• Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~alka [62.179.0.*]
    Zakładam firmę jednoosobową ,, handel obwoźny" mała gastronomia. Ponosze dużo kosztów zwiazanych z ta inwestycją np. zakup przyczepy gastrronomicznej, sprzetu , opłata za teren i inne. Nie wiem jaka forme rozliczenia najkorzystniej wybrać czy ryczałt czy vat? A moze ma ktos inne propozycje? Bardzo prosze o cenne wskazówki. Lub podanie art. określajacy rozróżnienie tych form płatności? Nie wiem czy bedąc na ryczałcie mogę odliczyć poniesione koszty w związku z rozpoczęciem działalności.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~wfirma.pl [87.105.190.*]
    A co ma jeden podatek do drugiego? nie ma alternatywy VAT czy Ryczałt. Jest Ryczałt czy książka i to czy podatek Liniowy czy progresywny, a czy będziemy Vatowcem czy nie to inna sprawa. Przy sprzedaży obwoźnej gdzie klientem są osoby fizyczne bezsensownym było by opodatkowywac sie dodatkowo Vatem. Na dzień dzisiejszykwotą przejścia na VAT jest 100000 PLN więc dosyć duży obrót trzeba osiągnąć żeby zostac płatnikiem . Nie będę się rozpisywał jak ominąć ten próg. Widzę że zadając takie pytanie nie jest Pani zaorientowana w zawilościach podatkowych, a co za tym idzie nie korzysta Pani z usług biura rachunkowego. Co ja mogę doradzić. Przede wszystkim rozejzeć się na rynku za systemem zapewniającym profesjonalne prowadzenie księgowości, ja wybrał bym księgowość internetową on-line za grosze może Pani prowadzić księgowość własnej firmy bez podstawowej wiedzy podatkowej serwisy takie jak wfirma.pl ifirma czy bookkeeper. a co do opodatkowania to sam ryczałt
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Piotr Łebek [80.54.245.*]
    Możesz być ryczałtowcem i jednocześnie płatnikiem VAT, ale aby móc odliczać poniesione koszty musisz się rozliczać z fiskusem na zasadach ogólnych lub na KPiR
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Karol56 [212.160.238.*]
    Idź do najbliższego kiosku i kup jakieś broszury na temat podatków. Postaraj się przynajmniej zorientować co do rodzjów podatków.
    VAT jest podatkiem pośrednim związanym z wykonywaniem określonych czynności,natomiast ryczałt jest jedną z form podatku dochodowego (karta podatkowa, ryczałt ewidencjonowany, warunki ogólne,księga handlowa). Pytanie świadczy o absolutnej nieznajomości spraw podatkowych, może to być niebezpieczne dla Twojej kieszeni.Karol
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~ZAWIEDZIONY [212.56.240.*]
    SAMI FACHOWCY A NIKT KONKRETNIE NIE POTRAFI DORADZIĆ.
    VAT CZY RYCZAŁT , JEŻELI RYCZAŁT TO JAKI ?
    JAKIE PUNKTY PKD PRZY HANDLU OBWOŹNYM I ILE PUNKTÓW MOŻNA PODAĆ NA WNIOSKU.?????????????????????????????????

• Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~niezdecydowany-jeszcze [217.99.151.*]
    Własnie , nikt nic nie wie ? a moze nie chce pomóc
    a to dla niektórych bardzo ważne
    ja tez jestem zielony w temacie bo z działalnością
    zerwałem w 92 roku i o VAT jeszcze nic nie było
    A teraz chcę zacząć i nie wiem czy to czy to ale
    Płacę za towar bez VAT-u a sprzedaje wyłącznie z VAT
    / dostaję gotówke powiekszona o VAT 22% /
    jeżeli będe na ryczałcie dostane tylko wartość
    powiekszoną o mój zysk ale bez tego 22% VAT-u
    chciałbym tylko jedną odpowiedż VAT ? czy ryczałt ?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Irena Urbanik [217.153.77.*]
    Oczywiście wybierz VAT, gdyż będziesz mógł zawsze odliczać go, czyli będzie zwrot od faktur za które zapłacisz. Ja sama byłam na ryczałcie ale nie mogłam odliczyc żadnych poniesionych kosztów (zakupów, ani VAT), teraz przechodzę na inną formę rozliczania, czyli książka przychodu i rozchodu + vat.
    Życzę powodzenia
    Irena
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Elzbieta [62.87.169.*]
    naprawdę piszecie głupoty, ryczałt płaci się w zależności od prowadzonej działalności np.usługi budowlane 5,5%, a US ustala podatki tylko i wyłącznie przy rozliczeniu na kartę podatkową.
    co do pytania ryczałt czy VAT, to jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
    Rozliczamy się na kartę podatkową, ryczałtem, bądź prowadząc księgę przychodów i rozchodów. pozdrawiam. mogę udzielić informacji bądź w rozliczeniu mikas555@interia.pl
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Dorota-dodek [83.22.190.*]
    VAT a ryczałt to dwa oddzielne podatki, nie mozna wybrac to czy to, ponieważ mozna byc na ryczałcie a nie koniecznie na Vacie ( dopiero po przekroczeniu 10000 euro) mozna stać sie tez Vat-owcem, wówczas podatek dochodowy (który można rozliczać w formie ryczałtu, karty podatkowej lub kpir) płacimy od dochodu netto-pomniejszony dochód o VAt. Najprosciej na przykładzie: powiedzmy ze dochód wynosi 122zł - dla VAT-owca dochodem do opodatkowania pod.dochodowym bedzie 100zł , a dla nie-vatowca 122. No i potem w zaleznosci od formy opodatkowania pod.dochodowym naliczany bedzie podatek dochodowy. W skrócie podatek dochodowy(rozliczany j.w. napisano czyli ryczałt...itd) a VAT to dwa różne podatki, nie mozna wybrac miedzy nimi. Cięzko jest to szczegółowo wyjasnic piszac w paru słowach, ja radzę przejść sie do biura rach. i omówic szczegółowo swój przypadek, napewno doradzą.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~jola [83.24.7.*]
    jeżeli chcesz wybrać ryczałt to też musisz być watowcem żeby sobie odliczyc vat
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Krzysiek [83.25.121.*]
    Można wyberac pomiędzy:
    - karta podatkowa
    - ryczaltem
    - zasady ogólne
    - ksiegi handlowe

Jeżeli wybieramy kartę podatkową (podatek pośredni) to z ustawy jesteśmy podatnikami VAT (podatek pośredni od wartości dodane) z tym że można skorzytac ze zwolnienia podatkowego VAT przy określonych warunkach.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Zojka [83.23.153.*]
    Ja uważam , że wybrać nalezy i VAT i Ryczałt.Aczkolwiek sa to absolutnie dwa całkiem różne podatki.Vat to podatek od wartości dodanej i w obecnej sytuacji płaci go chyba prawie 90% firm w Polsce , trudno prowadzić z korzyścią ekonomiczną swoją firmę nie będąc płatnikiem podatku Vat , w momencie gdy kupowałoby sie produkty lub usługi do działalności, obłożone podatkiem Vat. Natomiast zryczałtowany podatek jest podatkiem od dochodu i sądze ,że większość polskich firm płaci podatek dochodowy. Ten zryczałtowany podatek można płacic w formie karty podatkowej lub w ustalonej procentowo kwocie/karta podatkowa jest zależna od rodzaju działalności i ilości mieszkanców w danej miejscowości,uwaga, ale nie każdy rodzaj działalności może byc opodatkowany w formie karty podatkowej/.Natomiast ustalona % kwota podatku jest zalezna od rodzaju działalności/ inna np. dla handlu- 3% , a inna np. dla usług 8,5%.
    Płacąc podatek w formie karty czy też procentowo nie odliczamy kosztów uzyskania przychodu /wyjątek składki ZUS/ale będąc jednocześnie Vatowcem odliczamy podatek Vat naliczony w zakupach . Zatem mój drogi kolego pytanie ryczałt czy Vat nie jest jednoznaczne i takiego pytania nie można absolutnie postawić.

• Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~ania harl. [83.13.17.*]
    ----------witam
    bardzo proszę o pomoc. myśle o otworzeniu gabinetu do stylizacji paznokci, na dzień dzisiejszy zająć się tylko przedłużaniem paznokci ale w przyszłości rozszerzyć dziłal.o manicure, pedicure oraz kosmetyke.Żeby móc rozszerzyć działalność i nie mieć z tego tytułu ograniczeń, co musze wpisać we wniosku w przedmiocie działalności? druga sprawa to jaką formę opodatkowania wybrać?jeśli ryczałt to ile % trzeba zapłacić i czy jest to uzależnione od wysokości dochodu?- pragne dodać że lokal będzie wynajmowany czyli koszt.----------------------------------------
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~lysy [85.193.221.*]
    DO KAROL ,JOANNA ITP.:-oj jacy wy wszysce madrzy kolo zaklada firme zajmujaca sie xxx i na tym sie zna a nie zaklada biura rachunkowego wiec chyba nic dziwnego ze pyta skoro nie jest pewien do konca.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~J [80.54.131.*]
    Jestem tego samego zdania co Karol. Pozdrawiam,Joanna.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~asd [193.108.177.*]
    tacy z was fachowcy?! pomóżcie chłopu jak pyta a nie odsyłajcie go do innej literatury. zachowujecie się jak zwykli urzędnicy - prosta odpowiedź na problem - "proszę doczytać sobie przepisy"
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Bartas z Kaszub [83.26.250.*]
    Pisałęś o nadzorze budowlanym... Zależy to przede wszystkim od wysokości twoich przychodów. Ja np. mam 22 punkty z PKD i jestem na KPiR, ale nie koniecznie musze się zajmować wszystkim tym, co mam zawarte w wyciągu z rejestru działalności gospodarczej. Pozdrawiam...
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Halina [217.97.32.*]
    Ryczałt czy Vat? Wybór formy opodtkowania podatkiem dochodowym ( bo takim jest tzw. ryczałt od przychodów ewidencjonowabych") powinien być uzależniony od tego czy planujemy w trakcie działalności gospodarczej ponosić UDOKUMENTOWANE koszty. Jeżeli te koszty mają sie pojawić - odradzam ryczałt, proponuję zasady ogólne i podatkową ksiege przychodów i rozchodów.
    Vat? Rejestrację dla potrzeb podatku pośredniego VAT polecam tylko i wyłącznie wtedy gdy na poczatku działalności będziemy ponosić koszty tzw inwestycyjne, od których przysługuje zwrot podatku VAt naliczonego. W każdym innym przypadku radzę wstrzymac sie z rejestracją Vatowską, można to zrobić w kazdej chwili w trakcie trwania działalnosci, natomiast nie ma możliwości zrezygnowac z bycia podatnikiem Vat-u po pewnym czasie.
    W/w uwagi dotycza oczywiście jedynie przypadków działalnosci która MOZE byc opodatkowana ryczałtem i NIE MUSI być opodatkowana VAtem

• Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~JA [80.55.174.*]
    WSZYSTKO JEST OK TYLKO Z TYM 19% PODATKIEM LINIOWYM NIE CHODZI O TO ZE NIE MOZNA ODLICZAC KOSZTOW TYLKO TRACI SIE MOZLIWOSC ODLICZANIA ULG OD DOCHODU BADZ PODATKU
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~joa [194.63.134.*]
    Mam niedużą firmę i rozliczam się w formie ryczałtu i nie jestem płatnikiem Vat. Pojawiła się szansa na sprzedaż za granicę chodzi tu zarówno o UE jak i resztę świata i teraz problem wygląda tak : chcąc sprzedawać za granicę muszę niestety być Vat-owcem co przy mojej działalności jest pozbawione sensu w przypadku sprzedaży krajowej. Myślę więc o otworzeniu drugiej firmy , która byłaby płatnikiem VAt i obsługiwała mi całą sprzedaż po za granice kraju. Prośba o komentarz czy US nie przyczepi się do mnie jeśli tak rozwiążę swój problem i czy będzie to miało wpływ na mój obecny ryczałt bo jeśli dobrze pamiętam jest w ustawie zapis, że korzystając z ryczałtu nie można mieć firmy rozliczającej się na zasadach ogólnych ale co by było gdyby 2 firma też była ryczałtowcem? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
  • Wyłączenia z ryczałtu Autor: ~pilar [195.13.38.*]
    Czy określenie rodzaju działalności jako (PKD 74.20.A)"Działalność w zakresie projektowania budowlanego, urbanistycznego, technologicznego" stanowi o wyłączeniu firmy z możliwości rozliczania się na zasadzie ryczałtu? ( Chodzi o nadzór budowlany)
    Dzięki.
    Jeśli chodzi o mnie to mam klub internetowy, i żałuję, że nie jestem na VAT-cie, bo nie mogę odliczyć zakup[ionych komputerów, ale zajmuję się również muzyką z czego czerpię o wiele większe profity, tak więc VATowcem mam zamiar być od początku 2005 roku. To jest moja rada!!!!! Bo na ryczałcie lub na KPiR (jestem obecnie na KPiR oraz mam zwolnienie z VATu Z jako podmiot gospodarczy) można być wtedy i tylko wtedy, gdy nie ponosi się żadnych nakładów związanych z założeniem firmy. Mój ś.p. ojciec zajmował się kiedyś usługami muzycznymi i był na ryczałcie, tak więc wychodził na tym najlepiej, ponieważ pracował jeszcze jako specjalista d.s. elektroniki. TAK WIĘC NA WYBÓR FORMY OPODATKOWANIA WPŁYWA BARDZO WIELE CZYNNIKÓW KTÓRE NALEŻY NIESTETY WZIĄŚĆ POD UWAGĘ. Pozdrawiam.
    Jeśli chodzi o mnie to mam klub internetowy, i żałuję, że nie jestem na VAT-cie, bo nie mogę odliczyć zakup[ionych komputerów, ale zajmuję się również muzyką z czego czerpię o wiele większe profity, tak więc VATowcem mam zamiar być od początku 2005 roku. To jest moja rada!!!!! Bo na ryczałcie lub na KPiR (jestem obecnie na KPiR oraz mam zwolnienie z VATu Z jako podmiot gospodarczy) można być wtedy i tylko wtedy, gdy nie ponosi się żadnych nakładów związanych z założeniem firmy. Mój ś.p. ojciec zajmował się kiedyś usługami muzycznymi i był na ryczałcie, tak więc wychodził na tym najlepiej, ponieważ pracował jeszcze jako specjalista d.s. elektroniki. TAK WIĘC NA WYBÓR FORMY OPODATKOWANIA WPŁYWA BARDZO WIELE CZYNNIKÓW KTÓRE NALEŻY NIESTETY WZIĄŚĆ POD UWAGĘ. Pozdrawiam.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~loukrecja [82.82.224.*]
    Zalozylam dzialalnosc gospodarcza jako freelancer ,czyli ilustrator ,dzialalnosc podlega pod dzial artystyczna ,ilustracje dla agencji reklamowych w Niemczech ,mieszkam na stale w Niemczech ,ale siedziba biura posiadam w Polske (oraz zameldowanie czasowe) to wlasnosciowy lokal ( czesc domu) wymagajacy remontu i modernizacji.
    chcialabym wiedziec ,co jest bardziej oplacalne Vat ,czy ryczalt ? z uwagi na mozliwosc odliczen podatkowych vatu ,o ile takie istnieja w Polsce

