• Platige długoterminowo Autor: ~Cmi_inwestor [172.225.187.*]
    Dzień Dobry.
    Stawiam tezę do rozważenia, choć widzę że na forum inwestycyjnym na bankierze to trochę overkill. Automatyzacji na rynku grafiki oraz na rynku gier spowoduje, że zlecenie na zewnątrz usług związanych z tworzeniem reklamowych animacji do gier (Cinematików) oraz na rynku tradycyjnej reklamy gdzie cała struktura agencji reklamy, postprodukcji w dużym stopniu zostanie wyeliminowana przez samodzielnie tworzonymi reklamami dzięki AI wydaje się być nieuniknionym faktem. Co raz więcej narzędzi ai pozwala na tworzenie treści wysokiej jakości mimo że minęły dopiero dwa lata od rozpowszechnienia prostych modeli LLM, Fundactjnych czy diffusion.
    Czy Platige nie istnieje na rynku którego powoli już zaczyna nie być ?
    Jeśli chciałbym inwestować w PLI czy ktoś może mi wskazać we władzach spółki osoby, które wiedzą w jaki sposób przeprowadza spółkę przez ai?
    Czy Prezes Żbikowski jest taką osobą ?
    Może ktoś z RN?
    Czy usługi kreatywne mają jakikolwiek sens w obecnej postaci przy tak gwałtownych zmianach? Jeśli tak to jakie usługi Platige mają potencjał?
    Czy Platige ma odpowiedzi na te wyzwania które warto wspomnieć ?
  • Re: Platige długoterminowo Autor: bialoczerwony1972 [83.5.173.*]
    O takie rzeczy pytasz na forum? Profesorowie nie wiedzą w którą stronę to pójdzie za 5 czy 10 lat.
    https://www.praca.pl/poradniki/rynek-pracy/kreatywnosc-a-ai-czy-pracownicy-branz-kreatywnych-moga-wkrotce-stracic-prace_pr-8320.html.
    Odpuść sobie PLI bo AI zabierze im pracę i Sebix z Karyną usiądą i zrobią VFX do Gwiezdnych Wojen czy jakiegoś innego serialu albo cinematic do jakiejś gry :)
    Na poważnie to AI jest nie tylko zagrożeniem o których wspominasz ale i szansą na zmniejszenie zespołów co wpłynie na koszty produkcji jest także szlabanem na presję płacową.... A jak będzie to zobaczymy....
  • Re: Platige długoterminowo Autor: ~Cmi_inwestor [172.225.187.*]
    https://x.com/minchoi/status/1832512032265924980
    Dokładnie mam to samo zdanie, Si (AI) jest ogromną szansą. Ten sam problem jak sądzę jest tutaj jaki widać w branży farmaceutycznej gdzie know-how plus analizy ai rozbija koncerny na małe spółki byłych pracowników. Pytam czy w branży kreatywnej nie jest podobnie. Czy ktoś może powiedzieć jakie elementy procesu wytwarzania spółki spowodują, że pracownicy nie będą tworzyć tych własnych produktów (filmów Star Wars) samodzielnie, skoro prógiem wejścia już nie jest kwestia inwestycji w technologię, sprzęt, a jedynie know-how. Inaczej mówiąc czy PLI ma pomysł na to aby ich pracownicy nie stali się ich największą konkurencją? Co powstrzyma tzw art directorow czy reżyserów przed wykonywaniem tego co teraz ale bez render farm i masy specjalistów ?
  • Re: Platige długoterminowo Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    hehe, AI zrobi wszystko za wszystkich
    przecież to absurd
    pobawcie się jakimś programem z AI a zobaczycie jakie top trudna i jak
    ''głupia" potrafi być sztuczna inteligencja w kontekście efektu finalnego versus oczekiwany efekt przez człowieka!
    sama nic nie zdziała, owszem w branży pli może być duża szansą przy odpowiednim know/how i oszczędzić wymiar czasu i nakładów
    może samego personelu też...
    ale, nie wyobrażajmy sobie gostka siedzącego w pli, który naciska guzik z napisem cinematik dla cdr i ta go sama robi!
    do tego nigdy nie dojdzie
    jako pomocne narzędzie tak
    jako jakieś zagrożenie i eliminacja czynnika ludzkiego nie!
    bo nie posiada uczuć ani emocji, a te są niezbędne w branży w jakiej porusza się platige image
  • Re: Platige długoterminowo Autor: ~cmi_inwestor [94.240.9.*]
    Wiedzę że Bankier to jednak nie jest miejsce na rozmowę .
    Dopiero teraz zauważyłem że całe forum jest napchane wypowiedziami tych dwóch jegomości .
    Jak rozumiem 70+% i tak siedzi w rękach właścicieli więc pytania nie było.
    Jakby ktoś jednak chciał rozmawiać na temat PLI i to chętnie usłyszę odpowiedzi na moje pytania pod fnx9gszp4m@privaterelay.appleid.com
  • Re: Platige długoterminowo Autor: ~Breton [79.255.56.*]
    Zapomnij by usłyszeć coś krytycznego od fanpli, bialocz co prawda widzi ukazergo krytycznego trolla i też cię zaatakuje ale potem napisze konkretnie i też negatywnie.

