Forum Księgowość i podatki

Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt?

Widzę, że wybuchła wielka dyskusja na ten temat. Prawda jest taka, że ten dylemat dręczy każdego startującego przedsiębiorcę (mnie też).
Zanim przeczytacie poniższy tekst przyjmicie do wiadomości, że jestem w tym temacie bardzo "nowy" (dopiero sie przymierzam do własnej działalności). Ale trochę wiedzy już zebrałem więc się dzielę.

VAT jest podatkiem którego nie pokrywa przedsiębiorca ale konsument końcowy. Jeżeli sprzedajecie coś za 100 zł to cena dla konsumenta najczęściej wynosi 122 zł (22% VAT). Konsument płaci wam 122 zł, stówkę chowacie do kieszeni (abstrachuję od podatku dochodowego teraz) a 22 złocisze oddajecie fiskusowi. BTW - VAT stanowi główny przychód podatkowy państwa (tak na marginesie ;-) To 22% to podatek VAT należny. Ale jeśli wcześniej kupiliście towar za 61 zł od dostawcy/producenta to oznacza to, że kupiliście towar wart 50 zł + 11zł podatku VAT. To 11 zł odprowadził już do skarbówki sprzedawca. Jest to podatek naliczony. Fiskus już go ma. Tak więc teraz możecie od Waszego podatku 22 zł odjąć to co fiskus już skasował czyli 11zł. Czyli wy odprowadzacie pozostałe 11 zł do skarbówki.
Zakładając firmę możecie podjąć decyzję, że nie będziecie podatnikiem VAT. To oznacza nieco uproszczoną księgowość ale też utratę odpisów naliczonego już VAT. Czy się opłaca? Jeśli handlujecie towarem kupowanym z VAT'em to nie - lepiej jest móc ten VAT odliczać. Ale jeśli jesteście grafikiem komputerowym który nie kupuje "półproduktów" - to się opłaca. Tyle VAT.

A co do tej stówki schowanej w kieszeni w poprzednim przykładzie - do niej fiskus dobiera się poprzez podatek dochodowy. Możecie rozliczać go na wiele sposobów - polecam ABC Smallbiznesu. Dla szybkiego wprowadzenia w temat - masz koszty - rozliczaj się na zasadach ogólnych (handel, praca na półproduktach itd). Nie masz kosztów - sprawdź czy opłaca Ci się ryczałt (bo wybór pomiędzy standardowym 19% rozliczeniem na zasadach ogólnych a 19% ryczałtem ma charakter bardziej filozoficzny niż praktyczny ;-) Pamiętajcie - wysokość ryczałtu zależy od rodzaju działalności.

To tyle z mojej strony :-)

Pozdrawiam,
Piotr.