Ponadto jak odliczyc koszty remontu biura w Polsce i jak wystawiac rachunki dla zleceniodawcow niemieckich ?bez obowiazujacego w Niemczech vatu w wys. 16 % ? z jaka wysokoscia podatku vat ? rozliczenia maja wplywac w walucie euro .Moj maz prowadzi taka dzialalnosc w Niemczech ,czy mozliwym jest wykonanywanie pracy dla jego firmy i jak to rozliczac ?

Bylabym bardzo wdzieczna za informacje ,gdyz gaszcz przepisow jest dosc gesty i nie bardzo moge przebic sie poprzez te dzungle

pozdr. A
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~hemp [83.28.238.*]
    ryczalt to taki podatek ,ktory placimy co miesiac do skarbowki nie zaleznie czy mamy w firmie dochody czy moze straty. nie kazdy moze byc ryczaltowcem, musisz to sprawdzic w skarbowce. wysokosc jest ustalana przez US w zaleznosci od wielkosci miejscowosci siedzibu, rodzaju wykonywanej dzialalnosci ...
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Ryczaltowiec [212.180.158.*]
    Bzdura.
    Ja płace ryczalt w wysokosci 17% od PRZYCHODU.
    Jak w danym miesiacu nie mam przychodu, to nic nie place fiskusowi za ten miesiac (oczywiscie place za ZUS, ale to nie fiskus).

• Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Elzbieta [83.28.203.*]
    Ja jestem ryczałtowcem od 2,5 roku i nie narzekam.Prowadze sklepik a raczej stoisko zsportowe.Płace ryczałt 3%.Ale nie mam innych kosztow nie licząc zakupu towarów.Czyli za wynajem,prąd itp.Jestem zadowolona .
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Sir [83.29.198.*]
    Witam
    jestem studentem, mam zamiar otworzyc wlasny interes,i takze sie zastanawiam czy ryczalt czy vat, pytalem po znajomych i zdania sa podzielone, mam zamiar sprzedawac towar przez internet, co wiaze sie z wysylaniem paczek, mozna powiedziec ze brak dodatkowych kosztow, intersuja mnie koszta miesieczne i co w mojej sytuacji bedzie lepsze
    pzdr
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~kpnemo [213.180.128.*]
    Widzę, że wybuchła wielka dyskusja na ten temat. Prawda jest taka, że ten dylemat dręczy każdego startującego przedsiębiorcę (mnie też).
    Zanim przeczytacie poniższy tekst przyjmicie do wiadomości, że jestem w tym temacie bardzo "nowy" (dopiero sie przymierzam do własnej działalności). Ale trochę wiedzy już zebrałem więc się dzielę.