Co do twojego pytania: mówiąc szczerze nie wiem, uważam że i zaszkodzi częściowo i jest też szansa długoterminowo w innych obszarach.
    @Breton
    No i zobacz nie nawałem go trollem..... xD Ciekawe co? Wiesz dlaczego? Bo typ nie komentuje kursu, B-cz czy jego inwestycji tylko zadał konkretne pytanie nt core biznesu. I tu jest pole do dyskusji....
    branża po kryzysie budzi się:
    cyt
    '' Eksperci z Publicis Groupe ocenili niedawno, że wartość rynku reklamowego w Polsce w pierwszym półroczu 2024 roku wzrosła o 9,8 proc. do ponad 6,1 mld zł.
    Udziały internetu (digital search i non-search) w całym mediamiksie spadły z 31,3 proc. do 30,8 proc, zaś wideo (tv, bvod, avod, pozostałe wideo in stream) wzrosły z 52,9 proc. do 53,6 proc. Jednak nie tylko pozycja wideo rośnie. Także kino wciąż rośnie po kryzysie, choć w mniejszym już tempie (+0,1 p.p. udziału) – wynika z danych Publicis.''
    @Breton

No i zobacz jakoś go nie zaatakowałem w swojej odpowiedz... Dziwne co? Bo typ pisze o core biznesie, a nie o Białoczerwonym!
    To jest tak ciężki temat, że moim zdaniem na forum ja, ty i inni go nie rozbiorą! To wróżenie z fusów, a nie konkretne argumenty.

@ Cmi_inwestor
    w platiżu zdają sobie sprawę jaką szansą może być AI
    i celowo napisałem szansą a nie zagrożeniem bo człowiek na końcu tego łańcucha zawsze będzie potrzebny
    chyba nie myślmy o przyszłości bez żywych aktorów w reżyserii AI?
    tutaj masz dowód, że pli jest na czasie i coś rozwija:
    Platige Image i IDEAS NCBR współpracują nad rozwojem sztucznej inteligencji dla branży kreatywnej (ceo.com.pl)

ps>a tak poza tym to napisz do spółki na RI i ci odpowiedzą
  • Re: Platige długoterminowo Autor: mizer [90.156.105.*]
    Na chwilę obecną ciężko stwierdzić jaki wpływ AI będzie miało na branże i osobiście wpisałbym to zagadnienie zarówno do szans jak i zagrożeń.

Na plus dla PLI, że nie przyglądają się tematowi z boku, ale jednak badają możliwości wykorzystania AI w grafice komputerowej z IDEAS NCBR Jak IDEAS NCBR kształtuje przyszłość polskiej technologii? (homodigital.pl) 

"...ale liczymy, że kilka zespołów osiągnie etap komercjalizacji. Wiążemy nadzieje z grupą badawczą “Grafika komputerowa”, która nawiązała współpracę z Platige Image..."

