• Czego nie widzę? Autor: ~Kuki [185.76.160.*]
    Nie będę opisywać całej tezy co do tej spółki bo za długo by to zajęło ale może czegoś naprawdę nie widzę.
    A więc tak:
    - gorsze wyniki za 1 q 2024 wynikają ze zwiększonych kosztów działalności oraz z kosztów odpalenia nowego projektu SKD plus in general koszty zarządu
    - Największy cash out jeszcze przed spółką pod względem otrzymania sucess fee z prawie 47k spraw
    - Sprawy wciąż dochodzą tak kiedyś się skończą ale wszystko kiedyś się skończy
    - Spółka jest wyceniana jak karp w lidlu jeśli nie taniej
    - Dzieli się zyskiem z akcjonariuszami
    - Na chacie inwetorskim prezes praktycznie mówi, że też nie wie z czego wynika tak niska wycena
    - Jeśli założymy najgorszy z najgorszych scenariuszów to spółka z samej 1 i 2 instacji oraz success fee zarobi 2x-3x swoją kapitalizacje po tych spadkach i będzie to rozłożone przez parę lat
    - W ugodach nawet prezes widzi szansę ponieważ tak musieliby zejść z kwoty bo na tym polega ugoda ale znacznie przyśpieszyło by to rozwiązywanie spraw
    - Jeśli SKD okaże się sukcesem co wygląda na bardzo możliwe to jest to kolejna kura co składa złote jajka
    - Odszkodowania od pojazdów jako dodatek za free

Proszę o jakieś konkretne odpowiedzi czego ja nie widzę bo wypowiedzi typu 14 za akcje bo kreski mi tak na wykresie mówią uważam za trochę smieszne. Nie wiem czy zadziałał tu efekt guru co wyszedł jak Paweł malik ale może on widzi coś czego ja nie dostrzegam. Pozdrawiam serdecznie :)

Dla zainteresowanych średnia 40,09 za akcje i myślę o dokupieniu pozycji
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~Inwestor [93.105.178.*]
    Ludzie tu czekali 2 - 3 lata w nadziei, że kurs będzie rósł, tymczasem spadł 60%.
    Cierpliwość ludzi się skończyła i sentyment do spółki jest gorzej niż negatywny.
    Stąd masowa wyprzedaż + fundusze wychodzą.
    Niewykluczone, że zarząd też wyprzedaje na potęgę. Niedługo zobaczymy ESPI.

Chłopie tnij straty, a nie myślisz o dokupieniu. Tu będzie tylko niżej. Bańka pękła, a w takim wypadku -80% od szczytu jest pewne.
    Ale to nie jest porada inwestycyjna, lecz luźne moje przemyślenie.
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~Ola [188.147.12.*]
    Fundusze wychodzą? Tu nawet nie wiesz co to jest fundusz
    Doradzasz cięcie strat, a masz takie uprawnienia?? Czy szukasz problemów??
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~Kuki [185.76.160.*]
    A więc wszystko pokazuje, że jest tylko lepiej ale lepiej ciąć bo inwestorzy oczekiwali zysków? Giełdą kierują twarde fundamenty i takie wyprzedaże się zdarzają od 4 lat chyba ze 2 razy miałem podobną sytuację jak na ameryczne Meta gdy spadła do 80 USD a jest to jeden z najlepszych biznesów na świecie. Tnij straty bo spadło z taką mentalnością nie wróżę na giełdzie sukcesów. Tutaj chwilka do poczytania:
    https://www.franknews.pl/czy-warto-czekac-na-ustawe-frankowa-2024-sprawdz-co-zyskaja-frankowicze/
    https://www.franknews.pl/czy-warto-czekac-na-ustawe-frankowa-2024-sprawdz-co-zyskaja-frankowicze/