VAT jest podatkiem którego nie pokrywa przedsiębiorca ale konsument końcowy. Jeżeli sprzedajecie coś za 100 zł to cena dla konsumenta najczęściej wynosi 122 zł (22% VAT). Konsument płaci wam 122 zł, stówkę chowacie do kieszeni (abstrachuję od podatku dochodowego teraz) a 22 złocisze oddajecie fiskusowi. BTW - VAT stanowi główny przychód podatkowy państwa (tak na marginesie ;-) To 22% to podatek VAT należny. Ale jeśli wcześniej kupiliście towar za 61 zł od dostawcy/producenta to oznacza to, że kupiliście towar wart 50 zł + 11zł podatku VAT. To 11 zł odprowadził już do skarbówki sprzedawca. Jest to podatek naliczony. Fiskus już go ma. Tak więc teraz możecie od Waszego podatku 22 zł odjąć to co fiskus już skasował czyli 11zł. Czyli wy odprowadzacie pozostałe 11 zł do skarbówki.
    Zakładając firmę możecie podjąć decyzję, że nie będziecie podatnikiem VAT. To oznacza nieco uproszczoną księgowość ale też utratę odpisów naliczonego już VAT. Czy się opłaca? Jeśli handlujecie towarem kupowanym z VAT'em to nie - lepiej jest móc ten VAT odliczać. Ale jeśli jesteście grafikiem komputerowym który nie kupuje "półproduktów" - to się opłaca. Tyle VAT.

A co do tej stówki schowanej w kieszeni w poprzednim przykładzie - do niej fiskus dobiera się poprzez podatek dochodowy. Możecie rozliczać go na wiele sposobów - polecam ABC Smallbiznesu. Dla szybkiego wprowadzenia w temat - masz koszty - rozliczaj się na zasadach ogólnych (handel, praca na półproduktach itd). Nie masz kosztów - sprawdź czy opłaca Ci się ryczałt (bo wybór pomiędzy standardowym 19% rozliczeniem na zasadach ogólnych a 19% ryczałtem ma charakter bardziej filozoficzny niż praktyczny ;-) Pamiętajcie - wysokość ryczałtu zależy od rodzaju działalności.

To tyle z mojej strony :-)

Pozdrawiam,
    Piotr.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~ZBYSZEK [80.49.188.*]
    hemp Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > ryczalt to taki podatek ,ktory placimy co miesiac
    > do skarbowki nie zaleznie czy mamy w firmie
    > dochody czy moze straty. nie kazdy moze byc
    > ryczaltowcem, musisz to sprawdzic w skarbowce.
    > wysokosc jest ustalana przez US w zaleznosci od
    > wielkosci miejscowosci siedzibu, rodzaju
    > wykonywanej dzialalnosci ...
    Witam stracilem prace teraz chce rozpoczac dzialalnosc gospodarcza NAUKA JAZDY
    Co wybrac vat czy ryczalt? co bede mogl odliczyc
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Mudzyn [83.30.200.*]
    Witam
    Zakładam działaść gospodarczą. Beda to usługi stolarskie wiem, że w tym przypadku ryczałt wynosi 8,5% i czy ktoś mógł by mi wyjaśnić czy do
    urzędu skarbowego płaci się co m-c jakąś stałą kwotę, czy ta kwota
    zależy od dochodu w danym m-cu. Czy przy ryczłcie moge odliczyć benzyne za dojazd do pracy. Dziękuje za odpowiedż
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~rada [83.26.178.*]
    Ryczałt jest podatek od przychodu
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~LALHA [81.210.100.*]
    cO TO JEST RYCZAŁT ODPISZCIE SZYBKO
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Maciej Leszczyński [83.20.156.*]
    Chciałbym także uzyskać informacje co wybrać w przypadku mojej działalności, którą chcę otworzyć. Chciałbym prowadzić sprzedaż wysyłkową przez reklamę w internecie.

Wydatki w moim przypadku pójdą tylko na zakup towaru - ilości uzależnione od ilości zamówień.

Mieszkam w 20 tysięcznej miejscowości i jestem zatrudniony na umowę o pracę.

Sytuacja jest taka, że tam gdzie jestem zameldowany jest pomieszczenie, w którym prowadzi się już działalność gosp.