Na razie to spółka na Gran Canari szuka 5 pracowników, a spółka w W-wie dwóch! :)
    Gdzie to widzisz? Nie widzę na ich stronie głównej. Na platformach pracy?
    Ok znalazłem

https://tomhrm.app/ats/platige-image/xln8aR/jobs

Wszystkie oferty pracy od stycznia więc nadal zakładam że ten rok i wyniki w tym roku można sobie darować.
    b-cz ty masz jakaś słabość do bretona
    przecież cena akcji pli jest tak niska, że nie warto przekonywać kogoś do kupna
    po co taki ktoś ma mieć średnią niższą od ciebie?
    co innego jak nafaszeruje się na górce a nie na samym dołku
    nie wierzy w spółkę to łaski bez...
    a tak nawiasem w sprawie zatrudnienia to zanosi się, że nie skończy się na gran canaria
    ps> z tego co mi wiadomo to najgorsze już było, teraz mogą wydarzyć się naprawdę fajne rzeczy dla spółki i jej akcjonariuszy

Ma słabość do mnie jak ty do PLI. Wiem że boli, ze ktoś może mieć tak dużo niższa średnią niż ty, piejący tutaj o mega sukcesie od x lat. Że ktoś może analizować i wyjść ze spółki widząc problemy a nie jak ty widzieć wszystko pozytywnie gdzie widać bez analizy problemy.

Jasne, teraz będzie dużo lepiej. Będzie mega, będzie super. Nie ma problemów czy też ryzyka, up up up. Czuwaj fanpli.
    czuwaj sam aby upatrzona cena ci nie uciekła

Bez obaw. Dam znać ja po niej dobiorę i czekam na Twój komentarz wtedy.
    ok, nie życzę powodzenia
    bo życzę ci abyś odkupił drożej niż sprzedałeś!
    Jak najbardziej rozumiem, siedzisz ty tyle lat i kur spada ze pojawia się frustracja. Pokazujesz teraz prawdziwą twarz. Frustrata.
    nie warto patrzeć na spółkę poprzez pryzmat notowań
    większość wycen nie odzwierciedla fundamentów ani potencjału
    z kolei inne z powodu nadmiernych oczekiwań lub spekulacji
    mogą być wycenione odwrotnie...
    na przykładzie pli warto zadać sobie pytanie czemu po bardzo fajnym roku zdołowali i
    i w jakim obecnie miejscu jest spółka po kryzysie, który miał początek rok temu?
    moim zdaniem w biznesie dołek już zaliczyli i nie są to jakieś moje wyobrażenia
    Nie martwi ciebie, że ogłosili już kilka lat temu własne IP - i nic? Jeżeli pomysły są takie dobre to czemu nikt nie jest zainteresowany skoro mimo kryzysu seriale i filmy w branży są robione, jeżeli jest zaufanie w potencjał.
  • Re: Platige długoterminowo Autor: ~NIEdved [88.152.137.*]
    tekst roku - nie warto patrzeć na spółkę poprzez pryzmat notowań. data.10.09 roku 2024. Autor - Fanpli

