [89.75.88.*]
    Każdy kocha prezenty, a my poza tym, że też je kochamy to jeszcze potrafimy je robić!!! Sprawdź naszą ofertę!

http://stangifts.pl/
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: elara [164.126.80.*]
    Programy księgowe Varico są wysokiej jakości i mają wiele przydatnych funkcji. Korzystamy z nich od roku w naszej firmie i mogę powiedzieć, że sprawdzają się.
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Pani Grażyno.

Polecam darmową Małą Księgowość. Właśnie aktualizowałem.
    http://www.rzeczpospolita.pl/mala_ks/
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~helios [83.19.39.*]
    za darmowe bledy nikt nie odpowiada zgadza sie ? czy ktos to aktualizuje?

Zapraszam wszystkich forumowiczow tych co juz dzialaja i tych co zaczynaja do zapoznania sie z tanim rzetelnym i prostym w obsludze programem dla waszej firmy

Marcin - zapraszam na www.programksiegowy.pl
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.51.*]
    Helios.

Masz zupełnieą rację, że za darmo nic się nie dostanie, albo prawie nic. Jeśli już, to jest to chwyt marketingowy. Ale prośba była o "program darmowy"... trzymajmy się więc tematu.

Twój Tax Machine - prezentuje się dobrze, posiada właściwe funkcje i za dobrą cenę. Muszę go wypróbować i zaraz to zrobię.

Pozdrawiam.
    co darmowe to wiadomo :)

lepiej cos taniego a rzetelnego !!

Zapraszam wszystkich forumowiczow tych co juz dzialaja i tych co zaczynaja do zapoznania sie z tanim rzetelnym i prostym w obsludze programem dla waszej firmy

Marcin - zapraszam na www.programksiegowy.pl
    Witam rzeczywiscie w pewien sposob odbieglem od tematu jednak w dobrej intencji. Nie raz sie spotkalem z programem darmowym ktory np nie mial poprawionych danych konfiguracyjnych chociarz kwoty wolnej zmienionej stawki kilometrowki albo zle wszedl vat na deklaracje zapewniam nie raz..

mirgag jak cos daj znac biuro@edomeg.pl co sadzisz :)
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~luna [78.159.72.*]
    @helios
    Bzdury piszesz, albo spamujesz, zobacz www.vatowiec.pl
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~www.programksiegowy.pl [83.19.39.*]
    luna nie spamuje a program jest wart swojej ceny jest tańszy a wiecej posiada od innych
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.51.*]
    Helios.
    To był dobry pomysł zarabiać na reklamie obniżając cenę programu (który rzeczywiście jest konkurencyjny na rynku).
    Mam jednak pewne propozycje:
    1. Kiedy klikam na "pobierz program" to niech on się pobiera, a nie "miesza".
    2. Daj program za darmo na na przykład 90 dni. Pełna dana wersja. Ktoś ma czas na nauczenie się, zapoznanie i czas na kupienie licencji. Po upływie 90 dni niech program będzie funkcjonalny, ale bez np. możliwości wydruku. Rozumiesz, że są osoby, które uczą się dłużej (osobiście nie raz pisałem do producenta danego programu by przedłużył mi możliwość korzystania z danego programu o pewien czas i nigdy nie spotkałem się z odmową) nie mniej taka potrzeba istnieje i wyjdź klientowi naprzeciw.
    3. Zainwestuj w stronę, aby wszystkie funkcje były aktywne i "robiły to”, co przewidują/o czym informują. To mały koszt, ale zobaczysz efekt w sprzedaży. Ogólny układ, przejrzystość i kolorystyka moim zdaniem jest OK.
    4. Nie mogłem się dostać również do "Pytań i odpowiedzi". Pomysł dobry gdyż ewentualny klient zobaczy, co mówią inni użytkownicy, ale jak wyżej.

O samym programie nic nie mogę Ci powiedzieć z powodu o którym pisałem. Nie kupię "kota w worku". Pomyśl nad tym...