Ogólna działalność wyglądałaby u mnie tak:
    1. przychodzi zamówienie od klienta,
    2. zamawiam towar u dostawcy i otrzymuje go,
    3. wysyłam zamowiony towar za pobraniem,
    4. otrzymuje wpłate na konto firmowe za paczke+koszt przesyłki

Jak mogę się rozliczać z US? Słyszałem właśnie o "ryczałcie" ale nie wiem co to jest. Proszę o jakieś informacje.
    Jeśli chodzi o formę opodatkowania to musisz się zastanowić jakie koszty będziesz ponosić w związku z prowadz.działalnością. Jeśli będzie to dział.typowo usługowa to lepszym rozwiązaniem będzie ryczałt (o ile dobrze pamiętam 5% od przychodu).
    Jeśli chodzi o odliczenie Vatu z faktur za paliwo to nie ma znaczenia czy będziesz na ryczałcie czy na KPiR - warunek - musisz być zarejestrowany jako płatnik podatku VAT. Kolejny warunek odliczenia Vatu "z paliwa" - samochód musi być zarejestrowany jako ciężarowy i musi spełniać określone normy ładowności.Poza tym musi być zarejestrowany na działalność gosp.
    Jeśli będzie to samochód osob. to niestety Vatu nie odliczysz ( chyba, że będziesz na KPiR to możesz "wrzucić" w koszty kwotę brutto. Przy ryczałcie i tak płacisz podatek od przychodu więc "wrzucenie" kwoty brutto w koszty nie będzie miało żadnego wpływu na obniżenie podatku)
    Jeśli chodzi o formę opodatkowania to musisz się zastanowić jakie koszty będziesz ponosić w związku z prowadz.działalnością. Jeśli będzie to dział.typowo usługowa to lepszym rozwiązaniem będzie ryczałt (o ile dobrze pamiętam 5% od przychodu).
    Jeśli chodzi o odliczenie Vatu z faktur za paliwo to nie ma znaczenia czy będziesz na ryczałcie czy na KPiR - warunek - musisz być zarejestrowany jako płatnik podatku VAT. Kolejny warunek odliczenia Vatu "z paliwa" - samochód musi być zarejestrowany jako ciężarowy i musi spełniać określone normy ładowności.Poza tym musi być zarejestrowany na działalność gosp.
    Jeśli będzie to samochód osob. to niestety Vatu nie odliczysz ( chyba, że będziesz na KPiR to możesz "wrzucić" w koszty kwotę brutto. Przy ryczałcie i tak płacisz podatek od przychodu więc "wrzucenie" kwoty brutto w koszty nie będzie miało żadnego wpływu na obniżenie podatku)
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~krzysiek [81.190.201.*]
    Mam pytanie,czy moze ktos mi jasno i treściwie odpowiedzieć,jaki rodzaj opodatkowania mam wybrać otwierając auto handel(komis samochodowy),biorac pod uwage fakt iz auta,które mam zamiar sprzedawać w tym że komisie będe importował z poza Unii Europejskiej.Prosze o fachową pomoc.

• Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~grzeg [83.17.25.*]
    Witam,
    Mam zamiar otworzyć działalność i handlować w Intenecie. Zastanawiam się co wybrać, Vat czy ryczałt. Co mi daje jedno i drugie? Czy bedąc na ryczałcie można w każdej chwili przejść na Vat? Jak wygląda kupowanie? Czy płacę wtedy vat czy jest on mi raczej zwracany? Czy muszę płacić ryczałt bez względu czy mam jakies dochody czy straty? Czy z vatem jest podobnie?
    Pomórzcie prosze
    Pozdrawiam
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~grzegorzda [77.89.127.*]
    LALHA Napisał(a):
    > cO TO JEST RYCZAŁT ODPISZCIE SZYBKO
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Romek [149.156.180.*]
    Witam
    Tak jak większość zadających pytania zastanawiam się nad wyborem formy opodatkowania przy zakładaniu działalności gospodarczej.
    Mam zamiar świadczyć usługi informatyczno serwisowe u klientów, co wiąże się z dużą ilością dojazdów. Jaka forma opodatkowania pozwoliłaby na odliczanie np. VATu od zużywanego paliwa.
    Pyt drugie ( o ile możliwe jest odliczanie paliwa)
    czy odliczać moża VAT od dochodów już uzyskanych. (kolejność: Zlecenie, zapłata, zakup paliwa, odliczenie VATu) czy też zakup paliwa musi się odbyć przed uzyskaniem dochodu ?
    Romek
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~hyazinth [213.77.46.*]
    nikt nie odpowiedział bo zadałeś niewłaściwe pytanie, ryczałt to forma opodatkowania podatkiem dochodowym. i ma się nijak do vatu bo to inne podatki. powinieneś zapytać ryczałt czy kpir oraz czy warto być podatnikiem vat
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Pawel [83.25.165.*]
    Mam zamiar otworzyc solarium, nie wiem na co sie zdwecydowac czy na VAT czy na ryczalt. Czy moze ktos mi odpowiedziec co bedzie dla mnie bardziej korzystne. Podobno od lipca 2005 roku maja wejsc do tego typu dzialalnosci gospodarczej kasy fiskalne- czy to prawda?, - i jak to bedzie ustalone- kazdy bedzie mial miec kase, czy tylk ludzie, ktorzy przekrocza pewny pulap dochodowy. Prosze bardzo o odpowiedz jezeli ktos moglby mi pomoc. Dzieki!
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~mo [83.24.22.*]
    Witam, mam zamiar zajmowac sie sprzedaza ubezpieczen i w zwiazku z tym musze zalozyc dzialalnoc. Co wybrac vat czy ryczalt? co bede mogla odliczyc i ile ?? auto, telefon, moze obiady sluzbowe?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~CZAJENKA [83.28.240.*]
    uWAŻAJ BO NA PRZESYŁKI POCZTOWE JEST 0 % VATU,
  • Re: ILE KSIĄG??? CZY W KAŻDYM MIEJSCU INNA? Autor: ~RITA [212.186.158.*]
    Założyłam firmę jednoosobową; podmiotem działania ma być dystrybucja towarów (sprzedaż hurtowa i detaliczna): odzież, artykuły AGD, kosmetyki itp. z dużych hurtowni do małych sklepików. Jednym z punktów sprzedaży ma być sklepik, ale umiejscowiony w innej miejscowości niż moje stałe zameldowanie. Sklep ma być wyposażony w kasę fiskalną. Dopuszczona jest również sprzedaż detaliczna jako tzw. handel obwoźny. Po przeczytaniu literatury wiem jeszcze mniej niż przed!!! Jestem podatnikiem VAT. Czy mam mieć kilka KPiR? Czy też kilka ksiąg sprzedaży VAT? Czekam na szybką odpowiedź!!! MOŻE KTOŚ JUŻ TO PRZERABIAŁ????? Pozdrawiam Wszystkich RITA

• Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Ogoshi [62.179.46.*]
    Mysle, ze pytanie w temacie jest mylace.
    Nie wybiera sie pomiedzy byciem na ryczalcie a Vatem.
    To dwa odrebne podatki - ryczalt jest typem podatku dochodowego (bezposredni), a VAT podatkiem od towarow i uslug (posredni).

Ryczalt
    Zakladajac dzialalnosc gospodarcza nalezy sprawdzic mozliwosci jakie istnieja w zakresie tej dzialalnosci do korzystania z roznych form opodatkowania podatkiem dochodowym.
    Podstawowa forma opodatkowania jest oczywiscie opodatkowanie na zasadach ogolnych - czyli wg. progresywnej skali - dokladnie tak jak w przypadku osiagania dochodow z umowy o prace - 4 progi podatkowe, w zaleznosci od dochodu.
    W przypadku wybrania tej formy opodatkowania mozna odliczac od przychodu koszty zwiazane z dzialalnoscia i od pomniejszonego dochodu wowczas oplaca sie podatek.
    Niektore typy dzialalnosci - wykaz znajduje sie chocby na stronach ministerstwa finansow w ustawie o zryczaltowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne moga byc opodatkowane na zasadach ryczaltu.
    Nie kazda dzialalnosc wg. PKD podlega pod mozliwosc wybrania tej formy opodatkowania - wiec trzeba "sie" sprawdzic na liscie w ustawie.
    Ryczalt dzieli sie znowu na dwie formy - jedna jest karta podatkowa - szczegolna forma ryczaltu - wplaca sie stala kwote podatku co miesiac niezaleznie od osiagniecia lub nieosiagniecia dochodu w danym miesiacu - nalezy sprawdzic na wykazie w ustawie czy dzialalnosc podlega, czy nie - i jaka jest miesieczna stawka.
    Druga forma jest procentowy podatek liniowy 3%, 8.5%, 17 % - znow zalezny od rodzaju wykonywanej dzialalnosci.
    W obydwu przypadkach nie odlicza sie zadnych kosztow uzyskania przychodow od kwoty przychodu dla celu wyliczenia podatku.

W tym roku ustawodawca wprowadzil jeszcze dodatkowa mozliwosc skorzystania z podatku liniowego, 19%, dla wszystkich rodzajow dzialalnosci - i tu tez nie wolno odliczac zadnych kosztow.