inwestując ciężko zarobioną kasę - Na każdą spółkę trzeba patrzeć poprzez cenę kursu -czyli aktualne notowania. To nie piaskownica. I bardzo duże znaczenie ma to za ile kupimy i za ile sprzedamy - kiedy wejdziemy i kiedy sprzedamy, bo to oznacza zarobek lub stratę.
    Wg. Chat GPT
    Kurs akcji jest ważnym wskaźnikiem, ale nie jedynym. Warto również zwrócić uwagę na:
    1. Fundamenty finansowe: takie jak przychody, zyski, zadłużenie i przepływy pieniężne.
    2. Zarząd i strategia: kompetencje zarządu oraz długoterminowa strategia firmy.
    3. Sytuacja rynkowa: pozycja firmy na rynku, konkurencja i perspektywy wzrostu.
    4. Czynniki zewnętrzne: polityka, regulacje, sytuacja gospodarcza.
    Analiza tych aspektów daje pełniejszy obraz kondycji spółki i jej potencjału na przyszłość.
    @Breton
    Seriale kręcą, a jakże! Tyle tylko, że nie były kontraktowane dziś, wczoraj czy miesiąc temu bo to tak nie działa. Bagiński opowiadał do ile drzwi pukali z Wieśkiem i znowu pukali i nic! Gdy masz swoją kasę to tak, ale PLI takiej kasy nie ma.Też jestem zniecierpliwiony i oczekiwałem, że efekty pojawią się znacznie szybciej.... Niestety.
    Czy nikt nie jest zainteresowany to się jeszcze okaże. Do końca strategii jeszcze trochę czasu zostało. Nowe spółki są właśnie po to żeby obniżyć koszty poprzez dofinansowanie do produkcji.

@NIEdved

Kurs akcji jest jak najbardziej ważny. Najważniejszy jest przy wejściu i wyjściu! To co się jednak z nim dzieje między tym okresem nie jest już najważniejsze! Ten okres powinien być oczywiście jak najkrótszy, ale to tak nie działa. Tylko miszcze na bankierze kupują w dołku i sprzedają na górce! xD To że teraz kurs jest 16zł nie oznacza ze ktokolwiek roztropny i znający firmę sprzedałby ci akcje po tyle! Breton sprzedał po 22zł i sam jestem ciekaw i traktuję to jako naukę giełdową ile i po ile uda się mu odkupić. Oczywiście czym mniejszy pakiet tym łatwiej.....
    Sprzedałem za 22 na stracie po kupowałem po 25-26, także kwestia szczęścia a czy uda mi się dokupić na tych poziomach, też ruletka. Wydaje mi się że mam szansę a jeszcze większe ze dokupię napewno poniżej 22. Stratny raczej nie będę. Chyba że mokre marzenia PLI się spełnią. Specjalnie kolegę frustrowałem bo chciałem by wybuchnął troszkę i poznasz prawdziwą twarz, no i mamy, inwestuje ale na kurs nie patrzy. To wiele tłumaczy na przestrzeni ostatnich lat i natury jego wpisów. Ale nadal szanuję fanpli jako kogoś kto ma dużą wiedzę - ale nie o inwestowaniu a branży czy PLI.
    ok breton, nie chciało mi się wpadać ostatnio na wątek
    był w letargu ale ostatnio coś się aktywny stał
    czyżby parę osób uznało, że obecna cena może być dobrą inwestycją?
    możemy oczywiście bez jakiś personalnych wycieczek wymieniać się poglądami
    nie mam nic przeciwko temu, ale też zaznaczam, że nie warto komuś patrzeć do portfela i wyciągać
    mylne albo nieuprawnione wnioski jak np to, że ja siedzę w pli po całości zawieszony na haku i bez możliwości
    ruchu....
    nie będę tu pisał o swoich wzlotach i upadkach i fluktuacjach portfela, ale zapewniam, że nie pozostałem bierny
    całością też nie operowałem, ale częścią i owszem
    jednak to dziecinada, że jak się sprzeda to od razu człowiek zmienia pkt widzenia i obrzydza innym spółkę bo chce odkupić jak najtaniej, w drugą stronę też
    plus i minus to bardzo rożnie bywało, ale daleki jestem od frustracji i wiem co to jest prowokowanie
    zgadza się, że nawet mój nick pokazuje pozytywne nastawienie do spółki, ale na pewno nie pozostaje bezkrytyczny i wiele staram się zrobić aby RI były lepsze niż obecnie
    >> dyskutujmy o tym co czeka spółkę, o zagrożeniach ale i szansach na rozwój, wiem, że nie siedzą bezczynnie patrząc w sufit i załamując ręce, ale naprawdę intensywnie działają wyciągając jednocześnie wnioski z porażek w przeszłości
    dzięki kryzysowi koszty zaczynają tak kontrolować, że powinniśmy niedługo zobaczyć to w wynikach
    i to jest coś co przy braku strajku mogło nie zostać aż tak priorytetowo potraktowane, do tego nareszcie mamy rynek pracodawcy i pensje idą w dół....
    co cię nie zabije to cię wzmocni
    I to jest fajny post, fanpli, dziękuję. Zaznaczam, że nie jest moją intencją obrzydzanie spółki bo wyszedłem. Pisałem krytycznie od zawsze, nawet jak byłem zainwestowany i na plusie czy minusie. W PLI znaczy co robią sam jestem lekko zachochany, więc to nie jest tak jak piszesz. Chce i wrócę na pewno do inwestycji, może zrobię kółko a może się przeliczę i wtedy wejdę nawet na poziomach 30+ złoty. Bo długoterminowo wierzę że coś się zmieni. Jedynie uważam że nie w tym roku, a może i nie prędzej niż w połowie przyszłego.