A jaki program księgowy mi się marzy – oczywiście w uproszczeniu?
    Czysty monitor z funkcją „menu”. Otwieram i wybieram np. „umowa zlecenia”. Klikam i mam na pulpicie „guziki” tylko dotyczące umowy zlecenia. Żadnych innych.
    1 guzik: „opis zlecenia”. Tutaj opisuję czego potrzebuje klient i jak mogę mu pomóc.
    2 guzik: aktywna umowa, którą uzupełniam o wspólne porozumienia z możliwością wstawienia/wyrzucenia stosownych klauzul umowy.
    3 guzik: faktura.
    4 guzik: wynik finansowy który mogę wydrukować na koniec miesiąca czy roku gdzie widzę, jakich wydatków mam unikać a jakie są mi przyjazne.
    Patrzę na podatek dochodowy i widzę że podatek jest zbyt wysoki – jak zwykle – klikam w „podatek” i wybieram guzik. Zamiast kwoty wpisuje mi tekst: ”WAŁA, teraz zaróbcie na siebie sami”.
    Czy to zbyt skomplikowane?...
    Pozdrawiam.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.42.99.*]
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~www.programksiegowy.pl [83.19.39.*]
    Witaj mirgag tutaj - Helios zmieniony mam login jak cos...

Zatem musze Ci powiedziec ze bardzo pozytywnie mnie zaskoczyles ze tak duzo napisales waznych rzeczy.

1. Zgadza sie program sie nie pobiera bo demo jest w modyfikacji i wolalem je zablokowac narazie pracuje nad tym narazie jest zle ale poprawie to

2. Juz byla proba darmowej wersji ale nie mialo dobrego odzwierciedlenia teraz jest aktywacja laczy sie program z serverem takze darmowa wersja odpada niestety inna strategia bedzie

3. Dzieki za pochwale co do przejrzystosci i kolorystyki. Nie inwestuje w strone gdyz sam ja robie jesli tylko moge. Udalo mi sie za nieduze pieniadze kupic domene tutaj zainwestowalem zeby wpadala latwo w ucho..

Jesli chodzi o pozostale rzeczy fakt musze wszystko popodpinac narazie jest naprawde chaos nie mam tylko jednego zajecia i nie wyrabiam. Ostatnio zrobilem tabele z porownaniami wersji pzoa upgrade. Dzis popodlanczalem wszystko czyli klikajac kup teraz pod kazda z wersji przenosi Cie bezposrednio do sklepu gdzie 3 kliknieca + wypelnienie formularza i zamawiasz program a ja mam wszystko na meilu jak masz chwile obczaj jak Ci sie to widzi

4. Pytania i odp. tez sa narazie w budowie zamiescilem slowa zeby nie byla gola strona ze tak nazwe, podobnie z wozkami na dole - robilem animacje

Odnosnie marzen co do programu kazdy z nas ma inne program jest uzywany w biurze rachunkowym jest prowadzone na nich mnostwo firm i wszystkie opcje sa poukladane podemnie oraz pod innych uzytkownikow tak zeby sie wygodnie i dobrze pracowalo raczej to nie ulegnie zmianie bo wg Nas jest oki, co nie oznacza ze zdanie klientow sie nie liczy ale my Pracujemy na nim kilka lat i co bylo zle to wyeliminowalismy

Poprostu program wg nie ma wiele zastosowan i chyba najbardziej przejrzyscie to jest na drzewie to rozmiescic.

Naprawde ciesze sie ze do mnie napisales zmobilizowales mnie zeby strona byla gotowa i to bedzie jeden z moich pierwszych priorytetow... do uslyszenia musze jeszcze troche odpisac na inne posty hey... bedziemy w kontakcie
    Witam Helios o zmienionym loginie...

Chyba każdy, kto chciały zakupić program powinien pierwsze kroki skierować na INSTRUKCJĘ OBSŁUGI http://www.programksiegowy.pl/instrukcjaobslugi.html pobierając PDF. Wszystko jest elegancko pokazane. Program jest wybitnie prosty w obsłudze, ale też bardzo funkcjonalny.

Możliwe że przegapiłem tą informację, więc podaj mi proszę koszt aktualizacji po roku użytkowania Twojego programu.

Mam ochotę na Twój program w wersji Standard. Mam nadzieję, że nie będzie problemów z przeniesieniem danych na wersję Pro w razie rozbudowania firmy?

Mam pomysł, jak zarobić na sieci sprzedaży, gdzie po opłaceniu mojej prowizji moi pracownicy mogą zarobić nawet po kilkaset złotych dziennie co już sprawdziłem. Ponieważ wstępnie przewiduję zatrudnić do 10 osób by zbadać i wyszukać błędy w moim pomyśle program w wersji Standard będzie się nadawać wyśmienicie.

Zachowam Twoje namiary. Kupić program kupię, nie wiem jednak kiedy. Chociaż pogrzebać w nim będzie trzeba wcześniej.