Spółka jest mała i według mnie strasznie nie doceniany jest jej potencjał. Nic mi nie napisałeś poza tym, że "ludzie oczekiwali zysków" tylko lepiej według mnie pozycja wciąż może zostać zwiększona. Nawet jako cigar butt investment jest to jak napisałem 2-3 x Aktualny market cap.
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~krol_sedesow [165.1.197.*]
    Nie spodziewałbym się rzetelnych odpowiedzi na bankierze. Kilka przemyśleń ode mnie:

- spółka postrzegana jest jako 'one-offowa'. Franki się kończą, rynek widocznie nie wierzy w powodzenie SKD więc zaczyna wyceniać dużo mniejsze zarobki w przyszłości. Czy jest to uzasadnione? Śmiem wątpić, było już kilka takich przykładów na bananie (chociażby XTB gdzie miesiącami rynek ignorował potencjał rozwojowy aż nagle kurs wystrzelił)
    - póki co zyski są bardziej na papierze - słabe przepływy operacyjne. Rząd coś przebąkuje o usprawnieniu pracy sądów, inaczej procesowanie wszystkich spraw zajmie kilka ładnych lat.
    - nie bardzo jest pod co obecnie grać - spółka strasznie zaleszczona, brak inwestorów instytucjonalych. Ktoś chcę wyrzucić większy pakiet to dzieje się to co obecnie, nie ma komu odbierać akcji.

Sam mam średnią 39 i trzymam. Liczę na dużo większe dywidendy w kolejnych latach, uważam obecną wycenę za śmieszną. Długo było w boczniaku, kurs wybił na południe ale w długim terminie będzie dobrze. Pozdrawiam cierpliwych.

Dzięki za merytoryke ze wszystkim się w sumie zgadzam. Fakt na bankierze trochę tragedia infostrefa trochę lepsza ale mało aktywnych akcjonariuszy
    Dodam jeszcze tylko, że przy obecnej kapitalizacji (360mln) to nawet jeśli spółka miałaby zarabiać połowę tego co w zeszłym roku (67mln) to C/Z wyniesie nieco ponad 5.... Czy to dużo czy mało niech każdy odpowie sobie sam.
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~erfv [185.58.49.*]
    Dywidenda niższa niż w zeszłym roku, miała być wg anali ok 4 zł lub wiecej a jest tylko 2,4 zł na akcje.
    Więc po co trzymać jak inflacji nie pokrywa ?
    Jaka będzie w następnym roku, nie wiadomo,a zyski niby 100 mln a taka słabiutka dywidenda , bo płacona z jednostkowego, a tu mogą być straty a nie zyski, więc skąd mają być dywidendy ?

Przy obecnym kursie stopa dywidendy to 8%. Przypomnij ile wynosi obecnie inflacja? Podpowiem ci - mniej niż 3% więc przestań kłamać.
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~ja11 [79.189.5.*]
    Na szybko bez długich wpisów ( nie mam już akcji obserwuje z sentymentu)
    1. Koszty stale rosną a przychody maleją .
    2. Wątpliwy cash flow
    3. SKD - bardzo dużo wątpliwosci co do szans projektu (tutaj pisze z pamieci możesz poprawić mnie na bazie slajdu SII i artykułu bankiera - 12000 (rocznie umow) * 33 tys (srednia wartosc umowy ze slajdu policzona z głowy pisze) *8% succes fee (artykuł) = 32mln + 24 mln (12k kontraktów za 2k zł wpisowego) = 56 mln przychod z skd jesli 100% spraw wygranych . Pozostawiam do oceny.
    4. Ustawa frankowa możliwa.*

