Forum Zakładanie firmy

Re: Jaki program księgowy wybrać ?????

Grażyno123 - każdy program będzie dobry jeśli będziesz dobrze znała zasady rachunkowości i przepisy podatkowe. Kwestia ewidencjonowania zdarzeń gospodarczych to czysto techniczna sprawa. Ważne aby wiedzieć gdzie i kiedy wpisać dokumenty księgowe.
Program darmowy z gazety też się sprawdza. Przynajmniej na początku. Później i tak trzeba kupić coś lepszego. Ja od 10 lat korzystam z oprogramowania RAKS2000 firmy MSM. Jest łatwy w obsłudze i daje dużo możliwości. Ma coś czego nie ma wiele innych ksiąg PKPiR - podział operacji gospodarczych na grupy. Możesz sobie np. ponumerować różne rodzaje kosztów i przychodów a później analizować co miesiąc jak one się zmieniają.
Moja ocena jest obiektywna. Jestem zawodowym księgowym i pracowałem na programach takich jak: FK-SKoczów, Symfonia, CDN Optima, Axapta, Buchalter, PKPiR Super Księga Podatkowa firmy FORMAT. Każdy z nich ma swoją specyfikę, a w rękach fachowca dobrze spełni swoją rolę.
Jeśli nadal masz problem z wyborem lub z samą księgowością - napisz. Może będę mógł Ci pomóc. helpme@final.net.pl