Jedyną rzeczą którą moim zdaniem zawalili i która nie rozumiem, jest gaming. Ta ich gra wygląda fatalnie. Nie widzę żadnego potencjału bo jest takich gier x na rynku. Nie wiem co oni myśleli z Juggler. Mam nadzieję, że popracują nad nią kolejny rok a nawet dłużej ale wydadzą coś co ma sens i gdzie naprawdę widać rękę PLI. Albo niech rzuć shaming w ch, ale gra jak z zapowiedzi to był kiepski żart imo.
    *rzucą gaming

Sorry komórka zmienia sama wyrazy czego nie widzę na czas.
    Breton o IP wiesz bardzo mało
    obecnie sporo się dzieje
    i wygląda na to, że Image Games dostała drugie życie
    do spółki wszedł nowy inwestor finansowy, już jakiś czas temu wspominał w czacie o tym prezes wrześniak
    hehe, obecnie mov nie ma już w akcjonariacie bo to był niezły hamulcowy, a IG ma finansowanie bo rookie jest
    obiecującym projektem
    jeśli chodzi o grę city buildera od Pj Games to nie osądzajmy po minimalnym fragmenciku sprzed kilku miesięcy
    przecież to nie była docelowa jakość
    oni pracują intensywnie nad poprawą i zdają sobie sprawę z miejsca w którym są
    ostatnio byli w kolonii na targach i gra się podoba, mnie trudno się wypowiedzieć bo nie gram i nie grałem z żadną grę
    jednak tu magnesem jest ten tryb kooperacji i tego jeszcze nie było
    w przyszłym roku pokażą grę na elitarnych targach w bostonie
    w międzyczasie marketing i influenserzy, spółka posiada na to oddzielny budżet, pli zastanawia się czy samemu być wydawcą?
    bo spółka np w ADOL nie wyszła za dobrze, next film olał kompletnie reklamę tego, bądź co bądź, niezłego filmu
    zero plakatów, yt, wszelkich reklam i premiera w dzień zmarłych w dodatku z debiutującym tego samego dnia ''bohemian rapsody"
    więc porażka, ale... czegoś się nauczyli i obecnie starannie dopierają partnerów tak naj np w ''budda dzieciak" gdzie całkiem przyzwoicie udało się zarobić i część będzie widoczna w kolejnym raporcie kwartalnym
    > Ip filmowe to dość szerokie portfolio - od halny poprzez fatimę a skończywszy na otherland!
    i warto pomyśleć o czym dyskutujemy? bo DNA platiża to VFX i tutaj jedno ujęcie kosztuje 10 tys usd
    a duży film/serial może mieć takich ujęć 1000! więc ile to kaski?
    cóż kupuj pogłoski....tak powiadają
    branża odżywa to i platige image odżywa
    >> oczywiście do tego wszystkiego mamy serwis, który powinien coraz lepiej sobie radzić z powodu dużej kontroli kosztów
    im jednak więcej zleceń tym lepiej dla marży bo tzw koszty stałe ( budynki, etaty, koszty zarządu, media ect) pozostają na bardzo podobnym poziomie czy pracowników jest więcej o 50 osób z powodu napływu zleceń np 450
    czy też zespół zostaje na starym poziomie ok 400 pracowników....