W interesie, którym prowadzę teraz wszystkimi sprawami zajmuje się moja Najwspanialsza Księgowa i to na Jej głowie spoczywa cały ten majdan. I tak zostanie. Gdybyś zobaczył jak Ona robi ewidencję za pomocą szubieniczek, jak księguje operacje, to zapewniam, że sama poezja i dlatego zostanie Moją Księgowa ile będzie można.

Rozmarzyłem się… wracam do tematu. Pomyśl Kolego o funkcji WYNIK FINANSOWY. Każdy przedsiębiorca będzie Ci za to wdzięczny. Ja tym bardziej.

Mam takie ustrojstwo opracowane przez mojego Kolegę w Excelu. Problem w tym, że muszę samodzielnie wstawiać dane by uzyskać wynik. W Twoim programie odbywałoby się to automatycznie.

Zrób to, a upiję Cię do nieprzytomności…

Pozdrawiam i życzę sukcesów.
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~Jacek KP [83.23.103.*]
    Grażyno123 - każdy program będzie dobry jeśli będziesz dobrze znała zasady rachunkowości i przepisy podatkowe. Kwestia ewidencjonowania zdarzeń gospodarczych to czysto techniczna sprawa. Ważne aby wiedzieć gdzie i kiedy wpisać dokumenty księgowe.
    Program darmowy z gazety też się sprawdza. Przynajmniej na początku. Później i tak trzeba kupić coś lepszego. Ja od 10 lat korzystam z oprogramowania RAKS2000 firmy MSM. Jest łatwy w obsłudze i daje dużo możliwości. Ma coś czego nie ma wiele innych ksiąg PKPiR - podział operacji gospodarczych na grupy. Możesz sobie np. ponumerować różne rodzaje kosztów i przychodów a później analizować co miesiąc jak one się zmieniają.
    Moja ocena jest obiektywna. Jestem zawodowym księgowym i pracowałem na programach takich jak: FK-SKoczów, Symfonia, CDN Optima, Axapta, Buchalter, PKPiR Super Księga Podatkowa firmy FORMAT. Każdy z nich ma swoją specyfikę, a w rękach fachowca dobrze spełni swoją rolę.
    Jeśli nadal masz problem z wyborem lub z samą księgowością - napisz. Może będę mógł Ci pomóc. helpme@final.net.pl
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~www.programksiegowy.pl [83.30.169.*]
    Ponawiam - nie piszemy zeby kontaktowac sie na prywatnego meila, pomocy udzielamy na forum.
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~lila [79.175.229.*]
    Dnia 2008-12-04 o godz. 12:48 ~www.programksiegowy.pl napisał(a):
    > Ponawiam - nie piszemy zeby kontaktowac sie na prywatnego
    > meila, pomocy udzielamy na forum.
    poproszono mnie o obsługę księgową klubu sportowego nie prowadzącego działalności gospodarczej chciałabym kupić jakiś program najtańszy lub za darmo
    a jeżeli jest to możliwe prosiłabym o przesłanie mi materiałów na temat stowarzyszeń a w szczególności przykładowy plan kont i politykę zasad rachunkowości. Mój adres e-mail
    klimowska.l@kilinski.edu.pl Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~lupi [62.111.243.*]
    ja proponuje program firmy LeftHand
    www.lefthand.com.pl
  • Re: Jaki program księgowy wybrać ????? Autor: ~Marcin [217.17.36.*]
    Witam

Ja polecam program Perseus. Jest graficznie gorszy ale funkcje programu są niezliczone!!!
    Program można do małej firmy zastosować i do ogromnej więc jak się firma powiększy to nie ma problemu i nie są drogie upgrade więc można sobie spokojnie działać.
    na stronkę można się dostać i wysłać prośbę o wersję demo to jeszcze mogę przyjechać lub zaprosić do siebie i zrobić prezentację za darmo!
    www.perseus.com.pl
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.22.18.*]
  • Bezpłatne szkolenie z programu „LeftHand - Pełna Księgowość" Autor: ~Dominika LeftHand [31.178.127.*]
    30 maja odbędzie się bezpłatne szkolenie z programu LeftHand pełna księgowość. Jak ktoś ma wątpliwości i zastanawia się nad wyborem programu może przyjść i bliżej przyjrzeć się temu. Więcej informacji dominika.zaporska@lefthand.com.pl