Życze zysków wszystkim posiadaczom ale tutaj wydaje się , że bedzie niżej niz 40zł (Twoja średnia).
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~Inwestor [93.105.178.*]
    Należy jeszcze dodać znaczące obniżenie rekomendacji przez BOŚ.
    A takich obniżeń rekomendacji jeszcze będzie pewnie kilka.
    Tu nic dobrego na tej spółce nie należy się spodziewać.
    Będziemy mieli szczęście, jeśli na 24 zł/akcję się zatrzyma.
    Ok zróbmy brake down:
    1. Koszty rosną z uwagi na presje płacowe kadra jest limitowana oraz kosztowna w tym sektorze
    2. Cash flow jest mniejszy z uwagi na nowy projekt. Osobiście wole żeby spółka szukała nowych ścieżek dochodzeniowych ale może jestem naiwny i liczy się tylko Projekt bankowy a potem najlepiej nic
    3. SKD tak wątpliwość jest ale nie wiem dlaczego tych umów masz 12k rocznie jak potencjalnych klientów jest około 8 milionów.
    4 Ustawa frankowa tylko pomoże ponieważ przyśpieszy rozwiązywanie spraw

Tak czy inaczej dzięki za wpis. Jest przynajmniej merytoryczny nie zgadzam się ale może się myle. Pozdrawiam :)
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~ja11 [79.189.5.*]
    3. Prezes chce pozyskiwać 1000 kontraktów miesięcznie = 12 k rocznie.
    1. To co najbardziej nie podobało mi sie na SII - prezes w ogole nie wspominał o kosztach. Przyczyna słabszego wyniku - wysoka baza i spadek przechodów z części odszkodowawczej (pisze z pamieci). Tymczasem główna przyczyna zmienijszenia zysku to wyrażny wzrost kosztów. Ba te koszty jeszcze wzrosna - SKD , podwyzki , otwieranie nowych biur w róznych miastach. To był dla mnie red flag. Oczywiscie ja też mogę sie mylić . Pozdrawiam i powodzenia. :)
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~Insajder [176.221.125.*]
    Powiem Ci czego nie widzisz. Otóż chodzi o to, że zyski są księgowane w dosyć pokraczny sposób. Zamiast księgować zyski, kiedy sprawa jest rozliczana, to dzieje się to na kilka lat wcześniej. I teraz do sedna: Spółka po 6 latach prowadzenia spraw, będąca w piku swojej działalności ma ujemne przepływy pieniężne (!), nie potrafi sama zarobić na swoją działalność. Do tego teraz ruszają umowy bez opłaty wstępnej. Co więc będzie za kilka lat? Nic.
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~Kristen [188.147.12.*]
    A jakim ty piku działalności opiszesz?? Sprawdź ilość wydawanych wyroków, a potem zmień nick.
    Bez odbioru
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~Insajder [176.221.125.*]
    Powiem Ci czego nie widzisz. Otóż chodzi o to, że zyski są księgowane w dosyć pokraczny sposób. Zamiast księgować zyski, kiedy sprawa jest rozliczana, to dzieje się to na kilka lat wcześniej. I teraz do sedna: Spółka po 6 latach prowadzenia spraw, będąca w dojrzałej części swojej działalności ma ujemne przepływy pieniężne (!), nie potrafi sama zarobić na swoją działalność. Do tego teraz ruszają umowy bez opłaty wstępnej. Co więc będzie za kilka lat? Nic.

Lepiej ? Pozdrawiam.
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~jjj [89.64.0.*]
    wzrok masz dobry, ale jeśli zadajesz takie pytania, to może jedynie doświadczenia na naszym bananie za mało :) Sypacz sypie, ale się wysypie. Do sypacza jak zwykle dołożą swoje liczący kreski i jest jak jest, a drobny i niedoświadczony pozostanie bez akcji :) Tak działa banan.
  • Re: Czego nie widzę? Autor: ~Guud [5.173.241.*]
    Myślę że votum źle przedstawiało wyniki - za szybko chcieli pokazać mega progres. Oczekiwania później się rozjechały. Widać że paniki wśród insajderow nie ma a więc pewni są przyszłości. SKD jak wypali (a badali rynek) to będzie dochodowo równe CHF (tutaj nie spodziewam się żadnej ustawy). Pytanie kiedy ruszą przepływy. Życzę powodzenia.
[x]
VOTUM -1,32% 41,00 2026-03-25 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.