Niestety wracasz już do mega optymizmu bez krytyki.

I image games wiem i wiem też kto jest inwestorem. Jak widzisz, nie napawa mnie nadal optymizmem ten projekt. To na tyle.

Byłem w Kolonii i grałem w grę Platige, to masakra i nie byłem jedyną osobą tak myślącą. To że przesunęli to właśnie dlatego że chyba ktoś sobie uświadomił że są zerowe perspektywy na zwrot kosztów nie mówiąc o sukcesie.
    Dodam tylko, że nawet jak Rookie będzie zrealizowany to patrząc na stan obecny gry, tak słyszałem jaki jest konkretnie, premiery nie będzie za mniej niż 2 lata. Myślę że minimum 3 jeżeli gra ma być dobra.
    breton je nie wiem, ale ty wiesz to napisz kto jest inwestorem i odkupił akcje od mov?
    a tak a propos to nie za duży jesteś na takie gry jak whims of gods?
    ps> tak nawiasem, to co ja takiego mega optymistycznego napisałem?
    ty z kolei przywołujesz jakieś pesymistyczne scenariusze, na jakiej podstawie tak uważasz?
    zresztą, możesz spokojnie poszukać innej spółki, po co się tu licytować kto ma rację?
    ja trzymam i dokupuję bo liczę na dobrą przyszłość i to ma sens
    jednak nie mieć akcji, pisać o spółce, że da ciała? w jakim celu? samarytanin jakiś jesteś?
    Teraz nagle nie ma sensu sprawdzać gry bo jestem za duży. Dobra, nie widzę sensu rozmawiać.

Przypomnie jak piałeś z zachwytu nad movie games jako partnerze dwa lata temu, gdzie ja pisałem że niż z tego nie będzie. Wystarczy spojrzeć na stare wpisy.

Będzie oficjalne kto jest inwestorem, będzie premiera gry city builder to wtedy ciebie zawołam tutaj i poczekam na (pozytywną bo jakże inaczej) opinie.
    Ale w sumie masz rację że nie będąc akcjonariuszem moje komentarze mogą być odbierane jako trollowanie by dobrać niżej. Dlatego aż do momentu powrotu do akcjonariatu nie będę się tu odzywał ani pisał.
    @breton
    czasem konkretne pytanie to forma takiego - sprawdzam
    chodzi po prostu o wiarygodność danej osoby
    więc, napisz chociaż czy to inwestor branżowy czy finansowy?
    ponoć wiesz więc nie powinieneś mieć z tym kłopotu
    znikanie? ok, jeśli nie masz nic merytorycznego do powiedzenia
    ps> jeśli chodzi o rookie to wizja gry i scenariusz jest fajny i ważne, że pli prawie nic nie inwestowało
    w tę spółkę a ma tam spore udziały i wcale nie potrzeba lata czekać na premierę gry bo można
    rozważyć czy, już poukładaną spółkę z dobrym projektem nie sprzedać albo też wprowadzić na gpw?
    wszystko jest możliwe, a dla platige to taka wartość dodana - uda się to fantastycznie, nie uda...nic nie straciliśmy
  • Re: Platige długoterminowo Autor: ~Cmi_inwestor [104.28.45.*]
    A jednak dowiedziałem się kilku rzeczy. Dziękuję za informacje.