Jaka forme opodatkowania wybrac - to nalezy sobie obliczyc, wiedzac czy bedzie sie ponosilo koszty w trakcie miesiaca czy nie, w jakiej wysokosci - i czy te koszty beda na tyle znikome aby nie zalowac potem ze oplaca sie podatek ryczaltowy bez mozliwosci ich odliczenia.

VAT
    podatek od towarow i uslug jest natomiast podatkiem posrednim, tzn. od wartosci dodanej uslugi lub towaru. Kazda dzialalnosc z zalozenia obarczona jest tym podatkiem, mozna sie ewentualnie tylko od niego zwolnic - zdecydowac czy chce sie byc VATowcem, czy nie - mowi o tym ustawa o podatku od towarow i uslug - rowniez do odczytania na stronach MF. Sa w niej zawarte paragrafy mowiace w jakich systuacjach mozna byc zwolnionym od oplacania tego podatku - dla zaczynajach dzialalnosc informuje, ze kazdy moze wybrac zwolnienie - gdyz nie osiagnal dotad zadnych obrotow - a jest prog kwotwy od ktogo jest obowiazek zarejestrowania sie jako VATowiec i odprowadzania VATu.
    Czy wybrac zwolnienie od VATu czy tez nie - kazdy musi sobie niestety policzyc, biorac pod uwage obrot spodziewany (przy duzym obrocie szybko wpada sie i tak w prog w ktorym z urzedu trzeba sie zarejestrowac i zaczac naliczac VAT na swoje uslugi), ale tez co mozna odliczyc i jak odzyskac wplacony VAT.

Niestety - wszystkich rozpoczynajacych dzialanosc zachecam do przeczytania tych trzech ustaw - o podatku dochodowym od osob fizycznych, o zryczaltowanym podatku dochodowym i o podatku od towarow i uslug - to podstawowa lektura dla kazdego malego i duzego przedsiebiorcy.
    ;-)
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~kobra [83.25.144.*]
    mam zamiar zalozyc dzialalnosc gospodarcza i bede musial kupik kase fiskalna Czy jest jakas roznica jak bede sie rozliczal z US (czy bede platnikiem VAT, czy bede na ryczalcie) zebym mogl uzyskac 50% zwrotu za zakup kasy fiskalnej
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Borys [83.24.231.*]
    Witam,

Moze to glupie pytanie, ale je zadam. Ogolnie dopiero przymierzams ie do zakladania firmy... i wlasnie zaczynam czytac ustawy,rozne fora itd. i miedzy innymi trafilem na to.

Mam pytanie,czy zakladajac firme na ryczalt, czy oprocz tego,ze placimy ustalony podatek od obrotu to co miesiac musimy rowniez placic ZUS w wysokosci tych ok. 700zl?

Czy ZUS to jest nieodlaczny element i nie zaleznie co bym nie wybral to zawsze musze sie liczyc tym,ze co miesiac oddaje 700zl?

Czy tez ZUS wystepuje tylko przy zasadach ogolnych? Jak to z nim dokladnie jest?
  • Re:jakiej kwoty nie mozna przekroczyc bylo za 2004rok na ryczalcie podat Autor: ~damian s [213.238.91.*]
    Borys Napisał(a):
    > Witam,
    >
    > Moze to glupie pytanie, ale je zadam. Ogolnie
    > dopiero przymierzams ie do zakladania firmy... i
    > wlasnie zaczynam czytac ustawy,rozne fora itd. i
    > miedzy innymi trafilem na to.
    >
    > Mam pytanie,czy zakladajac firme na ryczalt, czy
    > oprocz tego,ze placimy ustalony podatek od obrotu
    > to co miesiac musimy rowniez placic ZUS w
    > wysokosci tych ok. 700zl?
    >
    > Czy ZUS to jest nieodlaczny element i nie zaleznie
    > co bym nie wybral to zawsze musze sie liczyc
    > tym,ze co miesiac oddaje 700zl?
    >
    > Czy tez ZUS wystepuje tylko przy zasadach
    > ogolnych? Jak to z nim dokladnie jest?

• Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~bubu30 [212.186.138.*]
    WItaj
    Odpowiem Ci bardzo krótko:
    Jeśli byś się udał do najblizszego ZUSu i zapytałbyś... nie musiałbyś tutaj o to pytać.
    Wiem co mówię, ponieważ też właśnie otwieram działalność.
    Przez 24 miesiące od zgłoszenia się do ZUSu czyli rozpoczęcia działalności mozesz płacić minimalną stawkę na ubezpieczenia dla młodych (nowych) przedsiębiorców a jej wysokośc to (około) 268 zł
    Pozdrawiam