• Indywidualni, a Fundusze Autor: ~Inwestor [83.242.64.*]
    Ludzie, nie ma żadnego legendarnego grubego, to nie fundusze wywalają (poważnie myślicie, że jakiś analityk z funduszu przyszedł wczoraj do roboty, przeczytał komunikat i stwierdził "O jejku, jak źle, jak niefajnie- to teraz wywalę w rynek setki tysięcy akcji bez jakiejś ponownej analizy sytuacyjnej, co się może nie udać, szef na pewno da mi premię"), niestety- to spanikowana ulica, wy, my. To jak zachowuje się kurs wynika z tego jak sami się tym nakręcacie. Kurs się dosłownie załamał po informacji umiarkowanie negatywnej (nie można tego nazwać korektą- fakt, mogą być szybkie, ale mówiąc o szybkiej korekcie mówimy o dniach, tygodniach, a nie minutach czy godzinach jak tutaj). Reagujecie dokładnie tak jakby spółka ogłosiła upadłość. Też mi się to niepodoba, mogłem sprzedać wczoraj zaraz po info po 68-70 i dzisiaj za tą kwotę odkupić znacznie więcej niż mam obecnie (tak wiem, że na niektórych działa to jak płachta na byka, nie dbam o opinie innych tylko o swój wynik- radzę robić to samo), jednak w żadnym scenariuszu w mojej głowie nie spodziewałbym się tak galopującego owczego pędu absurdu i żenady. Jako inwestor też oczywiście wyciągnę naukę z tego wszystkiego- jestem dobrze zdywersyfikowany, jednak przez ostatnie wzrosty XTB urósł ponad poziom pozostałych spółek i był największy w portfelu. Nie uważam, że spółka jest zła, ale od teraz wszystkie cyferki mają się zgadzać i jak którakolwiek się zacznie wyróżniać ilościowo na tle innych, pozycja zostanie ścięta do ich poziomu.
  • Re: Indywidualni, a Fundusze Autor: ~Inwestor [83.242.64.*]
    Dodam jeszcze tylko, że jeśli ktoś uważa, że w dużych instytucjach finansowych podjęcie decyzji K/S to kwestia minut lub nawet godzin to jest w błędzie tak wielkim, że pozostawię go w tej bańce myślenia. Ilość poziomów decyzyjnych na wysokich kwotach zwykle jest długa i nierzadko kończy się na zarządzie.
  • Re: Indywidualni, a Fundusze Autor: ~Azatem [178.217.140.*]
    Ponad 230 mln przez jeden dzień i godzina w dniu kolejnym. Bogata ta wywalająca ulica "my i wy"....
  • Re: Indywidualni, a Fundusze Autor: ~Inwestor [83.242.64.*]
    Kwestia skali, podziel tą kwotę na 50 tys. inwestorów- będzie niecałe 5 tys. PLN (zaokrąglę to do równych 5k). Przy obecnym kursie to nawet 90 akcji nie jest. Nadal dużo? Odpowiedz sobie też na pytanie- no dobra, 90 akcji po dzisiejszym kursie, ale jak ktoś kupił nawet rok temu to zapłacił po 35 (celowo podaję cenę przed spadkami w zeszłym roku) to wychodzi około 3,1k.... Niektórzy raty kredytowe mają wyższe. 50 tys inwestorów to luźne założenie, obstawiam, że są tacy co mają pokaźne sumy i tacy co mają po kilka, kilkanaście akcji, przyznasz jednak, że 230 mln PLN podzielone na 50 tys spanikowanych inwestorów w kraju, w którym żyje blisko 40 mln mieszkańców to racjonalne racjonalna liczba?
  • Re: Indywidualni, a Fundusze Autor: ~Robert [212.33.65.*]
    Ze strony GPW - siła indywidualnych :)
    2024-03-28 11:33:45
    KOMUNIKAT PRASOWY
    W 2023 r. krajowi inwestorzy indywidualni odpowiadali za 16 proc. obrotów na Głównym Rynku akcji GPW (-1 pp. rdr), natomiast krajowi inwestorzy instytucjonalni za 19 proc. (tyle samo co rok wcześniej). Udział inwestorów zagranicznych wzrósł o 1 pp. do 65 proc. i był historycznie rekordowym wynikiem
  • Re: Indywidualni, a Fundusze Autor: ~Stary_Nowicjusz [213.216.109.*]
    A co jesli (a nawet na pewno tak jest) akcje przelewane są w duzej mierze z wora do wora ?
    Ulica nie odbiera pakietów po 10, 20 tys. sztuk co chwila
  • Re: Indywidualni, a Fundusze Autor: ~INVESTYCJA [37.31.138.*]
    Moim zdaniem tu jest panika po informacji podsycana jest dużą podażą z krótkiej sprzedaży. Nie mam pewności , ale tak wygląda, że to krótka sprzedaż włącza się w kluczowych momentach żeby pobudzać strach i panikę. W zeszłym roku po prawie takim samym infie było tak samo. Była trochę mniejsza dynamika, ale też była panika. Zastanawiam się dlaczego to info nie zrobiło wrażenia na konkurencji??? Ich to nie dotyczy???
    Moim zdaniem na XTB zaczynają się podobne jazdy jakie bywają na CD Projekcie i nie podoba mi się to za bardzo :(
  • Re: Indywidualni, a Fundusze Autor: ~Azatem [178.217.140.*]
    I ja sądzę że to shorty w znacznej części. Nie było powodu do tak panicznej wyprzedaży.
  • Re: Indywidualni, a Fundusze Autor: ~Inwestor [91.94.77.*]
    Głupoty pleciesz sprzedałbym i kupiłbym więcej niż mam obecnie. Bzdury na resorach. Gdybyś miał te akcje po znaczenie niższym kursie niż obecnie wówczas robiąc taki myk stracilbys. Dolicz sobie podatek oraz prowizje i jesteś w plecy. Tak że wiesz taki pomysł jest średni
  • Re: Indywidualni, a Fundusze Autor: dimmu3 [185.189.215.*]
    A jednak to właśnie fundusze, a ulica się podłącza, przynajmniej patrząc na historię. Podczas zeszłorocznej korekty któryś z funduszy sprzedał grubo ponad milion akcji.
[x]
XTB 1,61% 108,68 2026-07-01 15:33:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.