Dodam coś od siebie – z mojej analizy wynika, że na LinkedIn jest wiele osób z Platige Image, które po 14 latach pracy w firmie obecnie szukają nowego zatrudnienia.
    Nie jestem w stanie określić, według jakiego klucza PLI dokonuje redukcji. Czy firma stara się poprawić swoją rentowność, redukując bardzo doświadczonych pracowników, których da się zastąpić automatyzacją? Dla mnie kluczowa jest różnica, czy mamy do czynienia z zapaścią i chaotyczną redukcją, czy – na co liczę – z dobrze przemyślanym planem działania.

Na początku tego wątku podałem swojego maila. Jeśli ktoś woli nie pisać publicznie, zapraszam do kontaktu prywatnego.
    najczęściej w takich sytuacjach i przy rynku pracodawcy, który nie ma kłopotów mogąc
    wybierać pracowników to
    im gorzej tym lepiej
    co to oznacza? otóż narzekania właśnie personelu, że cisną, płace spadają i skończyło się eldorado
    świadczy o przykręceniu przysłowiowej śruby i pilnowaniu kosztów oraz efektywności personelu
    miarą jest tzw ''utylizacją pracownika''
    kiedyś na walnym prezes o tym wspominał, że ocenia się w ten sposób każdego pracownika w zespołach i widać kto pracuje na maksa, a kto się leni? ci co mają wypowiedzenia z reguły w takim okresie niezbyt się przykładają do pracy
    najsłabsi zazwyczaj sami odchodzą jak zobaczą, że nie nadążają za pozostałymi
    oczywiście rotacja personelu to normalna sprawa i obecnie ci co kiedyś odchodzili do zagranicznych konkurentów po kryzysie z
    chęcią wracają do platiża godząc się na obecnie panujące stawki
    apanaże już się skończyły i to jest zasługą właśnie kryzysu, który spowodował, że kilku konkurentów pli popadło w duże kłopoty a nawet jak szwedzki goodbuy kansas zbankrutowało
    raz w miesiącu osoby robiącą restrukturyzację kosztowo-płacową spotyka się i analizuje oraz ocenia poziom kosztów aby cały czas były pod kontrolą
    to, że na linkedin pojawiają się osoby z pli o długim stażu i szukają nowej pracy może być konsekwencją
    redukcji albo samoczynnego odejścia
    od braku zgody na obniżenie pensji aż po ocenę, że jest się zbyt mało wydajnym lub merytorycznym...
    ludzie przychodzą i odchodzą i w dużej mierze będzie to regulował poziom zakontraktowanych zamówień

• Re: Platige długoterminowo Autor: bialoczerwony1972 [31.61.179.*]
    Dokładnie. I jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Ludzie którzy odeszli bo byli za słabi, nie godzili się na nowe obniżone umowy lub z jakichś innych powodów musieli odejść zawsze będą nie najlepiej wyrażać się o byłym pracodawcy! Ci zaś, którzy odchodząc zrobili krok naprzód w karierze zawsze będą pozytywnie wyrażać się o byłym pracodawcy nie chcąc palić za sobą mostów bo nigdy nie wiadomo co życie przyniesie. Takie mam doświadczenia w tym temacie....
    Zwolniono bądź odeszły osoby które były długo z PLI. Z jakich powodów, nie wiemy, to spekulacja. Co wiemy, to co jest napisane w raporcie oraz że, gdyby niebawem miało pojawić się coś rewelacyjnego, projekt, czy własne IP, to z pewnością zwolnień by nie było bo budżet mógłby zamortyzować koszty by utrzymać duży zespół i czekać na ożywienie rynku. Mamy imo minimum 6 miesięcy marazmu, może rok zanim zobaczymy fakty w raporcie które mogą zmienić kurs.

Fanpli- inwestor finansowy.
  • Re: Platige długoterminowo Autor: bialoczerwony1972 [31.61.161.*]
    Tak może być. Tylko czy kurs nie wyprzedzał słabego raportu? Czy kurs nie będzie wyprzedzał ożywienia w core biznesie? Mnie uczono, że tak, doświadczenie mówi że tak, a jak będzie się zobaczy. I jeszcze jedna sprawa tj. rozmowy o Otherland, które mogą zostać dopięte jutro, za miesiąc, pół roku lub rok! Tyle, że kurs nie będzie ich dyskontować wcześniej, a zareaguje po informacji o dealu!
    Masz rację.
    Wystarczy zerknąć na jakich stanowiskach byli ci ludzie....
    I w jaki sposób współpracowali z PLI....
    parę osób odeszło bo nie pasowały im obniżki albo brak podwyżek pensji
    wie ktoś ile w zeszłym roku potrafił dziennie zarobić kompetentny tzw freelanser?
    hehe, w każdym razie obecnie to połowa tego co było kiedyś....
    ps> breton - dobrze odpowiedziałeś
  • Re: Platige długoterminowo Autor: ~exex-freelanser [5.253.206.*]
    zarobki są nędzne i odzwierciedlają kondycję tej instytucji -kilka tysięcy złotych na tyle może liczyć a początkujący to już wogóle zarobki jak w Biedronce. Motywacją jest "prestiż udziału w międzynarodowych projektach" których jest już jak na lekarstwo. Były może i dobre chwile tej firmy niestety zarząd jak ktoś pisał na poziomie skupu papieru z l.90tych , cała reszta jest jak widać
  • Re: Platige długoterminowo Autor: ~exex-freelanser [5.253.206.*]
    zarobek-miałem na mysli miesięcznie oczywiście...
    ~exex-freelanser
    chyba nie wiesz o czym piszesz?
    skończ te swoje bajdurzenie
    freelanser to tzw wolny strzelec
    i firmy takie jak pli posiłkują się takimi osobami
    jak mają nawał roboty a terminy gonią
    najpierw etaty i stali współpracujący
    hehe, zarobki jak w biedronce?
    i miesięczna pensja dla początkującego?
    a po co komu taki freelanser?!
    doświadczonego freelansera wynajmuje się np na kilka dni lub dłużej
    a dniówka przed kryzysem potrafiła wynieść dla takiej osoby....1500 zeta

• Re: Platige długoterminowo Autor: ~freelanser [5.253.206.*]
    nie kłam nie do końca tak jest
    trafiały się osoby "na próbę" co jest częstą praktyką nie tylko tam ni to freelancer ni to na stałe ze stawkami jak pisałem
    ci z górnej półki też się zdarzają oczywiście i może prywatnie się z kimś umawiali na takie stawki
    A to napisałem wczoraj zanim żeś się pojawił na forum cyt "Dokładnie. I jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Ludzie którzy odeszli bo byli za słabi, nie godzili się na nowe obniżone umowy lub z jakichś innych powodów musieli odejść zawsze będą nie najlepiej wyrażać się o byłym pracodawcy! Ci zaś, którzy odchodząc zrobili krok naprzód w karierze zawsze będą pozytywnie wyrażać się o byłym pracodawcy nie chcąc palić za sobą mostów bo nigdy nie wiadomo co życie przyniesie. Takie mam doświadczenia w tym temacie...."
  • Re: Platige długoterminowo Autor: ~magix [5.253.206.*]
    to prawda, odchodzą zawsze słabi albo zbyt roszczeniowi , takie coś jak faworyzowanie kolesiów
    promowanie posłusznych itd. nigdy nie występuje, w drodze ku świetlanej przyszłości
    ja nie kłamię, wiem to z wiarygodnych źródeł
    poza tym platige potrzebuje takich pracowników, którzy coś umieją i nie ma czasu ich przyuczać
    chodziłbyś na walne zgromadzenia to wiedziałbyś o czym napisałem
    a tak poza tym to ktoś zmieniający nicki może być wiarygodny? wątpię
    raz - ~exex-freelanser 
    potem ~freelanser ...
    pozostańmy przy swoich opiniach, zarzucać kłamstwo to brzydka rzecz, owszem czasem ktoś się
    może pomylić, ale stawiać tezy o kłamstwach?
    mocne nie ma co...
[x]
PLATIGE 0,73% 5,50 2026-04-02 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.